Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Az Amaurot megalakulásáról mesélt Lisa Rieger

2022. március 06. - Jurancsik Eszter

271005467_315448650588915_1592179032503235948_n.jpg

Nemrég írtunk az Amaurot-ról, amely doom metalos csapat ötlete még 2019-ben fogant meg. Lisa Rieger neve első körben a német szimfometalos Hydra kapcsán csenghet ismerősen, ám nemrég az együttes bejelentette: befejezték a zenélést, a tagok külön utakon folytatják tovább.

Lisa most mesélt először az Amaurot kapcsán, ám eddigi zenei pályafutásáról is szót ejtett a 32 éves énekesnő.

A szüleimnek köszönhetően rockzenén nőttem fel. 13 évesen Within Temptationt és HIM-et kezdtem hallgatni, 14 éves koromban pedig áttértem a melodic death, a folk, a pagan és a death metal irányába. A kedvenc zenekaraim akkoriban a Wintersun, az Ensiferum és a Moonsorrow voltak.

- kezdte mondandóját Lisa, aki 15 évesen vette meg első gitárját, majd 19 évesen basszusgitáron is játszani kezdett. Az egyetemi évei alatt viszont rájött, hogy igazi szenvedélye az éneklés - egy kórusban is tag volt, mint vezető szoprán énekes. Úgy véli: a doom metalban a női ének friss levegőként hat, noha ő a tiszta hangja mellett a hörgést is alkalmazza. 

Nagyon boldog vagyok, hogy Peter [Svensson, a banda gitáros-billentyűse] felkért, hogy együtt indítsuk útjára az Amaurot-t. Nagy öröm a zenésztársaimmal alkotni - nagyon kedvesek, együttműködőek és rengeteg energiát visznek a bandába. Megtiszteltetésnek érzem, hogy ilyen tehetséges zenészekkel dolgozhatok együtt, és úgy gondolom, igazán büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt két évben létrehoztunk.

Hallgass bele a zenekar készülő albumába, amely a tervek szerint az idei évben boltokba kerül:

A Nervosa is adományokat gyűjt - álszentséggel vádolják a zenekart

270008568_467167808102215_2985095461903046759_n_1.jpg

Szinte minden hír az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos, amely hivatalosan február 24-én robbant ki, amikor is Oroszország megtámadta szomszédját. Valójában azonban ez már 2014 tavasza óta tart, csak éppen a világ figyelmen kívül hagyta ezt.

Rengeteg zenész döntött úgy, hogy a háborús menekülteknek segítséget nyújt valamilyen formában, az ukrán Jinjer különleges pólókat tervezett, amelyek megvásárlásából származó összeget a rászorulóknak juttatnak el, valamint Eugene, a csapat basszusgitárosa alapítványt kíván létrehozni. A szintén ukrán Ignea pénzzel támogatja hazája katonáit.

Most az eredetileg brazil, mára azonban nemzetközivé avanzsálódott Nervosa lépett a tettek mezejére. A Prika Amaral (ő maradt az egyetlen brazil tag a csapatban), Diva Satanica, Eleni Nota és Mia Wallace alkotta formáció március végével indul európai turnéra, és úgy döntöttek, a koncerteket a segítségnyújtásra is felhasználják. 

A turnénk során adományokat gyűjtünk a @voiceofchildren.ukraine számára.
Ez a szervezet a háború gyermek áldozatain segít. Nagyon szép munka, a honlapjukon pedig bővebb információt találsz róluk, és közvetlenül is adakozhatsz nekik.
A merch sátrunkban találsz majd egy dobozt, amiben ott hagyhatsz egy tetszőleges összeget. Nem számít, ha csak egy kis pénzérme, minden hozzájárulás segít. Semmi nem indokolja a háborút.

- áll a csapat közleményében, ám néhány troll nem bírta ki, hogy bele ne kössön az együttes tervébe. Állításuk szerint a banda álszent, de konkrét indok egy esetben sincs, hogy miért minősítik eképpen a lányokat, akik frappáns válasszal "kedveskedtek" az egyik ilyen kommentelőnek: "És te mit teszel, hogy segítsd azokat az embereket, akik szerinted megérdemlik? Számunkra minden ember megérdemli a segítséget, nem számít, honnan jöttek. Ne itt játszadozz a politikai nézeteiddel, itt az áldozatokról van szó és nem arról, hogy te mit gondolsz erről." 

Persze a legtöbben dicsérik a formációt és elismerésüket fejezik ki, noha akad egy-két ember, akik szerint Prika hazájának, Brazíliának is komoly segítségre lenne szüksége - gondoljunk csak az amazonasi erdőtüzekre.

