Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Januárban stúdióba vonul a Lacuna Coil

2022. december 04. - Jurancsik Eszter

December 9-én kezdi meg dél-ázsiai turnéját a milánói Lacuna Coil, olyan városok érintésével, mint Manila, Tokió vagy Dubai. A koncertsorozatot még 2020 első felében szerette volna megvalósítani a csapat, ám az akkor kirobbant covid-19 járvány miatt törölni kellett a bulikat.

A zenekar a 2019 októberében kiadott "Black Anima" című albumával fogja járni az egzotikus kontinenst, ma pedig egy friss interjúból kiderült: 2023 januárjában stúdióba vonul az együttes, hogy felvegyék tizedik sorlemezük dalait.

Épp időben érkezünk haza az ázsiai turnénkról, hogy együtt ünnepelhessünk a családjainkkal. Januártól pedig az új anyagra fogunk koncentrálni. Alkottunk már valamit, de nem teljes dalokról van szó. A jövő év elején összejövünk és elkezdünk dolgozni az új lemezünkön. 

- kezdte Cristina Scabbia, a banda énekesnője.

294085059_10158706035447344_7805507334136815502_n.jpg

Október 14-én került boltokba a 2002-es "Comalies" album 20. szülinapos változata, "Comalies XX" címmel, amelyről kritika ITT olvasható. A zenekar harmadik nagylemeze - amely az első komolyabb sikereket is meghozta a csapatnak - modernebb, "korszerűbb" hangzást kapott, de az újragondolt szerzemények mellett egymásik CD-n a számok eredeti verziója is helyet kapott a csomagban.

Andrea Ferro, a formáció férfi énekese eképpen vélekedett a jövőre vonatkozó tervekről:

2023 elején teljes mértékben az új albumra fogunk koncentrálni. Dolgoztunk már rajta egy kicsit. Van néhány nagyon korai verziónk és nyers koncepciónk a dalokról. Keresgéltünk néhány ötletet az album arculatához, és gondolkodunk a címeken, de még minden eléggé korai, és semmi sem végleges. Nemrég volt egy találkozónk a kiadóval, és beszéltünk az új anyagról, de még nincs itt az ideje, hogy kiadjuk. Nem akarunk elsietni semmit, minőségi lemezt szeretnénk. Annyit elmondhatok, hogy szorosabb munkafolyamatokat tervezünk, és nem akarjuk túl hosszúra nyújtani.

nevtelen_14.jpg

Januárban találkozunk és meghallgatunk mindent, amit összegyűjtöttünk, és meglátjuk, hol is tartunk. Keményen dolgozunk majd az anyagon, és a kezdetleges verziókat teljesen kidolgozott dalokká formáljuk. De nincs konkrét megjelenési dátum. Talán 2023 végén fog megjelenni. Ez attól függ, hogy hogyan mennek a munkálatok, majd  meglátjuk.

A banda "Black Anima" címre keresztelt korongja igen szép sikereket ért el, ahogyan a tagok a megjelenése előtt elmondták: eddigi legsötétebb, legkeményebb lemezük lesz a kiadvány, a kritikusok pedig egyetértettek abban, hogy ez a lemez lett az olasz csapat karrierjének egyik csúcspontja.

 

A Mikulás hozza a Xandria új dalát!

307998328_621760555987150_6208398702635827041_n.jpg

Három igen húzós dallal jelentkezett májusi visszatérése után a német Xandria. Új frontasszonyukkal, Ambre Vourvahis-szal kiegészülve először a Reborn, a You Will Never Be Our God, majd nemrégiben a Ghosts című szerzeményeket tárta a hallgatóság elé a zenekar.

Készül már az új album is, amely “The Wonders Still Awaiting” címmel lát napvilágot 2023. február 3-án, amelynek dallistája és borítója is nyilvánossá vált, és amelynek címadó dala december 6-án lát napvilágot.

Új dalunk, a "The Wonders Still Awaiting" december 6-án, kedden jelenik meg. Készítsd elő a takaródat és egy meleg italt!

- adta hírül a formáció Facebookján, egy előzetessel egyetemben:

 

Tarja - Best Of Tarja: Living The Dream (2022)

418467166052_1000.jpg
17 évvel ezelőtt egy fiatal, finn lányt elbocsátottak a munkahelyéről - és az a nap (2005. október 21.) egyben egy új ajtót nyitott meg a lány számára. Elveszve érezte magát, de tudta: ha azon az ajtón belép, élete legjobb döntését hozza meg. És így is lett...
Ez a lány volt az akkor 28 éves Tarja Turunen, akinek operaszerű éneke tette világhírűvé a Nightwisht. Hősnőnk egy év múlva karácsonyi lemezzel (Henkäys Ikuisuudesta/Breath From Heaven) jelentkezett, majd újabb egy év múlva, 2007 novemberében kiadta első metal albumát My Winter Storm címmel. Bár az anyagot rengetegen lehúzták, mert "nem Nightwish", Tarját nem érdekelte. A My Winter Storm ugyanis egy alapmű lett, habár ezt az énekesnő mindegyik lemezéről el lehet mondani, hiszen egymás után adta ki a jobbnál jobb korongokat, és mindegyiknél észre lehetett venni a progresszív irányt. 
 
A Best Of Tarja - Living The Dream nem csak egy összecsapott válogatáslemez. A finn tehetség a szívéhez legközelebb álló, legszemélyesebb dalait pakolta a kiadványra. Olyan dalokat, amelyek a legmélyebb érzésekből születtek, legyen az a boldogság, a keserűség, az útkeresés vagy bármi más. Hogyan is lehet elmerengés nélkül végighallgatni a Die Alive-ot, amely pontosan arról szól, amit mindenki megtapasztal élete során többször is: a totális padlóra kerülést és a nehézkes, de biztos feltápászkodást onnan. Gondolkodtál azon, hogy ki ihlette az Until My Last Breath-et? Michael Jackson, aki bár popzenész volt, de Tarja elmondta: Michael Jackson számára mindig e műfaj királya marad. Milyen érzés lenne, ha karácsonykor hirtelen ott állna az ünnepi díszbe öltözött fenyőfád előtt a művésznő, és az Ave Mariát énekelné, csak Neked? És ha eddig nem tudtad, hogy a nyers, kemény ritmusú Tears In Raint milyen esemény szülte, óhatatlanul elgondolkodsz azon, hogy akár egy pillanat alatt elveszíthetsz mindent. Tarja 2018 őszén ugyanis agyvérzésen esett át, szerencsés felépülése után kezdte el írni az In The Raw című album dalait, a kemény nóta pedig elsőre akár egy szakítós dalként maradhat meg benned, valójában azonban Tarja e tételben dolgozta fel betegségét. Azt, hogy milyen érzés volt magatehetetlenül feküdni a konyhapadlón, miközben nem tudta, mi történik vele, a kórházban töltött napokat és az azt követő rettegést, hogy megismétlődhet a szörnyűség, illetve hogy a betegség következtében akár a hangját is elveszíthette volna.
 
Tarja nem rocker, nem operaénekes és nem crossover művész, noha bebizonyította, hogy szinte minden műfajban feltalálja magát. Az Outlanders projekt, amelyet még 2011-ben hívott életre a német Torsten Stenzellel, egyáltalán nem metal zenét játszik. E projekttől a Depeche Mode-klasszikus World In My Eyest hallhatjuk az albumon, egy teljesen más aspektusból megközelítve. Jómagam nagy Depeche Mode-fan vagyok, és kevés olyan feldolgozásukra tudom azt mondani, hogy ez jó, de Tarjáék verziója nagyon, de nagyon ott van. Az énekesnő elmondta: évekkel ezelőtt ezt a dalt énekelve próbálgatta a hangját különböző oktávokban, és megtetszett neki a dal sötét szépsége. Ő pedig belevitte a fényt ebbe az örökzöld, ámde valóban sötét szerzeménybe. 
 
Tarja egyszerűen csak Tarja, aki bebizonyította, hogy egyedül is megállja a helyét, szólókarrierje ugyanis már több ideje tart és áll stabilan a lábán, mint amennyit a Nightwish köreiben töltött - 15 éve.
315065387_216882280678510_6003068370537309128_n.jpg
Nem tudok még egy ilyen művészt megemlíteni, aki ennyire látványos fejlődést hajt végre albumról albumra, és akiben ennyi alázat lenne a zene iránt. Tarját a Teremtő is előadóművésznek teremtette, aki nemcsak a zene szerelmese, de tiszteli a rajongóit is. Amikor a színpadon van, árad belőle az az energia, amit akár gyógyítónak is nevezhetünk. Pánikbetegként a koncertje alatt az első sorban tomboltam, és eszembe sem jutott, hogy rosszul lehetek. Október 21-én Budapesten lépett fel a Barba Negra új, csepeli koncerttermében, és bár nem először láttam élőben, de a csodát ismét megteremtette. Az emberek a lassú számoknál sírtak (közöttük én is), az olyan pörgős daloknál, mint a Victim Of Ritual vagy a Demons In You, közös éneklés és tapsvihar töltötte meg a termet. Aznap debütált egyébként az Eye Of The Storm, amely tangós dallamaival és a metal elemeivel egyszerre idézi meg Északot és Délt. Ez nem is csoda, hiszen Tarja elmondta: e tételt két olyan ország ihlette, amelyek különösen fontosak számára: Finnország és Argentína. Ezt a szerzeményt egyébként a 2013-as Colours In The Dark című sorlemezére szánta, de úgy gondolta, hogy inkább egy különleges alkalommal mutatja meg rajongóinak. És milyen jól tette!
 
Tarja művész. Énekes, zenész. Az édesanya, a hétköznapi nő, akinek ugyanolyan ügyes-bajos dolgokkal kell megbirkóznia, mint bármelyikünknek. És bár padlóra kerülhet még párszor élete során, de felemelkedik, és mindig egyre erősebb verziójában - mint egy Főnix, amelyről a My Little Phoenixben is énekel. Mondhatjátok, hogy elfogult vagyok. És ezt nem is tagadom, és nem csak azért, mert Tarjáról van szó, aki nemcsak egy énekesnő, hanem egy jelenség. Majdnem mindegyik albuma olyan életszakaszomban jelent meg, amikor teljesen kilátástalannak éreztem az életemet. A My Winter Storm egy szakítás után húzott ki a gödörből, a What Lies Beneath megjelenésekor családi gondokkal kellett megküzdenem. A Colours In The Dark boltokba kerülésekor komoly munkahelyi stressznek voltam kitéve, a The Shadow Self akkor jött ki, amikor Édesapám két stroke után hazakerült a kórházból, és rettenetesen féltem, hogy elveszítem. Az In The Raw pedig egy olyan időszakban érkezett, amikor teljesen össze voltam zavarodva és nem tudtam, mit is kezdjek az életemmel. Ez akár egy filmes forgatókönyv is lehetne, amolyan out-of-age történet keretében, amelynek minden fejezetéhez tökéletesen illik egy Tarja-album. :D 
 
Köszönjük ezt a csodát, Tarja. Te Magad is az vagy, a világ nyolcadik csodája.

Így hangzik a Within Temptation The Reckoning-ja Amy Lee-vel!

withintemptationevanescence-2019.jpg

Javában zajlik a holland Within Temptation és az arkansasi Evanescence Worlds Collide elnevezésű turnéja, amelynek keretein belül a két együttes közösen járja a világot. A turné eredetileg 2020 őszére lett betervezve, ám az akkor tomboló covid-19 járvány miatt többször halasztásra került.

November 30-án Amszterdamban, a Ziggo Dome nevű koncerthelyszínen lépett fel a két zenekar. A kezdetben gótikus-szimfonikus, mára modern hangzásra áttért Within Temptation The Reckoning című dala 2018 őszén jelent meg, amely a "Resist" című albumon kapott helyet, és a Papa Roach-frontember Jacoby Shaddix vendégénekelt benne. Nem kis meglepetés fogadta a rajongókat, amikor a szám közepén a színpadon termett Amy Lee, és közösen énekelték végig a szerzeményt.

Azonban Sharon viszonozta a kedves gesztust, így az Evanescence Use My Voice című dalában ő is feltűnt Amy mellett. Eredetileg is hemzsegett a vendégművészektől a szerzemény, így nem volt kérdés, hogy ezt a számot Sharonnal közösen adják elő.

Íme, két videó:

 

Jinjer: "Senki nem akarja elhagyni Ukrajnát!"

img_0407_1_2.jpg

Egy 8 éve tartó feszültség eszkalálódott február 24-én Ukrajnában. A donyecki és luhanszki térségben már 2014 óta megvoltak az ellentétek az ukrán nacionalisták és az ott élő orosz kisebbség között, Vlagyimir Putyin pedig idén megtámadta szomszédját.

A Jinjer tagjai, akik végérvényesen feltették hazájukat a metáltérképre, többször beszéltek a háborúról, arról, hogyan élték meg az első támadásokat, de a basszeros Eugene Abdukhanov alapítványt is létrehozott a rászorulók megsegítésére. Különleges pólókat is tervezett a banda kiadója, a Napalm Records, amelyekből eddig több tízezer darab talált gazdára - a zenekar tagjai tehát nem csak egyszerűen turnéznak, hanem aktívan segítenek ártatlanul szenvedő honfitársaikon.

Egy friss interjúban most a dobos Vladislav "Vlad" Ulasevich újfent mesélt a hazájukat sújtó szörnyűségről. Mint azt elmondta: bár hazájuktól távol vannak (jelenleg is Amerikában adnak koncerteket), gondolataik otthon járnak.

A családjaink Ukrajnában vannak, az édesanyám Kijevben él. És senki nem akarja elhagyni Ukrajnát. Nem menekülnek el! Ez a háború hatalmas tragédia az ukrán nép számára.

25936-0862021115457.jpg

Csak azt akarjuk, hogy mihamarabb vége legyen, hogy ne haljon meg több ember, ne bombázzák a városainkat. Három nappal ezelőtt Oroszország minden nagyobb városban bombatámadást hajtott végre, néhány nappal ezelőtt pedig a donyecki régiót (ahonnan a csapat tagjai is származnak - a szerk.) érte orosz támadás.

- kezdte sorait, azt pedig korábban elmondta: ukrán zenekarként igenis, büszkék a származásukra, azt pedig Tatiana Shmayluk énekesnő fedte fel nemrégiben, hogy ukránokként igen nehéz volt betörniük a zeneiparba, és kivívni az elismerést.

Ulasevich folytatta:

Kijevben a városközpontot bombázták. Körülbelül tíz bomba érte a várost, és rengeteg ember meghalt. Még mindig képtelen vagyok felfogni, hogy ez megtörtént. Éppen otthon voltam, amikor elkezdődött. A barátnőm szüleinek házában húztam meg magam. Tatiana, Eugene és Roman tudják, milyen fegyveres konfliktus elől menekülni. Ők 2014-ben elmenekültek onnan, amikor az ukrán hadsereg és az oroszbarát lázadók összecsaptak. Hihetetlen ez az egész, ami otthon történik...

 

 

Műteni kell Shirley Mansont - évekkel ezelőtt súlyosan megsérült az énekesnő

shirleymansongarbage.jpg

A wisconsini Garbage frontasszonya, Shirley Manson hiába töltötte be nyár végén az 56. évét, egyszerűen képtelen öregedni, valamint egészséges étrendjének köszönhetően még mindig ugyanazzal az energiával tombol a színpadon, mint karrierje kezdetén.

Azonban tegnap egy fotó kíséretében a csapat Facebookján felfedte: évekkel ezelőtt egy koncerten súlyos csípősérülést szenvedett, amely az elmúlt két évben egyre komolyabb panaszokat okozott számára, ezért jövő év elején műtétre lesz szüksége, hogy fájdalmai megszűnjenek.

Ez a kép percekkel azután készült, hogy 2016-ban leestem a KROQ Weenie Roast-on a forgószínpadról, és súlyosan megsérült a csípőm jobb oldala. Az elmúlt 6 évben ez olyan sok fájdalmat  okozott nekem, hogy az orvosom megmondta: új csípőre van szükségem.

- kezdte sorait, azt pedig tudni lehet, hogy a beavatkozásra a jövő év elején kerül sor:

A műtétre a jövő elején kerül sor, egyszerűen kurvára nem tudok tovább várni. Mindazoknak, akik látták, hogy az elmúlt hónapokban bottal jártam: nyugodjatok meg, néhány hónapon belül minden rendben lesz. Alig várom, hogy újra egészségesen turnézzak! Az elmúlt két év nagyon nehéz volt számomra. De ide figyeljetek: mielőtt észbe kapnátok, egészséges leszek, és úgy támadok fel, mint egy főnix!

- ígérte az énekesnő, aki nemrég zenekarával válogatásalbumot jelentetett meg.

Felfedte készülő albuma dallistáját a Delain!

dl.jpg

A mai nappal látható a holland csapat második videoklipes dala a közelgő nagylemezről, amelyről megtudhattuk, hogy a "Dark Waters" címet fogja viselni, és ezen a linken előrendelhető.

A Beneath című tétel a The Quest and the Curse után immár a második új szerzemény, amelyet romániai születésű, de Olaszországban élő új énekesnőjével, Diana Leah-val rögzített a zenekar, most pedig felfedték a 2023. február 10-én boltokba kerülő nagylemez -amely Martijn elmondása szerint "a poposabb dallamoktól egészen a betonszaggató metalig" vezeti a hallgatót- dalainak listáját:

01. Hideaway Paradise
02. The Quest And The Curse
03. Beneath
04. Mirror Of Night
05. Tainted Hearts
06. The Cold
07. Moth To A Flame
08. Queen Of Shadow
09. Invictus
10. Underland

1093179.jpeg

 

 

Klippremier: Delain - Beneath ft. Paolo Ribaldini

dl.jpg

Napokkal ezelőtt hintette el a Delain, hogy hamarosan hallhatjuk második kislemezes dalukat, amelyhez természetesen videó is készül.

A zenekar drasztikus változáson esett át a múlt évben, 2021 februárjában ugyanis zenei nézetkülönbségek miatt Charlotte Wessels énekesnő, Timo Somers gitáros és Otto Schimmelpenninck van der Oije basszusgitáros kiszállt a formációból, Martijn Westerholt alapító-billentyűs pedig bejelentette, hogy saját projektjeként viszi tovább a csapatot, ahogyan azt eredetileg 2002-ben eltervezte.

Diana Orga, művésznevén Diana Leah augusztusban mutatkozott be a rajongóknak a The Quest and the Curse című szerzeményben és a hozzá forgatott kisfilmben. A romániai születésű, ám 15 éves kora óta Olaszországban élő énekesnő elmondta: nagy álma volt, hogy egy metal zenekarban énekeljen, vágya pedig a Delain által öltött testet. Új zenésztársakként pedig Sander Zoer (dob), Ronald Landa (gitár) és Ludovico Cioffi (basszusgitár) érkeztek az együttesbe. Sander korábban egy ciklusban, 2010 és 2014 között már tagja volt a zenekarnak, ahogyan Ronald is, aki 2006 és 2007 között nemcsak gitárosként, hanem háttérénekesként is ténykedett.

Az új dalt sokan szívükbe zárták, egyúttal az is kiderült, hogy a banda dolgozik az új albumon, amely 2023. február 10-én kerül boltokba "Dark Waters" címmel.

 

A mai napon elérhetővé vált a Beneath című tétel, amelyben Paolo Ribaldini olasz-finn énekes is hallható, íme a hozzá készített videó:

 

Klippremier: Amberian Dawn - Super Trouper

316301198_672217567606166_8914659414600293404_n.jpg

December 2-ával dobja piacra kizárólag ABBA-feldolgozásokat tartalmazó albumát "Take A Chance - a Metal Tribute To ABBA" címmel az egykor szimfonikus metalban utazó, mára könnyedebb hangzásra áttért finn Amberian Dawn.

Capri Virkkunen és a srácok korábban már a hallgatóság elé tárták a legendás svéd négyes két, metal köntösbe bújtatott számát is - elsőként kijött az SOS, majd a Gimme!Gimme!Gimme! (A Man After Midnight).

A mai napon megérkezett a harmadik kisfilmes szerzemény is, amely a Super Trouper című nótához készült, és amely az ABBA e dallal azonos című, 1980-ban megjelent lemezén szerepelt:

Saját zenekart alapított Anna Brunner - League of Distortion, itt az első album is

310523630_521878696610974_7734464850117547324_n.jpg

Anna Brunner neve az Exit Eden nevű formációból lehet ismerős, amelyet Amanda Somerville hívott életre még 2017-ben. Ugyanebben az évben megjelentették első albumukat, amely ismert popslágerek metálosított változatát tartalmazta - szerepelt a bekeményített dalok között Adele Skyfall-ja, a Depeche Mode Question Of Time-ja vagy a Visage Fade To Grey-je.

Igen szép sikereket könyvelhetett a négy tehetséges énekesnő (Amanda, Anna, a Visions of Atlantis-ból ismert Clémentine Delauney és a Phantom Elite tagja, Marina La Torraca), akik a 2018-as Wackenen is felléptek. 

Az Exit Eden háza táján évek óta csend honol, ám a tagok nem tétlenkednek: Clémentine a Visions of Atlantis-szel azóta a második lemezt vette fel, a legutóbbi "Pirates" címmel jelent meg tavasszal, Marina pedig  jelenleg szólóban próbálkozik. Amanda, aki 2018-ban adott életet ikerlányainak, jelenleg a családjának szenteli minden idejét. 

Anna, aki amerikai édesanya és német édesapa lánya, úgy döntött, egy saját projektben is kipróbálja magát és karcos, rockos hangját. Ennek eredményeként 2020 folyamán megszületett a League of Distortion, amely immár négy kislemezt is a közönség elé tárt, ezek sorrendben: Wolf Or Lamb, My Revenge, It Hurts So Good, I'm a Bitch.

Belehúztak tehát a munkába Annáék, a banda debütalbuma ugyanis november 25-én jelent meg a Napalm Records égisze alatt, a korong pedig a csapat nevét viseli.

A korong számait a Youtube-on is meghallgathatod, íme:

süti beállítások módosítása