Kittie - Fire (2024)

2024. június 21. 17:16 - Jurancsik Eszter

kittiefirecd.webp

Nem könnyű megszervezni egy zenekar visszatérését, főleg ha közel 13 év telt el azóta, hogy a tagok érdemben együtt dolgoztak. A Kittie 1996-ban alakult a kanadai Ontarióban, két 14 éves gimnazista kislánynak, Morgan Landernek és Fallon Bowmannak köszönhetően - előbbi lett az énekes, utóbbi a gitáros. Csatlakozott hozzájuk Morgan húga, az akkor mindössze 12 éves Mercedes dobosként, és a 13 éves Tanya Candler, mint basszeros.

1999 novemberében jelent meg első albumuk, a "Spit", akkor már Talena Atfielddel, aki Tanyát váltotta a csapatban. A zenekar főleg a nu metal műfaján belül alkotott, az évek során pedig rengeteg tagcsere, távozás, de egy sajnálatos haláleset is történt a formáció életében. Trish Doan 2017-ben történt váratlan halála az egész rock-és metalszcénát megrázta, a koreai származású basszusgitáros lány mindössze 31 évesen hagyta itt a földi létet. Nem sokkal később Morgan azt nyilatkozta: nem tartja valószínűnek, hogy szeretett zenésztársuk nélkül új lemez születne.

Az énekesnő három éve egy interjúban elmondta: a Kittie nem hal meg, de jelen pillanatban minden olyan bizonytalan. Ezért is volt meglepetés, hogy 2022-ben több fesztiválkoncertet is adott a banda, a bomba pedig tavaly robbant: megkezdték új, sorban hetedik albumuk felvételeit. Mivel technikailag csak Morgan, Mercedes és a gitáros Tara McLeod voltak jelen, visszacsábították azt az Ivana "Ivy" Jenkinst (leánykori nevén Vujic), aki 2008 és 2012 között már egy ciklusban erősítette a bandát. 

Februárban hallhattuk az Eyes Wide Open című dalt, amelyet további három kislemez követett: We Are Shadows, Vultures és az One Foot In The Grave, ma pedig, az album megjelenésének napján a címadó dalhoz is klip érkezett.

A nu metal a 90-es évek végétől a 2000-es évek közepéig élte virágkorát, köszönhetően az olyan bandáknak, mint a Limp Bizkit, a Korn, a P.O.D. vagy a Mudvayne. Sokak szerint ez a műfaj nem is igazi metal, hiszen egy eléggé leegyszerűsített formája annak, és rengeteg rajongó afféle "divatzenének" tartotta, ahogy jómagam is. A Kittie viszont különleges helyet foglalt el a szívemben, amióta ismerem őket (ez kb. 2006-2007 környékén történt). Morgan tiszta hangja mindig rendben volt, de a hörgéseket már nehezebben vette. Ezt nemcsak én láttam így. A frontlány sokat járhatott énektanárhoz az elmúlt években, ugyanis a "Fire"-ön nyoma sincs a bizonytalan erőlködésnek, a hörgés és éppoly természetesen hagyja el Morgan torkát, mint a tiszta hangok. Büszke lehet magára, hiszen sokan megrekednek egy szinten és nem fejlődnek tovább. Mondjuk ez talán annak is köszönhető, hogy 2019 augusztusában Morgan csatlakozott a honfitárs Karkaoshoz, mint frontember, a 2003 óta létező társulat zenéjében pedig a death metal, a power metal és a hard rock elemei keverednek.

A zenében a legfeltűnőbb változás, hogy bár még mindig hallani nu metalos elemeket a számcsokorban, de az egész lemez egy jóval keményebb hangzásra épült, groove-os, néhol már-már djentes alapokra, masszív dobokkal és pincemélyre hangolt gitárokkal. Morgan azt is elmondta nemrég: ők már nem nu metal zenekar, és az új korong sokféle műfajban megállja majd a helyét. Végighallgatva a lemezt, én csak megerősíteni tudom ezt a kijelentést. A dalok mindegyike könnyen emészthető, nincsenek rétestészta-hosszúságú szerzemények a korongon, ám mégsem fullad érdektelenségbe, a szövegek, a dalok témái pedig eléggé változatosak, amelyekkel sokan tudunk azonosulni.

A Kittie tagjai a közönség szeme láttára lettek kislányból nagylányok, nagylányokból pedig érett nők. Minden érzésükkel, fájdalmukkal és örömükkel együtt láthattuk őket. Amikor a zene pihenőpályán volt, akkor sem ültek tétlenül - Morgan egy fitneszterem marketingeseként kereste a kenyérre valót, Mercedes pedig ingatlanügynökként és szoftverfejlesztőként is kipróbálta magát. 

Nyilván egyetlen művésztől vagy együttestől nem fogjuk azt hallani, hogy "a következő lemezünk lesz a legszarabb", mindenki kivétel nélkül azt mondja, hogy a készülő kiadvány lesz a legerősebb, legsúlyosabb, leg-leg-leg.... De a Kittie nem beszélt mellé, amikor ezt elhintette. Mondjuk az Eyes Wide Opent és a We Are Shadows-ot hallva tudtam, hogy nem egy lepkefing-kategóriájú anyagot hallok majd. 

Egy igen erős, változatos albummal tért vissza 13 éves kihagyása után a Kittie, reméljük, hogy folytatják a zenélést, és hogy a következő anyag is hozza ezt a szintet. 

9,5/10

"Fire"

Megjelenés: 2024.06.21.

Kiadó: Sumerian Records

Zenészek:

Morgan Lander - ének, gitár

Ivana Jenkins - basszusgitár

Mercedes Lander - dob

Tara McLeod - gitár

Dallista:

01. Fire
02. I Still Wear This Crown
03. Falter
04. Vultures
05. We Are Shadows
06. Wound
07. One Foot In The Grave
08. Are You Entertained
09. Grime
10. Eyes Wide Open

 kittiebandjune2024_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter_1_1.jpg

komment

Új videósorozatot indított Floor Jansen - az első rész már elérhető

2024. június 21. 13:52 - Jurancsik Eszter

448753589_970277328441315_6886699288564650364_n.jpg

"Coffee, Questions & Answers" elnevezés alatt új videosorozatot indított Floor Jansen -ez egy szívből jövő és személyes sorozat, amelyben egy csésze kávé mellett az élet fentjeiről és lentjeiről mesél a Nightwish-frontasszony.

Az első epizód néhány nappal ezelőtt vált elérhetővé, amelyet a Blabbermouth nevű internetes magazin is leközölt. A holland tehetség visszaemlékezett az elmúlt évre, amely igen komoly változásokat hozott az életébe.

"Micsoda egy év volt ez! Született egy kisbabám. Fantasztikus, hogy a kis Lucy világra jött. Megjelent a 'Paragon' album, az első szólóalbumom, a Nightwish-hal világkörüli turnén voltunk. A világjárvány után úgy határoztunk, hogy egy időre felfüggesztjük az élő fellépéseket. Tulajdonképpen bizonytalan ideig ezek voltak az utolsó koncertjeink. Leküzdöttem a rákot, elfáradtam, új házba költöztünk, rengeteg dolog történt."

- foglalta össze a történéseket Floor, majd bővebben kifejtette a témát.

"Tavaly, pontosan egy évvel ezelőtt már nagyon nagy volt a pocakom, és a kislányommal a hasamban még mindig koncerteztem. Tényleg egy őrületes év volt! Egyszer csak ott volt bennem ez a pici teremtés. Most, immár kétgyermekes anyaként úgy hittem, tudom mi fog történni, és részben tényleg emlékszel dolgokra. Ám eközben elfelejted, hogy mennyire kicsi."

448849576_971237685011946_9220638581130717496_n.jpg

Floor és kisebbik lánya, Lucy

Az énekesnő tavaly már mesélt a mellrákkal való küzdelméről, most újfent szót ejtett a szörnyű időszakról.

"A Human :II: Nature-rel való turné közepén tudtam meg, hogy daganatom van, néhány nappal azelőtt kaptam meg a diagnózist, hogy a zenekarral Dél-Amerikába utaztunk. Nem is tudtam, mit csináljak, csak arra tudtam gondolni, hogy valahogy tűnjön el a testemből. Ez az első és az egyetlen dolog, amire ilyenkor gondolni tudsz. A hazaérkezésem utáni napon operáltak meg. Úgy éreztem, hogy mind az egészségem, mind a jövőm felett elveszítettem az irányítást."

- vallott a nehéz időszakról, hozzátéve: a bandatagok és a rajongók rengeteget segítettek neki, hogy átvészelje a kemény és stresszel teli heteket.

Aztán átléptünk az új évbe, én pedig terhes lettem. Előttem állt a Nightwish-sal való munka és a szólóturném, amit mindenképp meg akartam tartani. Komoly kihívás volt egy babával a hasamban dolgozni, de készen álltam rá! Folytathattam a szólózást és a zenekarral való fellépéseket, a várandósságom pedig problémamentes volt.

Azzal zárta gondolatait, hogy imád a rajongókkal találkozni, és készen áll arra, hogy újra energiát kapjon tőlük.

 

 

 

komment

Album-és klippremier: Kittie - Fire

2024. június 21. 13:11 - Jurancsik Eszter

kittiebandjune2024new_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

13 éves szünet után, a mai nappal jelentetett meg új stúdióalbumot a kanadai Kittie, amelynek a "Fire" címet adták. A zenekar énekese, Morgan Lander korábban elmondta: ha valaki évekkel korábban azt mondja, hogy a banda új lemezt ad ki, kinevették volna.

A lányok 2023 őszén kezdtek el dolgozni Nashville-ben a dalokon, amelyek közül az elmúlt hónapokban négy dalt is hallhattunk ( Eyes Wide OpenWe Are ShadowsVulturesOne Foot In The Grave ), a mai nappal pedig az új albummal egy időben az ötödik kislemezes tétel is debütált, amely a korong címadó dala. 

Az elmúlt néhány évben 0-ról 100-ra tornáztuk fel magunkat, és szinte hihetetlen, hogy az összes munkánk, áldozatunk, fájdalmunk és diadalunk csúcspontja végre beteljesedett a hetedik stúdióalbumunk, a 'Fire' megjelenésével. Minden eddiginél nagyobb elszántsággal, céltudatossággal és lendülettel lángolunk, és reméljük, hogy ezek az összetevők minden szavunkkal visszhangra találnak, és hallhatóak az album minden hangjában. A 'Fire' nektek szól!

- írja a csapat a lemezről, alább pedig megtekinthető a Fire klipje:

kittiefirecd.webp

komment

Lacuna Coil: Diego Cavallotti felfedte a zenekarból való kilépésének okát

2024. június 19. 18:53 - Jurancsik Eszter

437535637_957779005705489_1075361437039325132_n.jpg

Június 17-én jelentette be a milánói Lacuna Coil, hogy gitárosuk, Diego Cavallotti elhagyja a csapatot, így a zenész már a készülő új album körüli munkálatokban sem vesz részt.

Cristina Scabbia, Andrea Ferro, Marco Coti Zelati és Richard Meiz a legjobbakat kívánták távozó barátjuknak, aki most elmondta, miért lépett ki a zenekarból - az kiderült, nem haraggal történt meg a szétválás, annak ellenére, hogy bejegyzéséből kivehető: nem saját akaratából hagyta ott az együttest.

"Szeretném megosztani mindannyiótokkal ezt a posztot a zenekarból való távozásom kapcsán. Bár ez a döntés nem az elégedetlenségemből vagy az új lehetőségek felfedezése iránti vágyamból fakad, mégis nyugodtan döntöttem úgy, hogy elfogadom, tekintettel erre a majdnem 10 csodálatos együtt töltött évre, ami alatt együtt játszottunk szerte a világon, és hogy a zenekar nélkülem folytassa a pályafutását. Kívánom Makinak, Andreának, Cristinának és Richardnak a legnagyobb sikereket és a legnagyobb elégedettséget.

lacuna_coil_festareggio_reggio_emilia_2018-23-750x500.jpg

Köszönöm nekik azt a hatalmas tapasztalati értéket, amit ezekben az években mellettük szereztem. Köszönöm mindenkinek, barátoknak, rajongóknak és pályatársaknak, akik írtak nekem, de mindenekelőtt a hatalmas támogatást, amit kapok. Ez azonban nem jelenti semminek a végét, csak egy fejezet zárult le, és készen állok egy újabb fejezet írására. Számomra a zene az egyetlen ok, amiért élek, és az is marad, és soha nem fogom abbahagyni azt, amit szeretek, még akkor sem, ha ez azt jelentené, hogy újra a garázsban játszom akárkinek. Alig várom, hogy kiderüljön, mit tartogat számomra a jövő, készen állok arra, hogy minden új lehetőséget felmérjek, és továbbra is büszkén és odaadással fogom vinni a projektjeimet."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Diego DD Cavallotti (@dd_lacuna) által megosztott bejegyzés

 

komment

Klippremier: Infected Rain - Pandemonium

2024. június 18. 18:03 - Jurancsik Eszter

418171576_18424023616015155_6911075455652643241_n.jpg

Február 9-én került boltokba az Infected Rain hatodik albuma, a "Time", amelyről klipes formában megjelentek a Dying Light, a Never To Return, a Because I Let You, a Vivarium és a Lighthouse című szerzemények, a mai napon pedig újabb számhoz érkezett kisfilm - a Lena Scissorhands vezette formáció választása a Pandemonium című dalra esett. 

A zenekar a nyarat turnézással tölti, amely június 21-én startol hazájukban, Moldovában, ahol a csapat először ad nagyobb koncertet, a fellépéssorozat keretein belül pedig hazánkban is láthatjuk Lenáékat - július 2-án, az Analog Music Hallban teszik tiszteletüket. 

komment

Lacuna Coil: Diego Cavallotti elhagyta a csapatot

2024. június 17. 14:57 - Jurancsik Eszter

437535637_957779005705489_1075361437039325132_n.jpg

A milánói Lacuna Coil több tagcserét és távozást átvészelt, ám ezek a történések nem okoztak gondot a csapat karrierjében. A mai napon újabb tag jelentette be távozását az 1998 óta aktív zenekarból - Diego Cavallotti 2016-ban váltotta az akkor távozó Marco "Maus" Biazzit, azonban ma közösségi oldalain tudatták a rajongókkal, miszerint a gitáros már nem vesz részt az új album körüli munkálatokban.

"Miközben egy új munkamenetbe lépünk, írjuk és rögzítjük a következő albumunkat, útjaink különváltak Diego "DD" Cavallottival. Köszönjük neki a rengeteg közös, felejthetetlen pillanatot, amelyeket az évek során együtt átéltünk, és sok szerencsét kívánunk neki a jövőbeni munkájához és törekvéseihez. Minden jövőbeli tervünk változatlan marad, ami az élő fellépéseket illeti, és az új dalok is formát öltenek - alig várjuk, hogy megoszthassuk őket a rajongóinkkal."

- tájékoztatta a fanokat az együttes.

diegolacunacoil2024_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

A Lacuna Coil utoljára 2019 októberében jelentetett meg albumot, amely a "Black Anima" címet viselte, a korong pedig aratott, sokak szerint a csapat eddigi legkeményebb anyaga lett. 2022 októberében kiadták a 2002-es "Comalies" felújított változatát "Comalies XX" címmel, az új lemezről pedig Cristina Scabbia énekeső elárulta, hogy még az idén boltokba kerül.

komment

Slave To Sirens - Echoes Of Silence (2024)

2024. június 15. 09:20 - Jurancsik Eszter

382230598_817812837014091_2017289465212902323_n.jpg

Lebanon is not usually associated with metal music. But a few years ago, a young Lebanese guitarist, Lilas Mayassi, decided to introduce the world to the spirit of the East. Thus was born the thrash/death metal band Slave To Sirens, whose line-up was not stable for a long time, but in 2023 Lilas found the Hungarian Anita Tóth, known in her homeland from the bands Blood Up (later Insane Within).

