Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Budapestre jön a Delain!

2023. július 31. - Jurancsik Eszter

band-sofa.jpg

2021 februárjában az alapító Martijn Westerholt-ot leszámítva az összes tag elhagyta a holland Delain fedélzetét - a csapaton belüli ellentétek kezelhetetlenné váltak, így az énekesnő Charlotte Wessels, Otto Schimmelpenninck van der Oije és Timo Somers kereket oldottak.

Tavaly nyáron mutatkoztak be az új zenészek, a mikrofon új gazdája pedig az erdélyi születésű, de tinédzser kora óta Olaszországban élő Diana Leah lett, akivel a zenekar első közös albumát "Dark Waters" címmel idén februárban küldte boltokba.

A banda jövőre megtartja első turnéját új felállásában, Dark Waters Over Europe elnevezés alatt, a koncertkörút keretein belül pedig Magyarországra is ellátogatnak - a Barba Negrában mutatják be a "Dark Waters" dalait 2024. január 27-én, a jegyeket pedig holnaptól lehet beszerezni.

 

 

 

Tarja az Oceanborn-ról: "Sokszor sírtam a stúdióban..."

tarja-rs.jpg

1998 decemberét írtuk, amikor megjelent a Nightwish második nagylemeze, az "Oceanborn". Elődje, az egy évvel korábban kiadott "Angels Fall First" már ismertté tette az együttest a metal szcénán belül, ám a csapat második albuma jóval nagyobbat durrant, meglódítva a finnek szekerét.

A háromoktávos csodaszoprán, Tarja Turunen azonnal a közönség szívébe lopta magát, a korongon pedig olyan ikonikus dalok kaptak helyet, mint a Sacrament Of Wilderness, a Walking In The Air vagy az egyik legszebb balladájuk, a Sleeping Sun.

Tarja egy interjúban most visszaemlékezett arra, milyen érzés volt a lemezen dolgozni, amely idén már 25 éves.

Az album megírása valójában elég stresszes folyamat volt a zenekar számára, beleértve engem is, mint énekest. Egy remek albumot akartunk kiadni. A karrierünk kezdetén el sem tudtuk volna képzelni, hogy egy kiadó bizalmat szavaz nekünk, de szerencsére ez már a debütáló lemezzel megtörtént.

nightwish-oceanborn-portada-1.jpg

- utalt itt az "Angels Fall First"-re, korábban pedig elmondta: nem hitte volna, hogy a szóban forgó lemez sikert hoz számukra.

Nagy volt rajtunk a nyomás, hiszen sokat vártak el tőlünk. Akkoriban még javában a klasszikus énekesi tanulmányaim elején jártam, és még mindig nem tudtam igazán, hogyan kell integráljam a hangomat az albumon szereplő dalokba. 

Tarja először a Sibelius Akadémián csiszolta tehetségét, ám tanulmányait 2002-ben, a németországi Karlsruhéban fejezte be.

Emlékszem, sokszor sírtam a stúdióban, miközben felvettem az énekes részeket, és nem kaptam semmilyen segítséget vagy támogatást a zenekar többi tagjától, sőt, éppen ellenkezőleg. Szóval eléggé elveszettnek éreztem magam az album munkálatai közben. 

- zárta sorait, azonban azt is elárulta, hogy kedvenc dala a lemezről a lírai Swanheart.

 

Megkezdte új albumának rögzítését a Nightwish

nw.jpg

Korábban megírtuk, hogy körvonalazódik a következő Nightwish-album, és a dalokat -amelyek már demo fázisban vannak- még a nyáron elkezdi rögzíteni a csapat. 

Az is kiderült: a zenekar nem tervez turnéra indulni a várhatóan jövőre boltokba kerülő koronggal, amelynek semmi köze bármelyik tag szóló törekvéseihez vagy Floor Jansen énekesnő áldott állapotához, de e döntés meghozatala a banda jövőjének érdekében elkerülhetetlen volt.

