Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

A 90-es évek egyik legnépszerűbb énekesével dolgozott Elize Ryd

2023. január 14. - Jurancsik Eszter

319269931_699182104908465_4674591440802143640_n.jpg

Bár ez egy metal blog, biztosan sokaknak ismerősen cseng Dr. Alban neve, aki bár Nigériából származik, de Svédországban lett fogorvos. 1990-ben azonban mikrofonra cserélte a fehér köpenyt és hihetetlen sikereket ért el zenészként, az ezredforduló előtt olyan ikonikus, a rádiók által mai napig rongyosra játszott nótákat adott ki, mint az It's My Life, a Sing Hallelujah vagy a Born In Africa.

A most 65 éves énekes még mindig aktív, bár nagylemezzel 2007-ben jelentkezett utoljára, amely a "Back To Basics" címet viselte, karácsony előtt gondolt egyet és új dalt adott ki, amelynek címe Life Is Now. A dalban vendégszerepel a finn Waldo's People nevű eurodance formáció, valamint az Amaranthe énekesnője, Elize Ryd, íme az együttműködés eredménye!

 

Dark Sarah: hamarosan érkezik a harmadik kislemez

297569205_585250236313868_5647932639340382537_n.jpg

Bekeményített a finn Dark Sarah. A 2012-es megalakulása óta immár ötödik nagylemezét "Attack Of Orym" címmel  január 27-én világra szabadító mozimetalos csapat az új korongról már két dalt is kiadott, elsőként a Warning Sign című szerzemény látott napvilágot novemberben, nemrégiben pedig a Kasperi Heikkinen közreműködésével fevett Invincible.

Mindkét dal igen keményre sikeredett, jóval erőteljesebben szólnak, mint a banda eddigi albumain hallható nóták. 

Heidi Parviainen és a fiúk azonban nem állnak le a munkával: január 27-én, az album megjelenésének napján kijön a harmadik beharangozó, amely a B.U.R.N. címet fogja viselni. 

A hamarosan boltokba kerülő kiadványon egyébként olyan vendégzenészek szerepelnek, mint az Epica-alapító Mark Jansen, vagy Juha-Pekka "JP" Leppäluoto, aki ugyan 2019 folyamán kilépett a csapatból, de egy dal erejéig ismét egyesíti erejét a csapattal.

Avatar-betétdal feldolgozásával rukkolt elő Manuela Kraller!

ezgif_com-gif-maker_3.jpg

Utoljára 2020 októberében hallatott magáról Manuela Kraller, amikor is Alanae név alatt kiadta első szóló dalát Return To Elements címmel, ezt követően azonban az egykori Xandria-frontlány eltűnt a közösségi médiából.

Ennek okát tegnap fedte fel Facebookján, egy posztban elárulta: egészségi problémái támadtak, és a mihamarabbi gyógyulás érdekében visszavonult a nyilvánosságtól, azonban rajongóit nem felejtette el. Átnevezte projektjét, amely mostantól Anaya név alatt fut, illetve azt is elárulta az énekesnő, hogy ennek történetét később meséli el.

Egy feldolgozás dallal ünnepli Manuela visszatérését, amely nem más, mint a tavaly mozikba került Avatar 2.-ből ismert The Songchord című szerzemény újragondolása. Íme, Manuela verziója:

Megérkezett az Outlanders újabb dala: We Own This Sky

outlanders-tarja-turunen-torsten-stenzel.jpg

Tarja Turunen elektronikus alapokon nyugvó mellékprojektjének szekere szépen beindult az elmúlt egy évben. A Torsten Stenzellel karöltve életre hívott formáció eddig öt dallal - Closer To The Sky, The Cruellest Goodbye, a Depeche Mode-feldolgozás World In My Eyes, The Sleeping Indian, Land Of Sea And Sun - rukkolt elő, mindegyik dal igen szép sikerekkel gazdagítva a csapatot. 

