Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

41 éves lenne Aleah Stanbridge

Emlékezés egy angyalra...

2017. július 01. - Jurancsik Eszter

full_1.jpg

A tavaly április 18-án eltávozott Aleah Stanbridge a mai napon ünnepelné 41. születésnapját. 

A különleges hangú, angyali szépségű énekesnő a Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Fokvárosban látta meg a napvilágot 1976. július elsején, Julia Liane Stanbridge néven. Szülei, Gillian és Roland angol és svéd származásúak, egy bátyja van, Duchesne, aki három évvel idősebb nála. 

A kis Aleah már 8 évesen énekelt, Sharon den Adelhez hasonlóan nem járt soha tanárhoz, 13-14 évesen pedig már verseket, dalszövegeket írt. Szüleivel és testvérével a kétezres évek elején költöztek Svédországba, az Örebro megyében található Ramshyttan-ba. Szülei nem sokkal később elváltak. Itt kezdődött zenei karrierje 2007-ben, amikor Aleah néven demó felvételeket készített. Egy évvel később találkozott a Swallow The Sun gitárosával, a finn Juha Raivióval, aki teljesen véletlenül hallotta meg az énekesnő dalait. A zenészt azonnal elbűvölte a lány kellemes, suttogós, bársonyos hangja. Azt mondta kedvese énekstílusáról: 

"Sokkal több érzelmet közvetített a suttogása, mintha operásan vagy kimondottan rockosan énekelt volna. Soha nem lesz még egy ilyen különleges énekes és dalszerző, mint Ő!"

d85ff6294d924e44b3d097038abf00bf_1.jpg

"Svédországba utaztam, hogy találkozzak Aleah-val, és azonnal tudtam, hogy mind a zenében, mind a magánéletben egymásnak teremtettek minket. Hiszem, hogy ez meg volt írva a csillagokban..."

 

155786.jpg

"Menthetetlenül egymásba szerettünk. Svédországba költöztem, és Aleah családjának kis, falusi házában éltünk, állatokkal körülvéve, élveztük a nyugalmat és a természetet."

2009-ben alalult közös csapatuk, a Trees Of Eternity. 2013-ban jelent meg EP-jük Black Ocean címmel, majd elkezdték a nagylemez, a Hour Of The Nightingale felvételeit is. Ez év decemberében szembesültek a lesújtó hírrel: Aleah-nál rákot diagnosztizáltak. "Azon az estén minden összetört!" - mondta Juha pár hónapja az Inferno nevű finn rockmagazinnak a betegség kiderülése kapcsán. Nem szóltak a hírek arról, hogy pontosan milyen ráktípus támadta meg a tehetséges énekesnőt, ám édesanyja, Gillian egyik Facebookos posztjából kiderült, hogy valamilyen nőgyógyászati betegségről lehetett szó. Gillian leírta, hogy korábban el akarta küldeni lányát szűrésre, ám Aleah tartott a férfi orvostól, az ő női orvosa pedig nem tudta fogadni. Az is olvasható az anya egyik bejegyzésében, hogy 2016 januárjában kezdett lánya állapota igazán romlani, egy komolyabb rosszulléte után kórházba kellett szállítani, szív-és tüdőpanaszok álltak a háttérben. Valószínűleg az alattomos betegség már áttéteket adott. Az énekesnő nem volt híve a hagyományos orvoslásnak, de alávetette magát a kezelésnek. Emellett alternatív gyógymódokkal is próbált gyógyulni, végigcsinált vitaminkúrákat és keleti terápiákat is.

A korong felvételeit végül 2014-2015 folyamán fejezte be a formáció, Aleah-nak és Juhának pedig Kai Hahto (Nightwish, Wintersun), Fredrik és Mattias Norrman (ex-Katatonia) segédkeztek. 

megjelent-a-trees-of-eternity-legujabb-albuma-01090257.jpg

2016. április 18-án Aleah szervezete feladta a harcot a rákkal folytatott több, mint három évig tartó csata után. Halála után Juha súlyos depresszióba zuhant. 

"Képtelen vagyok tovább zenélni!"- nyilatkozta akkoriban. Végül mégis végigjárta a kiadókat, és a finn Svart Records segítségével megjelenhetett a Hour Of The Nightingale. Juha elmondása szerint szívmelengető érzés olvasni a rajongói leveleket, visszajelzéseket, ez ad számára erőt ahhoz, hogy továbbra is minden reggel felkeljen és dolgozzon. Paradox módon pont a veszteség, a gyász megélése által kap új inspirációkat.

jybyu4x.jpg

 

Aleahról annyit még illik tudni, hogy aktív állatvédő volt és vegán, különösen a macskákért és a lovakért rajongott. Szeretett jógázni és meditálni, sokszor órákon keresztül. Gyakran elmélyült a szoba sötétjében, gondolatait kizárva. Mintha egy másik világba került volna ilyenkor. Rajongott Keletért, sokat utazott Juhával és édesanyjával, mindig újabb és újabb élményeket szerezve. Juha elmondása szerint Aleah fénye a legsötétebb démonokat is legyőzte. Így szállt szembe betegségével is, amely azonban sajnos győzött a fiatal szépség felett.

3.jpg

Juha év elején létrehozta a Hallatar nevű csapatot a HIM egykori dobosával, Gas Lipstickkel és Tomi Joutsennel (Amorphis), No Stars Upon The Bridge címmel hamarosan albumot jelentetnek meg, amelyen felhasználták Aleah verseit is a dalok készítéséhez.

Juha így nyilatkozott a lemezfelvételekről:

"Szeretett társam, Aleah Stanbridge tavaly áprilisi halála után összegyűjtöttem az írásait, dalszövegeit és verseit, hogy biztonságban tudjam őket és a szívembe őrizhessem. Körülbelül egy hónappal életem legsötétebb napja, 2016. április 18-a után tudtam, hogy kézbe kell vennem a gitáromat, hogy alkossak valamit, különben teljesen elpusztulok. És akkor valami felbukkant a sötétből, megírtam a zenét a Hallatar-albumhoz egyetlen hét alatt. Nem sok mindenre emlékszem abból a hétből, ahogyan egyetlenegy napból sem, mialatt a zenét szereztem. Arra viszont tisztán emlékszem, hogy amikor elmélyültem a zeneszerzésben, megígértem magamnak, hogy bármilyen zene is jön ki belőlem, nem fogok rajta változtatni utólag semmit. Csak az számított, hogy a zenék örökre megmaradjanak olyan formában, ahogyan megszülettek..."

Aleah életfilozófiája egyébként így hangzott (egy 2014-es interjúban olvasható):

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy a felét olyan dolgokkal töltsd, amelyek nem okoznak örömet. Kövesd a szíved, a szenvedélyed és az inspirációid, így eljutsz az igazi feladatodig!"

 

300x300.jpg

Aleah testét visszaadta a földnek, ám lelke tovább él zenéjén keresztül. Nyugodj békében, Csalogány Királynő!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6812632815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása