Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: Crypta - Lord Of Ruins, augusztusban érkezik az új album is!

2023. május 31. - Jurancsik Eszter

crypta_4.jpg

Januárban írtuk meg, miszerint a brazil death metalt játszó Crypta dolgozik második albumán. A csajok -Fernanda Lira, Tainá Bergamaschi, Luana Dametto és Jéssica di Falchi- első lemeze 2021 nyarán került a boltokba "Echoes Of The Soul" címmel, amelynek kritikája ITT olvasható.

A nemrégiben egy természeti katasztrófát is átvészelt zenekar ma jelentette be: augusztus 4-én, a Napalm Records égisze alatt dobják piacra második korongjukat, amelynek a "Shades Of Sorrow" címet adták.

A "Shades Of Sorrow"-n a Crypta hű marad az "Echoes Of The Soul"-on bemutatott egyedi hangzásához, melyben a klasszikus és modern death metal keveredik komoly extrém, és black metal elemekkel.

- mesélte újdonságáról a csapat, az első klipes dal pedig már megtekinthető a Youtube-on, amely szerzemény a Lord Of Ruins címet viseli.

Luana, a formáció dobosa elmondta, miért esett a választásuk erre a dalra:

Azért választottuk első kislemezes dalnak ezt a felvételt, mert egyesíti a dallamos és agresszív hangzást, amelyek az egész albumon jelen van. Úgy gondoltuk, jól tükrözi, hogy mire számíthatunk az teljes anyagtól. Ez az egész album koncepciójának lezárása, az utolsó dal a lemezen, és tökéletesen illeszkedik az általunk elképzelt artwork-koncepcióhoz is.

Íme, a korong dallistája és borítója:

01. The Aftermath
02. Dark Clouds
03. Poisonous Apathy
04. The Outsider
05. Stronghold
06. The Other Side Of Anger
07. The Limbo
08. Trial Of Traitors
09. Lullaby For The Forsaken
10. Agents Of Chaos
11. Lift The Blindfold
12. Lord Of Ruins
13. The Closure

ezgif_com-webp-to-jpg_1.jpg

Lacuna Coil: így készült a Comalies XX

347226523_965363897929366_4363273357181839466_n.jpg

Tavaly októberben dobta piacra a "Comalies" című albumának felújított változatát "Comalies XX" címmel (kritikánk ITT olvasható) a Lacuna Coil. A milánói zenekar korongja húszéves lett, és bár ez a harmadik nagylemeze volt Cristina Scabbiáéknak, az első sikereket mégis ezzel a kiadvánnyal könyvelhették el. A Heaven's A Lie címet viselő dal kislemezként is megjelent, és csak az Egyesült Államokban több, mint 300.000 példány talált gazdára 2002-2003 folyamán.

Korábban az együttes elárulta: nem volt könnyű dolguk, hiszen az eredeti lemez felvételeinek idején analóg módon kerültek rögzítésre a dalok, de az újrahangszerelt album kedvező fogadtatása minden fáradozást megért. Elmondásuk szerint nem egy remaszterizált lemezt akartak készíteni, inkább vállalták a kockázatot, hogy áthozzák a számokat 2022-es hangzásba.

Most egy dokumentumfilmmel kedveskedik a fanoknak a banda, amelyről Cristina így mesélt:

Ez a videót egy speciális alkalommal vettük fel tavaly, közvetlenül a 'Comalies XX' ünnepi koncertje előtt, Milánóban. Úgy döntöttünk, hogy a mai napon mindenki számára elérhetővé tesszük, hadd ünnepeljen mindenki velünk!

Klippremier: Sirenia - Wintry Heart, ősszel Budapesten lép fel a csapat

img_0467.jpg

"1977" címmel jelenteti meg tizenegyedik nagylemezét a norvég/francia Sirenia, amelyről két klipes dal - a Tanita Tikaram-feldolgozás Twist In My Sobriety, Deadlight - után ma megérkezett a harmadik felvezető, a Wintry Heart.

A Morten Veland és Emmanuelle Zoldan által vezetett zenekar előző lemezén ("Riddles&Ruins, Revelations, kritika ITT) némileg modernebb oldaláról mutatkozott be, ám valljuk be, nem ütött akkorát, mint a 2018-as "Arcane Astral Aeons" (recenzió ITT), amely egy ízig-vérig Sirenia-album volt.

A rajongók pedig örülhetnek, ugyanis a banda szeptember 17-én koncertet ad a Barba Negrában, ráadásul velük jön a finn Amberian Dawn és a szintén finn Dark Sarah.

Íme, az új videó!

