Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Cristina Scabbia: "A Måneskin győzelme után hirtelen mindenki rockerré vált Olaszországban..."

2021. június 13. - Jurancsik Eszter

qazfwksaartkpjdhzdxuph.jpg

A 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon Olaszországot egy Måneskin nevű rockegyüttes képviselte, és meg is nyerték azt Zitti e buoni című szerzeményükkel. Cristina Scabbia, a milánói Lacuna Coil énekesnője korábban elmondta: örül hazája győzelmének, ugyanakkor véleménye szerint az ilyen megmérettetésekbe mindig vegyül némi rossz szájíz is, hiszen egymás ellen küzdenek az előadók és csapatok, és egy focimeccshez hasonlította a műsort.

Most újra szót ejtett a témáról egy olasz lapnak, amelyben hangot ad véleményének, miszerint a rock nem egy divatos őrület.

Örülök, hogy nyertünk. Azért mondom „mi”, mert annyi olyan üzenetet kaptam tőletek, rajongóktól, mint például: „Örülök, hogy egy rockegyüttes nyert." Olaszországban mindenki ezt mondogatja most: „A rock soha nem hal meg”. Én viszont megkérdezném: "De hol voltál néhány nappal ezelőttig? Amikor ilyen dalokat hallgattál, és azt mondtad, hogy a gitár torz bennük. Most érdekes módon hirtelen kiderül, hogy mindenki rock and roller.

- kezdte sorait, majd eképpen folytatta:

Nagyon boldog vagyok. Gratuláltam nekik a közösségi médiában is. Végre van egy igazán aktív banda, igazán rock and roll-lelkűek, még ha nem is az a kemény metál, mint nálunk. A sikereik azt mutatják, hogy van más is, mint a rádióban és a tévében folyamatosan reklámozott zene . Engem viszont zavar, hogy mindenki be akar lépni a győztes zenekarába, rockernek állítja be magát, csak mert most úgymond ez a trendi. Hol voltál mostanáig? Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy ez a műfaj mindig is létezett és csodás volt, még a Måneskin-győzelem előtt is. Kíváncsi lennék arra, hogy a Lacuna Coil milyen népszerűséget ért volna el, ha már az 1990-es években ennyire elterjedt lett volna az internet...

Korábban a zenekar elmondta: igencsak kemény harcokat vívtak azért, hogy elismerjék őket szülőhazájukban, lévén hogy Olaszország nem a metálról, hanem a dallamos zenéről ismert.

Klippremier: Therion - Eye Of Algol

tu3yspbs5vmueyw7rgicrs.jpg

A svéd/spanyol/olasz tagokból álló Therion január 22-én küldte boltokba új nagylemezét, amely a Leviathan címet kapta. A csapat elmondása szerint egy tipikus Therion-slágerekkel megpakolt albumot szeretett volna a fanok kezébe adni, és ez sikerült is, a rajongók imádják a kiadványt.

Klipes formában megjelent a lemez címadó dala, a Die Wellen Der Zeit, majd a Nightwish egykori basszerével felvett Tuonela. A csapat hosszú hónapok csöndje után végre új dalt jelentetett meg, az Eye Of Algol című szerzeményhez érkezett igen látványos videó, amelyben a spanyol származású énekesnő, Rosalía Sairem énekel, íme!

Nightwish: újra megjelenik a Once

nightwish_by_nightborn_d3e6xw-pre.jpg

2004-ben került boltokba az akkor még teljesen finn tagokból álló Nightwish Once című albuma, amely korong a csapat mai napig egyik legsikeresebb kiadványának számít. E lemezen hallhattuk például a Nemót, a London Session Orchestra közreműködésével felvett dalcsokor pedig végérvényesen elindította az együttest a világhírnév útján. 

1000x1000_2.jpg

A zenekar most úgy döntött, augusztus 6-ával újra kiadja eme remekművét, amelyen egy teljesen finn nyelvű dal, a Kuolema Tekee Taiteilijan is helyet kapott.

A dallista (valszeg mindenki ismeri):

1. Dark Chest Of Wonders

2. Wish I Had An Angel

3. Nemo

4. Planet Hell

5. Creek Mary's Blood

6. The Siren

7. Dead Gardens

8. Romanticide

9. Ghost Love Score

10. Kuolema Tekee Taiteilijan

11. Higher Than Hope

Ezen a Nightwish-lemezen énekelt utoljára Tarja Turunen, hiszen mint az köztudott, a helsinki Hartwall Arénában tartott turnézáró koncert után Tuomas Holopainen, Emppu Vuorinen, Marko Hietala és Jukka Nevalainen nyílt levélben szólították fel a szoprán szépséget a formációból történő távozásra. 

