Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Négyfősre fogyatkozott a Burning Witches - Sonia Anubis kilépett

Sonia elhagyta a lányokat a Crypta kedvéért

2020. május 24. - Jurancsik Eszter

Néhány napja robbant a hír, miszerint a brazil Nervosából kiszállt Fernanda Lira basszer/énekes és Luana Dametto dobos új zenekart alapított Crypta név alatt - két új tagként érkezett Taniá Bergamaschi és a holland Sonia "Anubis" Nusselder - utóbbi leányzót a Burning Witches kapcsán ismerhettük meg. 

A mai napon jelentette be a zenészlány: inkább a Cryptára kíván koncentrálni a jövőben, ezért nehéz szívvel, de otthagyja a svájci illetőségű együttest.

78847584_2563660150532384_280630356493691768_n.jpg

Közleményében leírta: hálás a rengeteg tapasztalatért és szeretetért, ami a csapathoz köti.

 

A banda is elbúcsúzott Soniától. ám a posztból kiderült: keresik új boszorkány-társukat.

"Sonia elhagyott minket, hogy új projektjére koncentrálhasson. Láttuk, hogy ez fog történni, és el is fogadtuk. Az emberek változnak és tovább is lépnek. A legjobbakat kívánjuk neki! Számunkra, mint zenekarnak, ez azt jelenti, hogy keményebben kell dolgoznunk. Folytatjuk az utat és természetesen új boszorkányt keresünk magunk mellé!"

 

A Burning Witches márciusban jelentette meg új nagylemezét Dancing With The Devil címmel. Nem ez az első távozás a formáció berkeiből - tavaly ugyanis Seraina Telli, a csapat eredeti énekese szintén otthagyta a lányokat, hogy másik projektjére, a Dead Venus-ra fókuszálhasson. Az ő helyét vette át a holland Shadowrise frontlánya, Laura Guldemond.

 

Együtt karanténkoncertezett Jen Majura, Gus G. és Mike Portnoy

George Harrison klasszikusát adták elő

Minden zenész várja a koronavírus-járvány végét, ám a legtöbb előadó, együttes ezekben a vérzivataros időkben is igyekszik éreztetni rajongóival a szeretetét, házi karanténkoncertek és hasonló megmozdulások keretein belül.

Ezúttal három nagyszerű zenész fogott össze és durrantott egy felvételt: Jen Majura, az Evanescence német gitáros lánya, Gus G., Ozzy Osbourne gitárosa és Mike Portnoy dobos, aki a Dream Theater tagjaként vált híressé. 

A hármas azt a Got My Mind Set On You című számot adta elő, amelyet Rudy Clark írt 1962-ben, George Harrison (The Beatles) pedig később feldolgozta.

Íme:

 

Sharon den Adel szerint kétséges a Worlds Collide turné megtartása

Videóinterjút adott az énekesnő

Áprilisban indult volna közös turnéra a Within Temptation és az arkansasi Evanescence, azonban a koronavírus-járvány miatt őszre kellett ütemezni a fellépéssorozatot. Az eddigi információk alapján a bulik szeptemberben kezdődnek, és bár több országban is enyhítésekről szólnak a hírek, a holland csapat énekesnője, Sharon den Adel egy videóinterjúban elárulta: egyáltalán nem biztos abban, hogy a turné elkezdődhet az újra-tervezett időpontban.

96703672_10157534824192986_6311571307532124160_o.jpg

"Én és a családom jól vagyunk. Természetesen mindenekelőtt ez a legfontosabb. De elég nehéz megküzdeni ezzel a helyzettel, amely senkinek nem vicces. Igaz, nekem legalább van kertem. Nagyon sok embernek azonban nincs, így jó idő esetén nem tudnak kimozdulni, maximum az erkélyre tud kimenni, vagy kinyit egy ablakot, tehát kivételes helyzetben vagyok. Ám nem vagyok egy panaszkodós típus. Jó lenne most turnézni, de el kellett halasztanunk. A fesztiválokat is elhalasztják, pedig mindenki nagyon vágyott a koncertekre és fesztiválokra."

99044351_10157574847047986_5878792376809422848_o.jpg

- kezdte sorait az énekesnő, majd nem túl optimistán így folytatta:

"A jegyeket folyamatosan értékesítik, de az a helyzet, hogy szeptemberig nem tudunk játszani, és remélhetőleg a kormány igent fog mondani arra, hogy igen, megtarthatjuk a bulikat. E pillanatban nem egyértelmű, hogy ez idén valóban megtörténik, bár nagyon reméljük. Mert természetesen sok mindent el kell terveznünk. Nem tudjuk, mennyi ideig tart még ez. Remélhetőleg szeptemberben már játszhatunk, ha nem, akkor ismét el kell halasztanunk, bár remélem, ez nem történik meg."

- zárta sorait Sharon, aki bandájával és az Evanescence-szel a tervek szerint szeptember 19-én indulnak útnak.

 

Morgan Lander: "A Winterlvst nem kimondottan metál-projekt lesz."

Új csapatáról mesélt az énekesnő

Morgan Lander neve első körben a Kittie kapcsán csenghet ismerősen, amely csapat elindította őt a zenei pályán 1996-ban.

A kanadai énekesnő tavaly jelentette be, hogy csatlakozott a Québec-i, melodic death metalban/metalcoreban nyomuló Karkaoshoz, ahol Viky Boyer helyét vette át. Korábban is dolgozott együtt más csapatokkal Morgan, pl. a szintén kanadai Blackguarddal, de mind ők, mind a Karkaos teljesen más zenét játszik, mint a Kittie.

96841367_256054355776486_7181807509349335040_o.jpg

Ahogyan ő fogalmazott:

"Más vagyok, mint aki akkor voltam, amikor a Kittie karrierje beindult. Azokat a dalokat 14 éves koromban írtam, most 37 vagyok. Hosszú utazás volt ez, de azt hiszem, rengeteg minden történt az út alatt, sok tanulság mind szakmailag, mind emberileg."

Nemrégiben pedig az énekesnő bejelentette: új projektet indított Winterlvst néven, amely csapat debütálása nyáron esedékes. Azt is tudni lehet, hogy a Blackguard dobosa, Justin "Juice" Either és billentyűse, Jonathan Lefrancois-Leduc is dolgozik majd Morgannel. 

Most újabb titkokat osztott meg Morgan a csapatról és annak készülő lemezéről:

"Ez egy olyan album lesz, amely elektronikus elemekre épül, nem tudom, fogunk-e turnézni [a koronavírus-járvány miatt], és hogy mi lesz az útja, de ez egy igazán szenvedélyes projekt, és már régóta dolgozom rajta."

- kezdte az énekesnő, majd így folytatta:

"Ez a legkevésbé metál-dolog, amit valaha csináltamEz egy szimfonikus és filmszerű zene, tehát rengeteg vonós hangszer is van benne, sok klasszikus vonallal. Nagyon erősen befolyásolták a filmzenék, amelyeket a filmek hátterében lehet hallani. Ez érdekes, és érzelmileg igen provokáló."

Morgan tehát nem unatkozik, hiszen mind a Karkaos-szal, mind új zenekarával dolgozik, a Winterlvst első klipjét ígérete szerint nyáron láthatjuk Broken Lines címmel, azonban eredeti zenekaráról, a Kittie-ről nincsenek friss hírek.

 

 

Floor Jansen: "Régebben szörnyű zenének tartottam a metált..."

Egy holland magazinnak mesélt az énekesnő

Floor Jansen -a legtöbb zenészhez hasonlóan- otthonában pihen, várja a koronavírus-járvány csillapodását. A betegség egyébként gyanúja szerint őt is megtámadta, két hétre karanténba kényszerült, ám sikeresen leküzdötte a kórt.

Még a pandémia kitörése előtt, tavaly láthattuk őt a Hollandiában vetített Beste Zangers ("Legjobb énekesek") című produkcióban, amelynek lényege, hogy minden előadó különböző műfajokból ad elő dalokat. Erről több ízben mesélt Floor, hogy miként is változtatta meg életét a műsorban való részvétel, most pedig a holland Flair magazinnak mesélt ismét erről az időszakról és zenével kapcsolatos élményeiről, de privát életéről is megosztott titkokat.

floor-jansen-beste-zangers.jpg

Kiderült: amikor a Nightwish frontasszonya lett, Finnországba költözött, hogy megismerje a nyelvet, csapattársai hazáját és a finn kultúrát, azonban nem maradt ott sokáig, mivel hiányzott neki barátja -aki azóta a férje is lett- Hannes Van Dahl, a svéd Sabaton dobosa. Ezért évekkel ezelőtt a szomszédos országban telepedett le, Hannes-szal közös kislányuk, Freja 2017 márciusában már Svédországban jött világra.

"Nagyon szép házunk van vidéken. Van kutyánk, cicánk és két lovam is. Amikor beköltöztünk ebbe a házba, egy hatalmas földterület volt körülötte, én pedig azonnal azt mondtam, hogy lovakat akarok. Ezzel valóra vált egy kislánykori álmom."

Korábban is megírtuk, hogy Floor odavan a lovakért, gyermekkora óta rendszeresen lóháton vág neki a természetnek. A lovaglás azonban nemcsak egy egyszerű sport az énekesnő számára, hanem általános iskolásként ebbe menekült a zaklatások elől - Floort rengeteg bántás érte testalkata miatt a suliban. Ráadásul többször költöztek családjával, és a beilleszkedésben ez sem sokat segített.

"Mivel gyakran költöztünk, mindig kívülálló voltam. Másképp kommunikáltam az osztályban lévő gyerekekkel, másképp néztem ki, nagyon magas voltam. 7 éven át csúfoltak. A szüleim gyakran felkeresték emiatt az iskolát, de azt mondták, hogy nem tehetnek semmit. Végül visszavonultam a saját kis világomba, a természethez, a lovakhoz. Tehát igen, bizonyos értelemben ez szakított ki ebből a helyzetből."

De vajon meglepte-e a szüleit az, hogy lányuk a zenei pályán kötött ki?

"Nem hiszem. Az iskolában is részt vettem a zenés dolgokban. De úgy gondolom, a szívükhöz kaptak, mert ez természetesen nagyon bizonytalan egy hivatás. De mindig bátorítottak. Azt mondták: >>Van tehetséged, kezdj vele valamit.<< Apám gitározik és énekel, de inkább a bluesban merült elIrene, a húgom egy darabig énekelt egy metal együttesben, és fel is léptünk együtt. De a családban én vagyok az egyetlen, aki ezen a vonalon maradt."

- mesélte Floor, majd az is kiderült: eleinte egyáltalán nem vonzotta a metálzene.

nightwish_floorjansen3_budapest_decades.jpg

"Valójában először egyáltalán nem tetszett a metál. Egy barátom hallgatta, és arra gondoltam: >>mi ez a szörnyű zene?<< Kicsit későn találtam meg a saját ízlésemet. Az első iskolai zenekarban, amelyben énekeltem, pop és rock dalokat játszottunk. Én nagyon tetszett a grunge is, de inkább hallgattam, mint énekeltem. Viszont amikor Limburgban éltem, és barátokat szereztem, akik különféle metal együtteseket hallgattak, megláttam a ennek a szépségét. Hogy ez nem csak a hangos sikolyokból és a síró gitárokból áll. A Nightwish zenéjének annyi árnyalata van! Pop, folk, rock, szimfonikus részek, nagyon dallamos. Számomra ez a fajta zene a metál, a tiszta érzések és a női ének kombinációja."

Végül a Beste Zangers kapcsán ejtett néhány szót:

"Nagyon örülök annak, hogy meg tudtam mutatni: a metal nem sátáni zene, amely emberek dühös ordításából áll, és hogy sok ember megismert általa Hollandiában is. Mert bár a világ minden táján ismernek, a szülőhazámban nem igazán tudták, ki vagyok."

 

 

Klippremier: Dark Sarah - All Ears

Nyáron nagylemez!

92308968_2929692227112629_6382487415226892288_o.jpg

A finn Dark Sarah immár negyedik albumát készül a világra szabadítani Grim címmel, amely telis-tele lesz mágikus dolgokkal - hasonlóképpen, mint elődjei.

A zenekar már előrukkolt egy kisfilmmel a Melancholia képében, Heidi Parviaienék azonban nem lógatják a lábukat - megérkezett az új klipes nóta, az All Ears, íme!

 

Aleah Stanbridge: újabb dal a posztumusz albumról!

Július elsején jön a korong!

Mint arról beszámoltunk, Juha Raivio, a Swallow The Sun/ex-Trees Of Eternity gitáros kiadja szerelme, Trees Of Eternity-s társa, Aleah Stanbridge szólóalbumát, amelyet a tragikusan fiatalon eltávozott énekesnő demóiból rakott össze. Az anyag 2020. július első napján lát napvilágot, pontosan aznap, amikor Aleah 44 éves lenne.

155786_1.jpg

Nemrégiben nyilatkozta a finn zenész:

"Aleah, megígértem, hogy tovább adom a világnak a zenédet Szerelmem, és őrzöm a lángot, amennyire csak tudom. És csodálatos volt látni, hogy mennyien megtalálták gyógyító hangodat, amelynek viszik a fényét, amit földi utad során itt hagytál. Büszke vagyok Rád és a zenédre, amely megváltoztatta a világomat."

Az angyali szépségű és hangú Aleah 2007-ben demó felvételeket készített, két évvel később pedig találkozott Juhával, akivel egy pár lettek és létrehozták a doom metált játszó Trees Of Eternityt, amelynek első és egyben utolsó albuma Hour Of The Nightingale címmel, 2016 novemberében jelent meg, és amely lemez kiadását Aleah már nem érte meg - 2016. április 18-án, 39 évesen, rákbetegség következtében hagyta itt a földi világot, amely kórral az énekesnő 2013 vége óta küzdött keményen.

unnamed_2_2.jpg

 

Halála után egy évvel Juha Gas Lipstick-kel (ex-HIM) és Tomi Joutsennel (Amorphis) megalapította a Hallatar formációt, amely No Stars Upon The Bridge címmel megjelentett egy, Aleah versein alapuló korongot is - a kiadványon azonban a svéd Draconian frontlánya, Heike Langhans is hallható (ő egyébként Aleah egyik közeli barátnője volt).

Aleah posztumusz anyaga a kis finn kiadónál, a Svart Recordsnál fog megjelenni, ahol a Trees Of Eternity albuma is. egy dupla CD-s kiadványról lesz szó, a pakk egyik lemezén akusztikus verzióban lesznek hallhatók a dalok, a másikon pedig elektronikus hangzással csendülnek fel.

Azoknak, akik megvásárolják az albumot, Juha küld egy kis ajándékot is: egy linket, amelyen Aleah további, kiadatlan dalai lesznek fellelhetők.

Elsőként hallhattuk a My Will című dalt, néhány napja pedig megérkezett az újabb szerzemény a Svart kiadó jóvoltából, amely az Inverted Enlightenment címet viseli - íme, a hozzá készült szöveges videó!

 

Crypta: itt a Nervosa két extagjának új bandája!

Már készülnek az első felvételek!

Nemrégiben sokkolta a brazil Nervosa rajongóit a hír, miszerint az énekes/basszer Fernanda Lira és a dobos Luana Dametto elhagyta a zenekart. Indoklásuk szerint a formáció az utóbbi két évben már nem úgy működött, ahogy kellene, így egyedüli tagként a gitáros Prika Amaral maradt, aki azonban nem sokat habozott: hamar talált új zenésztársakat maga mellé, és a banda immár négyfősre bővülve, nemzetközi társulatként nyomul tovább.

