Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: "Nem hittem volna, hogy a Nightwish első albuma meghozza az áttörést..."

2023. január 28. - Jurancsik Eszter

instasave_3.JPEG

Nemrégiben a Metal Hammer magazinnak adott interjút Tarja Turunen, a beszélgetésben pedig szóba került egykori zenekarának, a Nightwishnak az első lemeze, amely az 1997-es "Angel Fall First" volt.

Mint azt a finn szépség elárulta: ő nem igazán hitt abban, hogy a korong meghozza a sikereket az egy évvel korábban alakult együttesnek.

Éppen a falon lógó aranylemezt nézegetem. Az Angels Fall First olyan volt, mint egy második demó.

- elmélkedett az énekesnő, azt pedig tudni lehet, hogy 1996-ban egy EP-t adott ki, és az egyik dal után választották a banda nevét.

Amikor felvettük, álmodni sem mertünk arról, hogy egyszer majd egy teljes lemez lesz belőle, vagy hogy lemezszerződéshez jutunk általa. Nagyon izgalmas volt. Annyira fiatalok voltunk. Amikor hallgatom, egyszerűen kibírhatatlannak érzem! De mindenkinek el kell kezdenie valahol!

- meséli nevetve, ám a sokak szerint igen alulértékelt kiadványon olyan szerzemények kaptak helyet, amelyek a csapat rajongói szemében ikonikus daraboknak számítanak, például a Beauty And The Beast, az Elvenpath, vagy a The Carpenter, amely kislemezként is megjelent, és Tarjáék legnagyobb meglepetésére egészen a finn listák 8. helyéig kapaszkodott fel. Az album dalaival először 1997. december 31-én lépett fel az együttes.

small_promo-aff6_jpg_b8fc5351a22c57de82ac688e39344909.jpg

Természetesen nem maradhattak el a kérdések arra vonatkozóan, milyen viszonyt ápol volt csapattársaival az énekesnő. A lassan 18 évvel ezelőtti, nagy port felverő távozás emléke a mai napig élénken él a köztudatban, ám Tarja és a többiek közötti fagyos viszony oldódni kezdett.

Az egyetlen tag, akivel kapcsolatban álltam, Marko Hietala volt. Egyszer énekeltünk is együtt. De ő sem tagja már a bandának.

A Raskasta Joulua elnevezésű speciális karácsonyi koncertsorozat minden évben megrendezésre kerül Finn-és Svédországban, és mind Marko, mind Tarja többször állt színpadon, karácsonyi klasszikusokat énekelve metalosított verzióban.

A többiekkel is beszélgettem, de csak emailben, és akkor minden rendben volt. Amikor Tuomas édesapja meghalt, küldtem neki egy üzenetet. Tehát nem vagyunk rossz viszonyban. De jelenleg nem tartjuk a kapcsolatot.

Tudjuk azt is, hogy Tarja gőzerőkkel dolgozik következő sorlemezén. Hogyan halad az énekesnő a munkálatokkal?

Most írom a dalokat, de annyit elmondhatok, hogy eléggé súlyos anyag lesz. A zenészeim munkája hatással van a folyamatokra. Ők mindannyian csodálatos, nagyszerű művészek, akik hihetetlen támogatást adnak nekem. Az energiájuk mindig feldob, és ez most egy nagyon komoly dolgoz eredményezett, igazi metal gitárhangzással és dobokkal.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr7918035994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása