Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

November 3-án érkezik az új Xandria-dal

2022. október 23. - Jurancsik Eszter

0028760730_10.jpg

Májusban mint egy főnixmadár, született újjá közel ötéves tetszhalott állapotából a német illetőségű Xandria a Reborn című dal képében. Miután 2017 szeptemberében Dianne van Giersbergen kivált a csapatból, a legénység Marco Heubaum alapítót leszámítva teljesen lecserélődött, új frontasszonyuk pedig a görög-francia származású Ambre Vourvahis lett, akit rögtön a mély vízbe dobtak, hiszen a Visions of Atlantis-szel indultak turnéra. A zenekar hazánkban is koncertet adott, amelyről ITT olvashattatok beszámolót.

Szeptemberben megérkezett a második dal is Ambre énekével, You Will Never Be Our God címmel, ma pedig az együttes bejelentette: november 3-án hallhatjuk a harmadik szerzeményt is a készülő új albumukról, amelyről eddig nincsenek infók. A dal a Ghosts címet viseli majd, és egy kis ízelítőt is közétett a banda a Facebookon:

 

Mert nekem Ő a minden - Tarja koncertjén jártunk

Halmas várakozás előzte meg ezt a péntek estét. Eredetileg még 2019-ben lett bejelentve, hogy Tarja turnéra indul aktuális lemezével, az "In The Raw"-val, mely Magyarországra is elér, 2020 őszén. Közben jött a covid, és a világ a feje tetejére állt. Két halasztás után végül meglett az új dátum: 2022. október 21. Közel három évet kellett várni erre a napra.

 

A helyszin a Barba Negra új, csepeli koncertterme. Egy héttel korábban már sikerült csekkolnom a helyet, hiszen ugyanitt került megrendezésre az Arch Enemy / Behemoth buli is.

A hely ugyan még korán sincs kész, jelenleg még nem a legkomfortosabb, de jó lesz.

Hatalmas, ami nagyon nagy előny: végre ismét van egy hely Budapesten, ami alkalmas a klubokat már rég kinőtt, de nem Sportaréna méretű produkcióknak.

Köszönjük, Barba Negra, hogy mertek nagyot álmodni, óriási szükség volt már egy ilyen helyre.

 

FIÚK A KLUBBÓL

 

Tarja előtt két, számomra ismeretlen együttes volt hivatott bemelegíteni a közönséget.

Elsőként egy norvég formáció, az Abakas állt színpadra. Intro nélkül.

A trió meglehetősen érdekes (legalábbis számomra) zenét tol, ami erősen a bluesban gyökerezik. Kicsit olyan érzésem volt, mintha tinédzser fiúk garázsban tartott próbáját néztem volna. A produkció egyértelműen nem ilyen kaliberű turnékra és ekkora méretű helyekre lett kitalálva, sokszor éreztem úgy, hogy egyszerűen elvesznek a nagy térben. Kis méretű, füstös klubokban viszont nagyon is feelinges lehet a koncertjük, ha legközelebb erre járnak, egy kisebb helyen, esetleg elkukkantok megnézni őket.

 

VARGA IRÉN IN DA HAUZ BAZDMEGGGG

 

A sorban a brit Serpentyne nevű formáció következett. Előzetesen már utánuk néztem, hogy kb képben legyek, csekkoltam egy-két dalt, ám amit élőben kaptam ettől a zenekartól, az minden képzeletet felülmúlt.

Ők is Intro nélkül kezdtek neki a koncertnek, és egyszer csak megjelent a színpadon Irénke... Bocsánat, Maggiebeth Sand. Mielőtt kitérnék a részletes beszámolóra, annyit mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a zenekar többi tagja ügyes. Jó zenészek.

De... Ebben a zenekarban az énekesnő a hiba. Persze, csak, ha komolyan akarjuk venni.

Tulajdonképpen nagyon is van szórakoztató faktora a produkciónak, hiszen nem minden nap láthatjuk Kiszel Tündét, ahogy telefonról olvassa a dalszöveget. Több más, az itthoni trash gyöngyszeme is felidéződött bennem a koncert folyamán. Például, amikor előkerült egy jósgömb, ami fölött a hölgy nagyon úgy csinált, mintha varázsolna, egyszerre idéződött fel bennem Ildy Lee - boszorkány vagyok című szerzeménye és klipje, valamint a méltán híres (vagy hírhedt) Pisi-kaka-woodoo baba Dolly Rambo előadásában. Fekete fej, fekete fej, megátkozlak kiflivel... Természetesen a jósgömböt sikerült elejteni. Talán rossz volt benne a látomás? Vagy rossz dalszöveg volt bele írva? Ki tudja...

Az igazi Irénke legalább tudja fejből. De legalább ugyanennyire hamis. 

Kicsit szomorú, hiszen egy énekesnőcserével egészen élvezhető lenne a produkció.

Tulajdonképpen így is az. Hiszen a tömény trash legalább annyira szórakoztató, ha nem jobban, mint egy valódi értékkel bíró tartalom. Ez a produkció pedig trash volt. Annak is a legmélyebb bugyraiból. 

 

CSODÁT TEREMTENI MINDEN ALKALOMMAL...

 

Tizenhét éve már, hogy Tarja távozott a Nightwish soraiból, azóta egy igen sikeres szólókarriert sikerült felépítenie.

Tarja egyedül is megállja a helyét, ezt több ízben bizonyította már. Nem először látom őt élőben... De még mindig pontosan ugyanolyan hatással van rám.

21:30-kor végre megszólalt az est amúgy egyetlen intrója. Tarját egyébként meglehetősen fix csapat kíséri a turnékra, Alex Scholpp, Christian Kretschmar, Max Lilja, Doug Wimbish és Alex Holzwarth egy már hosszú évek óta összeszokott csapatot alkot, így mindamellett, hogy hibátlan zenei alapot nyújtanak, megvan bennük az a fajta közvetlenség és bohóság, ami igazán emlékezetessé tud tenni egy műsort.

Tarja pedig egyszerűen csak a világ nyolcadik csodája.

A koncert a legutóbbi album egyik nagyobb lélegzetvételű dalával, a Serene - vel vette kezdetét.

Tarja továbbra is eszméletlen formában van, egy igazi energiabomba. Ő színpadra született, itt él igazán. A hangja pedig még mindig kifogástalan.

Tarja nagyon sokat, és nagyon jól kommunikál a közönséggel, és ami nekünk különösen nagy élmény volt, hogy ennek nagy részét magyarul tette, ráadásul nagyon is jó kiejtéssel. Persze nem kell hatalmas okfejtésekre gondolni, de igazán melengette a szívet, hogy a szinte minden zenekartól megszokott "köszönöm" és "szeretlek" helyett egész, kerek mondatokkal készült nekünk. Így kell ezt.

Igen érdekes és változatos programmal készült a művésznő, a nagyszabású nyitány után sorra jöttek az erősebbnél erősebb dalok: Demons in You, My Little Phoenix, Anteroom of Death...

A "The Shadow Self" egyik legszebb dala, a Diva is helyet kapott a programban, méghozzá egy alaposan átdolgozott, keményebb formában.

Az új album sem volt hanyagolva természetesen, a Goodbye Stranger élőben nagyon erős, a Silent Masquerade pedig... Egyszerűen csak maga a csoda.

Az este egyetlen Nightwish dala, a Wishmaster pedig szépen belesimult a többi dal közé... Óriási élmény volt eredeti verzióban, Tarja hangján hallani élőben, ám nem mondanám a koncert csúcspontjának. Tarja szólómunkássága egyébként is sokkal közelebb áll a szívemhez.

Egy rövidke akusztikus blokk következett... Volna, ha Tarja nem vesz észre a közönség soraiban egy hat éves kislányt. Természetesen azonnal felhívta magához a színpadra, és váltott pár szót a szülőkkel.

Emberi, megható pillanat volt.

Az akusztikus blokkban kizárólag Tarja és a zongora volt főszerepben. Két csodálatos dalt, a The Golden Chamber-t és a You and I-t adta elő.

A hivatalos program végére két nagyon erős dal, az Undertaker és az egyik legnagyobb közönségkedvenc, a Victim of Ritual maradt. Tapsviharral, közös énekléssel.

Természetesen várt még ránk a négy dalos ráadás, ahol az Innocence, az I Walk Alone, az új lemez húzódala, a Dead Promises, zárásként pedig a kihagyhatatlan Until My Last Breath kapott helyet. 

Tarja ismét megcsinálta. A varázslat ismét megszületett. Három évet kellett várni erre az estére, de megérte, hiszen kaptunk cserébe 1 óra 40 perc csodát. Mert ez csoda volt, az elsőtől az utolsó pillanatig.

Alig várom a következő találkozót.

 

Setlist:

Serene

Demons In You

My Little Phoenix

Anteroom of Death

Diva

Goodbye Stranger

Silent Masquerade

Wishmaster

 

Akusztikus blokk:

The Golden Chamber

You and I

 

Undertaker

Victim of Ritual

 

Ráadás:

Innocence

I Walk alone

Dead Promises

Until My Last Breath 

 

Ezért nem játszotta két éve a Pisces-t a Jinjer!

attachment-jinjer_tatiana_shmayluk_2022.jpg

A Jinjer jelenleg is legnézettebb videójának és legnépszerűbb dalának számít a Pisces, amely a Halak csillagjegyről szól - Tatiana Shmayluk énekesnő, aki a szövegeket írja, e zodiákus jel szülötte és korábban már beszélt arról, hogy meglátása szerint elveszett a dal varázsa, amikor virálissá vált.

Az ukrán csapat két éve nem játszotta élőben a szerzeményt, Tatiana pedig most a Loudwire magazinnak fedte fel ennek okát:

Meglep minket, hogy a Pisces még mindig csak terjed és terjed. A koncertek után a hangmérnökeink ilyeneket meséltek, hogy: >>Hé, látnotok kellett volna, mi történt a színpad mellett. Párok csókolóztak a Pisces alatt!<< A dalban van szomorúság, de úgy tűnik, ilyen hatást vált ki belőlük. Ez elképesztő és őrületes!

- kezdte sorait, majd elmondta, miért hiányzott jó ideig a setlistjükből a szám:

Az ok, amiért az elmúlt két évben nem játszottuk ezt a dalt élőben, az, hogy esélyt akartunk adni a többi dalunknak, de idén nyáron előadtuk a Pisces-t, és ki tudja, talán ezen az amerikai turnén is eljátsszuk, mert tudjuk, hogy az emberek mennyire meg vannak veszve a daláért!

Nemrég Tati azt is elárulta: úgy érzi, nem tudja eléggé kifejezni magát a zenén keresztül, mert az ukrán-orosz háború "befagyasztotta" a kreativitását.

shutterstock_12980331ag.jpg

Jövő év végén elkezdek dalszövegeket írni az új albumunkhoz. Zeneileg már majdnem kész van, amennyire tudom. Ez egy újabb fejezet lesz számomra, hogy szenvedjek egy sort. Felidézem a múltbéli traumáimat és a többi dolgot. Néha elég rosszul találom a szavakat, több időre van szükségem. Ez tényleg a mentális állapotodtól függ.

- magyarázza az énekesnő, aki szerint a szomorúságra szükség van, ha egy művész alkot.

Biztos vagyok benne, hogy egy boldog művész nem jó művész. Egy szomorú művészben több potenciál van. Szerintem a bánat rengeteg ihletforrást ad, mert élete során mindenki metapasztalja a szomorúságot, ám ez nincs így a boldogsággal! Szerintem a szomorúság közelebb áll a szívhez. Gyakrabban vagyok szomorú, mint boldog - ez a természetem, azt hiszem.

Dalpremier: Tarja - Eye Of The Storm és egy best of album decemberben

259741806_4580057058727372_6708879672838137861_n.jpg

Ma ad koncertet a Raw Tour keretein belül Tarja Turunen az Újbudáról Csepelre költözött Barba Negrában, amelyről természetesen beszámoló is olvasható lesz itt a blogon.

Mint azt tudni lehet, az énekesnő dolgozik új metal lemezén, de addig is érkezik egy válogatáslemez, amely a "Best Of: Living The Dream" címet viseli majd - a mű december 2-án tölti meg a lemezboltok polcait, és rögtön három CD-t és egy Blu-ray/DVD-t is találunk a csomagban.

