Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

A Grave Diggerrel dolgozott Noora Louhimo

Látható a klip!

2020. április 12. - Jurancsik Eszter

A német power metalos Grave Digger május 29-én jelenteti meg 20. stúdióalbumát Fields Of Blood címmel, ily módon (is) ünnepli meg fennállásuk 40. évfordulóját. 

Chris Boltendahl és társai egyik dalában, a Thousand Tears-ben nem akárki vendégszerepel: a finn Battle Beast frontlánya, Noora Louhimo hangját is hallhatjuk a szerzeményben, amellyel Skócia felejthetetlen királynője, Stuart Mária előtt tiszteleg az együttes.

fotojet_11.jpg

A balladisztikus számról Chris elmondta: büszkék arra, hogy Noorával dolgozhattak együtt, az énekesnő pedig hozzátette:

"Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy együttműködhettem a legendás Grave Diggerrel, és nagyon érdekelnek a skót témájú dalok, amelyeket írtak. Most én is részese lettem ennek a Thousand Tears történelmi dalának részeként, mint Mária királynő hangja. Remélem, mindenki hallja a hatalmas érzelmeket, és egy kis bepillantást is nyerhetnek annak a történetébe, aki korának egyik legerősebb nője volt."

Íme, a videó!

 

 

Júliusban érkezik Aleah Stanbridge szólólemeze!

Több év munkája után Juha végre kiadja az albumot!

Aleah Stanbridge, a Trees of Eternity énekesnője 2016. április 18-án hunyt el, rákos betegség következtében - mindössze 39 éves volt. Az énekesnő 2007-ben próbált szerencsét demó felvételekkel a zeneiparban, ekkor figyelt fel rá a finn Swallow The Sun gitárosa, Juha Raivio, akivel egymásba szerettek és létrehozták közös csapatukat, a Trees of Eternityt. Egyébként a zenekar dobosa nem más volt, mint a jelenleg Nightwishban ténykedő Kai Hahto.

3540364023_photo_1_1.jpg

A dél-afrikai születésű, de szüleivel és testvérével évek óta Svédországba települt énekesnő angyali hangjáról Juha többször így nyilatkozott: 

"Sokkal nagyobb hatással volt rám a suttogós, bársonyos hangja, mintha operásan vagy kimondottan metálosan énekelt volna..."

Aleah emlékére a Trees of Eternity kiadta a Hour Of The Nightingale című albumot, amely korongon található dalok szövegét Aleah írta.

636_1.jpg

Ekkortájt mondta el Juha: dolgozik néhai kedvese szólóanyagán, ám a Swallow The Sun és a Hallatar projekt (amely szintén Aleah dalain és versein alapul, valamint Gas Lipstick és Heike Langhans, a Draconian frontlánya, Aleah egyik legjobb barátnője is szerepel benne) körüli munkálatok miatt nem volt elég ideje a lemezzel foglalkozni.

Ma azonban a zenész bejelentette: nyáron jön Aleah szólóalbuma! Szerelmének születésnapján, július 1-jén fog boltokba kerülni a korong, a Hour Of The Nightingale-hez hasonlóan a finn Svart Records gondozásában.

"Április 18-a mindig is életem legsötétebb napja marad! De most valami jó dologról is emléket osztok meg. Kérlek, töltsd fel és oszd meg ezt a borítót, ha úgy gondolod és őrizd a lángot. Szombaton még többet írok még Aleah szólóalbumáról. Köszönöm mindenkinek a támogatást."

- írta Juha a Trees of Eternity és a Hallatar Facebook-oldalán, a borítókép mellett.

92632238_3208382189386395_2461128294829916160_o.jpg

A korong címét egyelőre nem fedte fel a gitáros, bár egyes találgatások szerint simán csak az Aleah címet fogja viselni, az énekesnő után.

Az album Aleah halálának napjától, április 18-tól lesz előrendelhető a kiadó honlapján.

Nightwish: videó készült az összes új dalhoz!

Hallgasd meg a szerzeményeket a Youtube-on!

Tegnap vehették kezükbe a Nightwish rajongói a banda vadonatúj, Human :II: Nature címre keresztelt albumát, amelyről két kisfilmet  -Noise, Harvest- megmutatott a banda a korong boltokba kerülése előtt, később pedig egy környezetvédelmi projekt részeként debütált az Ad Astra is - utóbbi a pakk második CD-jén hallható.

Tuomas Holopainen alapító-dalszerző korábban elmondta: bár nem konceptlemezt tervezett, mégis az lett. Az első CD-n az emberi természettel foglalkoznak a dalok, a másodikon pedig a természettel, a Földdel, így a kiadvány címét is sikerült nagyon egyedi módon összehozni.

nw8.jpg

Az együttes úgy döntött, hogy közzéteszi a Youtube videómegosztón az összes dalt, ami az első CD-n hallható, hogy a karanténba kényszerült rajongók, akik még nem tudták megszerezni a korongot, ne érezzék magukat teljesen elveszve. Jelenleg a csapat is pihenőn van, hiszen a világban tombol a koronavírus - Floor Jansen énekesnő két hétig beteg volt, láztól és légúti panaszoktól szenvedett, és gyanúja szerint ez a kór támadhatta meg, azonban szerencsésen leküzdötte a betegséget.

 

Marcela Bovio: "Kívánjatok nekem sok szerencsét!"

Hírt adott magáról a beteg énekesnő

Marcela Bovióról decemberben írtuk meg, miszerint méhnyakrákban szenved. A mexikói származású, de évek óta Hollandiában élő énekesnő akkor azt mondta: kezeléseket kap és orvosa jó hírekkel bíztatja, illetve remélhetőleg mihamarabb maga mögött tudhatja ezt a szörnyű időszakot és visszatérhet a színpadra.

Még tavaly nyáron jelentette be a Stream of Passion egykori fronthölgye, hogy Dark Horse White Horse név alatt új együttest alapított, amelyben többek közt Jord Otto (ex-ReVamp, VUUR) is zenél. Azonban a projektet betegsége miatt szögre kellett akasztania.

Nemrégiben mi is megírtuk, hogy Marcela nem adja át magát az önsajnálatnak, az említett projekt éneksávjait rögzíti, hogy elterelje figyelmét a gondokról.

Most Facebookján újabb hírt adott magáról - a kemoterápiás kezelések következtében dús, vörösre festett haja kihullott, ám ahogy látni, újra nőni kezdett. A posztból kiderül: sokkal jobban érzi magát.

92791191_2960515807325281_9021879534563098624_o.jpg

"A jelenlegi haj-helyzet!  Oké, srácok, ez nekem nagyon nehéz, mert egyáltalán nem vagyok elégedett ezzel a rövid hajjal, amely csak egy picit göndör, de nem is afro, és nagyon furcsa... aarrgh! De arra gondoltam: csak ezt fogom kitenni, és felvállalom azt, ami most történik, nem fogom elrejteni."

- kezdte sorait Marcela, aki elárulta: májusban kivizsgáláson vesz részt, hogy az orvosok ellenőrizzék, mennyire volt eredményes a kezelés, amit kapott. 

"Reménykedem. Kívánjatok nekem sok szerencsét!"

- zárta sorait az énekesnő, aki a koronavírus kapcsán is üzent rajongóinak: maradjanak biztonságban.

 

7 dolog, amit talán nem tudtál Floor Jansenről!

Érdekes dolgok a Nightwish frontasszonyáról!

Ma jelent meg a Nightwish visszatérő lemeze, amelyre öt évet kellett várni a fanoknak - a korong a Human :II: Nature címet kapta.

A zenekar holland énekesnője, Floor Jansen nemrégiben beteg volt, gyanúja szerint a most tomboló koronavírus fertőzte meg, ám sikeresen meggyógyult - ennek örömére a Kerrang! magazinnak elárult 7 titkot magáról, amit talán nem is tudtál.

1. Odavan a lovakért

"Nagybátyámnak voltak lovai, amikor gyerek voltam, és megígérte, hogy egy nap nekem is lehet egy lovam. Majdnem teljesült a vágyam, de végül a szüleim nem egyeztek bele. Szomorú voltam, de azt megengedték, hogy órákat vegyek egy lovasiskolában. Most Svédországban élek, és újra elkezdtem lovagolni - a természetes lovaglásnak nevezett megközelítést preferálom, amely a lóval folytatott kommunikációsra alapul."

2. Az újrahasznosítás megszállottja

"Fontosnak tartom a bolygó védelmét - Freja, a kislányom mosható pelenkákat kap, és megpróbálunk spórolni a vízzel is. Újrahasznosítunk mindent, amit csak tudunk, és saját zöldségek termesztésével próbálkozom, noha egyszer egy mezei nyúl ellopta a káposztámat (nevet)."

3. Egyedi tervezésű ruhákat visel

"Több mint hat láb magas vagyok (183 cm), és bár nem vagyok óriás, nem igazán illenek rám a >>rendes<< ruhák. A színpadi ruháim minden darabja egyedi tervezésű. Ez drága, de fontos."

39069479_1451896561621057_7790080281255346176_o-e1555262955920.jpg

4. Többször költözött a zongorája is

"2003-ban vettem egy zongorát, és eddig nyolcszor velem együtt költözött. A zongora mozgatása nem a legkönnyebb, de most már megtaláltuk a helyünket a világban, így remélhetőleg állandó helye lesz. Holland vagyok, aki egy finn zenekarban énekel, albumot készítettem Norvégiában és egy svéd felesége lettem - sokat költöztem."

5. Jó úszó

"Úgy érzem, a gyermekkorom nagy részét >>víz alatt<< töltöttem. Mindig is szerettem a vizet, és az úszás iránti szeretetem korán megmutatkozott. A tóparti fürdőzés Svédországban nagyon élvezetes."

5d5fd06e14f5cd4e76c80b5a_bestezangers-floorjansen.jpg

6. Szereti a dzsipeket

"Lehet, hogy ez nem igazán felel meg annak a képnek, ami én vagyok. Vidéken élve valóban szükségünk volt egy nagyobb kocsira, de hogy őszinte legyek, már gyerekkorom óta szerettem volna egy ilyet. Régebben egy Honda Civic-em volt, és volt más biztonságos autóm is."

7. Túl sokat olvassa a közösségi médiát

"Szociális médiának hívják, de semmi köze sincs a szó eredeti jelentéséhez. Online erőltetnek mindenféle szart az arcunkba. Remélem, hogy ez mind a civilizációs folyamat része, és hogy végül megtanuljuk egymást ugyanolyan tiszteletben tartani az interneten, mint szemtől szemben."

 

Klippremier: Her Chariot Awaits - Take Me Higher

Újabb dallal jelentkezett Ailyn és csapata!

Her Chariot Awaits név alatt alapította új projektjét az egykori Sirenia-énekesnő Ailyn. A zenekarban az Adrenaline Mob gitárosa,-producere, Mike Orlando is játszik, a zenekar első albuma pedig május 22-ével kerül boltokba. Eredetileg a mai napon jelent meg volna a korong, ám a koronavírus miatt át kellett üzemezni a dolgokat.

 unnamed_2_1.jpg

A spanyol énekesnő és zenésztársai két dalt - Dead&Gone, Constant Craving- már megmutattak a rajongóknak, most pedig itt az újabb nóta, a Take Me Higher, íme:

 

Albumpremier: Nightwish - Human :II: Nature, lemezismertető

nightwishhumannature.jpg

2015 óta sok víz lefolyt a Dunán. Ekkor jelent meg ugyanis a finn, holland és angol tagokból álló Nightwish utolsó lemeze, az "Endless Forms Most Beautiful". A kiadvány kapott hideget-meleget, valaki imádta a lemezt, valaki pedig a száját húzta - a csapat mégis rendre teltházas koncerteket nyomott le a hozzá kapcsolódó turnén.

A zenekar új albuma, a "Human :II: Nature" a mai napon landolt a boltok polcain, amelynek felvezetője a Noise című dal volt februárban, a szerzeményhez pedig nagyon látványos videót készített a banda, és nem is akárhol: a londoni Természettudományi Múzeum falai között forgattak, amely megtiszteltetés nem sok együttesnek adatik meg. A szám és a kisfilm a technikától függő embereket kritizálja, a klipben kapunk egy rakás okostelefont, WC-n trónoló Troyt, gyermeke minden mozdulatát posztoló Floort, vegánokat és Greenpeace-seket kifigurázó Tuomast és egy szőke csajszit, aki nem egyszer szó szerint betolja a kamerába az ülőgumóit.

Tuomas Holopainen, a csapat agya elmondta: nem tervezett konceptalbumot, ám mégis az lett, azt pedig még 2017 folyamán felfedte: 2016-os turnéjuk befejeztével komoly alkotóművészi válságot élt át, nem tudta hogyan tovább - hiszen úgy érezte, sokadik csúcspontját érte el az akkor már 20 éve létező együttes. Azonban az Auri projekt -amelyet feleségével, Johanna Kurkela énekesnővel és Nightwish-es kollégájával, Troy Donockley-val hívott életre - utat nyitott a Nightwish-dalok felé is. 

84405451_195255141662145_5038316913919262720_n_1.jpg

A Human :II: Nature dupla CD-n jelent meg. Az első lemezen az emberi természettel foglalkoznak a dalok, a másodikat pedig a természetnek ajánlotta a zenekar - ahogyan Tuomas fogalmazott: ez az ő szerelmes levelük a Földnek.

A Harvest volt a második dal, amely klipes formában napvilágot látott, az ír/kelta dallamokra épülő nóta igencsak fülbemászó, éles kontraszt a dübörgő Noise-hoz képest.

 

Floor Jansen, a holland énekesnő sokkal többet játszik a hangjával és jobban ki is használja szopránját, de nem sokban tér el éneklési stílusa az előző lemezétől.

Tény, hogy jó pár erős dal hallható a pakkban, pl. a Shoemaker, amelynek végén a frontasszony áriázásától az embert kirázza  a hideg. A Pan álomszerű dallamai elvarázsolják és egy másik világba repítik az embert, kellemes, szerethető nótává növi ki magát. 

Itt köszönnek vissza leginkább a korábbi albumok jellegzetességei, főleg az "Endless Forms Most Beautiful" és a "Dark Passion Play" elemei, de a How's The Heart keltás dallamai például egyszerre idézik az "Imaginaerum" albumon hallható I Want My Tears Back motívumait, ugyanakkor az alap dallamok a Ghost Love Score-ra hajaznak, amely a 2004-es "Once" lemezen található.

A Procession számomra kicsit felejtős, de az ezt követő Tribe már vadabb, egy kis zúzás, sámándobok - az egzotikus hangzás cseppet sem áll távol Tuomastól, gondoljunk például az "Angels Fall First" albumon hallható Tutankhamen című dalra, amely az egyiptomi fáraóról szól, közel-keleti stílusban megalkotott dallamok hallhatók a szerzeményben, vagy a "Once" lemezen rögzített The Siren-ra, amelyben a szitár és Tarja énekstílusa Indiát idézik meg.

Endlessness. E tételben igazolódik be leginkább Tuomas egyik elhintett nyilatkoztata, miszerint az új album igencsak énekorientált lesz. És valóban! Marco Hietala is hallható végre, úgy istenigazából, de sajnos ez nem menti meg a dalt, amiből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, a zene érdektelenségbe fullad és nem lehet elmerülni benne.

nw6_1.jpg

Összegzés: néhány erős dalt kaptunk a Human :II: Nature-ön, ám sajnos jóval több a töltelékszerű szám.  Mindenkitől elnézést, akiknek bejön a lemez, de véleményem szerint hiába akarták megismtelni a "Once" vagy a "Dark Passion Play" sikereit, sajnos ez most nem jött össze. Olyan, mintha egy pár korábbi albumukat mixelték volna össze, tele van önlenyúlásokkal. És itt merül fel a kérdés: lehet így még jövője egy olyan zenekarnak, amely 1996 óta, azaz 24 éve képviselteti magát a metál-palettán? Akik túléltek számtalan tagcserét és megszámolhatatlan sikeres turnét nyomtak le? Nem tudni, de annyi biztos: Tarja Turunennel voltak a csúcson, Anette Olzonnal is elég szép sikereket értek el, és hiába van egy szupertehetséges Floor Jansen a mikrofon mögött, ha egyrészt Tuomas lagymatag dalokat ír, másrészt nem engedi Floort, hogy teljes terjedelmében kiengedje a hangját, akkor ez a lemez (és ha ezen problémákat nem orvosolják, a következő is) egy újabb szög a zenekar koporsójában.

Kiadó: Nuclear Blast

Zenészek:

Tuomas Holopainen - billentyűk

Floor Jansen - ének

Troy Donockley - fúvós hangszerek, ének

Kai Hahto - dobok

Emppu Vuorinen - gitár

Marco Hietela - basszusgitár, ének

Tracklist:

01. Music
02. Noise
03. Shoemaker
04. Harvest
05. Pan
06. How's The Heart?
07. Procession
08. Tribal
09. Endlessness

6,5/10

 

 

 

 

Interview with Annette Annabell Ignis from Mysteria Mortis

Talented band, talented singer!

Russian Mysteria Mortis was founded in 2011, they mix melodic death and folk metallic elements. We interviewed the young singer of the band Annette, get to know more closely! 
Thank you Annette for undertaking the interview. Please tell us about yourself, where did you come from, when did you start doing music and who inspired you?
92669553_219859419354801_4100230790149832704_n.png
Hello, dear! Ok, this story was started in my school times. I always wanted to sing and one day be a rockstar. Of course, i tryed to make my metal-band... and only in 2011 i founded "Mysteria Mortis". Our way is very hard, because to find here good musicians is almost impossible. That's why i changed a lot of musicians. This is small city, and i didn't find good enough drummer, that's why our Farty is from Irkutsk. It's three days in train to us. Other musicians lives here, in Komsomolsk town. Of course, i always wanted to play music like Nightwish do, and some other bands: Lacuna Coil, Arch Enemy, Periphery. We try to collaborate together progressive music and MDM...
Many of metal singers are attracted to classical music. Do you have any idols from classical music?
Of course we can talk about classical music as good example for me! I am very like to listen Bach and atmosphere in his music inspire me very well!
Your band have released two albums so far. When is the next one expected? Are you planning a tour after the end of the coronavirus epidemic?
I hope that new album our fans will meet in autumn. Now we already recording it in studio. It's very hard now, because we lost a lot of money, our tour was canceled because of coronavirus. And we receive some financial help now from our sponsors and friends, who are became already like a part of band, and we working hard for make new songs. Be sure, you will see our album.

92642102_631680747411147_6386617623282450432_n.png
Nowadays, there are plenty of performers and bands collaborating with others. Is this planned?
Yes, we planning to collaborate with somebody soon, but first only for recording and i want to keep it in little secret �. I am also very open for famous bands, who need singer for helping them to record their songs with my voice. But to be honestly, i am dream from teenage time to collaborate with Amorphis like Annekke did! I love so much these guys!
Thank you for interview Anette! :)

Új projektet indított Morgan Lander: nyáron debütál a WINTERLVST

Izgalmas hírek a Kittie tagjáról!

Morgan Lander a Kittie-ben kezdte zenei pályafutását 1996-ban, 14 évesen, és a zenekar a mai napig aktív.

A kanadai énekesnő tavaly csatlakozott a Karkaoshoz, ahol Viky Boyert váltotta, így ő lett az új frontasszonya a death metalban nyomuló bandának. Nem tudni, mikor készül el a formáció első lemeze Morgannel, ám ő eközben sem unatkozik: a napokban jelentette be, hogy új projektet hozott létre, amelynek a Winterlvst nevet adta. 

69926157_112797283435528_3728059525920456704_o.jpg

A csapat debütálása nyáron esedékes, és tudni lehet, hogy a Blackguard -amely együttessel közös dalt is felvettek- dobosa, Justin "Juice" Either és billentyűse, Jonathan Lefrancois-Leduc is dolgozik majd. 

 

A Kittie-ről egyelőre nincsenek friss hírek, utolsó kiadványuk a 2019-ben megjelent Kittie: Live At The London Music Hall című DVD volt, amely bulin régi és újabb dalok egyaránt felcsendültek.

 

Floor Jansen: "A koronavírus szörnyű betegség..."

Videóüzenetet készített az énekesnő

Nemrégiben számoltunk be arról, miszerint a Nightwish-frontasszony jobban van - közel két hétig volt karanténban, miután láz és légúti panaszok kezdték gyötörni - ez talán minden énekes rémálma, de igazán attól ijedt meg: mivel nem tudta biztosan, mi okozza állapotát, komoly döntést hozott. Elmondása szerint akár a COVID-19, akár egy sima nátha támadta meg, úgy határozott, nem teszi ki családját a fertőzésveszélynek, így jobbnak látta karanténba volnulni - az énekesnő közel két hétig a svédországi otthona mellett található kis vendégházban tartózkodott. Egészen viccesnek élte meg, hogy Skype-on beszélt férjével, a Sabaton-ütős Hannes Van Dahl-lal és hároméves kislányával, Frejával. 

75478396_2635454509853393_2718064392506703872_o.jpg

Tegnap este videóüzenetben jelentkezett be a dalos pacsirta, amelyben elmondta: még egy kis ideig karanténban maradnak férjével és lányával, hogy elkerüljék a vírust.

"Egy kis videoüzenet Nektek innen a kicsi rezidenciámból, Svédországból. Azt hiszem, többé-kevésbé mindenkit érint a karantén. A koronavírus helyzete valóban a legtöbbünket érint a mindennapokban. Természetesen a világ nagy hely, tehát mindannyian másképp reagálunk rá. De a svédországi szabályok nem annyira szigorúak, mint például a szülőhazámban, Hollandiában, de Hannes férjem, a lányom, Freja és én egy kicsit még karanténban maradunk, mert Hannes hamarabb tért vissza egy oroszországi Sabaton-turnéról, én pedig körülbelül két hétig voltam beteg. Lázas voltam és kimerült. Nem vagyok biztos benne, hogy a koronavírus támadott meg vagy más, de eléggé megviselt, mert nem igazán szoktam beteg lenni."

nightwish_floorjansen19_budapest_decades.jpg

- kezdte gondolatait Floor, majd elmesélte a dolog pozitív oldalát is:

"Ugyan le kellett mondanom az amszterdami szóló koncertemet és próbálnom kellett volna a Nightwish-sal, de sok jó dolgot is csináltam. Kertészkedtem, sokat játszottam a kislányommal és időm jutott olyan dolgokra, amelyekre eddig nem volt. Szóval megpróbáltam pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, amennyire csak lehetett és természetesen megpróbálok egészséges maradni."

- zárta mondandóját az énekesnő, aki elmondta: családjában több ember is átesett a betegségen. 

 

 

süti beállítások módosítása