A lemezt itt tudod megrendelni, de nemcsak a korong, hanem Once-os pólók is beszerezhetők a webshopból.

 

 

 

Albumpremier+lemezismertető: Crypta - Echoes of the Soul

cryptaechoescd_1.jpg

2020 tavaszán döntött úgy Fernanda Lira énekes/basszusgitáros és Luana Dametto dobos, hogy távoznak a brazil Nervosából. A magára maradt Prika Amaral ekkor négyfősre bővítette az együttest, februárban pedig az új felállású csapat első lemeze is megjelent.

Fernandáék sem tétlenkedtek: maguk mellé vették a brazil Hagbard egykori tagját, Tainá Bergamaschit és a svájci Burning Witchesben ismertté vált Sonia "Anubis" Nusseldert, így egykori zenekarukhoz hasonlóan ők is négyesben nyomulnak tovább. Fernanda korábban elmondta: nem személyes problémák vezettek a Nervosából való kiválásukhoz, hanem az, hogy meglátása szerint a banda az utóbbi két évben már nem úgy működött, ahogy szerették volna. 

Nem sokkal később jött a hír, hogy a két zenészlány beindította a Crypta szekerét, azonban a zenekar már azelőtt megszületett, hogy ők ketten otthagyták a Nervosa fedélzetét. Eredetileg a Crypta egy mellékprojekt lett volna, ám miután Fernandáék kereket oldottak, már minden megvolt ahhoz, hogy elkezdjék a munkát. Mindazonáltal Fernanda azt is elárulta: nehéz szívvel hagyta ott az együttest, hiszen rengeteg szép emlék fűzi a csapathoz, a sikerek útján is a Nervosa indította el, de eljött az a pont, hogy már nem tudta tovább folytatni a zenekarban.

cr.jpg

Balról: Tainá Bergamaschi, Fernanda Lira, Sonia Nusselder és Luana Dametto 

A három latina és Sonia hamar elkezdtek dolgozni az albumon, amely a Nervosához hasonlóan szintén a death metal műfajára épül, de az old schoolos jellegzetességek itt még több szerephez jutnak.

Az Echoes of The Soul-on Fernanda mintha felszabadultabb lenne. A Nervosa utolsó vele felvett lemezével, a 2018-as Downfall of Mankind-dal összehasonlítva teljesen más atmoszféra lengi körül a hallgatót. Az első klipes dal, a From The Ashes azonnal beleégett az agyamba. A szöveg a főnixmadár történetéről és az általa szimbolizált újjászületésről szól, a Starvation pedig napjaink egyik legégetőbb társadalmi problémáját, az éhezést vesézi ki - Fernanda elmondta, ez szülőhazájában is igen komoly méreteket ölt. A Dark Night Of The Soul a lélek sötét éjszakája, amely kimondja: nincs fény sötétség nélkül.

A többi dal is igen komoly témákat feszeget, a Possessed például a megszállottságot vette alapjául, a Shadow Within pedig azt, hogy rengetegen játszunk szerepet a külvilág kedvéért, hogy elfogadtassuk magunkat, miközben belül szenvedünk. Tulajonképpen az összes szerzeményben fellelhető a szenvedés-halál-újjászületés témája, ahogyan a kissé keletiesre hangolt gitárokkal megpakolt Kali című dal is. A szám a halál indiai istennőjéről, Káliról szól, és mintha egy death metalosított mantra lenne az istennőhöz. Ám hallhatunk szerzeményt a kirekesztésről, rasszizmusról és a gyengébbeket elnyomó rendszerről is, a Blood Stained Heritage című nóta képében - Fernanda egy ízben elárulta: Brazília jelenlegi miniszterelnöke, Jair Bolsonaro szerinte egy velejéig romlott ember, aki lenézi a nőket, úgy gondolja, a szebbik nem szerepe a konyhára és a pelenkázóasztalra korlátozódik, a férfiakénál kevesebb fizetést kellene kapniuk, a melegeket pedig agyonverné. A totális reménytelenséget pedig az Under The Black Wings testesíti meg a lemezen.

crypta_band_2021.jpg

Összegezve: Fernanda és Luana alighanem életük egyik legjobb döntését hozták meg, amikor Soniával és Tainával ráálltak a Cryptára, hogy melléktervből prioritássá tegyék, elhagyva ezzel a Nervosát. A dalok old schoolos jellege hasonlít a Nervosa stílusához, ám mégis vadabb, nyersebb, arcletépőbb. Nagyon kíváncsi voltam a lányok első korongjára, és hogy őszinte legyek, nem okoztak csalódást. Mind a zene, mind a szövegek megfogtak, a szociálisan érzékeny személyiségem pedig abszolút kielégülést érez az olyan dalok hallatán, mint a Starvation vagy a Blood Stained Heritage. Remek album, csak így tovább csajok!