A négy lány március 28-án Budapesten is fellép a Barba Negrában, tehát ha segíteni szeretnél a háború szerencsétlenül járt gyermekein, megteheted a merch cuccokhoz kihelyezett doboznál!

 

 

Klippremier: Esperfall - Retreat Into Dreamland

esperfall.jpg

Az áprilisi Hammerworld magazin mellékleteként jelenik meg a budapesti power/melodic death metal zenekar, az Esperfall első nagylemeze, amely a Children of Bodom, Arch Enemy, Epica és a korai Nightwish kedvelőinek egyaránt ajánlott. Az északi metal vonal dallamos és sokszínű, mégis sötét és feszes elemeivel átitatott dalokat a tiszta és hörgős női ének kombinációja teszi még izgalmasabbá.

A zenekar aktivitása 2018-ra nyúlik vissza, amikor a bemutatkozó EP-jük megjelent "A Leap Of Faith" címmel, majd az ezt követő kislemez, a The Leaf Legacy 2019-ben látott napvilágot. Első nagylemezük 2022 áprilisában fog megjelenni "Origins In Darkness" címmel a H-Music Hungary gondozásában.

E korong első beharangozójaként tegnap elérhetővé vált a Youtube-on a Retreat Into Dreamland című szerzemény.

Sima Nóra, a banda énekesnője a következőképpen mesélt a felvételről:

A Retreat Into Dreamland című dalunk egy nagyon súlyos, depresszív lelkiállapotról íródott, amiben metaforaként használjuk a nappal és az éjszaka dualitását ami ebben a történetben fordított szerepet játszik ahhoz képest, mint ahogy megszoktuk. A fájdalom, a félelem együtt él a mesélő karakterrel, mintha maga a rémálom nappal kísértene és az éjszaka, az alvás tudna csak menedéket nyújtani számára, hiszen az álmok világa az egyetlen hely ahol nem kell konfrontálódnia a démonaival. Központi szerepet kapott a dalban a félelem, gyakorlatilag élő entitássá nőtte ki magát. Különös és nyomasztó narratívát ad a dalnak, hogy a szöveg gyakorlatilag párbeszéd a személy és a félelem között.

Azért választottuk ezt a dalt az album felvezetőjének mert úgy gondoljuk, hogy minden olyan zenei elemet és megoldást tartalmaz egy tömör, kompakt formában ami jellemzi az Esperfall zenéjét. Jelen van benne a tiszta és hörgős női ének, férfi hörgés, gyors tekerős és lassabb döngölős témák, szinti szóló, gitárszóló és gitár-szinti ikerszóló. Ez a dal egy igazi adrenalinbomba az elejétől a végéig amit imádunk játszani, így biztosan állandó eleme lesz a koncert műsornak.

A videoklip a SYNDROME stábjának köszönhető, a hanganyag pedig a Denevér Hangstúdióban készült.

A zenekar felállása:

Sima Nóra: ének

Wachal Péter: basszusgitár,  ének

Zathureczky Zsombor: billentyűk

Gábeli László: szólógitár

Kerek Szabolcs: ritmusgitár

Pécz Attila: dobok

https://www.facebook.com/esperfall

https://www.instagram.com/esperfallofficial/

Cinematic metal Franciaországból - ismerd meg a No Terror in The Bang-et!

242186763_698690068192920_7481780065300153042_n.jpg

A Franciaország északnyugati részén fekvő Rouen városában alakult a magát cinematic metal bandaként leíró No Terror in The Bang 2019-ben. A csapat tagjai: Sofia Bortoluzzi az egzotikus külsejű szépség hamisítatlan metal hanggal lett megáldva, Brice Bouchard a basszusgitáros, a két gitáros Clément Bernard és Etienne Cochin, Alexis Damien dobos, élőben pedig Romain Greffe segíti ki az együttest billentyűkkel.

A zenekar nevét egy Alfred Hitchcock-idézet szolgáltatta, amely utalás a vihar előtti csendre - ezt idézi a formáció zenéje is.

b2ap3_large_noterrorinthebang-photo1.jpg

Első albumuk éppen ma egy éve jelent meg "Eclosion" címmel, amelyről klipes formában eddig az Another Kind of Violence jelent meg, íme:

140439954_475935670468362_8435663749208589864_n.jpg

 

Újabb dallal jelentkezett a Mortemia

fotojet_9_2.jpg

A Sirenia alapítójaként ismert Morten Veland 2009-ben alapította szólóprojektjét Mortemia néven. The Pandemic Pandemonium Sessions elnevezés alatt eddig olyan nagyszerű énekesnőkkel dolgozott már együtt Morten, mint Liv Kristine (ex-Leaves' Eyes, ex-Coldbound,  Midnattsol), Madeleine Liljestam (ELEINE), Marcela Bovio (ex-Stream of Passion, Dark Horse White Horse, Mayan), Alessia Scolletti (ex-Overtures, Temperance), Melissa Bonny (Ad Infinitum, ex-Rage of Light), Maja Shining (Forever Still) vagy Brittney Slayes (Unleash the Archers).

Tegnap újabb dallal jelentkezett a norvég zenész a Lost Horizon című dal képében, amelyben a svéd modern metalos Metalite énekesnője, Erica Ohlsson hallatja hangját.

Büszke vagyok és megtiszteltetés számomra bemutatni Erica Ohlssont a Metalite-ból. A nyolcadik dal a 'Lost Horizon' címet viseli, és 2022. március 4-én lesz elérhető a digitális platformokon. Amikor elkezdtem dolgozni ezen a projekten, elég sok időt töltöttem azzal, hogy zenekarokat kerestem a számomra új műfajokban. Kíváncsi voltam, mi történik a metal szcénában, és végre volt időm felfrissülni. Az egyik zenekar, amit korábban felfedeztem, a Metalite volt, nagyon tetszett a modern és fülbemászó zenéjük, és Erica fantasztikus hangjától azonnal el voltam ragadtatva. Igazán megtisztelve érzem magam és hálás vagyok, hogy Erica is részt vesz ebben a projektben, és már nagyon várom, hogy megoszthassam veletek ezt a dalt, ami nagyon pörgős, nagyon erőteljes, atmoszferikus és fülbemászó.

- írta Morten Instagramján.

Íme, a Lost Horizon:

Klippremier: Vanilla Ninja - Encore, bemutatkozott az új tag

274879156_501238568062096_7534906254014189640_n.jpg

Néhány nappal ezelőtt jelentette be az észt Vanilla Ninja, miszerint Triinu Kivilaan és Katrin Siska távozik a négyesből - a szétválás nem bandán belüli konfliktusok miatt történt, Piret Järvis és Lenna Kuurmaa barátsággal köszöntek el kolléganőiktől. Katrinról megírtuk, hogy továbbra is a zeneiparban kíván maradni, sőt, dolgozik új projektjén is. Kiderült az is: trióban folytatja a csapat, ugyanis egy új zenésztársat talált maga mellé a megmaradt két lány.

A formáció 14 év szünet után, 2020 végén kezdett dolgozni visszatérő albumán, amely 2021 októberében jelent meg és az "Encore" címet kapta. Több dal is napvilágot látott a korongról klipes formában is, Lenna és Piret pedig mára ígérték az új bandatag bemutatkozását, aki nem más, mint Kerli Kõiv (a fenti képen balra) észt énekesnő, aki hazájában 15 éves kora óta sikeres előadónak számít. 

Egyúttal az új videoklip is megjelent a Youtube-on, amely az album címadó dalához készült - íme az Encore, Kerli szereplésével!

Jinjer: különleges pólók a csapat webshopjában - megvásárlásukkal Ukrajnát segítheted

b423b1cc-e241-e9ba-d1e3-a7bd140ab6b5-scaled.jpg

Ukrajna február 24-e óta véres csatatérré változott, és egyelőre nem látni a háború végét. A Jinjer basszerosa, Eugene Abdukhanov nemrégiben videón üzent az embereknek, felfedve, hogy alapítványt szeretne létrehozni a rászorulóknak, majd Tatiana Shmayluk énekesnő is megszólalt a kétségbeejtő helyzet kapcsán. 

A zenekar újra hírt adott magáról: kiadójukkal karöltve különleges pólókat terveztek, amelyen a banda logója látható az ukrán zászló színeivel.

jjjj.jpg

Mint tudjátok, Ukrajna utcáin és városaiban jelenleg háború dúl. Sok embernek alig vagy egyáltalán nincs élelme vagy vize, és nagyon félnek attól, hogy mit hozhat a holnap. A Napalm Records-szel közösen két új póló dizájnt teszünk elérhetővé, hogy adományokat gyűjtsünk, amelyek 100%-át különböző jótékonysági szervezeteknek juttatunk el Ukrajna-szerte, hogy segítsenek a rászorulók orvosi ellátásában és abban, hogy élelmiszerhez és ivóvízhez jussanak. Ha nem tudsz adakozni, akkor kérlek oszd meg ezt a posztot vagy bármilyen hírt, ami azzal kapcsolatos, hogy mi történik itt valójában. Minden egyes eladás megmentheti valaki életét Ukrajnában.