Tegnap jelentette be Fernanda és Luana, miszerint ők is megtalálták új csapattársaikat - Crypta néven alapították meg új zenekarukat, amely szintén négy tagból áll, és a két másik lány is ismert a metál berkein belül: Sonia "Anubis" Nusselder, a holland Shadowrise szólógitárosa és Tainá Bergamaschi, a brazil folk metálos Hagbard tagja tépi majd a húrokat. 

crypta.jpg

Balról jobbra: Luana Dametto (dobok), Fernanda Lira (ének/basszugitár), Sonia Anubis (szólógitár) és Taniá Bergamaschi (gitár) alkotja a Cryptát.

A csajok old shcoolos death metalban nyomulnak majd, és elkezdődtek az első kiadvány körüli munkálatok is.

A banda Facebookos oldala ITT található!

 

Az Entertain You-ról mesélt Sharon den Adel

Érdekes titkokat fedett fel az énekesnő

Nemrégiben a Digital Journal nevű webes magazinnak adott interjút Sharon den Adel, a holland együttes frontasszonya, amelyben mesélt az Entertain You című új szerzeményről és a digitális korról. Természetesen a tervek sem maradtak ki a beszélgetésből.

Az énekesnő elmondta: tavaly hosszú turnét csináltak végig, novemberben pedig összeültek, hogy elkezdjék az új dalok írását. 

"Új dalokat akartunk írni a Worlds Collide turnéhoz [amely az Evanescence-szel kerül majd lebonyolításra ősszel - a szerk.] és bár a fesztiválokat természetesen elhalasztották, úgy éreztük, hogy jó új dolgokkal előállni: a rajongóknak adunk valamit, amit várunk, de nekünk is öröm, mert sokat dolgoztunk rajta."

95322729_111626370534930_4518034909373136896_n.jpg

- mesélte Sharon, majd eképpen folytatta:

"Klassz kiadni valamit, amit éppen írtál, a turnéra való várakozás közben. Két stúdiólemez között általában két-három év telik el. Most nagyszerű dolog valamit megírni, felvenni és szinte azonnal megjelentetni."

Mi inspirálja az énekesnőt?

"Minden inspirál! A személyes dolgoktól kezdve a világban zajló dolgokig - minden nagyobb dolog, minden apró dolog, minden, ami jelen van az életünkben."

A koronavírus miatt törölni kellett a banda Evanescence-szel közös turnéját - az amerikai csapattal áprilisban indultak volna útnak Sharonék.

A koronavírus-válsággal kapcsolatban nehéz jelenleg nyilatkozni, de fő célunk elsősorban az új zene megalkotása, a közös turné pedig, ami sajnos csúsztatásra került, reméljük, jövőre is simán tarthat."

9812cdbd50025db6fd9190ceb061d218.jpg

A mai társadalmat kétségtelenül a digitális világ uralja, erről az énekesnő többször szót ejtett, most sem hagyta ki a témát:

"Ami a digitális kor előnye, hogy sok új dolog, program, alkalmazás és lehetőség van arra, hogy a zenét nem csak új módokon rögzíthessük és adhassuk ki, hanem a rajongókhoz történő kapcsolódás is átalakult. A fejlesztés folyamatos, és a lehetőségek végtelenek."

unnamed_7.jpg

Mit üzen Sharon a kezdő zenészeknek?

"A legfontosabb dolog az, hogy megtaláld a saját zenédet. Ki kell emelkedned. Úgy gondolom, nem számít, ha kicsit hasonlít egy másik csapatra vagy egy bizonyos műfajra korlátozódik, de hozzá kell tenned valami különlegeset."

Május 8-án jelent meg az Entertain You. Korábban Sharon elmondta: meglátása szerint a mai könnyűzenéből hiányzik a lázadás, ők viszont merészen újítanak. A szerzemény kapcsán az énekesnő elmondta: biztosan lesznek olyanok, akiknek nem fog tetszeni a folyamatos újítás, de ez benne van a pakliban.

"A dolog szépsége az, hogy az emberek különböznek egymástól, és különlegességük révén sokféle színt adnak társadalmunknak. Ha ezt valaki nem veszi észre, el kell gondolkodnia a viselkedésén."

- zárta sorait.

süti beállítások módosítása