Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: Charlotte Wessels - The Exorcism

2024. május 16. - Jurancsik Eszter

charlottewesselsband2024_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter_1.jpg

Áprilisban adtuk hírül, miszerint az egykori Delain-frontlány szeptember 20-ával jelenteti meg immár harmadik szólóalbumát, amelyről azt is tudni lehet, hogy jóval keményebb lesz, mint elődei, a "Tales From Six Feet Under" (2021) és a "Tales From Six Feet Under Vol II" (2022).

A 12 dalt tartalmazó, "The Obsession" címet viselő korongon -és később a koncerteken is- nem mások a zenésztársai, mint Otto Schimmelpenninck Van Der Oije basszeros, Timo Somers gitáros és Joey de Boer dobos, akikkel 2021 februárjában hagyták el a Delain fedélzetét. Vendégzenészeket is hallhatunk majd két dalban, Epica frontasszonyának, Simone Simonsnak és az Arch Enemy-s Alissa White Gluznak a személyében.

Alig várom, hogy hallhassátok ezt az albumot. Egyrészt egy nagyon személyes történetet mesél el - a félelem, a megszállott gondolatok és az ezek elől való menekülés nem szándékolt témáján keresztül -, ugyanakkor a dalok igazi formáinak megtalálásának örömét képviseli mindazokkal, akik részt vettek a lemez elkészítésében. Ezért választottam a The Obsession címet. Ez utal a személyes kényszerbetegséggel kapcsolatos küzdelmeimre, amelyek sok dalt ihlettek - de a zenekart is The Obsessionként kezdtem emlegetni -, mert voltak olyan pillanatok a stúdióban velük, amelyek igazán emlékeztettek arra, hogy miért is vagyok megszállottja a zenének. Nagyon keményen dolgoztunk ezen! Remélem, szeretni fogjátok!

Ma debütált a lemez első klipes dala, a The Exorcism, a kisfilm pedig elérhető a Youtube-on:

442404872_1009004797248019_4117625489804445450_n.jpg

1. Chasing Sunsets

2. Dopamine (ft. Simone Simons)

3. The Exorcism

4. Soulstice

5. The Crying Room

6. Ode To The West Wind (ft. Alissa White-Gluz)

7. Serpentine

8. Praise

9. All You Are

10. Vigor+Valor

11. Breathe

12. Soft Revolution (2024)

Újabb ízelítővel jelentkezett a Jinjer - Home Back

364798621_10231866459910658_4867255599906095437_n.jpg

Holnap jelenik meg a Jinjer új DVD-je "Live In Los Angeles" címmel, amely kiadvány a zenekar 2022. december 22-én, a kaliforniai nagyvárosban megtartott koncertjét tartalmazza.

Kedvcsinálóként csapat csapat megmutatta már a Call Me A Symbol és a Pisces című dalokat, ma pedig megérkezett a harmadik felvezető, a Home Back.

A szerzemény 2019-es megjelenése óta a Jinjer és a rajongók egy újabb himnuszává nőtte ki magát, különösen 2022. február 24-e óta, amikor is egy nyolc éve tartó ellentét eszkalálódott és Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Tatiana Shmaylyuk énekesnő korábban elmesélte, hogy a háború kirobbanása óta milyen érzés élőben előadni a dalt:

A turné elején sokszor elsírtam magam a színpadon. Minden egyes sor után a szemeimet törölgettem. Látni a zászlókat és az embereket, akik a világ minden táján ennyire támogatják Ukrajnát, csodálatos, de kemény is egyben. Legszívesebben hazamennék. Vlagyimir Kibaszott Putyin, vissza akarjuk kapni az otthonunkat!

 

Klippremier: Visions of Atlantis - Monsters

421567851_10232567856203407_8716984124302322888_n.jpg

Július 5-ével, "Pirates II - Armada" címmel küldi boltokba vadonatúj stúdióalbumát a Visions of Atlantis, amely a 2022 májusában megjelent "Pirates" vonalán menetel majd tovább. A zenekar tartotta magát a 2019 folyamán elhintett ígéretéhez, miszerint a szimfonikus metal teljes újradefiniálására törekszenek, hiszen a "Pirates" lett eddigi legsokszínűbb lemezük, és a nyáron érkező új korong első dalából, a márciusban debütáltatott Armadából már sejteni lehet, hogy a Clémentine Delauney vezette csapat nem vett vissza a keménykedésből.

A mai nappal az osztrák, francia és olasz tagokból álló formáció újabb videoklipes dallal jelentkezett, amely a Monsters címet viseli.

Megküzdöttünk a tomboló viharokkal, a legszörnyűbb ellenségekkel és a legsötétebb éjszakákkal.
Mégis úgy tűnik, hogy a legnagyobb ellenség olyasvalami, amivel nem tudunk ágyúkkal és szablyákkal szembeszállni.
Ez a csata lesz a legnehezebb, hiszen itt az ideje, hogy egyenesen a bennünk lakozó Szörnyek szemébe nézzünk.
Büszkén és félelem nélkül, készen állunk. És ti?

- írja új szerzeményéről a banda, íme a videó:

 

Klippremier: Ignea - To No One I Owe

438082891_964352431805879_2059416583393901537_n.jpg

Out of the Blackout címmel élő felvételeket osztott meg az ukrán Ignea, amelyről hivatalos formában a Camera Obscura című felvétel április végén jelent meg, maga a dal pedig a zenekar 2023-as, "Dreams of Lands Unseen" címre keresztelt albumán kapott helyet.

Helle Bogdanova és a srácok most újabb élőfelvételes klippel jelentkeztek, amely a To No One I Owe című tételhez készült.

Ez a dal Sofia Yablonska (a nagylemez központi karaktere - a szerk.) mélyenszántó nyilatkozatából született: "Nincs semmim, nem tartozom semmivel". Ez a szabad vándorló lélek érzése, aki a nyílt úton talál vigaszt, és ez képezi a "To No One I Owe" központi témáját. Egy olyan időszakban játszódik, amikor egy ukrán nőtől elfogadhatatlannak számított, hogy messzire merészkedjék otthonától, és nem volt hajlandó betölteni a hagyományos családfenntartó szerepet - merész döntése számtalan nőt kíváncsivá tett és lenyűgözött hazájában. Ebben a dalban Yablonska elmeséli, hogy az emberek milyen eltérő felfogással viszonyultak az utazásához és felfedezőútjaihoz: álmodozónak és árulónak, bálványnak és idegennek, utazónak és önző szörnyetegnek bélyegezték. Bárhová is vitték az utazásai, a helyiek arra bátorították, hogy telepedjen le, de csavargó természete tovább hajtotta, függetlenül az emberekhez vagy a helyhez való vonzalmától.
Érdekes módon egyesek látványosságként kezelték őt, egy Ukrajnából érkezett egzotikus csodaként mutatták be, hogy szórakoztassák vendégeiket. Hogy még inkább hangsúlyozzam származását és talán elszánt határozottságát, úgy döntöttem, hogy beépítek néhány ukrán nyelvű sort. A dalban így vall: "Ha felkel a Nap, ne tarts vissza, ha újra látni akarsz...

 

Idén Magyarországra is elér Tarja karácsonyi turnéja

tarja_13.jpg

A finn énekesnőnél már hagyománnyá vált az év végi karácsonyi turné, melynek keretein belül ünnepi lemezeiről énekel dalokat az adventi lázban égő közönségnek, ám valahogy eddig kis hazánk kimaradt a fellépéssorozatból.

Ezt a hiányt pótolja Tarja az idei évben, ugyanis végre-valahára nemcsak metal albumaival, hanem karácsonyi szerzeményeivel megpakolva is tiszteletét teszi Budapesten, Dark Christmas Tour elnevezés alatt - december 21-én, a MOM Kulturális Központban láthatjuk az énekesnőt.

Jegyvásárlás ITT!

Anette Olzon - Rapture (2024)

https_images_genius_com_f6f10628356a8f5ca1448a71e98638f5_1000x1000x1_1.jpg

Harmadik nagylemezét szabadította a világra Anette Olzon. A svéd művésznő az elmúlt években szépen felépítette szólókarrierjét, a három évvel ezelőtti "Strong" (kritika ITT) aratott, ellentétben elődjével, a 2014-es "Shine"-nal, amely csak mérsékelt sikereket ért el. Első korongja után Nettie, aki akkor 44 éves volt, visszaült az iskolapadba, hogy ápolónőnek tanuljon, 2021 tavaszán elkezdte szülésznői tanulmányait is. Még a Nightwish tagjaként eldöntötte, ha lehetősége adódik rá, elvégzi a mindkét képzést, így amikor nem zenével foglalkozik, egy helsingborgi kórház betegeit támogatja a gyógyulás útján Anette, vagy éppen kisbabákat segít a világra.

Februárban jelentette be az énekesnő, hogy a mai nappal megjelenik harmadik albuma, amely a "Rapture" címet fogja viselni, illetve három dalt már hallhattunk felvezetőként: elsőként kijött a Heed The Call, másodikként érkezett a Day of Wrath, majd a lemez címadó dala, amelyek kellő erősséggel bírtak ahhoz, hogy a rajongótábor belelkesüljön és tűkön ülve várja a kiadványt. 

Magnus Karlsson, akivel Anette "Strong" című albumát is rögzítette, nagy név a svéd könnyűzenében, rengeteg zenekar és művész lemezeinél ő látta el a produceri feladatokat, és a "Rapture" esetében is ő felügyelte a folyamatokat. Védjegye többek közt a könnyen emészthető, dallamos zene, ugyanakkor a minőségi munka is.

 

Ami a zenét illeti, a "Strong" által elkezdett keménykedés folytatódik, szerencsére. Érdekes megoldás, hogy több dalban hallható kórus, ám a címadó Rapture-ben egyedül Anette oldja meg ezt a feladatot a karcosabb hangjával. Meglepő, de nagyszerű ötlet volt ezt kipróbálni. A gitárokra sem lehet panasz, említeném itt gyorsan a Greedy World-öt, amelynek közepén egy bitang erős szólót hallani. 

Kapunk egy lassabb tempójú, balladisztikus dalt is a Hear My Song képében, ám mégsem válik nyálassá, hanem őrzi azt a dinamikát, amelyet az album többi tételében is hallhatunk. Nagy személyes kedvencek a Requiem, a Head Up High, az Arise és a Cast Evil Out, de igazából mindegyik dalban megvan az az igényesség és izgalom, amely miatt újra és újra fogom pörgetni ezt a lemezt. Az énekesnő férje, a Pain ex-basszerosa, Johan Husgafvel ismét besegít a hörgést illetően, de a Heed The Call-ban a pár kisebbik fia, a 11 éves Mio is énekel pár sort. 

A zene vérprofi, a szövegek elgondolkodtatóak, Anette pedig újfent bebizonyította, hogy igenis tud énekelni. Akik a Nightwish-ból való távozásakor leírták az énekesnőt, hallgassák csak meg ezt a lemezt és a "Strong"-ot is. Nem lehet mindenki Tarja Turunen, nem akar mindenki operát énekelni, és azt mondom, minden énekes magához mérten legyen a legjobb, használja ki a azt a hangi adottságot, amivel meg lett áldva. Anette-nek ez sikerült, mind ő, mind a zenészek, mind Magnus Karlsson odatette magát ezen a korongon. Tarja Turunen szólóban már túlnőtte a Nightwisht, Floor Jansen szólóalbuma is nagyon erősre sikeredett, és azt hiszem, most már Anette-ről is elmondhatjuk, hogy túlszárnyalta volt zenekarát.

9/10

1.Heed the Call
2.Rapture
3.Day of Wrath
4.Requiem
5.Arise
6.Take a Stand
7.Cast Evil Out
8.Greedy World
9.Hear My Song
10.Head Up High
11.We Search for Peace

439999662_1052038252947911_5519412255754791363_n.jpg

Hivatalos: júniusban jelenik meg a Kittie új albuma

kittie_2022.jpg

A 13 év után visszatért Kittie tavaly október óta dolgozott új albumán, amelyről elsőként az Eyes Wide Open, majd a We Are Shadows jelent meg kislemez formájában.

Korábban a kanadai csapat énekese, Morgan Lander elmondta: elérkezettnek látja az időt, hogy a Kittie végre új albumot adjon ki az utolsó, "I've Failed You" című korong után, amely 2011 augusztusában került boltokba. Hét évvel ezelőtt tragikus esemény forgatta fel a zenekar életét: 2017 februárjában elhunyt basszerosuk, a 31 éves Trish Doan. Morgan 2019 tavaszán azt nyilatkozta: nehezen képzeli el, hogy Trish nélkül új lemez készüljön, hiszen a tragikusan fiatalon eltávozott zenészlány nemcsak bandatársa, hanem az egyik legjobb barátja is volt.

Ugyanakkor a frontlány tele volt tervekkel, így húga, a dobos Mercedes Lander és a gitáros Tara McLeod mellé visszacsalogatta a basszeros Ivana "Ivy" Vujicot, aki 2008 és 2012 között egy ciklusban már erősítette a zenekart.

A formáció ma közösségi oldalain tette közzé a hírt, miszerint "Fire" címmel, 2024. június 21-én megjelenik hetedik stúdióalbumuk, ezzel egy időben a Vultures című tétel videoklipje is debütált - a szerzeményt 2023 májusában, a Sick New World elnevezésű fesztiválon mutatták be a közönségnek.

Morgan így mesélt a lemezről:

Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja nekünk, hogy 2024-ben is zenélni fogunk, kinevetjük. Úgy érezzük, valami nagyon mély dolog hozott össze minket újra, és lehetővé tette, hogy valami félelem nélküli és varázslatos cuccot alkossunk nektek. Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt évben, és a tökéletes stábbal vettük körül magunkat, hogy ezt az albumot elkészíthessük. 

kittiefirecd.webp

01. Fire
02. I Still Wear This Crown
03. Falter
04. Vultures
05. We Are Shadows
06. Wound
07. One Foot In The Grave
08. Are You Entertained
09. Grime
10. Eyes Wide Open

 

Augusztusban érkezik Simone Simons szólóalbuma, itt az első dal - Aeterna

instagram_3251905856407933815_simonesimons_c0hfywmnrn3_1.jpg

Simone Simons több, mint húsz éve, gyakorlatilag kamaszkora óta színesíti a metal színterét az Epicával, rengeteg fiatal énekesnőnek ő a példaképe. Zenekarával eddig nyolc albumot adott ki, és megszámolhatatlan sikeres turnét tudhat maga mögött.

A holland művésznő napok óta készült valamire, Instagram-oldalán vörösbe borultak a posztok, a rajongók pedig tűkön ülve várták a végkifejletet.

Tegnap hullott le a lepel a titokról, ugyanis nem más van készülőben, mint az énekesnő első szólóalbuma, amelyen Arjen Lucassennel karöltve dolgozik. A kiadvány augusztus 23-án, "Vermillion" címmel kerül boltokba a Nuclear Blast kiadó égisze alatt, ma pedig az első kisfilmes dalt is megtekinthetjük a Youtube-on, amely az Aeterna címet viseli.

Az album dallistája:

01. Aeterna
02. In Love We Rust
03. Cradle To The Grave (feat. Alissa White-Gluz)
04. Fight Or Flight
05. Weight Of My World
06. Vermillion Dreams
07. The Core
08. Dystopia
09. R.E.D.
10. Dark Night Of The Soul

És íme, az Aeterna videója:

simonesimonsvermillion-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

 

Új dallal és vagány videoklippel jelentkezett Kobra Paige - HOTT.

the_forecast_for_may_3rd_is_looking_hott_w-_a_high_chance_of_fever_hmua_bryanartistry_photo_gracesvisuals_hott_comingsoon_socialdilemma.jpg

Ötödik kislemezes dalát debütáltatta ma Kobra Paige, aki nemrégiben azt is elárulta: első szólóalbuma már áprilisban megjelent volna, ám különböző okok miatt csak nyáron lesz elérhető a korong. Egy érzelmes posztban azt is kifejtette: sokáig bizonytalannak és reményvesztettnek érezte magát, de nemcsak akkor, amikor a számára hírnevet meghozó Kobra And The Lotus megalakult, hanem szólómunkásságának kezdetén is.

A kanadai zenekar egyébként 2019 szeptemberében adott ki utoljára lemezt "Evolution" címmel, ám a kiadvány csak mérsékelt sikereket ért el, a csapat jövője pedig ugyanezen év folyamán anyagi gondok miatt teljesen bizonytalanná vált. Kobra nem sokkal később könnyek közt mesélte: fogalma sincs, mi lesz az együttes további sorsa.

Azonban 2020 nyarára összeszedte magát: miután férjhez ment Tommy Karevikhez, a Kamelot frontemberéhez, bejelentette, hogy megkezdte első szólólemezének munkálatait, amelynek ötlete már jóval a Kobra And The Lotus szünete előtt megfogant a fejében - egészen pontosan hat éve dolgozik az anyagon.

A mai napra ígérte ötödik szóló dalát az énekesnő HOTT. címmel, nemrég pedig annyit elárult a készülő tételről, hogy nagyon lázadó szám lesz, görbe tükröt tartva a közösségi médiának, és reméli, hogy sokan magukénak érzik majd.

A HOTT. arról szól, hogy a közösségi média uralmának rendkívül zavaros korszakában navigálni tudjuk az önértékelésünket. A megnyomorító szorongás, az alacsony önbecsülés növekedése, a következő fokozatba kapcsolt zaklatás, a testképzavar, az összehasonlítgatás és az elkeseredés kultúrája, a felerősödött nárcisztikus viselkedés, az érvényesülésért folytatott verseny - ezek mind az emberi természet részei, de nem azok, amelyeknek mindig is a leghangosabbnak kellett volna lenniük. Én még mindig azon dolgozom, hogy rájöjjek, hogyan tudok a közösségi médiában egészséges formában megjelenni, és nem hagyom, hogy elnyomjon, vagy megkérdőjelezze az énképemet. Ideje a változásnak, ideje megkavarni a szart, és ideje, hogy többet beszéljünk erről. Horgonyozzunk le újra a saját hiteles igazságunkban. Meghívlak benneteket, hogy tartsatok velem a HOTT. című új videoklipemben, amint bejelentkezem a „Dr. Worthlove's Center for Self-Confidence” (Dr. Szeretetre Érdemes Önbizalom Központja) nevű klinikára, amely valóban különleges hely. Jó szórakozást!

Íme, a vagány kisfilm!

 

Noora Louhimo: "A színpadon egy harcos ribanc vagyok!"

battle-beast-hellfest-2022-domingo-19-oscar-gil-01-1020x664.jpg

A finn Battle Beast rajongótábora megszokhatta, hogy a karizmatikus énekesnő, Noora Louhimo nemcsak kimagasló hangi teljesítményével és szenvedélyes előadásmódjával robbantja fel a színpadot, hanem a fellépőruhái is magukra vonzzák a tekinteteket. 

Noora szerint a színpadi megjelenés szerves részét képezi az előadásnak, e témában mesélt most Gustavo Maiato újságírónak.

A fellépőruháim nagyon fontosak számomra, mert ezek nem csak ruhák, hanem a "bőröm" amikor színpadra lépek. Amikor megjelenek a színpadon a szerkómban az olyan, hogy "Itt van a Battle Beast!" Szóval rengeteg varázslat van ebben. A koncertekre való felkészülés körülbelül három órát vesz igénybe, és ez olyan, mintha újjászületnék. E folyamat végére már nem Noora leszek, hanem egy 'harcos ribanc'.

- kezdte nevetve az énekesnő, majd eképpen folytatta:

Tehát ez egy egész folyamat, és fel kell készülnöm az egészre. És ha nincs meg a szokásos rutinom, az megzavarhatja a koncentrációmat és minden mást is. Szóval tényleg - különösen mostanság - nagyon alapos vagyok. Mindig azt mondom, hogy nem akarok olyan meglepetéseket, hogy valaki azt mondja, hogy „Hé, kezdjünk 10 perccel korábban”, miközben még nem vagyok kész.

Noora ruhái tényleg nagyon egyediek, erről is mesélt a riporternek:

Ez mindig is nagyon természetes volt, a kezdetektől fogva. Még ha szelídebb módon is, de ez is a részem volt; mint előadóművészhez hozzám tartozik, hogy vizuális szórakoztatást is szeretnék nyújtani az embereknek. Van egy divattervezőm, és megpróbálunk igazán stílusos, régi couture jellegű kreációkat készíteni. És egyre több heavy metal énekes kezdi feljebb tenni a lécet. Az emberek elkezdenek másképp öltözködni, nem csak pólóban és farmerben járnak. Számomra ez olyan, mintha mindenki azt csinálna, amit akar, de nekem az egészhez hozzátartozik, hogy kiöltözzek. A szarvak pedig, amiket a fejemen viselek, nem valami sátáni vagy hasonló dologról szólnak. Ezek valójában a bátorság szarvai! 

dsc_4381aaaaw.jpg

És ez az, amit igazán szeretnék átadni az embereknek: hogy egy bátor embert képviseljenek, és arra buzdítom őket, hogy legyenek önmaguk. Ez olyan, mintha egy szuperhőssé akarnék válni, amikor színpadra lépek, és bátorítom az embereket. Az egész arról szól, hogy jól érezzük magunkat a zenével, a ruhákkal, és arról, hogy élvezzük az életet.

- zárta sorait.

 

süti beállítások módosítása