Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Ősszel Budapestre jön a Semblant!

2023. április 07. - Jurancsik Eszter

274089796_511559273672285_3055609542410157953_n_2.jpg

"Vermilion Eclipse" címmel, 2022 áprilisában jelent meg a brazil szimfometalos Semblant negyedik stúdióalbuma, amely igen szép sikereket hozott a Mizuho Lin vezette zenekarnak.

A mai napon a csapat bejelentette: ősszel Európába is elhozzák a lemez dalait, valamint útba ejtik hazánkat is - 2023. október 20-án, az Analog Music Hallban adnak fergeteges koncertet.

Ez a mi húsvéti meglepink! A Vermilion Eclipse Final Dusk keretein belül másodszorra is Európába érkezünk, olyan országokba, városokba és helyekre látogatunk el, ahová eddig nem volt lehetőségünk. És igen, rengeteg meglepetéssel készülünk a koncertekre: lesz egy temérdek exkluzív merch cucc, a diszkográfiánk mellett pedig friss dalokat is hallhattok majd! 

- örvendezett a banda a közösségi oldalain.

Erre senki nem számított: együtt lép fel Tarja Turunen és Marko Hietala

tarjahietala.JPG

Nyáron indul turnéra Tarja Turunen, aki decemberben egy igen különleges válogatáslemezt dobott piacra "Best Of Tarja: Living The Dream" címmel (kritika ITT).

Nem kis megdöbbenést váltott ki a rajongókból a finn tehetség a mai napon, ugyanis bejelentette, hogy a július 8-i, Prattelnbe tervezett koncertjén nem más áll majd vele egy színpadon, mint egykori Nightwish-beli csapattársa, Marko Hietala, aki tavalyelőtt hagyta el a zenekart, plusz még egy különleges vendéget is láthatnak a bulira látogatók, igaz, az ő nevét még titok fedi.

Sok rajongó reménykedik egy reunionban, illetve abban, hogy Turunen visszatér a Nightwish élére, noha az énekesnő korábban többször kijelentette, hogy ennek esélye a nullával egyenlő. Tarja és Marco már többször énekeltek együtt a Raskasta Joulua nevű karácsonyi koncertsorozaton, így az egykori zenésztársak közötti fagyos viszony - úgy tűnik - oldódni kezdett.

Az is találgatásra ad okot, hogy a Nightwish a minap jelentette be, hogy a 2024-re tervezett új albumával nem kíván turnéra indulni...

 

 

 

Rajongói segítségét kéri a Crypta, hogy folytathassák a turnét

ezgif_com-webp-to-jpg.jpg

Március utolsó napján csapott le tornádó az Illinois államban fekvő Belvidere városára - közvetlenül azután, hogy a brazil Crypta a Morbid Angel előzenekaraként adott koncertet. Több, mint 40 ember került kórházba súlyos sérülésekkel, egy ember pedig életét vesztette.

A vihar következtében a csapat lakókocsija odaveszett, Fernanda Lira énekes/basszeros pedig egy videóban foglalta össze a történéseket.

A lányok átvehették új lakóautójukat, ám ennek nyilván költségei vannak, amelynek fedezéséhez a zenekar most rajongói segítségét kéri.

15 nap alatt 60 ezer dollárt kell összegyűjtenünk. Mint azt a legtöbben tudjátok, március 31-én tornádó csapott le Belvidere-re, ahol játszottunk, és tönkrement a lakókocsi, amelyet az első amerikai turnénk idejére béreltünk az utazáshoz és alváshoz - teljesen megrongálódott, újat kellett kölcsönöznünk, hogy folytatni tudjuk a koncerteket. Ahogy azt már sejtettük, a biztosítással és a kártérítésekkel való ügyintézés sok buktatót rejt magában, és nagy az esélye annak, hogy a dolgok bonyolódni fognak. Nem lesz olyan egyszerű, mint azt gondoltuk, még ügyvédeket is be kell majd vonnunk a dologba, hogy megpróbáljuk megoldani a helyzetet. A legkörültekintőbben tájékozódunk, de mivel nem amerikai állampolgárok vagyunk, nem vagyunk jogosultak az állami kártérítésre, ami tovább komplikálja a helyzetünket.

