Júniusban érkezik a Slave To Sirens albuma

2024. május 30. 16:14 - Jurancsik Eszter

412992631_887912493337458_8933997165122707656_n.jpg

A 2015-ben, Bejrútban alakult thrash/death metal banda, a Slave To Sirens tavaly kapott igazán erőre, amikor megtalálták új énekesüket a magyar Tóth Anita személyében. A Lilas Mayassi gitáros által alapított zenekar november végén adta ki az Extinguish The Sun című felvételt, eközben készült az album is, amelyről eddig konkrétumokat nem lehetett tudni.

A napokban a lányok bejelentették: június 14-én kerül boltokba a korong, amely az "Echoes Of Silence" címet fogja viselni, a csapat pedig első koncertjét is megtartja a szlovéniai Tolminator fesztiválon, amely július 24-e és 28-a között kerül megrendezésre.

444165459_995428659252507_924672068308474729_n.jpg 

komment

Klippremier: Kittie - One Foot In The Grave

2024. május 30. 15:58 - Jurancsik Eszter

kittiebandjune2024_638-ezgif_com-webp-to-jpg-converter_1.jpg

Kevesebb, mint egy hónapot kell várni a kanadai Kittie új albumára, amely "Fire" címmel, június 21-én kerül boltokba. 

Morgan Lander énekes nemrég elmondta: ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja nekik, hogy valaha új lemezt adnak ki, minden bizonnyal kinevetik az illetőt, aztán mégis aktivizálta magát a zenekar. Morgan és a dobos Mercedes Lander mellett Tara McLeod maradt csak az elmúlt években, miután 2017-ben akkori basszerosuk, a 31 éves Trish Doan tragikus hirtelenséggel elhunyt. A csajok azt az Ivana "Ivy" Vujicot csábították vissza a bandába, aki 2008 és 2012 között egy ciklusban már erősítette őket, az új albumról pedig már három dal is megjelent - az Eyes Wide Open, a We Are Shadows és a Vultures.

A mai napon a negyedik felvezető is megérkezett, amely az One Foot In The Grave címet viseli.

"Ez egy lendületes, energikus dal a halálból való visszatérésről és a hamvainkból való feltámadásról, mondhatni, párhuzamban áll az utóbbi időben szerzett valóságos élettapasztalatainkkal. A múlt démonjainak elengedése, hogy újrakezdhessünk - olyan témák, amelyek mélyen rezonálnak velünk."

- írja a formáció az új szerzeményről.

komment

Cristina Scabbia: "Mélységesen utálom a mesterséges intelligenciát!"

2024. május 28. 15:53 - Jurancsik Eszter

441577481_983044416727945_6492021146202990346_n.jpg

A mesterséges intelligencia (A.I., magyarosan M.I.) futótűzként terjed szerte a világon, és gyakorlatilag alig van már olyan terület, ahol nem használnák az emberek. Ez alól a zene sem kivétel, Sharon den Adel, a Within Temptation énekesnője már többször kifejtette véleményét a témáról, most pedig a Lacuna Coil fronthölgye, Cristina Scabbia is nyilatkozott a témában egy internetes zenei magazinnak - míg holland kolléganője a zeneszerzésben és a videoklipek készítésében rendkívül hasznosnak tartja a mesterséges intelligenciát, addig az olasz énekesnő teljesen más véleményen van.

"Még nem tudok eleget a mesterséges intelligenciáról. Az első benyomásom, hogy mélységesen utálom! Úgy gondolom, hogy sok szempontból érdekes és hasznos lehet, de amire az emberek képesek, az sosem 100 százalékig jó, és ez nem túl jó irányba fog elmenni. Használhatnánk a galaxisok felfedezésére, arra, hogy jobbá váljunk a gyógyászatban és a tudományban, de tudom, hogy sok ember rossz célokra fogja használni."

- kezdte gondolatmenetét, majd eképpen folytatta:

"Ha már a zenéről beszélünk, biztos vagyok benne, hogy az a kreativitás, amit egy érzelmekkel, lélekkel rendelkező emberi lény tud produkálni, remélhetőleg soha nem lesz összehasonlítható a mesterséges intelligenciával. Annyi mindent kell egyesítened ahhoz, hogy zenét írj, hogy érzéseket adj át az embereknek. Az A.I.-nek nehéz ezt átadni, mert nincs neki - még..."

Így zárta gondolatait:

"Az én konkrét véleményem csak annyi, hogy szeretnék még sokáig A.I. nélkül zenét írni.Talán hasznos lehet. Ez az elsődleges meglátásom, mert nem tudok olyan sokat a témáról. Talán nem is akarok olyan sokat tudni róla. Nem is tudom, hogy meg akarom-e ismerni egyáltalán."

komment

Kittie: "A változásokat először mindenki utálja"

2024. május 28. 11:46 - Jurancsik Eszter

kittiebandmay2024_638.webp

Az utóbbi években a kemény zenén belül ismét erőre kapott a 90-es évek közepén virágkorát élő nu metal, köszönhetően az olyan zenekaroknak, mint a Limp Bizkit vagy a Mudvayne. A The Ex-Man podcastjében nemrég a Kittie mesélt a műfajról és annak fogadtatásáról - a kanadai csapat sokáig a nu metalon belül alkotott. A lányok 13 év után, június 21-én adják ki új albumukat, "Fire" címmel, amelyről az Eyes Wide Open, a Vultures és a We Are Shadows című dalokat már hallhatta a nagyérdemű.

A zenei világban bekövetkező változásokat általában utálat fogadja. Úgy tűnik, szinte törvényszerű, hogy egy jelentős és népszerűvé váló új irányzatot kezdetben sokan elutasítanak. A nu metal példája jól illusztrálja ezt: bár lehet, hogy leegyszerűsített zenei formát képvisel, ez nem csökkenti értékét vagy minőségét. Gyakran idő kell ahhoz, hogy a közönség befogadja és értékelje az újdonságokat. Nem ritka, hogy évekkel később a rajongók visszatekintve fedezik fel egy dal fülbemászó jellegét, amit korábban nem értékeltek. Fontos megjegyezni, hogy a látszólag egyszerű nu metal stílus mögött komoly zenei munka áll - a jellegzetes riffek és vokálok megkomponálása valójában összetett és kihívásokkal teli feladat.

- kezdte a téma kifejtését Tara McLeod gitáros, majd a dobos Mercedes Lander a Limp Bizkit dobosát, John Ottót hozta fel példának, mint nagyszerű zenészt.

Az énekes Morgan Lander hozzátette: 

A zenekar már túllépett a nu metal korszakán, és nem áll szándékunkban visszatérni ehhez a stílushoz. Nem célunk újraéleszteni egy olyan hangzásvilágot, ami számunkra már lezárt fejezet. Bár előfordulhat, hogy egy-egy riff vagy zenei ötlet felidézi korábbi munkáinkat, ezeket már a Kittie jelenlegi, modernebb koncepciójával ötvözzük. Véleményem szerint ez az album hangzás szempontjából talán a legjobb, amit valaha készítettünk. Sokoldalú mű, amely több műfajban is megállja a helyét. Az alkotási folyamat során nem éreztük azt a nyomást, hogy bármit is bizonyítanunk kellene. Ennek köszönhetően egy súlyos, érett albumot hoztunk létre, kiváló dalszerzői munkával.

 

 

komment

Tuomas Holopainen elégedett a Nightwish mostani felállásával

2024. május 27. 18:49 - Jurancsik Eszter

316171625_680273006793986_7901923240562545951_n.jpg

Közel egy héttel ezelőtt vált meghallgathatóvá a Nightwish vadonatúj szerzeménye, a Perfume Of The Timeless, amely több, mint nyolc perc hosszúságú, és egy igen látványos képi világgal bíró kisfilmet készített hozzá a zenekar.

Bár a dal kapott rendesen a kritikákból, mégis jóval több embernek tetszik az újdonság, hiszen alig néhány nap alatt több, mint egymillióan nézték meg a felvételt, amely a csapat szeptember 20-án boltokba kerülő tizedik albumának, a "Yesterwynde"-nek az első kislemezes tétele.

Tuomas Holopainen, a banda alapítója most az együttes életében bekövetkezett változásokról beszélt egy internetes metalmagazinnak, az interjúból pedig kiderült: bár voltak nehezebb időszakok, a tagok végeredményben elégedettek a jelenlegi felállással.

A rengeteg tagcsere és távozás természetesen hatással volt a munkájukra - legutóbb Marko Hietala intett búcsút zenésztársainak 2021 januárjában, helyét a Wintersunból ismert Jukka Koskinen vette át.

37i9dqzf1dz06evo1c7dis-default.jpg

Jukka annyira földhözragadt személyiség, hogy nagyon könnyű vele dolgozni. A basszusgitárosi tudása hatalmas, egészen más, mint ahogyan Marko játszott, ami persze szintén új fűszert hozott a zenénkbe. Szóval csak pozitívan nyilatkozhatok az egészről. Sok olyan zenekar van a világon, amelynek már egyetlen eredeti tagja sincs.

- kezdte mondandóját, majd eképpen folytatta:

Azt hiszem, ha a zene jó, akkor csak az a lényeg. Lehet, hogy egyesek számára egy csapat annyira szent, hogy nem bírják elviselni, ha már nincs a tagok között egy bizonyos ember, hiába játszanak jó zenét, de én nem osztom ezt az álláspontot. Én csak a zenére figyelek, nem a mögöttük álló emberekre. Nekem csak ez számít.

A Perfume Of The Timeless-ből hallható, hogy az együttes visszatér a nagyzenekari hangzáshoz, a kislemez kiválasztásáról pedig így mesélt Holopainen:

Amikor leültünk tárgyalni a Nuclear Blast-tal, mondtam, hogy az első dal a Perfume Of The Timeless lesz, amely nyolc és fél perces, és a refrén csak 3:30-nál jön. Ők azt mondták: "Tökéletes!" Azt hiszem, ennek köze van ahhoz a tényhez, hogy hosszú örökségünk van. Mert ugye mindig azt hallom, hogy a Spotify-on az a jó, ha 15 másodperc után elkezdődik az ének, különben az emberek tovább lépnek, mert nem képesek hosszabban odafigyelni.

 

komment

Még az idén megjelenik a Lacuna Coil új albuma

2024. május 26. 19:38 - Jurancsik Eszter

 437535637_957779005705489_1075361437039325132_n.jpg

Először 2022-ben értesültünk arról, hogy a milánói zenekar dolgozik új albumán, ám azt is elárulta a csapat, hogy nem akarják elkapkodni a munkát.

A formáció legutóbbi nagylemeze "Black Anima" címmel, 2019 októberében került boltokba, és sokak szerint a Lacuna Coil karrierjének eddigi legerősebb, legkeményebb műve lett.

A banda frontasszonya, Cristina Scabbia a napokban elárulta egy internetes metalmagazinnak: az új album nagy eséllyel még az idén napvilágot lát.

"Még nem nagyon tudok sokat mondani. Azt viszont elmondhatom, hogy nagyon gyorsan haladunk! Már majdnem 100%-osan kész vagyunk, befejeztük a demózást. Az amerikai turnénk után felvesszük a dalokat, és ha minden a tervek szerint alakul, még az idén kiadjuk az albumot."

Az együttes 2022 októberében újra kiadta az eredetileg 2002-ben megjelent "Comalies" albumot, amely a "Comalies XX" címet viselte, és a dalok teljesen új hangzást kaptak. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy a Comalies XX jó fogadtatást kapott. Hihetetlenül büszkévé tesz, hogy a Lacuna Coil még mindig az a csapat, ami 20 éve volt. Amikor dalokat írunk, olyan, mint a naplóvezetés, minden érzésünket kiadjuk, jókat és rosszakat egyaránt. A zene számomra olyan, mint egy orvosság."

A zenekar két friss dallal már jelentkezett a "Black Anima" óta, a Never Dawn és a nemrég kiadott In The Mean Time képében, utóbbi szerzeményben a New Years Day énekesnője, Ashley Costello is vendégeskedik.

komment

Within Temptation - élőfelvételes klip a hamarosan megjelenő DVD-ről: The Reckoning (ft. Amy Lee)

2024. május 24. 10:54 - Jurancsik Eszter

within-temptation-evanescence-worlds-collide-2021-header.jpg

Június 21-ével kerül boltokba a Within Temptation új DVD-je, amelyen egy igen különleges show került megörökítésre. A holland zenekar 2022 novembere és decembere között turnézott "Worlds Collide" elnevezés alatt az Evanescence társaságában, és két teltházas koncertet is adtak szülőhazájukban, - az egyiket 2022. november 9-én- az amszterdami Ziggo Dome színpadán, mintegy 30.000 rajongó előtt.

A kiadványon 14 szerzemény élő verziója került rögzítésre, köztük a 2019-es "Resist" albumon hallható The Reckoning, amely dalt Amy Lee-vel közösen énekelte Sharon den Adel, kedvcsinálóként pedig a banda elérhetővé tette a felvételt.

A DVD dallistája:

01. Our Solemn Hour
02. Faster
03. Paradise (What About Us?)
04. Stand My Ground
05. Angels
06. Iron
07. Raise Your Banner
08. Entertain You
09. The Reckoning (feat. Amy Lee)
10. Supernova
11. Don't Pray For Me
12. All I Need
13. Ice Queen
14. Mother Earth

wt_3.jpg

 

 

komment

Garda - brutális az új klip: Nincs hatalmad a lelkem felett!

2024. május 23. 10:05 - Jurancsik Eszter

garda_forgatas_aluljaro.jpg

Az előző, Lélegezz című dalnál is erőteljesebb riffekkel és hangzással jött a Garda új dala és klipje:
Nincs hatalmad a lelkem felett! – üvölti az énekesnő, Garda Zsuzsa.

A téma a kapcsolati erőszak. Mondhatnánk, hogy ez most „divatos” téma, de ez nem lenne igaz. Valójában húsbavágó. A klip ennek megfelelően nyers képi világa is ezt hangsúlyozza.

A kisfilm odacsap, odavág, belehasít a levegőbe, az életünkbe, az agyunkba: a bőrünkön érezzük a nadrágszíj csattanását, halljuk a családfő üvöltését, durva káromkodását. Látjuk a megalázást, látjuk, az anyát saját testével védelmező gyermeket, látjuk, a magzatpózba gömbölyödő asszonyt, aki várja, hogy vége legyen.

 Kemény vállalást tett a Garda. Az együttes a csillogás helyett olyan közéleti szerepet vállalt fel – immár másodszor -, amely a zene, az ének és a film eszközeivel hívja fel a figyelmet arra, hogy senkinek sincs hatalma a másik felett. A tengerparti sütkérezés, elringatás érzését meghagyja a zenekar másoknak. A rock szcénában ez a felelősségteljes hozzáállás szerencsére nem ismeretlen!


„A művészetnek az is a feladata, hogy rezonáljon a világ történéseire, úgy meséljen el történeteket, hogy eljusson a befogadókhoz. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogyan lehet realisztikusan beszélni a társadalmat érintő problémákról."

– mondta az együttes kreatív producere, Wirth Zoltán.

Klacsán Gábor rendező folytatta anya és lánya történetét: a háborúból való menekülés és a forgatáson valóban felrobbanó törmelék után ebben a videóban bizony ismét szükség volt Zsuzsa lélekjelenlétére, hiszen a brutális verés jeleneteiben most semhasználtak düblőrt, valódi pofon is elcsattant.

A zenekar ezzel a klippel is újra jelentkezik nemzetközi filmfesztiválokra, hiszen az előző kisfilmmel is több, mint 13 díjat söpörtek be.

komment

Tuomas Holopainen: "Nem akartam elengedni az alkotói folyamatot"

2024. május 21. 16:50 - Jurancsik Eszter

438119047_415546494559202_8567944070495552370_n.jpg

Végre elérhetővé vált a Nightwish vadonatúj dala, a Perfume Of The Timeless, amelyhez igen látványos videoklip is készült. A szerzemény egyike annak a tizenkét tételnek, amelyek a zenekar szeptember 20-án boltokba kerülő új albumán, a "Yesterwynde"-n kaptak helyet.

A korongról az is kiderült, hogy a 2015-ös "Endless Forms Most Beautiful"-lal elkezdett, majd a 2020-as "Human :II: Nature"-rel folytatódó trilógiát zárja le, tematikája pedig főleg az idő lesz.

Tuomas Holopainen, a banda alapítója és billentyűse most egy finn magazinnak adott interjúban mesélt bővebben a munkálatokról, amelyek elmondása szerint jóval intenzívebbek voltak, mint a csapat eddigi albumai esetében.

A munkálatok előrehaladtával az ambícióm és a munka iránti szenvedélyem elszabadult, és a végére már egy napra sem akartam elengedni az alkotói folyamatot. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Yesterwynde lett a megszállottságom és a menedékem is. Mindeközben a kompozíciók, a dalszövegek, a keverések, a borítókép, a videók, a mixek minden eddiginél jobban finomodtak. Akik már hallották a lemezt, azt mondják, hogy a Nightwish eddigi legkeményebb albuma lett, még a progresszív kifejezés is elhangzott!

- kezdte sorait a zenész, aki a teljes 2021-es évet a korong megírására szánta.

Úgy érzem, hogy a Yesterwynde hangzása nagyon tükrözi a Nightwish lényegét, új világokkal fűszerezve. A Yesterwynde egyben a leglíraibb albumunk is. Ez alatt azt értem, hogy a zene minden eddiginél jobban idomul a szövegekhez. A témák hasonlóak az előző két album témáihoz. Az idő, az emlékek, a halandóság és a humanizmus a kulcsszavak közé tartoznak. 

És miért a Perfume Of The Timeless lett az első kislemez?

A Perfume Of The Timeless többek között a "We are because of a million loves" mondatot tartalmazza, és talán az album legfontosabb témáját foglalja össze. Egy évmilliárdokra visszanyúló, megszakítatlan lánc részei vagyunk. Minden egyes ősünk megélte a felnőttkort, és ha közülük akár csak egy is fiatalon meghalt volna betegségben, vagy egy medve állkapcsában, akkor nem léteznél. Az, hogy itt vagyunk és létezünk, egy felfoghatatlan kiváltság! 

komment

Premier! Nightwish - Perfume Of The Timeless

2024. május 21. 11:01 - Jurancsik Eszter

nightwish-april-2024-promo-credit-tim-tronckoe-2.jpg

Ahogyan azt korábban megírtuk, szeptember 20-án jelenik meg a Nightwish tizedik sorlemeze, "Yesterwynde" címmel, amely korongon három évig dolgozott a zenekar. Azt is tudni lehet: a kiadvány a 2015-ös "Endless Forms Most Beautiful" által elkezdett, és a 2020-as "Human :II: Nature" (kritika ITT) által folytatott trilógiát zárja majd le.

A különleges hangzású albumcímről így mesélt korábban Tuomas Holopainen:

Ez a kitalált szó azt érzést írja le, amikor az ember vágyik egy olyan helyre, ahol még sosem járt. Létezik egy szótár, a amely segít abban, hogy megalkosd a saját kifejezésed arra, ha valaminek nincs megfelelő angol definíciója. Arról is szól, hogy mi is az idő. Gondoljunk csak a YouTube-on található régi, utólag színezett videókra. Fekete-fehérben egy másik dimenzióból érkezettnek tűnnek, de színesben mintha tegnap készültek volna. Ez a jelenség hirtelen erős kötődést ébreszt bennünk az előző generációk iránt. Rádöbbenünk, hogy a felvételeken szereplő embereknek is megvolt a maguk élete, örömeikkel és nehézségeikkel. Ma már csak atomokként léteznek, szétszóródva a világegyetemben - és mi is erre a sorsra jutunk egyszer. Ez a gondolat mély elmélkedésre késztethet minket az emberi lét és az idő természetéről, valamint arról, hogyan kapcsolódunk a múlthoz és a jövőhöz.

 

A mai nappal elérhetővé vált a korong első kislemezes dala, a Perfume Of The Timeless, amelyhez videoklip is készült:

 

komment
süti beállítások módosítása