Nagylemezről még mindig nincsenek konkrét információk, azonban a mai napon megérkezett a hatodik klipes szerzemény, amely a We Own This Sky címet viseli. A dalról annyit lehet tudni, hogy a német zeneszerző Hans Zimmer egyik művén nyugszik, amely "egyszerre megnyugtató és erőteljes".

Lenyűgözően hangszerelt, több mint 80 vokálsáv áramlik ebbe az instrumentális számba, atmoszférikus szintetizátorhangokkal és vad gitárriffekkel folyamatosan növekvő feszültséget teremt.

- írja a projekt új szerzeményéről, amelyben az amerikai gitáros, Ron "Bumblefoot" Thal is közreműködik. A szóban forgó Hans Zimmer-mű a 2015-ös Chappie című sci-fi-akciófilmben hallható. 

 

Dalpremier: Floor Jansen - Invincible

325387345_879265389929332_835414557647599561_n.jpg

A Nightwish énekesnője március 24-ével dobja piacra első szólóalbumát "Paragon" címmel, amely kiadványról Floor többször elmondta: nem kimondottan metal lemez lesz.

A Fire, a Storm és a Me Without You című szerzemények képében már ízelítőt kaphattunk a korongból, amelynek elkészítésére és a könnyedebb hangzás kipróbálására a holland Beste Zangers elnevezésű, zenés szórakoztató műsor motiválta Floort. Az énekesnő a produkció 2019-es szériájában vett részt, amely által felfedezhette más műfajok varázsát is. 

Sikeres európai turnét bonyolított le zenekarával, aki a fellépéssorozatot megelőzően győzelmet aratott a mellrák ellen is, ma pedig megérkezett szólólemezének negyedik kislemezes dala, amely az Invincible címet viseli, íme!

Anaya - új projektnévvel tér vissza Manuela Kraller

maxresdefault_11.jpg

Jó ideje nem lehetett hallani Manuela Krallerről, akit először a Haggard, majd a Xandria énekesnőjeként ismerhetett meg a metal kedvelő közönség - utóbbi zenekarnak 2010 és 2013 között volt a frontasszonya.

2020 őszén Alanae név alatt kiadta első szóló kislemezét, amely a Return To Elements címet viselte, szó esett egy albumról is, ám a szám megjelenését követően csend borult Manuela háza tájára, amelynek okára ma adott magyarázatot. Mint kiderült, a német énekesnő egészségében kedvezőtlen változások következtek be, ezért nem hallatott eddig magáról.

Kedves rajongóim, hosszú idő eltelt és biztosan sokan kérdeztétek magatokban, hol vagyok. Egészségügyi problémáim voltak, és rendbe kellett hoznom a testemet, hogy újra a zenei világ részese lehessek. Tudom, néhányotok számára a közösségi médiától való távollétem ijesztő lehetett, de ez feltétlenül szükséges volt a gyógyulásomhoz.

- kezdte sorait Manu.

Meg kellett tanulnom néhány leckét az életemben, keményen dolgoztam, hogy bizonyos nehézségeket leküzdjek, de a zene és a ti folyamatos támogatásotok mindig a fényt jelentette a múlt sötét időszakaiban. Még ha ez az eltávolodás érzését is keltette, a szívem nem távolodott el a tiétektől. Remélem, hogy Ti is ezt érzitek! 

Azt is felfedte: Alanae-ről Anaya-ra változtatta projektje nevét, ám döntését később kívánja megindokolni.

mmm_1.jpg

Ez a bejegyzés túl rövid lenne ahhoz, hogy elmagyarázzam, ezért nemsokára egy videót teszek közzé, amelyben több információt fogok árulok el az új névről, az elmúlt két évemről és a jövőbeli terveimről. De ne aggódjatok, nem fogom kétévente megváltoztatni a projektem nevét! Ennek a névnek nagyon mély értelme van számomra, és hamarosan többet megtudhattok róla. Holnap az Anaya projektem születését egy vadonatúj dallal szeretném megünnepelni. Tiszta szívből örülök, hogy ezzel a névvel új útra léphetek!