Sharon den Adel: "Azzal, hogy kislemezeket adunk ki, két legyet ütünk egy csapásra!"

img_0985.jpg

Néhány nappal ezelőtt a német Rock Antenne interjúvolta meg a Within Temptation frontasszonyát, aki feltárta, miért is volt jó döntés az, hogy a kislemezek kiadására koncentráljanak csapattársaival. 

Eddig hat számmal jelentkezett a holland zenekar, ezek sorrendben az Entertain You, a The Purge, a Shed My Skin, a Don't Pray For Me , a The Fire Within és a néhány napja elérhető Wireless voltak.

Őszintén megvallva, sokkal több erőfeszítést igényel a kislemezekkel való munka, hiszen minden egyes dallal komoly munka van. Nem csak egy véletlenszerű darab az albumon. A koronavírus-járvány sok változást hozott a zeneiparban is, és ezzel a módszerrel minden dalunk megkapja a kellő figyelmet.

- kezdte Sharon den Adel, azt pedig korábban is elmondta: már a pandémia előtt megfogant fejükben a terv, miszerint így dolgoznak a jövőben. Bár azt is tudni lehet, hogy a zenekar készíti új nagylemezét is, nem akarják elkapkodni a dolgot.

Amikor ezt elkezdtük, úgy terveztük, egyelőre nem adunk ki új albumot, inkább csak kislemezeket a poén kedvéért, és meglátjuk, hogyan működik ez a dolog. A média főként a dalokra figyel, és amikor megjelenik egy stúdióalbum, már senkit sem érdekelnek. Márpedig minden dalban rengeteg energia és idő van! Most, hogy a dalokat egyenként adjuk ki, az emberek figyelnek rájuk, és eldönthetik, hogy tetszik-e nekik vagy sem.

293121306_591990905620069_3404502478586526726_n.jpg

Nagyon érdekes látni, hogy ez mennyire különbözik attól, mint amit eddig csináltunk, hogy kiadunk pár dalt és utána a lemezt. Úgy gondolom, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt ez volt a legjobb módja annak, hogy mindenkivel szoros kapcsolatban maradjunk, hogy adjunk valamit azoknak, akik szeretik a zenénket és persze mi se őrüljünk meg, hiszen be voltunk zárva a házunkba. Tehát két legyet ütünk egy csapásra!

 

Együtt érkezik ősszel Budapestre az Ignea és a Butcher Babies

fotojet_36.jpg

Múlt hónapban dobta piacra harmadik soralbumát a kijevi Ignea, amelynek a "Dreams of Lands Unseen" címet adták. Eddig három klipes számot tárt a hallgatóság elé a Helle Bogdanova vezette zenekar, ezek sorrendben a Nomad's Luck, a Dunes és az Incurable Disease voltak. 

A csapat november 22-én a magyar rajongóknak is bemutatja az új lemez dalait a Fear Factory Budapestet érintő turnéján, amelyre a Barba Negrában kerül sor, de velük érkezik a kaliforniai Butcher Babies is, akik jó ideje szorgoskodnak új nagylemezük elkészítésével. A korong előreláthatólag július 7-én landok a boltok polcain "Eye for an Eye..." & "...'Til the World's Blind" címmel, és már hat szerzeményt is hallattunk róla (Bottom Of A Bottle,  Sleeping With The Enemy,  YorktownLast Dance , It's Killin' Time, Baby! , Red Thunder). Érdekesség, hogy bár 2019 folyamán a Heidi Shepherd és Carla Harvey énekesnők nevével fémjelzett csapat felbontotta szerződését a Century Media Records-szel, idén újra egymásra találtak a kiadóval, így a banda negyedik albuma is az ő felügyeletük alatt lát majd napvilágot.

 

Vadonatúj dalt debütáltatott a Lacuna Coil

lacunacoil_2.jpg

Az Egyesült Államokban turnézik a Lacuna Coil. Pénteken Los Angelesben adtak koncertet, a közönség legnagyobb meglepetésére pedig egy vadonatúj dal is felcsendült, amelynek cmíe Never Dawn.

A szerzeményről -amely a Zombicide elnevezésű videojátékhoz készült- még nem tudni, hogy felkerül-e a milánói zenekar új albumára, amelyről többször elhintette a Cristina Scabbia vezette formáció, hogy készülőben van - utolsó nagylemeze a bandának a 2019-es "Black Anima" volt.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy az énekesnő videojátékhoz kölcsönzi a hangját, tavalyelőtt ugyanis a Diablo :II Resurrected-hez komponált Marco Arata-val közösen egy számot, amely a Start Again címet viselte. Cristina egyik nagy szenvedélye a videojáték, így örömmel mondott ismét igent a felkérésre csapatával. 

Itt hallathatod meg a dalt!

Stream of Passion: új dal júniusban!

10271314_10152161269408681_5358424474690453579_o.jpg

Tavaly októberben jelentette be a 2016-ban feloszlott Stream of Passion, miszerint újra összeállnak és folytatják a zenélést.

A csapatot az énekesnő Marcela Bovio és Arjen Lucassen alapította 2005-ben, három albumot adtak ki, feloszlásuk évében pedig egy búcsú DVD-t rögzítettek "Memento" címmel. 

A frontasszony Marcela igen fájdalmas pofonokat kapott az elmúlt években, először 2018 folyamán véget ért a házassága Johan van Stratummal, aki a zenekar gitárosa volt, egy évvel később pedig méhnyakrákkal diagnosztizálták. Azonban a hónapokig tartó kezeléssorozatnak hála Marcela meggyógyult, és megkezdte a munkát saját projektjével, a Dark Horse White Horse-szal is.

Tervben van két koncert is, amelyet a hollandiai Dynamo fesztiválon adnak majd, és amely bulikra rekordidő alatt keltek el a jegyek, valamint megtudhattuk azt is, hogy a banda egy EP felvételét tervezi.

Ennek eredményeként június 9-én hallhatjuk az együttes vadonatúj dalát, amelyhez videoklip is készül, és a The Hunter címet viseli majd - egy kis ízelítő már látható is a kisfilmből:

 

Dalpremier: Within Temptation - Wireless

315627397_682115963274229_987022852305006543_n.jpg

Mára ígérte újdonságát a Within Temptation, Sharon den Adelék pedig tartották a szavukat, itt a Wireless.

A holland zenekar korábban többször elmondta: bár készül az új nagylemez, amely a 2019-es "Resist" vonalát követi majd, de amíg a korong boltokba kerül, nem hagyják csemege nélkül a rajongókat, és kislemezekkel jelentkeznek.

Eddig hallhattuk az Entertain You, a The Purge, a Shed My Skin, a Don't Pray For Me és a The Fire Within című szerzeményeket, az új dalról pedig eképpen mesélt a csapat:

Ez a dal azokat veszi célba, akik háborúra és zűrzavarra éhezve manipulálják és irányítják a médiát. A 'Wireless' egy olyan katonáról szól, aki azzal a meggyőződéssel indul háborúba, hogy egy jó ügyért cselekszik. A kormány által irányított média azonban átneveli, és miközben azt hiszi, hogy hazatérve majd hősként ünneplik, az emberek egy könyörtelen zsoldost látnak benne, tehát hirtelen a rossz oldalon találja magát. Ő csak egyike azoknak, akiket ugyanígy megtéveszettek.

Íme a dal:

Klippremier: Sicksense - Feed Them To The Wolves

vvv.jpg

Néhány nappal ezelőtt sokkolta a The Agonist rajongótáborát a hír, miszerint a csaknem húszéves múltra visszatekintő zenekar feloszlik. Döntésükben a szakmai és a személyes okok egyaránt közrejátszottak, ám azt tudni lehet, hogy a tagok továbbra is zenével foglalkoznak majd.

A csapat énekesnője, Vicky Psarakis 2021-ben hívta életre Sicksense nevű projektjét, amely banda a Make Believe című dallal mutatkozott be. Ezt követően érkezett a Forgotten Days, a Kings Today és a Fools Tomorrow, most pedig itt az újabb klipes szerzemény, a Feed Them To The Wolves.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy az együttes bemutatkozó albuma mikor jelenik meg, de Vicky - aki e formációban a Killer V nevet viseli - elmondta: a The Agonist után is van élet, és minden figyelmét ennek a csapatnak szenteli majd.

Vadonatúj számmal jelentkezett a Kittie - élőfelvételes videó a csapattól

181150883_507938073921445_6770504984661781288_n.jpg

Nemrégiben Morgan Lander, a Kittie énekese megszellőztette, hogy a nu metalban nyomuló csapat nemsokára új zenét csinál, csaknem 12 évvel utolsó albumuk, az "I've Failed You" után. 

A kanadai csajok a Las Vegasban megrendezett Sick New World fesztiválon tették tiszteletüket, ahol a zenekar ismertebb dalai mellett egy új szerzemény is felcsendült, amely a Vultures címet viseli.

Az alábbi videón megtekinthető a teljes koncert, a Vultures pedig 10:20-kor kezdődik:

süti beállítások módosítása