- kezdte sorait a banda, majd kitért a részletekre:

Röviden, ha minden rosszul sül el (és erre igen nagy az esély), 15 napon belül új lakókocsit kell vásárolnunk a cégnek, ahonnan béreljük, ami körülbelül 60 ezer dollárba fog kerülni, nem is említve az ügyvédi költségeket, amelyek szintén minket terhelnek majd. Tudjuk, hogy ez egy komoly összeg, amit valószínűleg nem fogunk tudni elérni, de e pillanatban bármilyen segítség és bármilyen összeg rengeteget segít, hogy csökkenjen a minket érő anyagi veszteség. El akartuk kerülni, hogy tőletek kérjünk segítséget, de jelenleg lehetetlen, hogy csak a zenekar pénzéből fedezzük ezeket a költségeket. Előre is köszönjük a támogatást!

ITT tudtok segíteni a zenekarnak.

Pár napon belül érkezik a Xandria új klipje!

xandria_2.jpg

Igen szép sikereket könyvelhet el német szimfometalos Xandria februárban megjelent új albumával, a "The Wonders Still Awaiting"-gel, amely sorban a nyolcadik nagylemeze a zenekarnak.

Ambre Vourvahis és az új zenésztársak érkezése friss energiákkal töltötte fel a bandát, sokak szerint ez az eddigi legjobb felállása az együttesnek, akik a lemezről eddig öt dalt - Reborn, You Will Never Be Our God, Ghosts, The Wonders Still Awaiting, Two Worlds - mutattak meg, néhány napja pedig azt is tudni lehet, hogy a formáció dolgozik a hatodik klipen, amelyről most kiderült, hogy április 12-én érkezik, és a My Curse Is My Redemption című tételhez forognak a kamerák - a szerzemény egyértelműen az album egyik húzódala, íme egy kis ízelítő:

Nem tervez turnét új albumával a Nightwish

img_0214.jpg

Többször hírt adtunk arról, miszerint a finn/holland/angol tagokkal felálló Nightwish javában dolgozik új, sorban tizedik stúdióalbumán, a dalokat pedig idén nyáron tervezi rögzíteni a zenekar.

A közösségi médián keresztül a banda most lerántotta a leplet arról, mikor is fog boltokba kerülni a korong, illetve milyen terveik vannak a jövőre nézve. Mint az kiderült: egyelőre nem terveznek turnét, ám ennek nemcsak Floor Jansen énekesnő várandóssága az oka.

A "Human :ll: Nature - World Tour" a végéhez közeledik, úgy érezzük, itt az ideje, hogy tájékoztassunk titeket az utunk következő szakaszára vonatkozó terveinkről. A 2023 júniusára tervezett koncertek után határozatlan időre "szögre akasztjuk a cipőinket", ami az élő koncerteket illeti, és nem fogunk turnézni a következő albumunkkal. E döntésünknek személyes okai vannak, de mindannyian egyetértünk abban, hogy a zenekar jövője érdekében elengedhetetlen. 

- kezdte sorait az együttes, majd kitértek az okokra és a tervekre:

Biztosíthatunk benneteket, hogy továbbra is szeretünk együtt dolgozni, és ennek a döntésnek semmi köze Floor terhességéhez vagy bármelyikünk saját projektjéhez. Azonban egy 12 új dalból álló album 2024-ben, három videoklippel együtt megjelenik! Elmondhatatlanul boldogok vagyunk ettől! Maradjatok velünk!

Mint az korábban már kiderült, hogy a következő lemez dalai már demo fázisban vannak, illetve a csapat lebonyolított egy ázsiai miniturnét, nyárra pedig több fesztiválkoncert is tervben van. Floor tavaly ősszel megküzdött a mellrákkal, márciusban jelentette be, hogy második gyermekét várja - férjével, a Sabaton-dobos Hannes Van Dahl-lal már van egy kislánya, Freja, aki 2017 tavaszán született.

 

Fernanda Lira: "Sokkos állapotban vagyok..."

