Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Látogatás Alissa White-Gluzzal egy vegán étterembe

Az énekesnő arról mesélt, hogyan és miért vált vegánná

2017. szeptember 10. - Jurancsik Eszter

A Metal Injection magazin szerkesztője egy vegán étterembe látogatott az Arch Enemy énekesnőjével, Alissa White-Gluzzal. Miközben elfogyasztott egy igen gusztusos vegán desszertet, elmesélte, miért döntött a vegánság mellett.

5doodh_j.jpg

"Közel 20 éve vagyok vegán. 13 évesen magam döntöttem úgy, hogy nem fogyasztok többé sem tejtermékeket, sem tojást. Húst életemben nem ettem, mivel a szüleim fiatal koruk óta vegetáriánusként élnek. Így könnyen le tudtam mondani mindenről, ami állati eredetű. Elég fehérjéhez jutok. Ez a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek nekem, hogy >>Eszel elég fehérjét?!<<" Igen, eszek! Vegán fehérjeturmixokat fogyasztok, a zöldségekben, pl. a brokkoliban pedig rengeteg fehérje található."

- kezdte a kanadai származású frontasszony a mondandóját, majd így folytatta:

"Rengeteg nagy nevű kozmetikai cég még teszteli még mindig állatokon a termékeit! Ez kegyetlenség az állatokkal szemben, én csakis olyan kozmetikumokat használok, amelyek nem kerültek kapcsolatba állatkísérletekkel."

Mint az közismert, Alissa rengetegszer szerepelt a PETA kampányaiban, nem hord valódi bőrt és szőrmét, haját pedig a hazánkban is egyre ismertebb és népszerűbb Manic Panic nevű festékekkel varázsolja színesre. 

fotojet_1_3.jpg

Kifogástalan alakját pedig nemcsak a vegán ételeknek, hanem a súlyzókkal és kettlebellel végzett edzéseinek is köszönheti. Párja, Doyle szintén vegán, a két zenész rendszeresen népszerűsíti ezt az életformát. Mert a veganizmus nem csupán egy étrend, hanem egy életmód. Alissa megemlítette a Földlakók című dokumentumfilmet is, amely eléggé nyersen és brutálisan mutatja be, hogyan is bánnak az állatokkal a nagyobb telepeken. Ezt ajánlja megnézni mindazoknak, akik érdeklődnek a vegánság iránt. Dalszövegeiben is gyakran fellelhetők ezen életmódra utaló szövegek, pl. a War Eternal című szám azért íródott, hogy minél több ember szeme felnyíljon, de találhatók sorok arra vontkozóan is, hogy a húsipar emberei manipulálják a fogyasztókat. Az énekesnő elmondta: nem olyan nehéz vegánná válni, mint ahogyan az elsőre látszik, hiszen rengeteg változatos étel készíthető vegán alapanyagokból, szinte minden ételnek megvan a hús-tej-és tojásmentes verziója.

 

 

Az Egyesült Államokban lép fel Tarja

2018-ban egy atlantai fesztiválra látogat az énekesnő

Büszkén jelentette be a finn pacsirta, miszerint 2018 szeptemberére is vannak tervei: a ProgPower fesztiválon teszi tiszteletét Tarja, ahol olyan együttesek is koncertet adnak, mint az Alestorm, az Amaranthe, a VUUR, az Angra vagy a Cellar Darling.

tarja3.jpg

Az énekesnő igazán nem vesztegeti az idejét, hiszen -ahogyan mi is beszámoltunk róla- új albumának munkálatait is befejezte, és a korongot mihamarabb szeretné a boltok polcaira dobni. Mindeközben a The Shadow Self című, tavaly megjelent lemez turnéja is zajlik, ősszel Közép-és Dél-Amerikát is célba veszi Finnország hangja.

Sirenia: komoly gondok vannak a menedzsmenttel

Újabb közleményt adott ki a csapat

Emmanuelle Zoldan és a srácok néhány nappal ezelőtt jelentették be szomorúan, hogy a promoter hanyag munkája miatt a novemberre tervezett spanyolországi miniturnéjuk elmarad. 

sirenia-ailyn-teljesitmenye-nem-volt-megfelelo-11210106.jpg

Azonban a baj nem jár egyedül, a jelenleg kínai turnéja végére érő stavangeri csapat néhány órával ezelőtt kifejtette a konkrét problémát a menedzsmenttel és a zene üzleti részével kapcsolatban:

"Miután szerencsétlenségünkre törölni kellett a spanyol turnét, még néhány dologra szeretnénk felhívni a rajongók, barátok figyelmét. Sajnálatos az a tény, hogy rengeteg promoter van, akik megpróbálják elszakítani az együtteseket a rajongóiktól. Az utóbbi években olyan dolgokat láttunk, mint például a dokumentumok és a banki tranzakciók körüli sunnyogások. Az ipar folyton változik, és mi is próbáljuk a rutinunkat ehhez igazítani. Más zenekarok, akik barátaink, ugyanezeket tapasztalták! A partnerek mindent megtesznek, hogy ezek a dolgok ne fordulhassanak elő, de ezt 100%-osan kivédeni nem lehet, mert még a sokszor megbízhatónak hitt emberek is rossz irányba fordulnak. Azonban szeretnénk, ha tudnátok: bármilyen gond adódik, jogotok van a jegyeitek árának visszatérítését igényelni! Vegyétek fel a kapcsolatot a céggel, akitől a jegyet vettétek és követeljétek vissza a pénzeteket. Amennyiben nem hajlandók kifizetni Titeket, menjetek a rendőrségre! Szerencsére még vannak profi és csodálatos ügynökök, folyamatosan találkozunk újakkal és bővítjük a kapcsolatainkat. Partnereink már utánanéztek a lehetőségeknek, hogy megtarthassuk a Spanyolországba tervezett turnét. Mindent megteszünk! Szeretjük a rajongóinkat és szeretünk játszani Nektek, élvezzük, hogy a zene összeköt minket! Soha nem fogjuk hagyni, hogy ezt bárki elvegye tőlünk! Tartsatok ki, hamarosan találkozunk!"

- olvasható a posztban. 

Rájár a rúd Emmáékra, hiszen nem ez az első ilyen eset; korábban Izraelben is több hetes késéssel tudták megtartani egy koncertjüket - szintén a promoter hibájából.

 

Klippremier: VUUR - My Champion - Berlin

Itt az újabb nóta

Anneke van Giersbergen tavaly decemberben életre hívott új zenekara, a hollandul tüzet jelentő VUUR bemutatkozó lemeze október 20-án kerül boltokba. A korong azért különleges, mert mindegyik rajta található szám egy-egy város előtt tiszteleg majd - így egy teljesen egyedi anyaggal bizonyíthatja tehetségét és sokoldalúságát az énekesnő. Az albumot egyébként az a Joost van den Broek producerelte, aki az Epica és a Xandria lemezei kapcsán is végzett ilyen munkálatokat.

maxresdefault_1_1.jpg

Elsőként a Days Go By - London című szerzeményt mutatták be a nagyérdeműnek Anneke és a fiúk, amely az 1666-os londoni tűzvészről íródott, néhány hete pedig beszámoltunk arról, miszerint új klippel készül a formáció, ám azt nem árulta el a banda, melyik tételhez forognak a kamerák. Tegnap jelentette be az együttes, hogy a My Champion - Berlin című dal fog megjelenni, és nemrég ki is került a videó a Youtube-ra. A szerzemény a második világháború utáni Berlint veszi alapul. A városban 1873. szeptember 2-án felemelték a Győzelmi oszlopot a porosz-dán háború emlékére, amikor is a poroszok arattak győzelmet, és a város beszél hozzá, kéri, hogy adjon erőt a háború idején.

 

Itt az Arch Enemy lemeze!

Megjelent a Will To Power

Elérkezett a svéd/kanadai együttes rajongótábora számára a várva várt nap: megjelent a Will To Power címet viselő vadonatúj album, amelyről három dalt megmutatott a formáció: elsőként a The World Is Yours-t, majd a The Eagle Flies Alone-t, tegnap pedig a First Day In Hell is meghallgathatóvá vált. 

aepromo3_1.jpg

Alissa White-Gluz énekesnő tegnap árulta el, hogy a The Agonistban töltött utolsó pár év alatt depresszióban szenvedett, és a friss lemez dalaiban adta ki ezzel kapcsolatos érzéseit. A frontasszony szerencsére sikeresen kilábalt a gyakran testi tüneteket is felvonultató lelki betegségéből, ebben természetesen segítségére volt párja, Doyle is (The Misfits).

A lemez dallistája:

1. Set Flame To The Night
2. The Race
3. Blood In The Water
4. The World Is Yours
5. The Eagle Flies Alone
6. Reason To Believe
7. Murder Scene
8. First Day In Hell
9. Saturnine
10. Dreams Of Retribution
11. My Shadow And I
12. A Fight I Must Win

archenemywilltopowercd_1_1.jpg

Megérkezett a Hallatar és Heike Langhans közös felvétele

A My Mistake címet viseli a szerzemény

Juha Raivio év elején hívta életre Hallatar nevű projektjét, amelyben a HIM egykori dobosa, Gas Lipstick és az Amorphis énekese, Tomi Joutsen is helyet kapott. Céljuk egy, a tavaly áprilisban elhunyt Aleah Stanbridge dalszövegein alapuló lemez megalkotása volt, amely október 13-ával a boltok polcaira kerül.

hallatarband2017_638.jpg

Aleah és Juha a Trees Of Eternityben zenéltek együtt, ám az énekesnő tavaly, 39 éves korában rákbetegség következtében elhunyt. Juha, aki egyben élettársa is volt, akkoriban azt nyilatkozta: nem tud tovább alkotni, azonban idén úgy döntött, kiadja fájdalmát a művészet segítségével. Egy hét alatt megírta a zenét a Hallatar-albumhoz, amelynek felvételei elkészültek, és a Trees Of Eternity Hour Of The Nightingale című lemezéhez hasonlóan a finn Svart Records gondozásában jelenik majd meg. 

A tracklist:

01. Mirrors
02. Raven’s Song
03. Melt
04. My Mistake (feat. Heike Langhans)
05. Pieces
06. Severed Eyes
07. The Maze
08. Spiral Gate
09. Dreams Burn Down (feat. Aleah Starbridge)
hallataralbumjune.jpg

A kiadvány borítója

108448_artist.jpg

Aleah Stanbridge 39 évesen, 2016. április 18-án hunyt el - 2013 decembere óta küzdött a rákkal.

Elsőként a Mirrors című számhoz forogtak a kamerák, most pedig a Soundcloudon elérhetővé vált a My Mistake című szerzemény is, amelynek érdekessége, hogy a svéd Draconian frontlánya, Heike Langhans is énekel benne - ő volt egyébként Aleah egyik legközelebbi barátnője.

 heike.jpg

Heike Langhans, a Draconian énekesnője - jó barátnők voltak Aleah-val.

 

Alissa White-Gluz: "Depressziós voltam!"

Lelki betegségéről vallott az énekesnő

Az Arch Enemy albuma pénteken jön Will To Power címmel, pár órája pedig megmutatták rajongóiknak a First Day In Hell című számot is - korábban a The World Is Yours és a The Eagle Flies Alone című dalokat láthattuk és hallhattuk a csapattól.

alissa3.jpg

Alissa pár hónappal ezelőtt vallott a The Agonistból való kirúgásáról, amely rendkívül megviselte őt - annak ellenére, hogy a bandában töltött utolsó néhány évét végigkísérte a depresszió. Egy videóinterjúban az énekesnő őszintén vallott titkáról:

"Amíg nem ismered a depressziót, nem tudod, mi történik ilyenkor az emberrel."

- magyarázta Alissa, és mivel ez az állapot gyakran fizikai tünetekkel is jár, az ember azt hiheti, komoly testi betegség állhat a háttérben. 

"Azt hiszed, meghalsz, azt hiszed, komoly betegség támadott meg. Sikerült kijutnom ebből a gödörből. Hat-nyolc hónapig önsegítő könyveket olvastam, kognitív viselkedésterápián vettem részt. Ez egy olyan időszak volt, amikor rájöttem: képes vagyok legyőzni önmagam."

A teljes interjút itt nézhetjük meg:

 

Új videóval készül a Dark Sarah

Néhány napon belül érkezik a kisfilm

A Heidi Parviainen vezette finn csapat második albuma, a The Puzzle tavaly novemberben jelent meg, amelyről három videoklip látott napvilágot: a Little Men, a Charlotte Wessels vendégszereplésével készített Aquarium és a JP Leppäluoto-val felvett Dance With The Dragon.

heidijp.jpg

Utóbbi kisfilm annyira népszerű lett, hogy a Charonból és a Northern Kingsből is ismert énekes Heidiékhez csatlakozott. Később az énekesnő elárulta: boldog, hogy Juha-Pekkával dolgozhatott és a következő lemezen is együttműködik kollégájával. Még egy augusztus 31-i posztban árulta el Heidi: hamarosan új videóval jelentkezik a Dark Sarah, és e hétre ígérte az újdonságot, amelyben természetesen az énekes is szerepelni fog. 

 

10 példaképem!

Napestig tudnám sorolni, hogy kiket és miért szeretek, de a rengeteg énekesnőből kiválasztottam a számomra 10 legmeghatározóbbat és néhány mondatban összefoglaltam, miért is tartom példaképemnek az illető művésznőt. :) 

10. Anette Olzon (ex-Nightwish, The Dark Element)

ao.jpg

Bár a Nightwishból való eltávolítása után megjelent szólóalbuma, a Shine nem aratott nagy sikert, Nettie nem adta fel. Jani Liimatainennel közös új albuma, The Dark Element címmel nemsokára boltokba kerül, az első dal pedig igen erős lett. Emellett Anette tökéletes példája annak, hogy plasztikai műtét nélkül is visszanyerheti egy nő az alakját három gyermek világra hozatala után is. 2014 első felében kezdett keményen edzeni a svéd énekesnő, Instagramján rendszeresen posztolt is képeket edzéseiről, pár hónap után már látható is volt az izzasztó munka eredménye. Ezért Anette példaképként állhat minden nő elé, megmutatva, hogy a megereszkedett bőrt is fel lehet tölteni izommal.

9. Sharon den Adel (Within Temptation)

588158.jpg

A Within Temptation frontasszonya az egyik legtökéletesebb példa, hogyan is egyeztesse össze egy nő a karrierjét az anyasággal, családi életével - Sharonnak három gyermeke született a banda másik alapítójától, a gitáros Robert Westerholttól. A gyermekkorában sok országot megjárt holland énekesnő maga is egy nagy gyerek, rengetegszer bolondozik, viccelődik. Emellett rajongói beszámolók alapján hihetetlenül közvetlen ember, ami mindenképp dicséretet érdemel.

8. Cristina Scabbia (Lacuna Coil)

cristinascabbiasolo2012new_638.jpg

Az olasz Lacuna Coil dalospacsirtája idén töltötte 45. életévét, ám ezt senki meg nem mondaná róla, elvegyülhetne bármelyik főiskolás buliban. Sharonhoz hasonlóan nem tanult énekelni és nem játszik hangszereken, ennek ellenére mégis napjaink egyik legnépszerűbb metálénekesnője - azt hiszem, az ilyen művészekre mondhatjuk, hogy őstehetségek. Talán az olasz temperamentum vagy csak a mosolya, de van valami ebben a nőben, ami megfogja az embert.

7. Shirley Manson (Garbage)

shirley.jpg

12 éves koromban hallottam először a hangját és azonnal megszerettem. Ő volt az első női rockénekes, akire csodálattal tekintettem. Ő is az a nő, akin nem látszik a kora (augusztus 26-án töltötte az 51. évét), talán szülőhazájának (Skócia) tiszta levegője, a genetika vagy a vegetáriánus étrend teszi ezt? Nem tudni, mindenesetre sokan szeretnének 51 évesen így kinézni, az tuti. A Garbage legtöbb dalszövegét ő írja, fellépésein pedig húszéveseket megszégyenítő energiával tombol.

6. Ailyn (ex-Sirenia)

gothic-metal-ailyn-wallpaper-bands-sirenia-wallpapers-brunettes.jpg

Pilar María Del Carmen Mónica Giménez Garcia néven született az Ailyn művésznevet viselő spanyol szépség, aki idén lett 35 éves. Kislány kora óta előadóművészi pályára készült, 11 éves kora óta énekel, hazájában már a Sireniához való csatlakozása előtt is elismert énekesnő volt. Szerepelt a 2007-es spanyol X-Faktorban, ahonnan a negyedik körben kiesett, de nem bánkódott, hiszen egy évvel később már a norvég csapat frontlányává vált, és rekordhosszúságú ideig, 8 éven át erősítette Morten Velandéket. Kirúgása nem éppen korrekt módon zajlott, erről többször írtam már és ő maga is kifejtette, hogy igazságtalannak érzi a döntést. Ailyn 7 éves kora óta az 1-es típusú cukorbetegségben szenved, ám mindig keményen dolgozik, tökéletes példa arra, hogy nem szabad feladni, ha az élet próbatételek elé állít minket. Nem mellesleg egy hihetetlenül cuki lány, aki szereti a rajongóit. Életkorából ő is legalább egy tízest letagadhatna. Szerintetek is?

5. Anneke van Giersbergen (VUUR)

roel-photo-portrait-anneke-van-giersbergen.jpg

A The Gathering élén vált ismertté a 44 éves holland énekesnő, aki több együttesben és szólómunkákban is megmutatta sokoldalúságát, tehetségét. Jelenleg a VUUR-ral foglalkozik aktívan a mindig mosolygós, bájos Anneke, aki nem rest akár jótékonykodni sem, például egy ilyen rendezvényen több kilométert gyalogolni egy nemes cél érdekében. Anneke-nek van egy 12 éves fia, Finn, és igen gyakran megmutatja családját, színpadon kívüli életét is Instagram-profilján. Közvetlensége és csodálatos hangja nem változott az évek múlásával, rengeteg fiatal énekesnőnek ő a példaképe - nem véletlenül.

4. Charlotte Wessels (Delain)

charlottedelainsolo2014promo_638.jpg

A szintén holland Charlotte 30 éves, ám kislányos bájának köszönhetően simán kinéznénk belőle akár a szomszéd középiskolás csajszit is. A Delain énekesnője ahányszor stílust váltott az évek során, úgy találta meg önmagát. A nemrég házasságot kötött, szoprán hangú Charlotte a színpadon mindig "együtt van" a közönséggel, így a csapat minden bulija fergeteges hangulatban zajlik. A dalospacsirta elszántan harcol a gótok és hasonló szubkultúrához tartozó embereket érintő gyűlölet-bűncselekmények ellen, ezt mutatja a We Are The Others című dal is, amelyet Sophie Lancaster emlékére írt. Hihetetlenül fiatalos külsejét vegetáriánus ételekkel és jógával igyekszik megőrizni - eddig bejött, nagyon is. 

3. Tarja Turunen (ex-Nightwish, szólista)

tarja-turunen-performs-at-xiii_-amphi-festival-in-cologne-07-23-2016_10.jpg

A Nightwish első frontasszonyaként ismertté vált Tarja Turunen a bandából való kipenderítése után nem esett kétségbe: elkezdte újra felépíteni karrierjét, és ez sikerült is neki, hiszen mindegyik szólóalbuma remek fogadtatást kapott. Koncertjei rendre telt ház előtt zajlanak, a lírai szoprán énekesnő elmondása szerint pedig közönsége most jóval személyesebb, mint a Nightwish idején. Tarjának határozottan jótt tett tehát a szólózás, de az idő is: napról napra gyönyörűbb a finn művésznő, akinek kislánya, Naomi 2012 nyarán jött világra - a gyermek édesapja Tarja férje, egyben menedzsere, az argentin Marcelo Cabuli, akivel 2003-ban álltak oltár elé. A jelenleg Spanyolországban élő énekesnő tehát kiteljesedett, beérett - napjaink egyik legnépszerűbb előadójáról beszélhetünk.

