Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Simone Simons: "Nem zavar, ha Metal Barbie-nak hívnak"

2023. március 26. - Jurancsik Eszter

simone_2.jpg

Hihetetlen, de igaz: 20 éve képviselteti magát a metal szcénában a szimfometalos Epica. A zenekar 2002-ben jött létre, első albumuk, a "The Phantom Agony" pedig egy évvel később jelent meg.

A csapat énekesnője, Simone Simons nemrégiben rajongói kérdésekre válaszolt a Metal Hammer hasábjain, a fanok pedig karrierje kezdetére is kíváncsiak voltak.

Kiderült például, hogy a bandába kerülésekor még iskolába járt, és nemigen tudta, hogyan egyeztesse össze a sulit a zenével.

Mark barátnője voltam, amikor a zenekar megalakult, és éppen ezért nem akartam csatlakozni hozzájuk. Segítettem nekik énekest keresni, mivel én akkor még középiskolás voltam, és szerettem volna egy "menetrend" szerint haladni, miszerint befejezem a sulit és csak utána foglalkozom az énekléssel. De amikor megkérdezték, nem akarok-e mégis a csapat énekese lenni, azt mondtam: "Próbáljuk meg" És most, 20 évvel később itt tartunk!

Tudható, hogy az Epica -lánykori nevén Sahara Dust- első frontasszonya Helena Michaelsen volt, aki jeleneg a norvég Imperiában ténykedik. Az ő kilépése után mondott igent mégis Simone a felkérésre, aki felfedte: "Metal Barbie"-nak gúnyolták a kezdetekkor.

Élveztem, hogy a zenekar tagja lehetek, imádtam a ruhák tervezését, a felkészülést, minden ilyesmit. Az emberek "Metal Barbie"-nak neveztek akkoriban, de ezt én inkább bóknak éreztem, mint sértőnek! A megjelenés szerves része a koncertjeinknek, a fotózásoknak, a videoklipeknek, és mindez nagyon szórakoztató!

Szóba került a 2007-es " The Divine Conspiracy" című album kapcsán a zenekar sok dalát jellemző valláskritika. Mit gondol erről Simone?

A vallással kapcsolatban nekem csak rossz tapasztalataim voltak. Jó régen leszálltam már erről a vonatról, de nem vagyok kimondottan vallásellenes. A  The Divine Conspiracy inkább a valláson belüli ellentmondásokról szólt, az agymosás veszélyeiről, és teletömik a fejüket mindenféle furcsa dologgal. 

337558519_1174883006563638_3317600611840149882_n.jpg

A vallás lehet egy klassz dolog is, ugyanakkor rengeteg vért ontott már ki. Az albumon a vallásokon belüli  végleteket emeltünk ki, hogy rávilágítsunk arra, hogy mi történt és mi történik még mindig. De a vallás igen veszélyes tud lenni, mint ahogy azt az utóbbi időben is láthattuk.

Kivel dolgozna együtt szívesen Simone?

Rengeteg ilyen művész van! Nagyon tetszik például az, amit Aurora csinál. Ő egy norvég énekesnő, akinek csodás hangja van és gyönyörű dalokat ír. Szuper lenne vele együtt dolgozni! A bakancslistámon pedig ott van a Rammstein is - nagy vágyam, hogy egy napon velük is alkossak valamit.

 

 

Floor Jansen - Paragon (2023)

318876556_707673477386174_8596324691958527433_n.jpg

Igen izgalmas lépésre szánta el magát a Nightwish frontasszonya, amikor 2019-ben színpadra állt a Beste Zangers című zenés szórakoztató műsorban, amit szülőhazájában, Hollandiában vetítettek. Floor éppúgy énekelt reggaetont, mint latin popot, gyakorlatilag nem volt olyan műfaj szereplése során, amelyben ne állta volna meg a helyét, bebizonyítva, hogy mennyire sokoldalúan tudja használni a hangját.

E szereplés által kinyílt számára egy új ajtó, ennek eredménye a március 24-ével megjelent "Paragon" című nagylemez, amelyen Floor könnyedebb előadásmódja és az ahhoz alkalmazkodó dalok hallhatóak. Nem bánt szűkmarkúan a felvezető számokkal a nemrég mellrákon átesett, jelenleg pedig második gyermekével várandós énekesnő, hiszen tavaly elég szépen beindította szóló tevékenységét -  Fire, a Storm ,Me Without You, az Invincible és a Daydream után a hatodik kislemezt is kihozta néhány napja, a My Paragont. 

Utóbbi dal egy igen dinamikus, erős kezdése a korongnak, a videoklip sztorija pedig Floor gyermekkorát idézi meg, amikor még csak álmodozott arról, hogy egy napon híres művész lesz. A Daydream című tételt az énekesnő a covid-19 pandémia sötét időszakában írta - üzenete nem más, mint az, hogy soha nem szabad feladni az álmainkat és haladjunk tovább az úton. 

A "Paragon" Floor kristálytiszta hangjára épül, a zene pedig kiválóan illeszkedik ehhez a csodás torokhoz. A letisztult hangzással, érzelemdús szövegekkel megpakolt kiadvány valóban egy poplemezként definiálható, sok olyan énekesnő stílusát idézi, akiket kamaszként - és sokszor még most is - rendszeresen hallgattam, például Shania Twain, Lara Fabian vagy éppen Faith Hill

Bevallom, a sok erős felvezető után kissé tartottam attól, hogy a többi szám lagymatag lesz és a végére az egész lemez érdektelenségbe fullad, de nem így történt. A "Paragon" egy érett lemez, amely teljes egészében Floor lelkének tájképe, az ő személyes megélésein, érzésein nyugszik. Mintha a korábbi traumáit most dolgozná fel, ezzel a dalcsokorral, mint ahogyan az Invincible is mutatja - a tétel ugyanis a poszttraumás stressz kényes témáját veszi alapul. 

A My Paragon után a Come Full Circle a másik hasonlóan pattogós dal, tele élettel, amelynél biztosan nem hiányzik majd a headbangelés Floor szóló koncertjein, még akkor is, ha nem metal szerzeményről van szó. A Hope, mint ahogyan a címéből is sejthető, a reményről szól. Amikor először meghallattam, nem tudtam nem elsírni magam. Felszakadt jó néhány emlékem, a jövőre vonatkozó vágyaim, és vulkánként robbant ki belőlem a zokogás. Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom. Szerintem nem én leszek az egyetlen, akiből hasonló reakciót fog kiváltani.

Hallhatók a lemezen meglepő megoldások, a Me Without You-ban jelen lévő dobtéma nálam libabőrt váltott ki, Floor szenvedélyes éneke pedig éteri magasságokba emeli a dalt. Az album egyik húzódalaként jegyezhető. 

fj_6.jpg

Kellemes hangulatú és üdeséget áraszt a The Calm, az Armoured Wings-ben pedig több gitárt is kapunk. A lemezt a Fire zárja, amely Floor első kislemezeként látott napvilágot - méltó zárása egy remekül összerakott dalcsokornak.

Ahogyan az énekesnő is megmondta: ha fejest ugrasz az ismeretlenbe, az csak jobbá tehet téged. Ez tökéletesen leírja a "Paragon" vonalát is, amely merőben eltér attól a zenétől, amit eddig Floortól hallhattunk. Kapunk itt a Földi létben 70-80 évet, jobb esetben többet is, és az idő csak pörög. Meg kell élni minden pillanatot és kihasználni a lehetőségeket, élményeket gyűjteni és tapasztalni. Végső soron ez a "Paragon" üzenete, amely nálam akkor is ott lesz év végén a toplistámon, ha nem metal lemez. Ének tekintetében nem lehet belekötni, a hangszerelés kifogástalan, az összhang pedig nagyon is jelen van.

Gratulálok, Floor!

10/10

Számlista:

1. My Paragon
2. Daydream
3. Invincible
4. Hope
5. Come Full Circle
6. Storm
7. Me Without You
8. The Calm
9. Armoured Wings
10. Fire

floor-jansen-2.jpg

Cuki: kislánya dobolt Tarja fellépésén!

tn.jpg

Tarja Turunen kislánya, Naomi 11 éves lesz a nyáron, az énekesnő pedig már évekkel ezelőtt mesélt arról, hogy gyermeke igen élénk érdeklődést mutat a zene iránt és remek ritmusérzékkel lett megáldva. Azt is elmondta: ha csemetéje az ő nyomdokaiba szeretne lépni, biztosan támogatni fogja őt.