10/10

Kiadó: Napalm Records

Zenészek:

Fernanda Lira - ének, basszusgitár

Luana Dametto - dob

Tainá Bergamaschi - gitár

Sonia Nusselder - gitár

A dalok listája:

01. Awakening
02. Starvation
03. Possessed
04. Death Arcana
05. Shadow Within
06. Under The Black Wings
07. Kali
08. Blood Stained Heritage
09. Dark Night Of The Soul
10. From The Ashes

 

Első albumát rögzíti a Plush

185391591_241105667810991_8531418951510012268_n.jpg

Tavasszal számoltunk be egy négy fiatal lányból álló bandáról, a Plush-ről. A csapat énekese, Moriah Formica a The Voice 2017-es szériájában, alig 16 évesen lett ismert, mentora, Miley Cyrus pedig rockistennőnek nevezte őt.

A csapat további tagjai: Bella Perron (gitár), Ashley Suppa (basszusgitár) és Brooke Colucci (dob). Első szerzeményük, a Hate igen szép sikereket ért el, a négy csajszi pedig most bejelentette: stúdióba vonultak, hogy felvegyék debütáló albumukat.

Nagyon izgatottan várom, hogy stúdióba vonuljak a bandatársaimmal! Van néhány nehéz dalunk és néhány ballada is. Alig várom, hogy mindenki hallhassa a kész anyagot!

- lelkendezet Moriah, mi pedig kíváncsian várjuk a lemezt.

Laurenne/Louhimo: új dal a duótól!

laurenne-louhimo-1280x701.jpg

Nemrégiben számoltunk be arról, miszerint két igen tehetséges finn énekesnő - a Battle Beast-ből ismert Noora Louhimo, valamint a Smackbound Netta Laurenne-je - közös lemezt ad ki. A korongon a hard rock és klasszikus heavy metal elemei keverednek majd, ás az első dalt Bitch Fire címmel már meg is mutatták a rajongóknak.

Ezzel az albummal a klasszikus heavy metal és hard rock elemeit akartam megörökíteni, ezeket ötvözni nagyszerű dallamokkal és értékes szövegekkel. Már az elejétől fogva világos volt, hogy két ilyen erős hanggal ez a lemez tele lesz erővel, energiával, hangulatokkal és érzelmekkel. Úgy képzeltem el, hogy szeretettel >>rúgja szét<< mindenki seggét, beleértve a sajátomét is, és azt hiszem, ez így is fog történni. Arra ösztönöz minket, hogy jobbak legyünk és fejlődjünk, ugyanakkor nagy együttérzést mutassunk azokkal a megpróbáltatásokkal szemben, amelyekkel mindannyian emberként szembesülünk.

- magyarázta Netta, Noora pedig hozzátette:

Az ihletet egyértelműen a megerősítés gondolata adta, a dalok pedig egyszerre keltik az erő és az érzékenység érzését. Mi pedig teljes erővel, szívből és lélekből tolmácsoljuk a dalokat, nem hagyva kétséget afelől, hogy mennyire szenvedélyesek vagyunk énekesként és művészként.

Íme az új dal - a lányok választása a lemez címadó dalára, a The Reckoning-ra esett:

A Powerwolf különleges lemezén vendégeskedik Alissa White-Gluz

aimg_0622a-by-tim-tronckoe-scaled.jpg

Tudni lehet, hogy a svéd/kanadai dallamos death metalt játszó Arch Enemy tervezi a következő albumát a 2017-es Will to Power után, amely kiadvány igen szépen szerepelt a listákon, a német Powerwolf pedig július 9-én jelenteti meg új korongját, amelynek a Call Of The Wild címet adták. Missa Cantorem elnevezés alatt azonban egy bónusz dalokat tartalmazó lemez is napvilágot lát a kiadvánnyal egy időben.

E speciális albumon vendégzenészek is szerepelnek, és a mai napon vált láthatóvá az Arch Enemy-énekesnő Alissa White-Gluzzal közösen felvett Demons Are A Girl‘s Best Friend, íme:

Garbage: az új album a világ őrületét tükrözi

garbage-band-visits-south-africa.jpg

Június 11-ével landol a boltok polcain a skót/amerikai Garbage hetedik nagylemeze, amely a No Gods, No Masters címet kapta. Eddig három nóta vált elérhetővé kisfilmes formában a korongról, elsőként a The Men Who Rule The World, majd a címadó dal, nemrég pedig a Wolves.

Shirley Manson, a banda karizmatikus, 54 évesen is bombaformában lévő frontasszonya a következőképpen nyilatkozott a dalcsokorról:

Ez lesz a hetedik lemezünk, amelynek kifejező számmisztikája befolyásolta tartalmának DNS-ét: a hét erényt, a hét bánatot és a hét halálos bűnt. Ez volt a módszerünk arra, hogy megértsük, a világ egy kibaszott kemény dió, és milyen elképesztő káoszba kerültünk. Ez az a lemez, amelyet úgy éreztünk, hogy most volt muszáj megcsinálnunk.

Shirley sosem volt szívbajos kimondani, amit érez, a The Men Who Rule The World-ben például a következő sorok hallhatók: "A világot uraló férfiak kibaszott nagy zűrzavart csináltak..."

A csapat dobosa, egyben az album társproducere, Butch Vig habozás nélkül az énekesnő mellé állt, aki keményen harcol a világot jellemző patriarchátus ellen. 

Ez a legszociopolitikusabb lemezünk. Nem hagyhattuk figyelmen kívül azt, ami most történik. Nemcsak a koronavírus-járvány, de a jobboldali politikát gyakran jellemző rasszizmus és nőgyűlölet, a #MeToo-mozgalom és a pénzügyi egyenlőtlenségek is hallhatóak lesznek a dalokban.

- magyarázta a zenész.

Lehetsz költő, zenész, festő vagy bármi más, a pénz nem mindig "ismeri el" a művészeteket. Az általam ismert művészek 99%-a végigküzdötte az életét. 

w1900_h2280_x1195_y1315_garbge-19-898fbc7edbcd4d4b.jpg

Vig tisztában van a diszkrimináció jelenlétével is.

A feleségem egy főleg férfiakból álló kiadónál, az A&R-nél dolgozott, és igen nehéz volt hallatnia a hangját, de a tinédzser lányom is szembesült a dologgal. Zenész szeretne lenni. Próbáljuk tanítani őt, mutatni neki néhány dolgot, hogy megtanulja, hogyan kezelje ezt a jövőben, és hogy erősnek érezze magát. Tudom, hogy Shirley is ezt mondja - azt akarja, hogy a nők képesek legyenek jogot érezni arra, hogy kockáztassanak és felemeljék a hangjukat. Shirley sokféle témáról énekel az új lemezen, de szerintem ez egy jó dolog, hiszen egy olyan lemezt készítettünk amely társadalmi-politikai kérdéseket feszeget. Ez a világ, ahogy mi látjuk. Shirley írja a dalszövegeket, de mindannyiunk nevében szól.

- zárta sorait.

 

 

 

 

Klippremier: Crypta - Dark Night Of The Soul

cropped-band-1_1.jpg

Két nap múlva kerül boltokba a brazil és holland lányokból álló Crypta első albuma - a csapatot a korábban Nervosából ismert Fernanda Lira énekes/basszer és Luana Dametto dobos hívták életre, maguk mellé véve az egykori Burning Witches-tag Sonia "Anubis" Nusselder és Tainá Bergamaschi gitárosokat.

A négyes műve Echoes of the Soul címmel lát napvilágot, amelyről két szerzeményt már a nagyérdemű elé tártak klipes formában is - a From The Ashes-t, amely a főnixmadár által is jelképezett újjászületés témáját boncolgatja, valamint a Starvationt, amely napjaink egyik legégetőbb társadalmi problémájáról, az éhezésről szól - ez pedig Fernandáék hazájában, Brazíliában is komoly méreteket ölt.

Tegnap került fel a Youtube-ra egy újabb kisfilm, amely a Dark Night Of The Soul című nótához készült, íme:

Cadaveria - dalpremier: The Woman Who Fell To Earth

140522618_231321355228483_9125673638998077243_n.jpg

A mellrákból sikeresen felépült olasz énekesnő, Cadaveria, alias Raffaella Rivarolo tavaly robbant vissza a metálzenei életbe, és rögtön négy dallal is jelentkezett, amelyek a Return, a Matryoschada, a Divination és a Shamanic Path voltak.

A milánói énekesnő most újabb csemegével rukkolt elő, amelyet digitális formában érhetsz el - mind az iTunes felületén, a Spotify kínálatában, a Deezeren, az Amazonon és az Apple Musicon elérhető a szerzemény!

süti beállítások módosítása