2. Aleah Stanbridge(†) (Trees Of Eternity, szólista)

elhunyt-enekesnojere-emlekezik-a-trees-of-eternity-10231129.jpg

A Dél-Afrikában világra jött, de kétezres években családjával Svédországba települt énekesnő július első napján ünnepelte volna 41. születésnapját. Aleah gyönyörű volt és tehetséges. Ő írta a Trees Of Eternity Hour Of The Nightingale című lemezének összes dalszövegét, énekstílusa pedig egészen egyedi volt. A legtöbb énekesnő vagy operásan, vagy kimondottan metálosan énekel, vagy éppen hörög. Aleah csak énekelt. Egyszerűen énekelt bársonyos, suttogós lírai alt hangján, amellyel megbabonázta az embert. Párja, Juha (aki a Swallow The Sun gitárosa is egyben) szerencsés volt, hogy egy ilyen nőt választott. Aleah tiszta lélek volt, állatvédő és vegán, túl szép lelke volt ehhez a világhoz. 2016. április 18-án hunyt el, rákbetegség következtében.

1. Alissa White-Gluz (ex-The Agonist, Arch Enemy)

74845b531fbde6c5b96834408d748ff7_442.jpg

A 32 éves, kanadai származású Alissa a The Agonsitban kezdte karrierjét, majd 2014-ben a svéd Arch Enemy éléről távozó német énekesnőt, Angela Gossow-t váltotta. Extrém megjelenésével, hajviseletével, piercingjeivel bátran szembemegy a mai társadalom által támasztott elvárásokkal. Alissa 13 éves kora óta vegán, azaz nemcsak húst, de tojást és tejet sem fogyaszt, többször szerepelt a PETA kampányaiban is. Elítéli a drogokat, az érzelmek nélküli szexet és az iskolai terrort. Párja, Doyle 21 évvel idősebb nála, de a szerelem ugye nem matematika. Imádpm a hajszínét, a piercingjeit, a hörgését. És mivel én is vegán vagyok, egyértelmű volt, hogy ő nagy kedvencem lesz. És ő lett a legnagyobb kedvenc. 

 

 

 

 

Újabb dallal jelentkezett az Arch Enemy

Pénteken érkezik az album!

Alissa White-Gluz és a srácok második közösen készített lemeze pénteken, Will To Power címmel jelenik meg, két számot mutatott meg eddig a korongról a svéd/kanadai formáció a The World Is Yours és az Eagle Flies Alone című szerzemények képében. 

alissa2158.jpg

Most itt az újabb dal, a First Day In Hell:

 

 

A csapat 15-én indul közel egy hónapos turnéra az új koronggal, a koncertsorozat az ausztriai Innsbruckban kezdődik és Samarában, Oroszországban ér véget október 11-én. Ám a bulik jövőre folytatódnak; január 12-én, Münchenben indul újabb európai turné, amely február 7-én Saarbrückenben fejeződik be. 

Alissa eközben gőzerővel dolgozik szólóalbumán is, amelyen olyan zenészek működnek közre, mint a Kamelotos Oliver Palotai, Arch Enemy-s társa, Jeff Loomis vagy párja, Doyle. Az énekesnő projektje egyszerűen Alissa név alatt fut és a készülő újdonság a tervek szerint 2018-ban kerül a boltok polcaira. 

A banda Will To Power című lemezének dallistája a következő:

1. Set Flame To The Night
2. The Race
3. Blood In The Water
4. The World Is Yours
5. The Eagle Flies Alone
6. Reason To Believe
7. Murder Scene
8. First Day In Hell
9. Saturnine
10. Dreams Of Retribution
11. My Shadow And I
12. A Fight I Must Win

archenemywilltopowercd.jpg

 

süti beállítások módosítása