- írta a csapat az akció kapcsán. A pólókat ITT tudod megtekinteni és beszerezni.

 

 

 

Március 10-én érkezik az új Synlakross-dal

synlakross_18-12-21_redes.png

A spanyol melodikus death metalban utazó Synlakross március 31-ével jelenteti meg "Ideas Are Bulletproof" című középlemezét, amelyről nemrégiben hallhattuk a Last [Tour] Requiem című szerzeményt. 

A Patricia Pons énekesnő vezette társulat ma adta hírül, miszerint március 10-ével újabb dalt hallhatunk tőlük, amely az Art Of Dying címet fogja viselni.

A zenekar egyébként már négy albummal büszkélkedhet: ("Melodichrome" (2013), "Death Bullets for a Forajudo" (2016), "Malice Murder" (2018), "0K4M1" (2021).

 

Újabb dallal rukkolt elő az Eye of Melian

254936655_312890824002494_7176718471217190060_n_1.jpg

A Delain-főnök Martijn Westerholt új projektje decemberben mutatkozott a The Bell című szerzeménnyel - a formáció énekesnője nem más, mint az Auri-ból is ismert Johanna Kurkela.

A bemutatkozó kislemez után januárban érkezett a Vita Nova című dal, majd a csapat felfedte: nyáron érkezik első albumuk, amely a "Legends of Light" címet fogja viselni, a mai nappal pedig a harmadik beharangozó is elérhetővé vált a Youtube-on, a Doorway of Night.

Eljött az idő. Búcsúzz el a Naptól, és indulj el az égi útra, hogy üdvözöld a Holdat teljes ragyogásában. A "Doorway of Night" már elérhető! Nézd meg és hagyd, hogy magával ragadjon az ezüstös holdfény és minden emlék, amit magában hordoz...

- írja a dalról a zenekar. 

Íme!

 

Tatiana Shmayluk: "Békét akarunk!"

tatiana.png

Február 24-e az a nap, amely örökre beleégett a világ szívébe: Oroszország lerohanta Ukrajnát, és bár voltak tárgyalások az esetleges fegyverletételről, nem vezettek eredményre, ugyanis egyre súlyosabb a helyzet szomszédainknál. Néhány napja a kijevi TV-tornyot is lerombolták az orosz fegyveresek, az ukrán főváros rengeteg lakója pedig az óvóhelyeken tölti a napjait, közöttük rengeteg gyermek, miközben egyre fogy az élelmük és a vizük.

A legutóbbi jelentések szerint 352 civil vesztette életét a támadásban, közöttük 14 gyermek, az oroszok pedig elfoglalták a csernobili atomerőművet is.

Eugene Abdukhanov, a Jinjer basszerosa néhány nappal ezelőtt videóüzenetben adott hangot elkeseredésének, tegnap pedig arról számolt be, hogy alapítványt hoz létre a rászorulók megsegítésére, valamint rengeteg orosz rajongótól kapott üzeneteket, amelyekben a fanok leírták: őszintén sajnálják a helyzetet és mélységesen elítélik miniszterelnökük, Vlagyimir Putyin tetteit.

A zenekar énekesnője, Tatiana Shmayluk van a legnagyobb biztonságban, hiszen Kalifornia déli részén tartózkodik férjével, a Suicide Silence-dobos Alex Lopezzel. A frontasszony mostanáig nem hallatott magáról, ám tegnap ő is megosztotta gondolatait rajongóival Instagram-profilján:

Az elmúlt héten próbáltam megemészteni, hogy mi történik a hazámban, Ukrajnában... a hírek hallatán szóhoz sem jutok... Nem látom értelmét, hogy támogató szavakat vagy politikai lózungokat osszak meg, semmi nem fog változni (minden, amit mondani akarunk, már elhangzott a Jinjer dalaiban, de senki nem hallotta meg őket)

- utalt itt arra, hogy a banda rengeteg szerzeményében ott vannak a háborúra utaló sorok. Így zárta sorait:

Ennek ellenére itt vagyok... Fájdalmat érzek minden barátomért és minde családért, minden ártatlanért odakint; és keresem a módját, hogy valamiképpen segítsek a rászorulókon. BÉKÉT AKARUNK!!!

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tatiana Shmayluk (@tati_booyakah) által megosztott bejegyzés

süti beállítások módosítása