Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Májusban jön az Arch Enemy újabb kislemeze

2022. április 22. - Jurancsik Eszter

arch-enemy-handshake-hell-new-video-patric-ullaeus.jpg

Július 29-én jelenik meg az ősz folyamán Budapestre látogató Arch Enemy tizenegyedik sorlemeze, a "Deceivers". A lemezről bemutatásra került három dal is, a Deceiver, Deceiver, a House Of Mirrors és a Handshake With Hell. A nyáron boltokba kerülő újdonság készítése kapcsán korábban a gitáros Michael Amott elárulta:

Kétségtelenül mindig kihívást jelent egy lemezfelvétel, minden alkalommal magasabbra tesszük a lécet mind dalszerzői, mind produceri oldalról, és ez egy kicsit ijesztőnek tűnik, mielőtt belevágnánk. De ha egyszer nekikezdünk, és teljesen elmerülünk a kreatív folyamatokban, akkor tényleg olyan, mintha semmi más nem lenne a világon, és nagyon fókuszáltak vagyunk. És akár hiszitek, akár nem, a legtöbbször nagyon jól érezzük magunkat a zenélés közben! A 'Deceivers' megalkotása kapcsán sem volt ez másképp. Ismét kizártuk a külvilágot és mélyen belemerültünk a művészi világba. Azt hiszem, ezúttal igazán érdekes témát hoztunk elő zene és dalszöveg tekintetében, néhány dolog még felhúzhatja a szemöldökötöket - ám mindeközben megtartottuk a zenekar összes jellegzetes elemét. Végeredményben ez az Arch Enemy, teljes sebességgel és erővel!

Nem titok az sem, hogy az énekesnő, Alissa White-Gluz szólólemezt készített, és csapatbéli kollégája, Jeff Loomis is segítségére volt a munkálatokat illetően.

A mai napon jelentette be a svéd/kanadai zenekar, hogy májusban érkezik a negyedik kislemezes dal is, amely a Sunset Over The Empire címet fogja viselni. A dolog érdekessége, hogy nemcsak a digitális platformokon lesz elérhető a nóta.

Nagyon boldog vagyok, hogy a következő kislemezünket, a 'Sunset Over The Empire'-t nem csak digitálisan adjuk ki, ahogy szoktuk, hanem fizikai formában is, hét hüvelykes bakelitlemezként. Én magam is nagy rajongója vagyok a bakelit formátumnak, és úgy gondolom, hogy ez a gyilkos kinézetű, hét hüvelykes lemez szép gyűjtői darab lesz, mivel limitált példányszámban kerül forgalomba. A B-oldal egy instrumentális szám lesz hallható(The Judging Eyes), amit még soha nem adtunk ki, az A oldal pedig az egyik kedvenc számom a hamarosan megjelenő 'Deceivers' című új albumunkról!

Az is kiderült: már forognak a kamerák a szóban forgó szerzeményhez, Alissa pedig hozzátette:

Azt hiszem, az elmúlt néhány év során mindenkinek újra kellett gondolnia, hogyan ad ki lemezeket, mert a zene "fogyasztásának" módja megváltozott. Ugyanannyi időt fordítunk minden dalra, de aztán talán csak kettő vagy három kerül ki kislemezként. Ám ez nem jelenti azt, hogy a többi dal elkészítése nem igényelt ugyanannyi időt, energiát és szívet. Vannak rajongóink, akik minden egyes dalt ismernek, de lehetőséget akartunk adni az embereknek, hogy egy kicsit többet tudjanak meg a hangzásvilágunkról.

ae_7.jpg

 

Törölte dél-amerikai turnéját a Jinjer

img_0407_1.jpg

Fájó szívvel, de lemondta Dél-Amerikába tervezett turnéját a Jinjer. Az ukrán csapat 2020 elején is kénytelen volt megszakítani koncertjeit a kontinensen, hiszen akkoriban tört ki a COVID-19 pandémia, akkoriban úgy tervezték, hogy még az év decemberében visszatérnek a latin fanokhoz, ám a járvány elszabadulása keresztülhúzta a Tatiana Shmayluk énekesnő vezette csapat terveit.

Májusban szeretett volna a zenekar újra Délre utazni, ám jelenleg az ukrán-orosz háború nehezíti a helyzetet.

Kedves latin-amerikai testvéreink, nehéz szívvel és szomorúsággal mondjuk le a közelgő májusi turnénkat, és úgy döntöttünk, hogy egyelőre nem foglalunk le új turnéidőpontokat. Köszönjük a promótereknek, hogy ennyire hittek a zenekarban, és mindannyiótoknak, hogy az elmúlt két évben megtartottátok a jegyeiteket, de nem szeretnénk tovább kérni, hogy tovább őrizzétek őket... ígérjük, hogy egy nap újra találkozunk...

- ez áll a banda szomorúsággal átitatott közleményében.

A csapat igyekszik mindent megtenni, hogy hazája ártatlanul szenvedő polgárain segítsen - Eugene Abdukhanov például alapítványt kíván létrehozni, kiadójuk pedig különleges pólókat tervezett, amelyekből több ezer talált eddig gazdára.

 

 

Felfedte új albumának számlistáját a Cadaveria

6086f343-cadaveria-release-the-genesis-of-creation-video-documentary-image.jpeg

Megírtuk, hogy az olasz black metalban nyomuló Cadaveria május 27-ével küldi boltokba új albumát, amely az "Emptiness" címet kapta. A készülő újdonságról több dalt is megmutatott a csapat (Matryoshcada, Divination, Shamanic PathThe Woman Who Fell to Earth), a borító is bemutatásra került, most pedig a számlistával egyetemben a korong üzenetét is a nagyérdemű elé tárta a Raffaella Rivarolo vezette társulat.

Még soha nem választottuk ki ekkora alapossággal a dalcímeket, mint most. Fájdalom, újjászületés, könnyek, mosoly, tudatosság, erő, törékenység, ami voltam és ami most vagyok, az út, meditáció, sámánizmus, a műtétek, a gyógykezelés, kapcsolatok, természet, élet, halál, gyógyulás, gondolatmentesség, fény, sötétség. Minden benne van ezekben a szavakban. Amik nem csak szavak.

A dalokban minden bizonnyal szó esik majd Raffaella mellrákjáról, a betegséggel kapcsolatos érzésekről és a kezelésekkel járó kellemetlenségekről - gyógyulásáról az énekesnő ITT mesélt bővebben. 

Íme, a dallista:

01 – The Great Journey
02 – Shamanic Path
03 – Emptiness
04 – The Woman Who Fell to Earth
05 – Divination
06 – Matryoshcada
07 – Silver Rain
08 – The Cure
09 – Life After
10 – La Casa dell’Anima
11 – The Sky That Screams Above Us
12 – * Return – Deine Lakaien cover * bonus track, on the vinyl version only

 

Nightwish: a Ghost Love Score a legtöbb reakciót kapott videó

193495008_329775698510387_122224397759000007_n0_2.jpg

Az utóbbi években terjedtek el az úgynevezett reakcióvideók, amelyekben énektanárok, más zenészek és hétköznapi emberek egyaránt véleményt nyilváníthatnak egy-egy dallal kapcsolatban. Ezek között akad nevetést, meghatottságot, sőt sokkot kiváltó felvétel is, és szép számmal készülnek ilyen videók a női frontemberes zenekarok kapcsán is, amelyek közül a legtöbb reakcióvideóval a finn/holland/angol Nightwish büszkélkedhet, erről a csapat maga számolt be boldogan a Facebookon, egy friss posztban:

A YouTube legnépszerűbb videói közé tartoznak az úgynevezett reakcióvideók, amelyekben YouTuberek világszerte leírják saját érzéseiket, amikor tévésorozatokat, filmtrailereket, zenei videókat és élő felvételeket tekintenek meg különböző művészektől és zenekaroktól. A videók a reakcióvideók népszerűségének alapját, a reagálók őszinte és spontán érzelmeinek széles skálája adja.

- kezdte sorait a Floor Jansen vezette formáció, majd így folytatták:

Szinte az összes zenei témájú reakciócsatornának van legalább egy Nightwish-témájú videója. A Nightwish a dalok alapján az egyik legnézettebb zenekar, így a világ legtöbb reakcióvideóval rendelkező zenekarai közé tartozunk a YouTube-on. A Nightwish-sel osztozik első helyen a dél-koreai k-pop banda, a BTS és a japán metálbanda, a Babymetal áll.

Majd az is kiderült, melyik szerzeményüket elemzik legtöbben a reakcióvideókban: a csapat 2004-es, "Once" címre keresztelt albumán szereplő Ghost Love Score-ról van szó, amely a maga 10 percével egy igen terjedelmes hosszúságú dal, egy kisebb operának is beillik, a számot pedig az akkori frontasszony, Tarja Turunen énekelte fel. Az őt váltó Anette Olzon is igyekezte a legtöbbet kihozni magából, de mivel a svéd csillag hangja inkább popos, sokszor okozott számára nehézséget a dal eléneklése. 

Floor viszont, akinek hangjterjedelme igen széles, és mind a metalt, mind az operát kifogástalanul énekli, joggal lehet büszke a fenti eredményekre, ugyanis a Ghost Love Score-t legtöbben az ő előadásában tekintették meg, ami az élő felvételeket illeti.

 

 

süti beállítások módosítása