311317585_5497176446998273_2395190014773618805_n.jpg

Észak-Amerikában turnézik a Crypta, néhány nappal ezelőtt pedig az Illinois államban található Belvidere városára tornádó csapott le - éppen aznap este, amikor a brazil csapat a Morbid Angel előzenekaraként lépett fel.

A koncerthelyszín teteje beszakadt, egy ember meghalt és mostanra 40-re emelkedett a sérültek száma. A banda közösségi oldalain tájékoztatta az aggódó rajongókat, miszerint jól vannak, ám lakókocsijuk a természeti katasztrófa áldozata lett.

Fernanda Lira, az együttes énekes-basszusgitárosa most frissítést osztott meg a történtekkel kapcsolatban. Mint kiderült: sokkos állapotban van.

Úgy terveztem, hogy készítek egy videót, amiben beszámolok mindenről, de még mindig nem vagyok 100%-ban jól. Az alábbiakban nagyon röviden beszámolok a helyzetünkről, és válaszolok néhány feltett kérdésre. Összefoglalva a történteket: tornádó csapott le a helyszínre, ahol három nappal ezelőtt koncerteztünk. A mennyezet beomlott, 40 ember súlyosan megsérült, egy pedig sajnos meghalt. A tető egy része a lakóautónkra zuhant, így az odaveszett. Az összes zenekar a pincében vagy a turnébuszban tartózkodott, így nincsenek sérültek.

Igen, korábban érkezett riasztás a tornádóról, de kevesebb, mint 15 perc telt el a riasztás és a tornádó érkezése között. Ez még a helyiek számára is váratlan volt. Az zenekarok másnap kihozták a cuccaikat az épületből. Nekünk sikerült bejutnunk a lakókocsinkba, és a személyes cuccaink 95%-át el tudtuk vinni. Az elmúlt két napot egy hotelben töltöttük, a többi zenekar fuvarjaira voltunk utalva, akik felváltva szállították a cuccainkat. Ma átvettük az új lakókocsinkat, azonban ezzel kapcsolatban komoly pénzügyi problémánk adódott, amit később fogunk megosztani. Szükségünk lesz a segítségetekre. Lelkileg még mindig sokkos állapotban vagyok, tegnap reggel idegösszeomlásom volt a felgyülemlett feszültség miatt, de összességében jobban érzem magam. 

Ez a lényege Fernanda posztjának, valamint azt is elmondta:  a turné folytatódik, amely még 17 koncertet foglal magában. Eképpen zárta sorait:

Most, hogy a borzalmaknak vége, a testem elfáradt. Stresszhelyzet, alváshiány, és miközben a cuccaink után kutattunk, nagyon fáztunk. Mindez nem tett jót az ellenálló képességemnek.

A csapat részvétét fejezte ki a halálos áldozat, Fred Livingston családja és barátai felé, adakozni pedig itt lehet:

 339149036_938070907374013_6657868117443672676_n.jpg

Mia Wallace: "Küzdenem kellett, hogy azzá váljak, aki most vagyok!"

278538536_523718035880272_7098438168014222331_n.jpg

Februárban jelentette be Mia Wallace, hogy távozik a Nervosából. Indoklása szerint olyan élethelyzetbe került, ami nem teszi lehetővé a zenekarral való munkát és a turnézást, azonban ahogy lehetséges, újra hallat magáról.Mia tagja még a norvég black metalt játszó Abbath-nak is és az olasz Kirlian Camera-nak, ezen csapatokkal való karrierjére fókuszál a jövőben. Egy Instagram-posztban felfedte, milyen is nőnek lenni a metal műfajon belül, illetve hogyan verekedte át magát az akadályokon.

Hogyan is lehet nőnek lenni egy metal zenekarban...? Lószart! Bocsánat, de ma nem leszek finom. Amikor 1994-ben elkezdtem az utam a zenében a csodálatos és szeretett M.-mel (arra nem tért ki, hogy ő kicsoda volt), nem igazán láttam át, min megyek keresztül. Bevallom, M. a kezdetektől fogva az őrangyalom volt. Az első nők közt voltam jelen az olasz black metalban, Cadaveriát leszámítva, az emberek pedig, akik a koncertejinkre jöttek, nagy machók voltak.

