Charlotte Wessels: "Fantasztikus volt együtt dolgozni Simone-nal és Alissával!"

2024. október 04. 15:57 - Jurancsik Eszter

charlotte_wessels2020_2.jpg

Szeptember 20-án dobta piacra harmadik szólóalbumát Charlotte Wessels. A Delain egykori frontlánya eddigi legkeményebb művével örvendeztette meg rajongóit, a lemez kritikáját ITT olvashatjátok.

Egy internetes metalmagazin faggatta ki nemrégiben a holland énekesnőt, aki nemcsak a kreatív folyamatokról, hanem a korongon szereplő vendégzenészekről is mesélt - a Dopamine című dalban az Epica énekesnője, Simone Simons is tiszteletét teszi, míg az Ode To The West Wind-ben az Arch Enemy frontasszonyával, Alissa White-Gluzzal egyesíti erejét, és Charlotte mindkét kolléganőjével imádott együtt dolgozni. De hogyan jött a közös munka ötlete?

"A Dopamine, amelyet Simone-nal közösen vettünk fel, egy személyes élményemen alapul. A szöveg egy általam szedett antidepresszáns mellékhatásairól szól, és ez volt az első alkalom, hogy nyíltan beszéltem erről. Simone megkeresett, hogy beszélgessünk, és közelebb kerültünk egymáshoz, több közös projekten is dolgoztunk, köztük The Sirens című dalon, amit nemrég adhattunk elő a Symphonic Synergy koncertjein. A dal témája teremtette meg köztünk a kapcsolódási pontot. Miután feltöltöttem a Dopamine első verzióját a Patreonra, Simone megdicsérte. Ez adta az ötletet, hogy mennyire klasszul hangzana ez a dal duettként."

"Az Ode To The West Wind igen különleges helyet foglal el a munkásságomban, mivel ez az ötödik közös munkánk Alissával. Együttműködéseink többsége híres költeményeken alapul, és ez a dal sem kivétel: Percy Shelley egy ismert versét dolgoztuk fel. Úgy éreztem, ez tökéletesen illeszkedik a tematikus együttműködéseink sorába. Alissa örömmel csatlakozott hozzám, és végül a dal felkerült az albumra. Nagyon csodálom a tiszta hangját, de különösen élvezem, hogy hörgésekkel is gazdagította a számot."

Ehhez a szerzeményhez igen különleges képi világgal bíró videoklip is készült, és több témát érint, de főleg a természetet és a környezetvédelemet.

"A dal alapjául szolgáló vers a szerző természet iránti csodálatáról és saját örökségéről szól. A videoklipben azonban megfordítottuk ezt a koncepciót, és az emberiség természetre gyakorolt hatását ábrázoltuk, ami sajnos minden, csak nem pozitív. Híres festményeket alkottunk újra, magunkat és a környezetszennyezés jelképeit is ábrázolva bennük. Például a Wanderer Above The Sea Of Fog című képet szeméttel töltöttük meg, Raffaello Cherubjai pedig kátrányba borított, szemétből készült szárnyakat kaptak. A klip készítése során komoly kihívásokkal szembesültünk: ragaszkodtunk ahhoz, hogy valódi hulladékot használjunk, nem akartunk új szemetet termelni. Ez persze olyan kérdéseket is felvetett, például hogyan oldjuk meg a nemzetközi stáb utaztatását környezetbarát módon. Ezek a dilemmák különösen fontosak egy ilyen témájú projekt esetében, és sokat gondolkodtunk rajtuk. Úgy vélem, ez olyan üzenet, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni a mindennapi életünkben sem."

komment

Tavasszal érkezik az Arch Enemy új albuma

2024. október 04. 13:15 - Jurancsik Eszter

arch-enemy-promo-2024-hi-res.jpg

Az Arch Enemy legutóbbi kislemezes alkotása nyáron, Dream Stealer címmel jelent meg, és épp az énekesnő Alissa White-Gluz születésnapján látott napvilágot. A banda jelenleg turnén van, a fellépéssorozat keretein belül pedig Budapestre is ellátogatnak, ahol az In Flames és a Soilwork társaságában lépnek színpadra október 23-án a Barba Negrában.

A zenekar ma izgalmas bejelentéssel lepte meg rajongóit. Közelgő stúdióalbumuk részleteit tárták a nyilvánosság elé, felfedték a korong borítóját, dallistáját és azt is tudatták, mikor vehetik kézbe a rajongók az új anyagot. A tizenkettedik nagylemez jövő tavasszal érkezik, egészen pontosan 2025. március 28-án, "Blood Dynasty" címmel, a Century Media Records felügyelete alatt.

Michael Amott, a banda gitárosa eképpen nyilatkozott a készülő lemezről:

"Az új album minden eddigi munkánk határait feszegeti, túllép azon, amit elvárhantál ettől a zenekartól. Alig várjuk, hogy meghallgassátok és érezzétek azt az energiát amit minden egyes számba beleadtunk!"

A dalok listája:

1. Dream Stealer
2. Illuminate The Path
3. March Of the Miscreants
4. A Million Suns
5. Don’t Look Down
6. Presage
7. Blood Dynasty
8. Paper Tiger
9. Vivre Libre
10. The Pendulum
11. Liars & Thieves

462088829_1073985184081118_1767317027227531032_n.jpg

 

 

komment

Kat Von D új dalában vendégeskedik Alissa White-Gluz

2024. október 02. 19:39 - Jurancsik Eszter

fotojet_2_16.jpg

Kat Von D, a sokoldalú művésznő új videoklipet jelentetett meg I Am A Machine című dalához, a felvételen pedig közreműködik Alissa White-Gluz, az Arch Enemy énekesnője is. A dal Kat frissen megjelent "My Side Of The Mountain" című albumán hallható, a kisfilmet pedig az a Vincente Cordero rendezte, aki korábban olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Jinjer, a Cradle of Filth és a Suicide Silence.

"Régóta nagy Arch Enemy-rajongó vagyok, így egy álom vált valóra azzal, hogy Alissával dolgozhattam. Igazából elég ideges voltam, hogy egyáltalán felkérjem-e őt, hogy énekeljen az egyik dalomban, tekintve, hogy inkább sötét, elektronikus zenét csinálok, és nem metált. Nagyon megkönnyebbültem és boldog voltam, amikor igent mondott, hogy részese legyen ennek az albumnak."

- mesélte a közös munka kapcsán Kat, majd hozzátette:

"Ő az egyik legtehetségesebb barátom. Nagyon inspiráló volt, hogy a hatalmas hangterjedelmét rögzíthettük."

komment

Februárban érkezik a Lacuna Coil új albuma, itt az első kislemez - Oxygen

2024. október 02. 18:01 - Jurancsik Eszter

lacunacoiloct2024press_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

Az olasz banda nemrég jelentette be, hogy befejezték új albumuk készítését. Az elmúlt napokban a rajongókat lázban tartották azzal, hogy folyamatosan részleteket szivárogtattak egy új videoklipből - kiderült, hogy a kisfilm az Oxygen című friss kislemezes dalukhoz készült, amely ma debütált a Youtube-on.

Cristina Scabbia és a fiúk most felfedték az új album részleteit. A "Sleepless Empire" címet viselő lemez 2025. február 14-én jelenik meg. A korongról már két videoklipes dal is napvilágot látott: tavasszal az In The Mean Time, amelyben Ash Costello (New Years Day) is közreműködött, nyáron pedig a Hosting The Shadow, melyben Randy Blythe, a Lamb of God énekese vendégszerepelt.

"A "Sleepless Empire" a mi nézőpontunkból tárja fel egy generáció zűrzavarát, amely egy megállás nélkül pörgő digitális világ fogságába esett. Ebben a közegben a közösségi média felőrli az egyéniséget, és nap mint nap közelebb sodor minket ahhoz, hogy lelketlen zombikként működjünk. Két világ határán egyensúlyozunk: tanúi vagyunk mind a hagyományos, mind a modern kor alakulásának. Szembesülünk a fejlődéssel, miközben próbáljuk megfejteni mindennek a valódi jelentőségét. Az album minden dala egy-egy lázadó kiáltás, egy kétségbeesett próbálkozás, hogy visszanyerjük önmagunkat egy olyan korban, amely mintha elvesztette volna kapcsolatát az idővel és a valósággal."

- fejtette ki új kiadványának lényegét a zenekar.

A mai nappal, az album hírével egyetemben végre hallhatják a rajongók az új számot, amelyről eképpen mesélt Cristina:

"Az 'Oxygen' egy mély érzelmi harcot és belső vívódást tár fel. A szöveg egy mérgező közegben való fuldoklás élményét írja le, amit a videó szó szerint, a dal pedig átvitt értelemben mutat be. Az 'oxigén' itt a megváltás jelképe, ám ez a menekülési kísérlet sokszor reménytelennek tűnik. A dal azt az érzést ragadja meg, amikor az ember próbál kitörni a korlátai közül, de az út tele van akadályokkal. Ez egy őszinte himnusz a sebezhetőségről, a kitartásról, és arról a bátorságról, ami a látszólag legyőzhetetlen kihívásokkal való szembenézéshez kell."