A kislány a jelek szerint már készen áll arra, hogy híres édesanyját kövesse a pályán, ugyanis az egykori Nightwish-frontasszony Instagramján tett közzé egy videót, amelyen ex-zenekarának talán legnagyobb slágerét, a Nemo-t énekli - a dobok mögött pedig nem más ül, mint a kis Naomi, aki hihetetlenül profin játszik. 

Íme, a videó!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tarja Turunen (@tarjaofficial) által megosztott bejegyzés

Súlyos lesz a Butcher Babies készülő albuma

330988877_596132035283500_7583098135173573179_n.jpg

Öt évvel "Lilith" című sorlemeze megjelenése után újabb albumán dolgozik a kaliforniai Butcher Babies. A Heidi Shepherd és Carla Harvey énekesnők vezette banda korábban már mesélt a készülő újdonságról, amelyről eddig öt kislemez is napvilágot látott - ezek sorrendben a  Bottom Of A Bottle, a Sleeping With The Enemy, a Yorktown, a Last Dance és az It's Killin' Time, Baby! voltak.

A napokban a zenekar szőke fronthölgye, Heidi a Heavy New Yorknak adott interjút, amelyben mág több érdekességet elárult a hamarosan boltokba kerülő korong kapcsán. Megtudhattuk: igen erős anyagra számíthatnak a rajongók.

Határozottan egy súlyos lemez lesz. A fejlődésről is szól, hiszen a "Goliath" (a csapat első lemeze - a szerk.) 2010-ben jelent meg. Teljesen más ember lettem azóta. Úgy érzem, nagyon sokat tapasztaltam, többször bejártam a világot a barátaimmal. Épp most döntöm el, hogy egyáltalán mit is ragadjak meg. Különösen azért, mert ebben az iparban az emberek azt mondják, hogy "Ó, ezt most kell csinálnod". "Ó, azt kell csinálnod. Ettől leszel sikeres. Át kell állnod erre, erre, erre, erre, erre, erre, erre..." Szóval úgy gondolom, hogy albumról albumra sokkal nehezebb megőrizni az integritását annak, amit alkotni akarsz. Éppen ezért vagyok nagyon hálás, mert a zenekarban mindenki szeret kísérletezni, különböző dolgokat kipróbálni. Ezen az albumom a valaha írt legsúlyosabb dalainkat fogod hallani. 

Nemrégiben Heidi a következőket is elmondta:

Michiganben vettük fel az albumot, a semmi közepén. Télen folytak a munkálatok, és ez a lemezen is érezhető lesz, sok érdekes érzelmet felvonultat majd! Minden egyes dalba beletettük a szívünket és a lelkünket. Azt akarjuk, hogy mindegyik dal megkapja azt a figyelmet, amit érdemel. Tehát ezt az utat folytatjuk, és csak apránként szivárogtatjuk ki őket.

Kalidia: feloszlik a zenekar

129722109_3685738068150193_1675306261256381189_n.jpg

2010-ben alakult a toszkánai Luccában a szimfonikus/power metalt játszó Kalidia, élén Nicoletta Rosellini énekesnővel. Két albumuk jelent meg, amelyek a "Lies' Device" (2014) és a "The Frozen Throne" (2018) voltak. 

Tegnap jelentette be a banda közössségi oldalain, miszerint befejezik működésüket.

Kedves barátaink,
nehéz szívvel jelentjük be, hogy az összes érintett ember érdekében a zenekar feloszlik.
Sajnos az elmúlt évek során a csapat jövőjéről alkotott elképzeléseink nem egyeztek: mindent megtettünk azért, hogy a zenekar mégis működhessen, de mára beláttuk, hogy mindenkinek jobb, ha más utakon halad tovább, és nem kényszerítünk senkit olyan dolgokra, amelyeket nem akar.
Ez egy igen hosszú és legtöbbször örömteli kaland volt, és szeretnénk mindenkinek megköszönni a feltétel nélküli támogatást és szeretetet, amit az elmúlt 12 év során kaptunk. A zene és a szép emlékek örökre megmaradnak.
Vigyázzatok magatokra, és remélhetőleg az útjaink még keresztezik egymást - a zenekar tagjai már új, izgalmas zenei projekteken dolgoznak!

Azt tudni lehet, hogy Nicoletta 2017 óta a Walk In Darkness-ben is ténykedik, amely formáció a szimfonikus/gótikus hangzást képviseli, valamint a The Erinyes-szel -amely csapatban Mizuho Lin-nel (Semblant) és Justine Daaé-val (Elyose) énekel együtt - egy közös lemezt is kiadtak. 

 

Klippremier: Ignea - Dunes

329777759_596291865727793_7548941013708395371_n.jpg

2023. április 28-án, "Dreams of Lands Unseen" címmel jelenik meg a kijevi szimfo/dallamos death metalos Ignea új albuma, amelyről az első kislemezes dalt már hallhattuk Nomad's Luck címmel.  A korong tematikája egy utazáson alapul, amelynek központi figurája egy Sofia Yablonska nevű karakter, a számok pedig az általa járt út veszélyeiről szólnak. 

A dalok listája:

  1. Téoura
  2. Dunes
  3. Camera Obscura
  4. Далекі Обрії
  5. To No One I Owe
  6. Incurable Disease
  7. Nomad's Luck
  8. The Golden Shell
  9. Opiumist feat. Tuomas Saukkonen
  10. Zénith

Tegnap megérkezett a második videoklip is, amely a Dunes című szerzeményhez készült.

A Dunes-t Sofia Yablonska szaharai kalandja ihlette. Ezen a veszélyes úton a sofőrje elájult a nagy hőség miatt, így Sofiának magának kellett átvennie a vezetést és a túlhevült motort is neki kellett megjavítania. A bajok ezzel még nem értek véget, hiszen az ellenséges helyiek elől is menekülniük kellett, akik megpróbálták lelőni őket.
Dalunkban elmeséljük, hogyan milyen gyakori délibábot látott. A mi verziónkban pálmák és oázisok helyett a hűvös Kárpátok hegyeit látta fenyőfákkal és esőzésekkel...

- ecsetelte a dal hátterét a Helle Bogdanova vezette zenekar, íme a videó:

 

Klippremier: Floor Jansen - My Paragon

floor-jansen-nightwish_1.jpg

Két nap múlva lesz elérhető Floor Jansen első szólólemeze, a "Paragon", amely nem metal album lesz - a dalok a könnyedebb vonalon mozognak, mint ahogyan azt az eddig megjelent tételek -   Fire, a Storm ,Me Without You, az Invincible és a Daydream - megmutatták.

Azonban a korong boltokba kerülése előtt újabb szerzeményt villantott Floor, aki a mellrákkal vívott sikeres harcából felépülve másodszorra is áldott állapotba került - itt a hetedik klipes dal, a My Paragon, íme:

Sirenia: Tanita Tikaram-feldolgozással rukkolt elő a csapat, májusban jön az új album!

sireniaband.jpg

Nemrégiben adtuk hírül, hogy a norvég/francia Sirenia dolgozik immár tizenegyedik soralbumán, egyben a negyediken, amelyen a legénységet 2016 óta erősítő Emmanuelle Zoldan hallható.

Két ízig-vérig szimfonikus lemez - "Dim Days Of Dolor" (2016) és "Arcane Astral Aeons" (2018) után egy modernebb elemekkel megfűszerezett koronggal jelentkezett a stavangeri székhelyű csapat 2021 februárjában, amely a "Riddles, Ruins&Revelations" címet viselte - a banda korábbi kiadványairól ITT, ITT és ITT olvashattok kritikát.

A zenekar most lerántotta a leplet az újdonság borítójáról és dallistájáról, valamint megtekinthető az első videoklipes szerzemény is, amely nem más, mint Tanita Tikaram Twist In My Sobriety című dalának feldolgozása - a különleges hangú énekesnő slágere 1988-ban Európa-szerte letarolta a listákat.

Az együttes új albuma 2023. május 26-ával kerül a boltok polcaira, és a "1977" címet viseli majd - érdekesség, hogy a zenekarvezető Morten Veland ez évben született.