So the work on the debut album could begin, Lilas, Anita, Shery Bechara and Alma Doumani recorded ten songs for the album, which was released on 14 June.

The four sirens put their all into the tracks. Anita's voice is excellent, with its typical death-thrash growl, and in a few songs we can also hear her clear voice, such as Mistress of Pain. Already as the singer of Blood Up she didn't let her throat get rusty, but now she has unleashed the monster inside her. Last year's Extinguish The Sun showed us what to expect from the album, a real, unadulterated thrash and death sound - metal girl power. A surprise is Beyond Control, in which Anita sings a few lines in Hungarian. But the rest of the girls are great too. Lilas and Shery's riffs, Alma's bass harmonise perfectly with Anita's otherworldly growls, and the songs sometimes have a black metal element. Professional production from a band who have worked hard to make this album. You can hear the hours of work and energy that have been invested, despite the physical distance between them. 

Now, of course, some people will say: just another all-female metal band... like Nervosa, Crypta, Bloodhunter... but! Slave To Sirens has been around since 2015, and founder Lilas has been working hard to finally get a permanent line-up. It seems that this has finally been achieved and "Echoes Of Silence" is a great introduction. Let's really hope that the follow-up will be just as rocking. Fans of thrash/death metal are highly recommended to listen to this album, which represents not only smash but also melodiousness. 

I should mention here that in 2022, Sirens, a film directed by Emmy Award US filmmaker Rita Baghdadi, the first feature from Natasha Lyonne and Maya Rudolph's Animal Pictures, made its world premiere at Sundance in World Cinema Documentary competition on January 23. The film follows members of Slave To Sirens, as they wrestle with friendship, sexuality, and destruction in their pursuit of becoming thrash metal pioneers. 

I see a bright and wonderful future for the girls, because this album is a strong one. Well done, girls!

10/10

"Echoes Of Silence"

Release date: June 14, 2024

Musicians:

Anita Tóth - vocals

Lilas Mayassi - guitars (rhythm)

Alma Doumani - bass

Shery Bechara - guitars

Tracklist:

1. Wmd

2. Reborn

3. Ancient Fear

4. Extinguish The Sun

5. Beyond Control

6. Mistress Of Pain

7. Merchant Of Souls

8. Salomé

9. Full Grown Terror

10. Dark Waters

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

WEBSITE

412992631_887912493337458_8933997165122707656_n.jpg

 

komment

Floor Jansen: "Boldog vagyok, hogy újra dolgozhattam!"

2024. június 14. 16:30 - Jurancsik Eszter

438086611_1001830417970477_5191055064708041003_n.jpg

Szeptember 20-án jelenik meg a Nightwish vadonatúj sorlemeze, a "Yesterwynde", amelyről májusban debütált a Perfume Of The Timeless című tétel. A szám megosztotta a rajongókat, mégis több, mint egymillióan tekintették meg a hozzá készült klipet a megjelenést követő néhány napon belül.

Az is kiderült: Tuomas Holopainen, a csapat alapítója már 2021 elején elkezdte írni az új dalokat, végül pedig az egész évet a munkára szánta, ahogy egy ízben fogalmazott: a korongon való munka lett a menedéke.

Néhány nappal ezelőtt osztott meg az együttes egy videót a munkálatokról, amelyben Floor Jansen énekesnő is kifejtette gondolatait. Mint kiderült: akadtak nehézségek, végül minden rendben zajlott és sikerrel vette az akadályokat.

"Sajnos nem tudtam csatlakozni a többiekhez a próbák alatt, hiszen terhes voltam és a megfeszített munkatempó miatt extrém módon kimerültem. A kórusok és a szimfonikus részek már rögzítésre kerültek, mire én is újra dolgozni tudtam a terhességem és a szülés után. A házi stúdiómban vettem fel az énekes részeket, így Finnország Svédországba látogatott, egy ott élő hollandhoz."

- mesélte Floor, aki tavaly októberben adott életet második gyermekének, Lucynak, 2022 őszén pedig sikeresen megküzdött a melldaganattal.

"A férjem, Hannes (Hannes van Dahl, a Sabaton dobosa - a szerk.) rengeteget segített a felvételek alatt, így időben sikerült elkészülnöm velük. A női test rengeteg változáson esik át a várandósság alatt és a szülés után. Nagyon boldog voltam, hogy hosszú kihagyás után ismét dolgozhattam, a dalok csodálatosak, megérdemlik, hogy a lehető legjobban énekeljem őket. Ez nem egyszerű, hiszen nem egy gép vagyok, örültem, hogy minden klappolt és a hangom is rendben volt. Így a dalok újra életre kelhettek."

 

 

komment

Klippremier: Charlotte Wessels - Chasing Sunsets

2024. június 13. 14:03 - Jurancsik Eszter

448321247_1025604718921360_4283324439235994886_n_cleanup.jpg

Hosszú hónapok csöndje után áprilisban tudatta rajongóival az egykori Delain-énekesnő, hogy harmadik albumán dolgozik, amely "The Obsession" címmel, szeptember 20-án tölti meg a boltok polcait. Charlotte azt is felfedte: a korong elődeinél - "Tales From Six Feet Under" (2021) és "Tales From Six Feet Under Vol II" (2022) - keményebb szerzeményeket vonultat majd fel. Zenészei nem mások, mint Timo Somers gitáros, Otto Schimmelpenninck Van Der Oije basszeros, Joey de Boer dobos - akikkel 2021 februárjában hagyták el a Delaint - valamint Sophia Vernikov billentyűs, az énekesnő pedig elmondta: boldog, hogy ezzel a csodás csapattal készíthette el új lemezét.

Az album első kislemezes tétele május 16-án jelent meg The Exorcism címmel, a mai napon pedig megérkezett a második klipes dal, a Chasing Sunsets.

"Amikor a Patreonon kiadtam a ´Chasing Sunsets´ első változatát, azonnal a kedvencem lett. Azóta nagyon sokat változott, ahogy az albumon dolgoztunk, nagyon boldog vagyok, hogy ma megoszthatom ezt a számot a világgal! A dalban az önfenntartás és a kapzsiság témája jelenik meg, amit a klipben is megjelenítettünk. Soha nem éreztem még ennyire úgy, mintha az Éhezők viadalában élnénk - ahol a világ egyes részein pazarló életmódot folytatnak az emberek, míg másokat a pusztulás vesz körbe és szenvednek. Ezt a témát dolgoztuk fel a klipben egy mesterséges, gyönyörű tájképen és stíluson keresztül, mindezt egy kietlen térben, égő fákkal bemutatva."

- vezette fel új dalát Charlotte.

 

komment

Klippremier: The Warning - Burnout

2024. június 11. 18:27 - Jurancsik Eszter

387866660_833787495421813_7744786152945845246_n.jpg

E hónap végén, június 28-án érkezik a Paulina, Daniela és Alejandra Villarreal Vélez alkotta The Warning negyedik stúdiólemeze, a "Keep Me Fed", amelyről eddig három kislemezes dal jelent meg videoklipes formában: a S!ck, az Automatic Sun és a teljes egészében spanyol nyelvű Qué Más Quieres.

A mexikói lánytestvérek szekere egyre gyorsabban robog, amit az is mutat, hogy ősszel az Evanescence és a Halestorm előzenekaraként lépnek majd fel Kanadában, egy tíz állomásos miniturné keretein belül. Addig sem tétlenkednek a nővérek, a mai nappal ugyanis a hamarosan megjelenő albumról megtekinthetővé vált a negyedik kisfilm, a Burnout:

 

komment
süti beállítások módosítása