A dalhoz igen látványos videót készített az együttes, erről így mesélt az énekesnő:

"A klipforgatás során átélt hosszú órák a vízben katartikus élményt nyújtottak számomra. Rádöbbentem, hogy a kellemes lebegés érzete egy szempillantás alatt veszélyessé, sőt végzetessé válhat, ha nem vagyok résen. Ez a felismerés tökéletesen illeszkedett a dal mondanivalójához."

a3009035173_10.jpg

01. The Siege
02. Oxygen
03. Scarecrow
04. Gravity
05. I Wish You Were Dead
06. Hosting The Shadow (feat. Randy Blythe)
07. In Nomine Patris
08. Sleepless Empire
09. Sleep Paralysis
10. In The Mean Time (feat. Ash Costello)
11. Never Dawn

komment

Xandria: új videoklip és középlemez novemberben!

2024. október 02. 16:07 - Jurancsik Eszter

329011266_671927934714980_4327208356536074503_n.jpg

A német szimfometal zenekar 2022-ben látványos visszatérést követően 2023 februárjában adta ki legújabb nagylemezét "The Wonders Still Awaiting" címmel. Bár a korong megőrizte a műfaj minden stílusjegyét, mégis frissebb és érettebb hangzást mutat, köszönhetően főleg annak, hogy zenekar új énekesnője, Ambre Vourvahis rendkívül sokoldalú hanggal rendelkezik.

Igen szép sikereket hozott a csapatnak a fent említett album, több sikeres turnét is lebonyolítottak a megjelenése óta, ám eközben a dalszerzésre is jutott idő. Tavasszal megjelentették a Universal című számot, a mai napon pedig egy újabb videoklipes dallal jelentkeztek a rajongók nagy örömére, amely a No Time To Live Forever címet viseli.

Mindkét dal helyet kap a banda új, november 22-én megjelenő középlemezén, amely "Universal Tales" címmel válik elérhetővé a digitális platformokon - a kiadvány négy új felvételt  tartalmaz, valamint néhány dal nagyzenekari változatát.

1. No Time To Live Forever
2. Universal
3. 200 Years (feat. Ally Storch)
4. Live The Tale
5. The Wonders Still Awaiting (Acoustic Film Score Version)
6. No Time To Live Forever (Orchestral Version)
7. Universal (Orchestral Version)
8. 200 Years (feat. Ally Storch) (Orchestral Version)
9. Live The Tale (Orchestral Version)

 

a1968948450_10.jpg

 

 

 

komment

A Nightwish nem ragaszkodik a hagyományos felépítésű dalokhoz

2024. október 01. 17:54 - Jurancsik Eszter

459383038_880245330190330_1097295881667011175_n0.jpg

Igen érdekes gondolatokat osztott meg Tuomas Holopainen egy friss interjúban. A Thomann Music riporterének mesélte el, honnan származik az ihlete a hosszú, nem rádióbarát dalok írásához.

"28 éve így csináljuk a dolgokat, szóval mi a fenéért változtatnánk most bármin is? De igaz, valóban nagyon klisés számomra, hogy mindig négy perc alatti dalokat kell írni - kell, hogy legyen refrénje, kell, hogy beszéljen valakinek a szerelmi életéről vagy a megromlott kapcsolatokról. Egyszerűen unalmas és idegesítő számomra."

- ecsetelte a témát a zenész, majd hozzátette:

"Ezeknek a daloknak is megvan a helye és ideje, de ha van egy történeted, amit el akarsz mondani, és időre van szükséged ahhoz, hogy megfelelő módon elmeséld, akkor nem kell kapkodnod, és a dal addig tart, ameddig csak kell. Ennyire egyszerű."

Igaz ami igaz, a Nightwish minden albumán találhatók igen hosszú dalok, amelyek lehetővé teszik a történetmesélést és a koncepció kibontását - például a 10 perces, epikus Ghost Love Score a 2004-es "Once" albumról, a 14 perces, többrészes The Poet And The Pendulum a 2007-es "Dark Passion Play"-ről, vagy éppen a 24 perces, szintén több tételből álló The Greatest Show on Earth a 2015-ös "Endless Forms Most Beautiful" korongon. Legújabb albumukon, a "Yesterwynde"-n is találhatunk hosszabb dalokat, mint például a nyolcperces Perfume Of The Timeless kislemez. Holopainen szerint ennek a hosszabb formátumnak a választása lehetővé teszi, hogy jobban kifejtsék a koncepciót és a narratívát, ami a zenekar számára fontos. 

komment
süti beállítások módosítása