Íme, az újdonság számlistája:

1. Deadlight

2. Wintry Heart

3. Nomadic

4. The Setting Darkness

5. A Thousand Scars

6. Fading to the Deepest Black

7. Oceans Away

8. Dopamine

9. Delirium

10. Timeless Desolation

11. Twist in my Sobriety (Tanita Tikaram cover)

sirenia_1977.png

 

 

Nervosa: jövő héten derül fény az új énekes személyére, érkezett egy új gitáros is

fotojet_34.jpg

Az utóbbi időben szinte már követhetetlen az eredetileg brazil, mára nemzetközivé avanzsálódott Nervosa körüli, latin-amerikai szappanoperára hasonlító eseménysorozat.

Miközben a dobos Eleni Nota egészségi problémái miatt távozott, addig Mia Wallace-t családi problémái szólították haza, Olaszországba. Nanu Villalba került Eleni helyére, ám pár hét múlva nem tisztázott okok miatt ki is lépett a zenekarból. Januárban az énekes Diva Satanica is benyújtotta felmondását a csapaton belüli ellentétekre hivatkozva, Helena Kotina pedig, aki eredetileg csak beugrósként került Mia helyére, állandó tagként került bemutatásra. Prika Amaral, aki mára az egyetlen tag maradt az eredeti felállásból, elmondta: Mia visszatér, amint lehet, Helena pedig már 2021 folyamán képbe került, mint második gitáros. Nemrégiben újabb sokkoló hír látott napvilágot: Mia is elhagyta a zenekart, elmondása szerint olyan élethelyzetbe került, ami nem teszi lehetővé a Nervosával való munkát. Az új dobost is megismerhettük, a bolgár Michaela Naydenova vette át Eleni helyét.

A mai napon a csapat közzétette: Hel Pyre személyében újabb gitáros került a zenekarba, valamint néhány bulin még láthatják a rajongók Miát - ezen koncertek a nyár folyamán lesznek megtartva.

337252552_775357157111875_5616910167906286490_n.jpg

Hel Pyre (balra) veszi át majd véglegesen Mia helyét

Ezúton jelentjük be, hogy Hel Pyre lesz a basszusgitáros, aki a legtöbb koncerten velünk játszik majd.
Ő egy görög basszusgitáros, nagyon ismert és sikeres zenész hazájában. Hel Pyre néhány évvel ezelőtt a King Diamonddal turnézott háttérénekesnőként, társ-hostess a TV Warban (a Metal Hammer Greece TV show-jában), emellett a W.E.B. basszusgitárosa/ háttérénekese és az AfterBlood frontembere.

Egyúttal az is kiderült: a jövő hét folyamán a zenekar bejelenti új énekesét, aki a Nervosa új albumán is hallható lesz.

 

Hamarosan új klippel jelentkezik Charlotte Wessels!

336783831_736428611291490_6645624265843073799_n.jpg

Az egykori Delain-frontlány igen szép sikereket zsebelhet be szólóművészként is, hiszen 2021-es  "Tales From Six Feet Under" címet viselő első lemeze után egy évvel érkezett a második korong, amely a "Tales From Six Feet Under Vol II." címet kapta.

Bebizonyította tehát, hogy egyedül is megállja a helyét, eddig megjelent dalai egytől-egyig nagy népszerűségnek örvendenek rajongói körében, különösen a tavaly, 35. születésnapján debütált Afkicken, ami hollandul íródott. Mint azt hónapokkal ezelőtt elmondta: boldog, hogy 2020 tavaszán a Patreon-oldalán elkezdte szóló tevékenységét, mert amikor a Delainből távozott, nem esett depresszióba, hiszen rengeteg ötlet volt a tarsolyában.

Charlotte néhány napja elhintette, hogy új kisfilmmel örvendezteti meg követőit, amelynek címe Alles Wat Ik Wil, és amely szerzeményben közreműködik Aafke Roman, egy holland énekesnő is.

Végre itt a hivatalos bejelentés az együttműködésünkről! Írtunk együtt egy különleges dalt, ami hamarosan megjelenik. Jelöljétek be a naptáratokban: az "Alles Wat Ik Wil" című számot március 24-én, pénteken hallgathatjátok meg a kedvenc streaming platformotokon, a hivatalos videó pedig március 27-én, hétfőn jön. Alig várjuk, hogy meghallgassátok!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charlotte Wessels (@charlottewessels) által megosztott bejegyzés

süti beállítások módosítása