- utalt itt a metalban is jelenlévő szexizmusra.

Soha nem titkolóztam, és most sem fogok, nem egy cukiskodó lány voltam akkoriban. Azonban most már megtehetem, mert senkinek nem kell bizonyítanom! De istenemre mondom, képes lennék küzdeni a pozíciómért, akár fizikai értelemben is!!! El sem hiszitek, mennyi harcot kellett megvívnom, hányszor kellett behódolnom és mennyi lemondás van abban, hogy az lehessek, aki most vagyok!

275784433_522378806014195_8658810399345805308_n.jpg

 A black metal nem könnyű, legalábbis 1994-ben nem volt az. Hadd mondjam ki (minden jogom megvan ahhoz, hogy kimondjam): a black metal mára HALOTT. Még akkor is, ha manapság már könnyebb a nőknek is teret nyerni ebben a műfajban. Igen, feldúlt vagyok most, nehéz napom volt a munkahelyemen. Mi a fasz is az a munka? Amit csinálnom kell, hogy fizetni tudjam a számláimat. A francba...

Diva Satanica: "Semmi rosszat nem mondhatok Prikáról!"

ds2_1.jpg

2020-ban lett a Nervosa frontembere a spanyol Diva Satanica, alias Rocío Vázquez, akit első körben a Bloodhunterből ismerhetnek a metal rajongók. 2021-ben már az ő hangját hallhattuk a "Perpetual Chaos" című albumon (kritika ITT), mellette pedig két új zenésztárs is felbukkant: Eleni Nota (dob) és Mia Wallace (basszusgitár).

nervosa01.jpg

A Nervosa 2020-21-es felállása: Prika Amaral, Eleni Nota, Diva Satanica és Mia Wallace (balról)

2022 nyarának végén viszont nem várt nehézségek jelentkeztek. Eleni egészségi problémák miatt elhagyta az együttest, ugyanis hazájában, Görögországban kapott kezeléseket, emiatt pedig nem maradhatott huzamosabb ideig távol otthonától. Mia családi gondokról kapott hírt, így kénytelen volt Olaszországban maradni, így az év végén esedékes latin-amerikai turnén vendégzenészek helyettesítették őket. Helena Kotina, aki Mia helyére ugrott be, később állandó tagként került bemutatásra, Nanu Villalba pedig, aki a dobok mögé került, pár hét után tisztázatlan körülmények között távozott a csapatból.

Januárban Diva is kereket oldott, majd Mia is úgy döntött, hogy nem várakoztatja tovább a lányokat, ő is benyújtotta felmondását. Nemrégiben derült ki, hogy az új basszeros Hel Pyre lett, dobosként Michaela Naydenovát köszönthettük, a mikrofont pedig az eredeti felállásból mára egyedüliként megmaradt gitáros, Prika Amaral vette magához. 

Diva - aki továbbra is tagja a Bloodhunternek és a How We End énekeseként is bemutatkozott - most egy Whiplash nevű online zenei magazinnak mesélt bővebben távozása okairól. Kilépésekor elárulta, hogy a bandán belüli nézeteltérések miatt hozta meg döntését, de mégis milyen problémákkal szembesült?

ds_2.jpg

Tulajdonképpen azért távoztam a Nervosából, mert Prikával nem tudtunk dűlőre jutni a turnékat illetően. Még mielőtt Eleni kilépett volna, már sokszor szóba került, hogy mennyire értünk egyet ebben a kérdésben vagy sem, én például nem akartam öt hónapig úton lenni. Az első nagy turnénk Európában volt, majd három nap szünet után az Egyesült Államokba mentünk.

- kezdte sorait az énekesnő.

Mindez nagyon klassz volt, imádtam csinálni, mégsem tudtunk közös nevezőre jutni. Tartani akartuk magunkat a tervekhez, ami az elején működött is, mert nem volt túl sok koncert. 

Diva elmondása szerint Prika ugyan megdicsérte Eleni munkját, ugyanakkor nem érezték az elismerést. 