Manuela Mathias Fritsche-szel karöltve készítette el új dalát, aki egy igen tehetséges zenész, illetve azt is elárulta az énekesnő: egy coverről van szó.

Remélem, hogy egészségesek és boldogok vagytok, és örömökkel teli életet éltek. Ezt kívánom Nektek! Szeretettel Manuela.

- zárta sorait.

Manuela a Xandriából történő távozását követően Hashimoto-szindrómával küzdött, ami a pajzsmirigy krónikus gyulladásos állapotát jelenti, elmondása szerint pedig megértette a betegség lelki okát, ugyanis miután otthagyta a zenekart, egy évig nem énekelt és befojtotta az érzéseit. Később Tobias Gut-tal közös projektjéről, a Valkea Valo-ról adott hírt, ám a formációról azóta nem tudni, hogy merre tart.

Bővült a Nervosa: plusz egy gitáros

324333741_1869038270120009_8738982631095550208_n.jpg

A Nervosa körül elég intenzíven zajlottak az események az elmúlt hónapokban. Először Eleni Nota dobos jelentette be szeptember folyamán, hogy egészségi gondjai miatt otthagyja a zenekart, ugyanis hazájában, Görögországban kap kezeléseket. Az olasz származású Mia Wallace-nak családi problémákkal kellett szembenéznie, így egy időre ő is otthon marad, ám nem lép ki az együttesből.

A banda megtalálta új dobosát Nahir "Nanu" Villalba személyében, ám tisztázatlan körülmények között a zenészlánynak nemrégiben távoznia kellett a csapatból. Az okokra egyik fél sem tért ki, ám úgy tűnik, nincs megállás a csajok háza táján, ugyanis ma a formáció bejelentette, hogy Helena Kotina, aki ideiglenesen átvette Mia helyét, végleg a csapatban marad. A zenekar posztjából kiderült: Prika Amaral, aki mára az egyetlen tag maradt az eredeti felállásból, már régebben gondolkodott egy második gitáros fevételén.

A Nervosa a legelején két gitárosból állt, de Karen Ramos távozása után a zenekar anyagi okok miatt úgy döntött, hogy trió marad. A 2020-as teljes felállás-változás után Prika elgondolkodott egy második gitáros felvételén, de úgy döntött, hogy ezt később teszi meg, túl sok új tag volt a zenekarban ahhoz, hogy egyedül menedzselje a dolgokat. Négytagúvá vált a zenekar, ami plusz turnéköltségeket eredményezett, így az új gitáros felvételét el kellett halasztani. Néhány hónappal a "Perpetual Chaos" album megjelenése után, 2021 márciusában Prika megkereste Helenát, hogy csatlakozzon a Nervosához, és együtt kezdjék meg a következő lemez rögzítését. 2022 végén Mia nem tudott részt venni a latin-amerikai turnén, ezért Prika megkérte Helenát, hogy csatlakozzon a bandához a koncerteken, megszerezve így az első turnétapasztalatokat.

nervosa-2-2020-1024x683_1.jpg

A Nervosa a 2020-as felállás-változás után: Prika Amaral, Diva Satanica, Mia Wallace és Eleni Nota 

Arról még nem osztott meg információkat a csapat, hogy Mia mikor turnézik újra velük, ám Helena hivatalosan is bemutatásra került, mint állandó tag:

Helena Kotina egy fiatal gitáros, Görögországban született és nőtt fel. 14 évesen kezdett gitározni, fő inspirálói olyan zenekarok voltak, mint a Scorpions, a Rainbow, a Deep Purple. Zenei karrierje a görög Daffodil zenekar első EP-jének kiadásával kezdődött, melynek címe 'A hope for things that never come' volt. 2022 nyarán jelent meg első saját szerzeménye 'One of those days' címmel, később pedig a Nervosával turnézott a Latin-Amerikában. 

Egyúttal fény derült arra is, hogy a zenekar dolgozik az ötödik nagylemezén:

A Nervosa most fejezi be az új dalokat, és hamarosan stúdióba vonuunk, hogy felvegyük az ötödik albumunkat. Üdvözlünk, Helena!

Mint arról beszámoltunk, Nanu kilépése váratlanul jött, az okokat azonban nem fedheti fel - aláírt ugyanis egy szerződést, amely kiköti, hogy nem beszélhet az indítékokról, de ő maga sem érezné tisztességesnek, hogy egykori zenekara háta mögött teregesse ki a dolgot. Nincsenek még hírek arról sem, hogy a dobos Eleni helyére ki kerül. 

 

Tatiana Shmaylyuk lett 2022 metal-istennője

ctxxj63wxnzlhd8wrnpcwe.jpg

A FemMetal Rocks nevű weboldal olvasói szavazatok alapján összeállított egy listát, hogy megtudják, mely rock-és metal énekesnők a legnépszerűbbek a rajongók körében. 

A 2022-es lista élére a Jinjer frontasszonya, Tatiana Shmaylyuk került, ám ez nemcsak az énekesnő tehetségének és karizmájának köszönhető.

A weblap szerint a szavazatok leadásánál sokan kiemelték Tatiana szerepét az orosz-ukrán háború kapcsán - a Jinjer hazája február 24-e óta orosz ostrom alatt áll, a zenekar pedig minden koncertet adománygyűjtésre használ fel, így segítve Ukrajna ártatlanul szenvedő polgárain.

A listán még olyan nevek szerepelnek, mint Cristina Scabbia (Lacuna Coil), Lzzy Hale (Halestorm), Helle Bogdanova (Igena), Otep Shamaya (Otep) vagy Vicky Psarakis (The Agnoist).

 

 

Klippremier: Delain - Moth To A Flame

 

dl.jpgFebruár 10-én jelenik meg az új felállású Delain új albuma, a "Dark Waters", egyben az első, amelyen az erdélyi születésű, de Olaszországban élő Diana Orgát, művésznevén Diana Leah-t hallhatjuk.

Az énekesnő, aki Charlotte Wessels helyére került a zenekarban, hamar belopta magát a rajongók szívébe, és eddig két vadonatúj dalt is megmutatott a csapat az ő hangjával: augusztusban a The Quest and the Curse című szerzeményben mutatkozott be a közönségnek, majd nem sokra rá a Beneath érkezett.

Néhány napja árulta el a banda, hogy előrukkolnak a harmadik kislemezes dallal, ami ma meg is érkezett - íme a Moth to a Flame!

 

Pénteken érkezik Floor Jansen új kislemeze

319440767_563887321776378_5622865896821128799_n.jpg

A Nightwish énekesnője szépen egyengeti szólókarrierjét is, ennek ékes bizonyítéka, hogy eddig megjelent szerzeményei - Fire, Storm, Me Without You - igen szép sikereket értek el Floor rajongói körében.

Az énekesnő szóló munkássága nem a metal elemeire épül, hiszen mint elmondta: több, mint 20 éve ebben a műfajban ténykedik, a 2019-es Beste Zangers nevű zenés szórakoztató műsor pedig ráébresztette, hogy más vonalon is remekül használja a hangját.

A mellrákból sikeresen felépült Floor nemrégiben bejelentette: "Paragon" címmel, március 24-ével kerül boltokba, amelynek tracklistje a következő:

1. My Paragon
2. Daydream
3. Invincible
4. Hope
5. Come Full Circle
6. Storm
7. Me Without You
8. The Calm
9. Armoured Wings
10. Fire

318876556_707673477386174_8596324691958527433_n.jpg

Tegnap közösségi oldalain adta hírül a holland tehetség, miszerint napokon belül, egészen pontosan 13-án, pénteken érkezik a negyedik szerzemény a korongról, ezúttal az Invincible című dalt hallhatjuk.

Ezen a pénteken megosztom veletek új dalomat, az Invincible-t. Ez a szerzemény egy rendkívül érzelmes és fontos témáról szól.

- vezette fel az új szám hírét az énekesnő.

 

süti beállítások módosítása