Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jen elhagyja a Dust In Mind-ot

2023. augusztus 06. - Jurancsik Eszter

339457766_607296764788726_866721254383705904_n.jpg 

Négy bitang erős album és számtalan sikeres koncert után a strasbourgi modern metalos Dust In Mind frontlánya, Jennifer Gervais ma bejelentette: elhagyja a zenekart.

Döntésének hátterében személyes okok húzódnak meg, közösségi oldalain a következőket írta:

Szeretett közösségem és kedves barátaim, végtelenül nehéz szívvel és könnyekkel a szememben írom ezeket a sorokat, hogy bejelentsem, úgy döntöttem, kilépek a Dust In Mindból. Személyes okokból kifolyólag kell távoznom ebből a zenekarból, amelyet 10 évvel ezelőtt alapítottam, és amelybe minden bátorságomat, időmet és szívemet beleadtam. Ezért bejelentem, hogy mostantól nem leszek jelen a következő koncerteken. Akkor kell távoznom, amikor még mindig van fény az emlékeken, amelyeket átölelek, hogy megőrizzem a pozitív képeket. Biztosan megértitek, ha el kell mennem, egy komoly helyzet miatt történik. A legnehezebb döntés elbúcsúzni a gyermekemtől.

- vezette fel nehéz sorait az énekesnő, aki 2013-ban alapította a bandát, első albumuk, a "Never Look Back" pedig 2015-ben jelent meg, amelyet további három követett: "Oblivion" (2017), "From Ashes To Flames" (2018) és "CTRL" (2021).

De van egy mondás, hogy néha a fájdalmas végek valójában álruhába bújt csodás kezdetek, úgyhogy megpróbálok én is így gondolkodni, és további sikeres folytatást kívánok a Dust In Mindnak és a zenésztársaimnak. Arra kérlek benneteket, hogy tartsátok meg a pozitív képet az együttesről, tartsátok tiszteletben életem legnehezebb döntését, és ne ítéljetek el senkit ebben a helyzetben. Ez most senkinek sem könnyű.

288667650_10227782763704695_2958981976840669338_n.jpg


Szeretném megköszönni nektek, a legjobb rajongóknak ezen a világon a támogatást és a hűséget. Nektek, veletek játszani volt a legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Megosztani egymással ezt az energiát és erőt. Az, hogy a reakcióitok és a mosolyotok feltöltött, örökre megmarad az emlékezetemben. És köszönöm a csodálatos stábtagoknak, minden partnerünknek, hogy velünk tartottak ezen a fantasztikus utazáson, és köszönöm a zenekari barátaimnak is ezeket a gyönyörű emlékeket, amelyeket életem végéig meg fogok őrizni. Őszintén köszönöm. A zenei utam azonban itt még nem ér véget. Kövessetek a közösségi oldalaimon, és folyamatosan tájékoztatni foglak titeket. Vigyázzatok magatokra gyönyörű lelkek és hamarosan találkozunk.

A francia énekesnőre alaposan rájárt a rúd az elmúlt időszakban. Tavasszal megírtuk, hogy méhdaganattal, petefészek-csavarodással és endometriózissal operálták meg, miután egy csomót fedezett fel a hasában, de korábban is sok kellemetlenséget okoztak neki az erős menstruációs görcsök. Szerencsére Jen méhét és petefészkeit sikerült megmenteni, de az endometriózisra kapott kezelések rengeteg mellékhatással jártak. 

Reméljük, mihamarabb hallunk rólad, Jen! 

 

 

 

Amaranthe: jövő év elején jön az új album!

amaranthebandjune2023_638.jpg

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a svéd-dán Amaranthe dolgozik új albumán, amely immár a hetedik lesz a sorban. Előző stúdióanyagukról, a "Manifest"-ről ITT olvashattatok kritikát.

A Find Life és a Damnation Flame című nóták képében már ízelítőt kaphattunk a korongból, utóbbi szerzeménynek az volt a fő különlegessége, hogy szimfonikus elemek is szerepeltek benne - a banda karrierje során ez volt az első dal, amelyben ez a műfaj is megjelent. Az Elize Ryd vezette formáció akkor elmondta: az Amaranthe mindig is a határtalanságról szólt, illetve arról, hogy szokatlan dolgokat is szívesen kipróbálnak.

Ma a csapat végre lerántotta a leplet az új korong borítójáról, dallistájáról és címéről: "The Catalyst" címmel, 2024. február 23-án tölti meg a boltok polcait a Napalm Records égisze alatt.

Immár hivatalos! Hosszú ideje készült, és több munkát igényelt ez az album, mint korábban bármelyik!  A 'Damnation Flame' már megmutatta, hogy mi vár rátok, de mivel ez az eddigi legváltozatosabb és legeklektikusabb Amaranthe album, várhatjátok a váratlant! A 'The Catalyst'-on rengeteg újítás lesz, de a kreativitás változatlan marad. Azonnal nyilvánvaló lesz, hogy Amaranthe-t hallgatsz, mint ahogy az is azonnal egyértelművé válik, hogy ez egy igen komoly ugrás előre és egy lépés felfelé is. Alig várom, hogy mindannyian halljátok, mit főztünk ki, valamint hogy lássátok, ahogy előadjuk ezeket a hibátlan új dalokat.

- mesélte a lemez kapcsán Olof Mörck gitáros.

A "The Catalyst" dallistája:

1. The Catalyst
2. Insatiable
3. Damnation Flame
4. Liberated
5. Re-Vision
6. Interference
7. Stay a Little While
8. Ecstasy
9. Breaking the Waves
10. Outer Dimensions
11. Resistance
12. Find Life

ezgif_com-webp-to-jpg_2.jpg

 

Babát vár a Therion énekesnője!

134918087_5249773101707187_6638599950081129831_n.jpg

Ma jelentette be a szimfometalban utazó Therion, hogy egyik énekesnőjük, Chiara Malvestiti kisbabát vár, ezért egy ideig Rosalia Sairem, a csapat másik frontlánya énekel csak a fellépéseken. A közleményből az is kiderül: az olasz tehetség kislányt hord a szíve alatt.

Nagyszerű és szomorú híreket hoztunk nektek. A pozitív hír, hogy szeretett valkűrünk, Chiara családja egy újabb kis szopránnal bővül, aki év vége felé hagyja el Vénusz barlangját, és lép be a mi evilági birodalmunkba. Bár nem könnyű a terhessége, Chiara az első két nyári fesztivált ugyanolyan ragyogással és profizmussal csinálta végig, mint mindig. Azonban orvosa most egy nehezebb időszak után azt javasolta neki, hogy ne üljön repülőre és kerülje a stresszt. Így a pénteki romániai Rockstadt Extreme Fest fesztivált és valószínűleg a hónap végén a portugáliai Milagre Metaleiro fesztivált nélküle csináljuk végig.

- vezette fel a csodás hírt a zenekar, majd így folytatta:

Nagyon szomorúak vagyunk emiatt, de mindenki határozottan egyetért abban, hogy az egészség mindig a legfontosabb kell, hogy legyen. Chiara és a kisbaba egészsége nincs veszélyben, de sokat kell pihennie. Így Rosa énekel helyette is, és készen áll arra, hogy szükség esetén Portugáliában is színpadra álljon.

A banda már dolgozik új lemezén, amely a Leviathan-trilógia lezárása lesz, a korongot pedig a Napalm Records felügyelete alatt adják majd ki - az egyik legnagyobb független metal kiadóval tavasszal szerződött le a formáció.

Boldog babavárást és jó egészséget kívánunk!

 

Kiderült, mikor kerül boltokba a Nervosa új albuma+klippremier: Seed of Death

nervosa2023.jpg

Az elmúlt évben számtalan tagcserét és távozást meg-és túlélt thrash metalos Nervosa úgy tűnik, -egyelőre- megszilárdulni látszik új felállásában. Prika Amaral, aki eddig csak a banda gitárosa volt (és egyben az eredeti felállásból egyetlen tagként maradt meg), tavasszal a mikrofon mögé állt, mellé Michaela Naydenova (dob), Helena Kotina (gitár) és Hel Pyre (basszusgitár) csatlakozott. Az új felállás első közös dala az Endless Ambition volt.

A csajok ma a Wacken Open Air fesztiválon mutatták be új dalukat, amely a Seed of Death címet viseli, és amely szerzemény helyet kap a zenekar szeptember 29-én megjelenő, immár ötödik albumán, amely  "Jailbreak"  címmel landol az üzletek polcain.

Nagyon elégedett vagyok az új dallal és azzal, hogy az új album is elkészült. Mindig is szerettem volna egy ilyen dalt, de különböző okok miatt nem sikerült összehozni, és most végre megvalósulhatott. Ráadásul több kockázatot vállalhattunk és új dolgokat is csinálhattunk. Két gitárral a lehetőségek teljesen új tárháza nyílik meg előttünk! Kezdetben a Nervosának két gitárja volt, de mivel ez plusz költséget jelentett a turnézás szempontjából, egy gitáros maradt. Most a csapat sokkal strukturáltabb, és mi nagyon élvezzük ezt! Az új lemez megírása pedig szórakoztató volt, sok mindennel gazdagított minket!

- mesélte Prika, Helena pedig hozzátette:

Úgy gondolom, hogy a "Jailbreak" a Nervosa életében egyfajta forradalom, mind a zenét, mind a szövegeket illetően. Nagy kihívás volt dolgozni rajta, ugyanakkor nagyon építő jellegű folyamat volt. Minden részletet aprólékosan kidolgozhattunk, amíg úgy éreztük, elértük a kívánt eredményt!

A "Jailbreak" dallistája:

01. Endless Ambition
02. Suffocare
03. Ungrateful
04. Seed Of Death
05. Jailbreak
06. Sacrifice
07. Behind The Wall
08. Kill Or Die
09. When The Truth Is A Lie (feat. Gary Holt)
10. Superstition Failed (feat. Lena Scissorhands)
11. Gates To The Fall
12. Elements Of Sin
13. Nail The Coffin

nervosajailbreak.jpg

És íme a második klipes dal, a Seed of Death:

 

 

 

Budapestre jön a Delain!

band-sofa.jpg

2021 februárjában az alapító Martijn Westerholt-ot leszámítva az összes tag elhagyta a holland Delain fedélzetét - a csapaton belüli ellentétek kezelhetetlenné váltak, így az énekesnő Charlotte Wessels, Otto Schimmelpenninck van der Oije és Timo Somers kereket oldottak.

Tavaly nyáron mutatkoztak be az új zenészek, a mikrofon új gazdája pedig az erdélyi születésű, de tinédzser kora óta Olaszországban élő Diana Leah lett, akivel a zenekar első közös albumát "Dark Waters" címmel idén februárban küldte boltokba.

A banda jövőre megtartja első turnéját új felállásában, Dark Waters Over Europe elnevezés alatt, a koncertkörút keretein belül pedig Magyarországra is ellátogatnak - a Barba Negrában mutatják be a "Dark Waters" dalait 2024. január 27-én, a jegyeket pedig holnaptól lehet beszerezni.

 

 

 

Tarja az Oceanborn-ról: "Sokszor sírtam a stúdióban..."

tarja-rs.jpg

1998 decemberét írtuk, amikor megjelent a Nightwish második nagylemeze, az "Oceanborn". Elődje, az egy évvel korábban kiadott "Angels Fall First" már ismertté tette az együttest a metal szcénán belül, ám a csapat második albuma jóval nagyobbat durrant, meglódítva a finnek szekerét.

A háromoktávos csodaszoprán, Tarja Turunen azonnal a közönség szívébe lopta magát, a korongon pedig olyan ikonikus dalok kaptak helyet, mint a Sacrament Of Wilderness, a Walking In The Air vagy az egyik legszebb balladájuk, a Sleeping Sun.

Tarja egy interjúban most visszaemlékezett arra, milyen érzés volt a lemezen dolgozni, amely idén már 25 éves.

Az album megírása valójában elég stresszes folyamat volt a zenekar számára, beleértve engem is, mint énekest. Egy remek albumot akartunk kiadni. A karrierünk kezdetén el sem tudtuk volna képzelni, hogy egy kiadó bizalmat szavaz nekünk, de szerencsére ez már a debütáló lemezzel megtörtént.

nightwish-oceanborn-portada-1.jpg

- utalt itt az "Angels Fall First"-re, korábban pedig elmondta: nem hitte volna, hogy a szóban forgó lemez sikert hoz számukra.

Nagy volt rajtunk a nyomás, hiszen sokat vártak el tőlünk. Akkoriban még javában a klasszikus énekesi tanulmányaim elején jártam, és még mindig nem tudtam igazán, hogyan kell integráljam a hangomat az albumon szereplő dalokba. 

Tarja először a Sibelius Akadémián csiszolta tehetségét, ám tanulmányait 2002-ben, a németországi Karlsruhéban fejezte be.

Emlékszem, sokszor sírtam a stúdióban, miközben felvettem az énekes részeket, és nem kaptam semmilyen segítséget vagy támogatást a zenekar többi tagjától, sőt, éppen ellenkezőleg. Szóval eléggé elveszettnek éreztem magam az album munkálatai közben. 

- zárta sorait, azonban azt is elárulta, hogy kedvenc dala a lemezről a lírai Swanheart.

 

süti beállítások módosítása