Úgy kezdtem érezni, hogy valójában mi nem is vagyunk részei a zenekarnak. Zenészek voltunk, akik a csapattal turnéztak, de nem kaptunk elismerést. 

Miután Diva és Mia is elhagyták a formációt, nem kevés támadás érte Prikát a közösségi médiában - a rajongók szerint ő az oka annak, hogy bandatársai sorra kerülnek ki a csapatból. Diva azonban másként látja a dolgot:

Noha voltak kommunikációs nehézségek az együttesben, de Prikáról semmi rosszat nem tudok mondani. Ő egy csodálatos lány, aki sokat segített nekem, és általa kaptam egy olyan lehetőséget, amit soha nem fogok elfelejteni! De ő alapvetően egy olyan ember, aki hozzászokott ahhoz, hogy egyedül dolgozik.

prikadiva.jpg

Azt hiszem, az elmondottakból kivehető, hogy sok dolog történt a zenekaron belül. Számomra nagyon fontos volt, hogy lássam a családomat, a barátaimat is. 2022-ben csak négyszer találkoztam a családommal, és amikor otthon voltam, nagyon kimerültnek éreztem magam. Arra sem volt erőm, hogy elmenjek kávézni egyet a barátaimmal. Három nap pihenés, majd újra turnézni mentünk. Azt hiszem, ez egy nagyon más életmód, amit eddig éltem. 

- zárta sorait.

Manuela Kraller: "Nem bántam meg, hogy elhagytam a Xandriát!"

122029435_381282466615852_8599215262285385961_n.jpg

2010 és 2013 között erősítette a német Xandriát Manuela Kraller, akivel egy album készült el, a "Neverworld's End", amelyről olyan felvételek örvendenek a mai napig nagy népszerűségnek, mint a Valentine vagy a Blood On My Hands.

Az énekesnő 2013 októberében távozott a zenekarból, helyére a holland Dianne van Giersbergen került, akinek 2017-es kilépéséig nem is lehetett hallani Manuról - akkor ugyanis kifejtette véleményét az utódja körül kialakult botrányról és a zeneipar üzleti részéről. 

2020 folyamán tért vissza a muzsikáláshoz, Alanae név alatt hozta létre saját projektjét, "Return To Elements" címmel pedig kiadott egy EP-t. 

Most egy orosz magazinnak adott interjút Manuela, a beszélgetésben pedig felfedte, hogy miért változtatta meg projektje nevét és mit gondol a Xandria mostani felállásáról.

desktop-wallpaper-xandria.jpg

Manuela a Xandria frontasszonyaként, 2010-ben

Kiderült: komoly lelki zavarokkal küzdött meg az elmúlt években.

Az elmúlt évek nagyon nehezek voltak számomra, ugyanis depressziós voltam és kiégtem. Sok minden tisztázásra szorult az életemben. Felmondtam a munkahelyemen, magam mögött hagytam néhány barátságot, amelyek már nem működtek. Mélyen magamba kellett néznem, egészen a gyerekkoromig kellett visszamennem az időben, hogy begyógyítsak néhány sebet. Egy klinikára is elmentem, ahol szakszerű segítséget kaptam, és nagyszerű embrekkel találkoztam.

- kezdte sorait az énekesnő, aki Dianne Xandriából történő kilépése kapcsán már beszélt egészségi problémáiról, ám a régi sérülések akkor még nem kerültek feldolgozásra.

Hálás vagyok minden lépésért ezen az úton és minden kőért, amit el kellett tolnom magam elől. Mindez közelebb vitt az igazi önmagamhoz. Tudtam, hogy nem térhetek vissza a régi munkámhoz és a mérgező kapcsolataimhoz, hogy felépüljek. Úgy éreztem, hogy egy fal van körülöttem, ám ezt valójában én építettem, mintegy védekezésképpen. Azonban ez a fal azt is megakadályozta, hogy azt az életet éljem, amit igazán szerettem volna. A biztonság nem mindig jó választás. Feismertem azt, ha elkezdek bízni magamban és az életben, akkor ennél csak jobb jöhet. Felismertem az utam, hogy énekelnem kell, hogy harcolnom kell az emberi jogokért és a természetért, mert rájöttem, hogy ez az életfeladatom.

80999104_160230512054383_930874427002847232_n_1.jpg

Fél éve építem az egzisztenciámat szabadúszó énekesként, emberi és természetvédelmi aktivistaként, mert tudom, hogy a hangommal, a művészetemmel valami jót adhatok a világnak.  Ez a legnagyobb ajándék, amit a nehéz idők után kaptam. Hogy végre tudom, miért vagyok itt. Hogy megtaláltam az életem értelmét. És ez hihetetlenül hálássá és boldoggá tesz.

- mesélt az elmúlt két évéről Manuela, aki azt is elmondta, miért változtatta projektjét Alanae-ről Anayára.

A 2,5 év szünet alatt kapcsolatba kerültem néhány alternatív gyógyító módszerrel és a sámándobbal is. A dobolás segített áttranszformálni az olyan érzéseimet, mint a harag és a szomorúság. Dobolás közben transzszerű állapotba kerültem, a kimondott és énekelt szavak pedig intuitív úton jutottak el hozzám. Ez egy nagyon felszabadító élmény volt számomra! Tehát, hogy a lényegre térjek: a sámándob felelős az Anaya névért.

90655106_220743629336404_4513252089626886144_n.jpg

Ezt a nevet kezdtem énekelni dobolás közben, és mivel nem tudtam mit jelent, rákerestem a Google-n. Azt jelenti, hogy "teljesen szabad" vagy "abszolút szabadság". Amikor először elolvastam a jelentését, tudtam, hogy ez KELL, hogy legyen a projektem neve, kétség sem fért hozzá! Mindenféleképpen szabad akartam lenni: a szimfonikus zenei vonalat illetően, hogy független legyek egy kiadótól, szabadságot akartam az öltözködésemben és művészi kifejezésmódomban, az énekstílusomban. Az Alanae egy szép név volt. De soha nem éreztem olyan mély kötődést, mint az Anaya névvel! Az Anaya olyan, mint egy "léleknév". Ezek után egyértelmű volt, hogy a régi Alanae nevet magam mögött hagyom. Ez egy nagyon szívből jövő döntés volt.

De mit gondol most, több, mint 10 évvel a Xandriából való távozása után egykori zenekaráról, hallotta-e már az új albumot?

4-5 dalt hallottam a lemezről, szerintem klasszak, és Ambre Vourvahis remekül énekel, noha teljesen különbözik attól a stílustól, amit én vagy Dianne képviseltünk. Miután belehallgattam a számokba, elgondolkodtam a múlton, és egy dolgot felismertem: nem bántam meg, hogy annak idején otthagytam az együttest. Így lehetővé vált ugyanis, hogy szabadabb és kreatívabb legyek, hogy ráleljek a saját utamra. Ez rendkívül fontos volt számomra, és már rendben vagyok. Ez pedig nagyon jó érzés.

71219341_10220880866318431_4954438229852946432_n.jpg

 

 

 

 

Babymetal: öt év után ismét trióban nyomul a csapat

fssnozoagaata7e.jpeg

Két 11 (Moametal és Yuimetal) és egy 13 éves  tinilány, Su-metal alapította a Babymetalt Tokióban, 2010-ben, azóta pedig három nagylemezt is kiadtak: elsőként jött a "Babymetal" (2014), majd "Metal Resistance" (2016) és a "Metal Galaxy" (2019) , március 24-ével pedig boltokba került legújabb, "The Other One" című korongjuk is.

2018 folyamán Yuimetal elhagyta a formációt, azóta ténykedett Moa és Su duóként, ám ma új tagot mutattak be a rajongóknak: ő Momometal, polgári nevén Momoko Okazaki. A 20 éves lány eddig is a csapattársai mellett dolgozott, mint táncos, valamint a kelet-ázsiai médiában már ismert személyiség, megfordult már a Sakura Gakuin nevű együttesben, valamit szerepelt egy dél-koreai valóságshowban is. 

 

süti beállítások módosítása