A dalok listája: 

CD 1:

1. Eye Of The Storm (brand new song) 

2. I Walk Alone (Single Version) 

3. Die Alive (Alternative Version) 

4. Enough 

5. Falling Awake feat. Jason Hook 

6. Until My Last Breath (Single Version) 

7. I Feel Immortal (Radio Remix) 

8. Victim Of Ritual 

9. 500 Letters 

10. Never Enough 

11. Innocene (Radio Edit) 

12. Demons In You feat. Alissa White-Gluz 

13. Diva 

14. Dead Promises feat. Björn “Speed” Strid

15. Tears In Rain 

16. You And I (Band Version) 

CD 2:

1. Oasis 

2. Sing For Me 

3. Anteroom Of Death (Edit Version) 

4. In For A Kill 

5. Naiad 

6. Crimson Deep 

7. Mystique Voyage 

8. Deliverance 

9. Into The Sun 

10. Eagle Eye feat. Chad Smith 

11. Too Many 

12. Love To Hate 

13. Shadow Play

CD 3:

1. Rukous, Op. 40 : N°2 

2. Oi, Kiitos Sa Luojani Armollinen 

3. Ave Maria (Camille Saint-Saëns) 

4. Ave Maria (Giulio Caccini) 

5. Ave Maria (Tarja Turunen) 

6. Walking In The Air 

7. You Would Have Loved This 

8. O Come, O Come Emmanuel 

9. Together 

10. O Tannenbaum 

11. What Child Is This 

12. Varpunen Jouluaamuna 

13. Heinillä Härkien 

14. En Etsi Valtaa Loistoa 

15. Witch-Hunt 

16. You Take My Breath Away 

17. I Feel Pretty 

18. The Cruellest Goodbye 

19. World in My Eyes 

Blu-ray:

“Circus Life” 

Filmed 2020, Bucharest, Romania

1. Mystique Voyage 

2. 500 Letters 

3. Naiad 

4. Diva 

5. You And I 

6. Love To Hate 

7. Demons In You 

8. Never Enough 

9. Falling Awake 

10. I Feel Immortal 

11. I Walk Alone 

12. Victim Of Ritual 

13. Innocence 

14. Die Alive 

15. Tears In Rain 

16. Dead Promises 

17. Until My Last Breath 

18. Shadow Play

tarja_12.jpg

 

Igen terjedelmes anyagot ad rajongói kezébe Tarja, és amint látjuk, nemcsak szólólemezeiről, de az Outlanders nevet viselő projektjétől is szerepel a lemezen a Depeche Mode-klasszikus World In My Eyes feldolgozása, de a 2017-ben kiadott karácsonyi albumáról, a "From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)" című korongról is hallható a német nyelvű O Tannenbaum.

Eközben befutott az új dal, amelyet mára ígért a Nightwish egykori fronthölgye, a szerzemény az Eye Of The Storm címet viseli, és az is kiderült: ezt a szerzeményt Tarja már évekkel ezelőtt megírta, és eredetileg a 2013-as "Colours In The Dark" címre keresztelt albumára szánta. Ám úgy gondolta, valamilyen különleges alkalommal szeretné a dalt megjelentetni, elmondása szerint ennek most jött el az ideje, - az új nóta egyébként a fent említett különleges lemezen is helyet kapott.

Ezt az erőteljes és érzelmes dalt két olyan ország inspirálta, amelyek nagyon fontosak számomra: Finnország és Argentína. 

- utalt itt arra a tényre, hogy ő finn, férje, Marcelo Cabuli argentin, az énekesnő Finnországban nőtt fel, de több, mint tíz évet Argentínában is élt.

Jean Sibelius finn, valamint Ástor Pantaleón Piazzolla argentin zeneszerzőktől merítettem ihletet. Tulajdonképpen a dal olyan, mint egy harc, amely akkor dúlt a lelkemben, amikor még kerestem a helyem a világban, tehát egy rendkívül személyes dalról van szó.

- mesélte a szerzemény születésének hátterét Tarja.

Íme, az Eye Of The Storm!

 

Pénteken érkezik Tarja új dala!

tarjafb.jpg

Dolgozik új metal lemezén Tarja Turunen, aki pénteken nemcsak Budapesten koncertezik, hanem aznap lesz meghallgatható vadonatúj dala is.

A finn metálkirálynő napok óta csepegtet dalszöveg-részleteket hivatalos Facebookos oldalán, ma pedig egy fél perces ízelítőt is megosztott rajongóival.

Korábban az egykori Nightwish-frontasszony elárulta: év végén esedékes új korongjának megjelenése, de november 4-én újra kiadja "My Winter Storm" című albumát is, amely idén 15 éves, és korlátozott számú bakeliten lesz megrendelhető. 

 

Andrea Ferro: "Elveszettnek éreztük magunkat a karanténban"

andrea_lacuna_coil_by_cunene-web-crop-2.jpg

A milánói Lacuna Coil "Comalies XX" albuma 14-ével került boltokba, amely kiadvány a 2002-ben piacra dobott "Comalies" 20. szülinapos verziója. Láthattuk-hallhattuk róla a Tight Rope XX és a Swamped XX című szerzeményeket, amelyek igen kedvező fogadtatást kaptak a 2022-es hangzásukban is.

A derék olaszok decemberben indulnak turnéra Dél-Ázsiában, ahová a "Black Anima" (2019) megjelenését követően, 2020 elején indultak volna, ám a COVID-19 járvány miatt akkor törölniük kellett a koncertsorozatot, a napokban pedig Andrea Ferro, aki a zenekar férfi hangjáért felelős, a Midwest Beatdown nevű internetes magazinnal osztotta meg gondolatait a pandémia kitörését követő időszakról - ahogyan Cristina Scabbia énekesnő is már többször beszélt akkori érzéseiről.

Az első karantén ideje alatt, az általános helyzet mellett, hogy az emberek megbetegedtek és meghaltak - ami nyilvánvalóan ijesztő volt -, úgy éreztük, hogy eláruljuk azt, amiért dolgozunk, mert otthon voltunk, és ilyen hosszú ideig még sosem ültünk tétlenül. Azt sem tudtuk, mit csináljunk, mert még csak beszélni sem tudtunk egymással, csak online kommunikálhattunk. Nem csináltunk semmilyen zenével kapcsolatos dolgot.

- elevenítette fel emlékeit, azt pedig többször elmondta a zenekar, hogy a karanténban egyáltalán nem szállta meg őket az ihlet.

Én személyesen gondoskodom a dolgok üzleti oldaláról, a cégről, így ezzel foglalkoztam, hogy itt-ott pénzt takarítsunk meg, mert nem tudtuk, hogy ez a járványhelyzet hogyan alakul majd és medig tart, megpróbáltunk pénzt szerezni, ahonnan csak lehetett. De ezt leszámítva csak videojátékokkal játszottam, és a feleségemmel voltam. Szinte úgy éreztem, mintha nyaralnék, mert otthon voltunk, és azt csináltuk, amit szeretünk. Aztán egy idő után szinte >>bűntudatom<< támadt, amiért hanyagoltam a zenélést, ezért kézbe vettem a gitárom, játszani kezdtem és született pár ötletem. De nagyon furcsa érzés volt; az egész vírushelyzet, a bizonytalanság, nagyon üresnek tűnt és nem volt igazán kreatív időszak.

71ypgil2dnl.jpg

Nem tudtunk ténylegesen zenén dolgozni a bezártság alatt, mert elveszettnek éreztük magunkat, hiszen általában az inspirál minket, ha úton vagyunk, találkozunk emberekkel és más bandákkal, és ez két évig nem történt meg. Szóval a járvány és a lezárások végén nagyon üresnek éreztük magunkat, és nagyon szerettünk volna újra inspirációt gyűjteni.

- zárta sorait a zenész, azt pedig már tudni lehet, hogy a csapat újult erővel vetette bele magát a tizedik nagylemez készítésébe, és jó pár dal már megíródott.

 

Lzzy Hale nem fél attól, hogy nézetei miatt elfordulnak tőle a rajongók

lzzy-hale-800x454.jpg

A pennsylvaniai Halestorm frontasszonya soha nem volt rest kimondani, amit gondol. Gondoljunk csak például arra, amikor kijelentette: biszexuális, és ezért senkitől nem fog elnézést kérni.

Lzzy Hale szókimondó természetével kapcsolatban újfent nyilatkozott egy internetes magazinnak, az interjúban pedig elmondta: nem fél attól, hogy a véleménye miatt esetleg elidegenednek a rajongói.

Úgy érzem, hogy a küldetésem mindig is az volt, hogy 'keressük meg az alapvető igazságokat'. Régen úgy voltam vele: ha valaha is eljutok arra a pontra, hogy az emberek meghallgatnak - jóban-rosszban, mert nem vagyok terapeuta, sem orvos, sem politikus -, ki fogom adni ezt a pozitív energiát, és kiállok azokért a dolgokért, amikben hiszek.

- eképpen kezdte sorait, majd folytatta:

Nem igazán aggódom amiatt, hogy elidegenítem a rajongóimat, mert úgy érzem, ha nem tudsz úgy szeretni valakit, mint saját magadat, ha nem tudsz örülni valakinek, aki a saját boldogságáért harcol, és ha az a fajta ember vagy, aki gyűlöl valakit csak a politikai nézetei miatt, vagy esetleg azért, hogy kit szeret megcsókolni, netán a neme miatt, akkor nem érdekel, hogy szereted-e a zenénket vagy engem!

16e6fc9c71fc6f116d4c06284d0a1962.jpg

- mondja határozottan.

Úgy érzem, olyan helyzetben vagyok, hogy reményt adhatok az embereknek, és ha látja magát tükröződni abban, amit mondok vagy amit teszek, az csodálatos dolog. Rengeteg levelet kapok, és sokan jönnek oda hozzám a koncerteken, sírnak a vállamon, hogy találtak valamit a mondandómban. Azáltal, hogy én ezt tálalom, egy kicsit bátrabbá válnak, hogy a legigazibb önmagukat adják. Szóval igen, nekem ezt ki kell adnom!

- zárta mondandóját.

 

Tatiana Shmayluk: "A háború kirobbanása óta megbénult a kreativitásom..."

7uuaamvp4ipbdjsfma2f68-1200-80.jpg

Háború dúl Oroszország és Ukrajna között, amelynek előzményei egészen 2014-ig vezethetők vissza, és amely  február 24-én eszkalálódott. Az ukrán Jinjer, amely csapat feltette hazáját a metáltérképre, többször megszólalt a téma kapcsán, megtudhattuk, hogy Eugene Abdukhanov basszeros alapítványt szeretne létrehozni, hogy hazája ártatlanul szenvedő emberein segítsen, de Tatiana Shmayluk énekesnő is kifejtette gondolatait.

A zenekar két szószólója ismét egy interjúban beszélt a háborúról, és arról, hogy ez az esemény hogyan érintette a kreativitásukat.

Már írtam néhány háborús dalt, jóval a Jinjerbe kerülésem előtt, és jóval azelőtt, hogy a háború egyáltalán elkezdődött volna Ukrajnában. Nem tudom, miért, de könnyű volt a háborúról írnom, amíg ki nem éleződött. De amikor kirobbant, teljesen letörtem és megbénult a kreativitásom. Erről nem tudok írni! Még mindig nem tudom megemészteni. Azt hiszem, ez egy olyan trauma, amit évekig tart feldolgozni, nem csak nekem, hanem főleg Ukrajna polgárai, az érintettek számára. Úgy gondolom, hogy nem most van itt az ideje annak, hogy háborús dalokat írjak.

ezgif_com-gif-maker_1_1.jpg

- kezdte Tatiana, annyit viszont Eugene a nyár folyamán elárult: Vlad, a dobosuk írt néhány ilyen témájú szerzeményt, és eképpen egészítette ki az énekesnő szavait:

Valójában nemigen írtunk kimondottan háborús dalokat, úgy értem, semmilyen militarista dolog nem volt bennük. Számos olyan dal van a lemezeinken, amelyek a békéről szólnak, és háborús daloknak nevezni őket kicsit félrevezető lehet, mert lehet, hogy az emberek félreértik. 

A zenekar korábban büszkén jelentette be, hogy az ukrán kulturális minisztérium lehetővé tette számukra, hogy háborúellenes nagykövetekként járják a világot és az összes meghirdetett fesztiválon felléphessenek. Ezeket a bulikat a csapat adománygyűjtésre használja, és hálásak mindazon rajongóknak, akik támogatják Ukrajnát - például különleges pólók megvásárlásával, amelyen a Jinjer logója látható az ukrán zászló színeiben. Tatiana pedig nemrég azt is elmondta: az ukrán kultúra újra felemelkedik, így valami jó is születhet a háborúból.

Az ukrán kultúra újra felemelkedik ennek a szörnyű háborúnak köszönhetően. Sokan, akik például oroszul beszélnek, elkezdtek ukránul tanulni. Egy mexikói férfi felesége vagyok (Alex Lopez, a kaliforniai Suicide Silence ex-dobosa - a szerk.), és sok hasonlóságot találtam a kultúránkban. Nagy családok, sok jó étel és a zene. A nők énekelnek az asztalnál. A hagyományok tekintetében nagyon hasonlít Mexikóra. Tiszteljük a természetet, szeretjük a virágokat és a költészetet. Ezt nem tudom két szóban vagy harminc percben kifejezni. Ott kell lenni, talán évekig, hogy teljesen megértsd az ukrán kultúrát.

süti beállítások módosítása