Kittie - Fire (2024)

2024. június 21. 17:16 - Jurancsik Eszter

kittiefirecd.webp

Nem könnyű megszervezni egy zenekar visszatérését, főleg ha közel 13 év telt el azóta, hogy a tagok érdemben együtt dolgoztak. A Kittie 1996-ban alakult a kanadai Ontarióban, két 14 éves gimnazista kislánynak, Morgan Landernek és Fallon Bowmannak köszönhetően - előbbi lett az énekes, utóbbi a gitáros. Csatlakozott hozzájuk Morgan húga, az akkor mindössze 12 éves Mercedes dobosként, és a 13 éves Tanya Candler, mint basszeros.

1999 novemberében jelent meg első albumuk, a "Spit", akkor már Talena Atfielddel, aki Tanyát váltotta a csapatban. A zenekar főleg a nu metal műfaján belül alkotott, az évek során pedig rengeteg tagcsere, távozás, de egy sajnálatos haláleset is történt a formáció életében. Trish Doan 2017-ben történt váratlan halála az egész rock-és metalszcénát megrázta, a koreai származású basszusgitáros lány mindössze 31 évesen hagyta itt a földi létet. Nem sokkal később Morgan azt nyilatkozta: nem tartja valószínűnek, hogy szeretett zenésztársuk nélkül új lemez születne.

Az énekesnő három éve egy interjúban elmondta: a Kittie nem hal meg, de jelen pillanatban minden olyan bizonytalan. Ezért is volt meglepetés, hogy 2022-ben több fesztiválkoncertet is adott a banda, a bomba pedig tavaly robbant: megkezdték új, sorban hetedik albumuk felvételeit. Mivel technikailag csak Morgan, Mercedes és a gitáros Tara McLeod voltak jelen, visszacsábították azt az Ivana "Ivy" Jenkinst (leánykori nevén Vujic), aki 2008 és 2012 között már egy ciklusban erősítette a bandát. 

Februárban hallhattuk az Eyes Wide Open című dalt, amelyet további három kislemez követett: We Are Shadows, Vultures és az One Foot In The Grave, ma pedig, az album megjelenésének napján a címadó dalhoz is klip érkezett.

A nu metal a 90-es évek végétől a 2000-es évek közepéig élte virágkorát, köszönhetően az olyan bandáknak, mint a Limp Bizkit, a Korn, a P.O.D. vagy a Mudvayne. Sokak szerint ez a műfaj nem is igazi metal, hiszen egy eléggé leegyszerűsített formája annak, és rengeteg rajongó afféle "divatzenének" tartotta, ahogy jómagam is. A Kittie viszont különleges helyet foglalt el a szívemben, amióta ismerem őket (ez kb. 2006-2007 környékén történt). Morgan tiszta hangja mindig rendben volt, de a hörgéseket már nehezebben vette. Ezt nemcsak én láttam így. A frontlány sokat járhatott énektanárhoz az elmúlt években, ugyanis a "Fire"-ön nyoma sincs a bizonytalan erőlködésnek, a hörgés és éppoly természetesen hagyja el Morgan torkát, mint a tiszta hangok. Büszke lehet magára, hiszen sokan megrekednek egy szinten és nem fejlődnek tovább. Mondjuk ez talán annak is köszönhető, hogy 2019 augusztusában Morgan csatlakozott a honfitárs Karkaoshoz, mint frontember, a 2003 óta létező társulat zenéjében pedig a death metal, a power metal és a hard rock elemei keverednek.

A zenében a legfeltűnőbb változás, hogy bár még mindig hallani nu metalos elemeket a számcsokorban, de az egész lemez egy jóval keményebb hangzásra épült, groove-os, néhol már-már djentes alapokra, masszív dobokkal és pincemélyre hangolt gitárokkal. Morgan azt is elmondta nemrég: ők már nem nu metal zenekar, és az új korong sokféle műfajban megállja majd a helyét. Végighallgatva a lemezt, én csak megerősíteni tudom ezt a kijelentést. A dalok mindegyike könnyen emészthető, nincsenek rétestészta-hosszúságú szerzemények a korongon, ám mégsem fullad érdektelenségbe, a szövegek, a dalok témái pedig eléggé változatosak, amelyekkel sokan tudunk azonosulni.

A Kittie tagjai a közönség szeme láttára lettek kislányból nagylányok, nagylányokból pedig érett nők. Minden érzésükkel, fájdalmukkal és örömükkel együtt láthattuk őket. Amikor a zene pihenőpályán volt, akkor sem ültek tétlenül - Morgan egy fitneszterem marketingeseként kereste a kenyérre valót, Mercedes pedig ingatlanügynökként és szoftverfejlesztőként is kipróbálta magát. 

Nyilván egyetlen művésztől vagy együttestől nem fogjuk azt hallani, hogy "a következő lemezünk lesz a legszarabb", mindenki kivétel nélkül azt mondja, hogy a készülő kiadvány lesz a legerősebb, legsúlyosabb, leg-leg-leg.... De a Kittie nem beszélt mellé, amikor ezt elhintette. Mondjuk az Eyes Wide Opent és a We Are Shadows-ot hallva tudtam, hogy nem egy lepkefing-kategóriájú anyagot hallok majd. 

Egy igen erős, változatos albummal tért vissza 13 éves kihagyása után a Kittie, reméljük, hogy folytatják a zenélést, és hogy a következő anyag is hozza ezt a szintet. 

9,5/10

"Fire"

Megjelenés: 2024.06.21.

Kiadó: Sumerian Records

Zenészek:

Morgan Lander - ének, gitár

Ivana Jenkins - basszusgitár

Mercedes Lander - dob

Tara McLeod - gitár

Dallista:

01. Fire
02. I Still Wear This Crown
03. Falter
04. Vultures
05. We Are Shadows
06. Wound
07. One Foot In The Grave
08. Are You Entertained
09. Grime
10. Eyes Wide Open

 kittiebandjune2024_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter_1_1.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr4818432669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása