Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tatiana Shmailyuk: "Hét hónapja józan vagyok!"

2023. július 16. - Jurancsik Eszter

356643391_288259693592165_2522150664859800431_n.jpg

Bár nem igazán olvashattunk arról, hogy a Jinjer frontlányának, Tatiana Shmailyuknak alkoholproblémái lennének, de legfrissebb Instagram-posztja szerint a dekoratív külsejű énekesnő - sok sztárhoz hasonlóan - megküzdött ezzel a démonnal. Azonban Tati már nem szemez a pohár fenekével, ugyanis egy fénykép kíséretében a következőt írta a közösségi oldalra:

"7 hónapja vagyok józan. Lássuk, meddig jutok el."

A kijevi zenekar egyébként dolgozik új albumán, amely már 80%-ban elkészült - erről korábban itt írtunk, valamint minden egyes koncertet adománygyűjtésre használnak fel, így segítve az ukrán-orosz háború miatt szenvedő honfitársaikon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tatiana Shmayluk (@tati_booyakah) által megosztott bejegyzés

Szeptemberben érkezik a Stream of Passion középlemeze!

stream-of-passion-band-2021.jpg

Nem kis megdöbbenést okozott a holland Stream of Passion, amikor tavaly ősszel bejelentették: hat évvel feloszlásuk után úgy döntöttek, hogy újra összeállnak és folytatják a zenélést. A banda reunion koncertjére - amely szeptember 9-én kerül megrendezésre a hollandiai Dynamo fesztiválon - mindössze öt óra leforgása alatt elkelt az összes jegy, ez pedig igencsak meglepte a Marcela Bovio énekesnő vezette csapatot, úgyhogy szeptember 8-án is lesz egy buli a fent említett rendezvényen.

Az énekesnő elmondta: amikor szólóalbumaira és másik projektjéhez, a Dark Horse White Horse-hoz írt zenét, nem tudott elvonatkoztatni attól, hogy némely dal eléggé Stream of Passion-ös hangulatot áraszt, ahogyan a zenekar tagjai azt is észrevették, hogy a rajongók még mindig éneklik a számaikat. Mivel a zenészek barátsággal váltak szét, nem volt kérdés, hogy újra megpróbálják együtt, noha akadtak nehéz időszakok is: Marcela és a basszeros Johan van Stratum évekkel ezelőtt elváltak, ezt követően pedig az énekesnő megküzdött a méhnyakrákkal. 

Korábban a formáció rajongói segítségét kérte, hogy egy vadonatúj dalokkal megpakolt EP-t rögzíthessenek, a közösségi finanszírozás pedig sikeres volt, ugyanis tegnap bejelentették: szeptember 9-én, azaz a második koncert napján jelenik meg a középlemez, amely a "Beautiful Warrior" címet viseli majd, és az első szerzeményt már hallhattuk is - ez volt júniusban a The Hunter.

 

Prika Amaral: "Meg kell becsülnünk azokat az embereket, akik távol tartják magukat a gyűlölettől..."

350676629_2522400647925348_6104324525673183059_n.jpg

A tavalyi év második felétől kezdve gyakorlatilag egy szappanoperához hasonlíthattuk a brazil Nervosa sorsának alalulását. Eleni Nota, Nanu Villalba, Diva Satanica és Mia Wallace kilépése, Helena KotinaMichaela Naydenova és Hel Pyre érkezése nem kevés témát szolgáltatott a metal szcéna újságíróinak és bloggereinek, ahogyan azt is sokan találgatták, hogy ki lesz a zenekar új énekese. 

Utóbbira március végén derült fény, a mikrofont a formációból mára egyedüli eredeti tagként megmaradt Prika Amaral ragadta magához, aki akkor azt mesélte: sokan bátorították arra, hogy énekeljen, ezért leckéket vett Divától, aki készséggel segítette kolléganőjét, mielőtt bejelentette távozását a bandából. Az első videoklip, amelyben már Prika hörgését hallhattuk, az Endless Ambition volt, amely tétel minden bizonnyal szerepel majd a Nervosa új albumán - a korong elvileg már elkészült, ám a boltokba kerüléséről még nincsenek információk.

Prika nemrégiben Instagramján mesélt bővebben arról, hogyan lett ő a frontember, az őt övező támadásokról és más érdekességekről. Kiderült az is: a brazil thrash/death metalos Torture Squad énekesnője, Mayara Puertas is segítette őt az énekessé válás folyamatában.

2022 szeptember elején kellett döntenem arról, hogy ki legyen az új énekes, és ahogyan azt már korábban is elmondtam, nem akartam, hogy Nervosa még egyszer énekest cseréljen, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom vállalni ezt a hatalmas felelősséget. Az első dolog, amit tettem, hogy felhívtam Mayarát. Megkérdeztem tőle, hogy mennyire működhet ez a dolog viszonylag rövid időn belül, ő pedig készséggel állt a rendelkezésemre.

- kezdte sorait Prika.

Ő azonnal belelkesült, támogatott és hosszú beszélgetéseket folytattam vele. Bár különböző földrészeken élünk, mindig ott volt nekem, és mindenben segített, amiben csak kellett. Mindig is csodáltam Mayarát, mint énekesnőt, az utóbbi években rengeteget fejlődött, megmutatva, hogy a sokoldalúsága 100%-os és bármilyen stílusban képes használni a hangját. Nem kimondottan énekelni tanított, hiszen szerinte én azt már tudtam, de megtanított valami sokkal fontosabbra, mégpedig arra, hogy megtaláljam a saját stílusomat, hogyan uraljam a saját testemet, és hogyan alkalmazzam az extrémebb vokálokat. Még mindig nagyon sokat kell fejlődnöm.  Minden egyes koncerttel, minden egyes dallal kipróbálok új dolgokat, megismerem a testemet és a határaimat. Soha nem fogom elfelejteni azt a hatalmas szeretetet és támogatást, amit kaptam ezen az úton.

Érintette egy kicsit a tavaly elkezdődött változásokat is:

Sok mindent kell még elmondanom, rengeteg dolog történt a tavalyi év közepe óta, ez nem volt könnyű, és soha nem is lesz könnyű, de az, hogy a megfelelő emberek vannak mellettünk, akik tényleg törődnek velünk, mindent megváltoztat.

357377998_792598092246603_7003160704378434434_n.jpg

A világ tele van haraggal és dühvel teli emberekkel, ezért meg kell becsülnünk azokat az embereket, akik nem ilyenek, és akik nem értenek egyet ezzel az attitűddel. 

- utalt itt arra, hogy miután Diva Satanica is elhagyta a csapatot, valóságos gyűlöletcunami zúdult rá, sokan őt tették felelőssé azért, hogy ennyi távozás és tagcsere tarkította a zenekar életét, összeférhetetlennek nevezték és teljesen rászálltak a zenészlányra, aki kiborult, és akkor eképpen öntött tiszta vizet a pohárba:

A Nervosa egy igen keményen dolgozó zenekar. A nap 24 órájában dolgozunk! Amit a neten látsz, az mindössze az 1%-a annak, ami valójában folyik! A Nervosa egy olyan banda, amely sok áldozatot követel. Ezt a zenésztársaim is tudták! Amikor a koronavírus-járvány berobbant, arra kényszerültem, hogy újjáépítsem a zenekart, teljesen ismeretlen emberekkel hozott össze a sors. Mindannyian ugyanazért a célért küzdöttünk, de mivel ezeknek a lányoknak még nem volt annyi tapasztalata, hogy milyen is egy profi együttes tagjának lenni, ez egy teljesen új élethelyzet volt számukra. Könyörgöm, hagyjátok abba a vegzálásomat!

- fakadt ki akkor Prika, Diva pedig ezt követően kiállt egykori bandatársa mellett. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Prika Amaral (@prikaamaral) által megosztott bejegyzés

Sokoldalúnak ígérkezik Alissa White-Gluz szólóalbuma

355134667_825364138949813_6164045479632283397_n.jpg

Jó ideje, egészen pontosan hat éve dolgozik szólóalbumán Alissa White-Gluz. Az Arch Enemy frontasszonya egy tavaly márciusi interjúban elmondta: a kiadvány igen súlyos lesz, de tudni lehet azt is, hogy csapattársa, Jeff Loomis is segít a munkálatokban, de párja, Doyle is támogatja.

Nemrégiben újfent a készülő újdonságról mesélt egy interjúban, amelyből az is kiderült: sokféle elem megtalálható lesz a korongon.

Előszeretettel alkalmazom a különböző technikákat, éppen ezért szeretek olyan zenét írni, ami progresszív és helyet kap benne a kísérletezés is. A szólólemezemen lesz hörgés, lágy ének, black metal, operás elem és jazz is. Az igazi hangom amúgy is leginkább a jazz-es és blues-os vonalon mozog.

- kezdte sorait az énekesnő, aki még nem tudja, mikor lát napvilágot a számcsokor.

2016 szeptemberében szerződtem le egy albumra a Napalm Records-szel. Akkor sokan azt hitték, hogy már kész van a lemez, pedig még sehol nem tartottam. Aztán az Arch Enemyvel turnéztam egészen 2020 végéig.

304682839_10151844331734984_683268797096068405_n.jpg

Most már tényleg kész van, hiszen sokat voltam otthon, volt időm a dalokkal foglalkozni. Fantasztikus, imádom! Azonban nagyon óvatosnak kell lennem, mikor adom ki az albumot. Biztos akarok lenni abban, hogy megkapja a kellő figyelmet. Jeff írt néhány riffet az albumomra. Én is gitározom, de nagyon rosszul, az én terepem elsősorban az éneklés és a dalszövegírás. Mások is segítettek még, de az ő nevüket azonban még nem árulnám el. Kemény lemezt készítettem, de nem tudnám műfajilag behatárolni, csak annyit mondhatok, hogy nagyon őszinte lesz. Pontosan olyan, amilyen én vagyok, és remélem, hogy másoknak is tetszeni fog!

A Delain koncertjén állt ismét színpadra Marko Hietala

delain_8.jpg

Néhány nappal ezelőtt Prattelnben, Tarja Turunen ottani fellépésén láthatták Marko Hietalát a rajongók - a két énekes a Nightwish klasszikusát, a The Phantom Of The Opera-t adta elő a közönség nagy örömére. A performansz meglehetősen érzelmesre sikeredett, a szám végén ugyanis a finn együttes egykori tagjai elsírták magukat.

Marko 2021 elején hagyta ott a zenekart, a zeneipar kapzsiságára és depressziójára hivatkozva, akkoriban arról szóltak a hírek, miszerint a zenész jó ideig nem akar hallani a showbizniszről. Azonban a jelek szerint Marko nem tud elszakadni a színpadtól, ugyanis most a holland Delain társaságában tette tiszteletét Aarburgban.

A tavaly, teljesen friss tagokkal újjáalakult banda énekesnője az erdélyi születésű, de tinédzser kora óta Olaszországban élő Diana Leah lett, akivel első közös albumát a formáció idén februárban küldte boltokba "Dark Waters" címmel.

Marko és Diana a Your Body Is A Bottleground című szerzeményt énekelte közösen, amely dal a csapat 2014-es, "The Human Contradiction" címre keresztelt albumán kapott helyet, íme:

Megható pillanatok: Tarja és Marko közösen énekeltek Svájcban

tm2.jpg

Tarja Turunen 2005 októberében, a "Once" album turnézáró koncertje után kényszerült távozni a finnek egyik legsikeresebb metal együtteséből, a Nightwishból. Hősnőnk azóta egy igen gazdag, sikeres szólókarriert tudhat magáénak, amely immár 16 éve tart - ez pedig több idő, mint amennyit a csapat tagjaként eltöltött.

A zenekar basszusgitárosa és férfi hangja, Marko Hietala 2002 és 2021 között erősítette társait, a vele felvett első közös stúdiólemezen, a "Century Child"-on pedig neki köszönhetően új színfolt jelent meg a banda életében: a duettek.

Még tavasszal szellőztette meg Tarja, hogy a július 8-i, Prattelnbe tervezett buliján nem más áll majd vele egy színpadon, mint egykori zenésztársa, akivel már többször énekelt együtt a Svéd-és Finnországot érintő Raskasta Joulua koncertsorozaton, lévén mindketten visszatérő vendégek a rendezvényen. Marko 2021-ben, a zeneipar kapzsiságára és depresszióra hivatkozva hagyta el a Nightwish fedélzetét, és kijelentette, hogy visszavonul a rivaldafénytől, ám úgy tűnik, megtört a jég, amikor igent mondott Tarja felkérésére.

Az egyik legikonikusabb, máig kultusz-övezte Nightwish-szerzemény a The Phantom Of The Opera, amely az említett korongon került rögzítésre 2002-ben, a két énekes pedig ezt a dalt adta elő. A közönség ujjongott, Tarja és Marko pedig jól láthatóan meghatódott és el is pityeredett a szám végén.

süti beállítások módosítása