A formáció most felfedte: új lemezükön eddig felderítetlen területeket fognak bejárni, a zene pedig -hasonlóan a 2021-es "Human :II: Nature"-höz- a filmes vonalat követi majd.

A nagyszerű hír az, hogy már tavasz óta elkészültek az album demói, azaz hat hónapja rögzítésre kész állapotban vannak. Tényleg a világ összes ideje a rendelkezésünkre áll, hogy végigcsináljuk a dolgot. Annyira jól éreztük magunkat a zenekar tagjaival, hogy csak ültünk a hotelszobában és a demókat hallgattuk.

- mesélte az alapító Tuomas Holopainen, aki azt is elmondta: megálmodja az éneksávokat, elküldi azokat Floornak, aki felénekli és visszajuttatja őket - rengeteg ötlet cserél gazdát ily módon.

A banda újfent munkához lát tehát, hogy elkészítse a tizedik nagylemezt, amely Tuomas elmondása szerint egy trilógia lezárása lesz: 

Úgy érzem, ez a lemez lesz a harmadik része egy trilógiának, melyet az "Endless Forms Most Beautiful" kezdett el, a "Human. :II: Nature" követte, és az új album fejez majd be. Mindig valami újat igyekszem csinálni. A lelki egészségem szempontjából igen fontos, hogy ne ismételjem magam és új területeket keressek. Ez biztosan hallható lesz az új albumon, a demókat pedig hetekkel ezelőtt meghallgattuk az egész zenekarral.

A "Human :II: Nature" elég vegyes fogadtatást kapott: egyesek szerint a dupla CD-n megjelent kiadvány mestermű, mások szerint ötlettelen és vérszegény - a mi kritikánk ITT olvasható.

 

Így hangzik a Metallica klasszikusa Tarja előadásában!

312440803_560325996093911_1032477436790495729_n_1.jpg

"Rocking Heels - Live At Metal Church" elnevezés alatt lát napvilágot augusztus 11-én Tarja Turunen új DVD-je, amely kiadvány a Wacken Open Air metal-templomában rögzített fellépését tartalmazza majd - a szentélyben a kemény nóták kissé lágyabban szólalnak meg.

A finn énekesnő már megmutatta, hogyan énekli a Linkin Park Numb-ját és az In Flames Alias-át, most pedig a Metallica egyik ikonikus szerzeményével kedveskedik rajongóinak - a The Unforgiven került fel a Youtube videómegosztóra, íme:

Jövő héten érkezik a Nervosa új dala!

nervosa_2_1.jpg

Viharos évet tudhat maga mögött a brazil Nervosa, számtalan tagcsere és kilépés után idén tavasszal mutatkozott be a -remélhetőleg- végleges felállás, amelynek énekese a zenekar legrégebbi tagja, Prika Amaral lett. 

A vérfrissítésen átesett csapat első közös dala, amelyben már Prikát hallhatjuk, március végén debütált Endless Ambition címmel, és azt is tudni lehet, hogy az új album is lassan boltokba kerül.

Tegnap a banda közösségi oldalain osztotta meg: hamarosan új szerzeménnyel jelentkeznek, egészen pontosan augusztus 2-án mutatják be a számot a Wacken Open Air fesztivál vendégeiként.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy augusztus 2-án megjelenik az új kislemezünk és videoklipünk. Ez a dal a Nervosa új korszakát fémjelzi, amelyben már két gitár is szerepel. Ugyanezen a napon fogjuk először eljátszani élőben ezt a dalt, a Wacken Main Stage-en, 14 órakor. Ez egy valóra vált álom, a soha fel nem adás erejét mutatja.

- adta hírül az együttes.

 

Bemutatkozik Nicoletta Rosellini új projektje - Alterium

357424768_183791324693238_343063359403230506_n.jpg

Nicoletta Rossellinit főként a Kalidia és a Walk In Darkness nevű zenekarokból ismerhetjük, utóbbi bandának 2015 óta tagja, a Kalidia pedig idén márciusban, 12 év után feloszlott.

A tehetséges olasz énekesnő ma örömmel jelentette be, hogy új csapatban hallhatjuk őt - a projekt neve Alterium, és műfajilag a power metal vonalán kívánnak mozogni.

Büszkeséggel jelentjük be, hogy egy új epikus kaland vette kezdetét Olaszország szívében. Tartsatok velünk, mert a mitológia és az epikus legendák birodalmaiba repítünk titeket, dübörgő gitárriffekkel, magasztos énekkel és adrenalinpumpáló ritmusokkal! Dallamaink elvarázsolt világokba visznek, ahol legendák elevenednek meg és érzelmek szabadulnak el. Szívünket-lelkünket beleadtuk debütáló albumunk elkészítésébe, és örömmel jelentjük be, hogy csatlakoztunk az AFM Records előadóinak névsorához. Maradjatok velünk, hiszen izgalmas kalandokba csöppenünk! Kövess minket, hogy exkluzív betekintést nyerhess a színfalak mögé, frissítésekről és turné dátumokról értesülj!

- mutatkozott be a frissensült zenekar a Facebookon

Felállás:

Nicoletta Rossellini - ének

Paolo Campitelli - gitár

Alessandro Mammola - gitár

Luca Scalabrin - basszusgitár

Dario Gozzi - dobok

 

Fernanda Lira: "Sonia mindig a Crypta életének része marad!"

 

60c0tcrypmage.jpg

A 2020-ban, a Nervosa ex-énekes Fernanda Lira által életre hívott Crypta tagja volt Sonia Anubis, aki 2022-ben másik csapata, a Cobra Spell kedvéért hagyta el a zenekart. Távozásakor Fernanda leszögezte: a szétválás békével zajlott le, és a tény, hogy a holland gitáros lány hivatalosan már nem a csapat tagja, nem befolyásolja barátságukat.

A napokban egy fesztiválon futott össze a két lány, Sonia ugyanis elment megnézni volt együttesének koncertjét. A buli után Fernanda érzelmes posztot írt Instagramjára, amelyben megerősítette: ha nem is szó szerinti értelemben, de Sonia mindig a Crypta tagja marad.

A mi kedves Sonia Anubisunk eljött a bulinkra, ez volt az első alkalom, hogy találkoztunk, miután különváltak az útjaink. Sejtettem, hogy ez egy nagyon érzelmes nap lesz számomra, és valóban az is volt. Ez a lány volt a Crypta első gitárosa, és mindig is a Crypta életének része marad! Az "Echoes of the Soul" egy nagyon fontos album a pályám során. Annyi mindenen segített túljutni, és megannyi álmomat váltotta valóra.

- kezdte sorait.

És ez nem lett volna lehetséges Sonia nélkül, hiszen ezt az albumot együtt írtuk. Már több mint egy éve úton vagyunk, hogy ezt a lemezt népszerűsítsük, és a dallamok több mint fele, amit minden koncerten hallhattok, az ő dallamai - bizonyos értelemben minden este velünk együtt lép színpadra, és ez különösen kedves érzés számomra. A From the Ashes refrénjének gitárdallamait, amelyeket annyira szeretsz, ő írta, és ezért nagyon tisztelem őt! Azt követően, Luana (Dametto, a csapat dobosa) és én megalapítottuk a zenekart, ő is csatlakozott, hárman voltunk a világ ellen, nagyon sokáig, csaknem egy évig, és boldogan építettük ezt a zenekart gyakorlatilag a semmiből. 

- folytatta, majd kitért arra is, miről diskurált barátnőjével - felelevenítették a közös emlékeket.

ezgif_com-webp-to-jpg_1_1.jpg

Sonia Anubis (balra) 2021-ben, a Crypta tagjaként 

Olyan büszke voltam tegnap, hogy felismertem, mennyire felnőttek voltunk ahhoz, hogy belássuk, a szétválás volt a legjobb megoldás akkoriban, de még felnőttebbek vagyunk most ahhoz, hogy megértsük, hogy ettől függetlenül valami csodálatos dolgot építettünk fel együtt.
Amikor megláttuk egymást, mielőtt bármit is mondtunk volna, csak sírni tudtunk, miközben összeölelkeztünk. Az öröm könnyei. Micsoda felszabadultság egy fejezet lezárása után találkozni, és látni, hogy csak a hála, a tisztelet és az őszinte törődés maradt. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fernanda Lira (@fefemetal) által megosztott bejegyzés

Lacuna Coil: dalszöveges videó érkezett a Never Dawn-hoz

lc_7.jpg

Májusban debütáltatta vadonatúj szerzeményét Never Dawn címmel az olasz Lacuna Coil. A szám a  Zombicide elnevezésű videojátékhoz készült, és nem tudni, hogy helyet kap-e a zenekar következő albumán, amely már készülőben van. Utolsó nagylemeze a milánói formációnak a 2019-es "Black Anima" volt, amelyről testvérblogunk hasábjain olvashattok kritikát. 

Cristina Scabbiáék most dalszöveges kisfilmet készítettek a Never Dawn-hoz, íme:

Októberben érkezik az In This Moment új albuma+klippremier: The Purge

268420415_463085308650069_2732247203982422674_n.jpg

Október 27-én lát napvilágot a kaliforniai In This Moment új, sorban nyolcadik stúdióalbuma, amely a "Godmode" címet kapta.

A formáció előző nagylemeze, a "Mother" 2020 tavaszán jelent meg, hozva az együttes megszokott hangzását, új korongjukról pedig ma elérhetővé vált az első kislemez, a The Purge,  amelyhez természetesen videó is készült.

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy hallhatjátok új dalunkat, a The Purge-öt! Annyira hálás vagyok, hogy bemutathatjuk ezt a számot! Kane Churko és Jensen Noen segítettek megteremteni velünk ezt a zenei és filmes élményt, nélkülük nem tudtuk volna megcsinálni. A dal üzenete, hogy ne essünk túlzásokba, minden az egyensúlykeresésről szól. Rengeteg érzelem gyűlt fel bennem, amikor a dalt megírtam, és miután évekig magamban tartottam mindezt, végre kiengedhettem! 

- fogalmazott a felvétel kapcsán Maria Brink énekesnő.

A "Godmode" dallistája:

01. Godmode
02. The Purge
03. Army Of Me
04. Sacrifice
05. Skyburner
06. Sanctify Me
07. Everything Starts And Ends With You
08. Damaged (feat. Spencer Charnas)
09. Fate Bringer
10. I Would Die For You

És íme, a The Purge videoklipje:

 

Tatiana Shmailyuk: "Hét hónapja józan vagyok!"

356643391_288259693592165_2522150664859800431_n.jpg

Bár nem igazán olvashattunk arról, hogy a Jinjer frontlányának, Tatiana Shmailyuknak alkoholproblémái lennének, de legfrissebb Instagram-posztja szerint a dekoratív külsejű énekesnő - sok sztárhoz hasonlóan - megküzdött ezzel a démonnal. Azonban Tati már nem szemez a pohár fenekével, ugyanis egy fénykép kíséretében a következőt írta a közösségi oldalra:

"7 hónapja vagyok józan. Lássuk, meddig jutok el."

A kijevi zenekar egyébként dolgozik új albumán, amely már 80%-ban elkészült - erről korábban itt írtunk, valamint minden egyes koncertet adománygyűjtésre használnak fel, így segítve az ukrán-orosz háború miatt szenvedő honfitársaikon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tatiana Shmayluk (@tati_booyakah) által megosztott bejegyzés

süti beállítások módosítása