Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Marko Hietala nem zárkózik el attól, hogy közös projektet indítson Tarjával

2024. március 09. - Jurancsik Eszter

tarja_turunen_marko_hietala_2023.jpg

Az egykori Nightwish-tagok közötti barátság szorosabb, mint valaha, hiszen Tarja Turunen és Marko Hietala minden múltbéli sérelmet eltemettek és nemrég egy közös latin-amerikai turnét is lebonyolítottak. Ennek előzménye Tarja egyik tavaly nyári koncertje volt Svájcban, ahol Marko meglepetésvendégként állt színpadra, hogy elénekeljék a Nightwish egyik legikonikusabb dalát, a The Phantom of the Operát.

Bár évekkel korábban, a Svéd-és Finnországot érintő Raskasta Joulua elnevezésű, speciális karácsonyi koncertsorozaton már megosztották egymással a színpadot, az áttörést egyértelműen a fent említett buli jelentette.

Tarja már korábban mesélt Markóról és a hozzá fűződő kapcsolatáról, most pedig az 58 éves zenész fedte fel a jövőre vonatkozó elképzeléseit - az El Planeta del Rock nevű internetes magazinnak elárulta: egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy közös projektet indítsanak Tarjával, amelynek minden bizonnyal rengeteg rajongó örülne.

Nem zárkózom el ettől a lehetőségtől! Konkrétan még nem esett szó arról, hogy bandát alapítunk, de jelenleg egy teljesen másfajta kapcsolat van köztünk, mint korábban. Amikor csatlakoztam a Nightwish-hoz, a rajongótáborok már akkor is nagyon széthúztak, nehéz volt megtalálni az igazságot.

 a3.jpg

Olyan volt, mint egy menedzserek között zajló háború, ahol mindkét oldalról mondanak dolgokat, és rengeteg zűrzavar lett ebből. Amikor a karácsonyi koncerteken részt vettünk, akkor jöttünk rá, hogy barátokként elveszítettük egymást. És ez volt az oka annak, amiért újra egymásra találtunk.

- részletezte Marko a tényeket, aki 2021-ben intett búcsút a Nightwishnak - indoklásában a depressziója és a zeneipar kapzsisága szerepelt. 

Sok rajongó rebesgeti, miszerint a két zenésznek egy közös albumot kellene készíteni - ennek egyik előfutára is lehet akár a Left on Mars című szerzemény, amely Marko és Tarja közös dala.

 

Májusban érkezik a Jinjer első DVD-je!

429937521_947450320084288_1102848696144337567_n.jpg

"Live In Los Angeles" címmel első DVD-je megjelentetésére készül a Jinjer. Az ukrán csapat még 2022. december 22-én állt színpadra a kaliforniai nagyvárosban, a The Wiltern elnevezésű koncerthelyszínen, a show-t pedig kamerák rögzítették - a kiadvány május 17-én kerül boltokba a Napalm Records égisze alatt. 

A koncertfelvétel nemcsak az utóbbi évek átvészelését, hanem a zenekar 15 éve tartó karrierjét is fémjelzi - utalva ezzel a több, mint két éve tartó orosz-ukrán háborúra, amely egy akkor már nyolc éve tartó konfliktus eszkalálódása volt. 

A 2022-es turnénk végén megtartott teltházas Los Angeles-i koncertünk tökéletes alkalom és helyszín volt arra, hogy valami különlegeset alkossunk - valami olyasmit, mint egy régóta várt DVD a Jinjertől! A zsúfolásig megtelt, fantasztikus helyszín, az őrült nyugati parti hangulat, és ami a legfontosabb, hogy anyait-apait beleadtunk, miután hat hónapig turnéztunk a világ körül - Európától Ausztráliáig és vissza az USA-ba -, extra különleges alkalommá tette ezt az estét. Azon rajongók számára, akik azon az estén a Wilternben velünk tartottak, felejthetetlen koncert volt, de most minden egyes rajongó megtapasztalhatja és élvezheti azt a remek setlistet, amely a régebbi albumok legnagyobb slágereit és a legújabb dalokat is tartalmazza. Ez nem csak egy DVD vagy egy élő album, hanem a Jinjer karrierjének első 15 évét is így ünnepeljük meg, mielőtt továbblépnénk a következő fejezethez.

- adta hírül a formáció, majd az is kiderült, hogy a rögzítés ötlete nem volt előre eltervezve:

A "Live In Los Angeles" a banda részéről spontán döntés volt, a lehető legnyersebben megörökítve, hogy az élő koncertekből áradó szenvedélyt kihangsúlyozzák. Ez a kiadvány a Jinjer diszkográfiájának bombasztikus keveréke - olyan rajongói kedvencekkel, mint a Sit Stay Roll Over, a Home Back és a Pisces. Az élő album 16 dalt tartalmaz különböző hangformátumokban, néhányat szigorúan limitáltan: a deluxe digipack nemcsak egy DVD-t tartalmaz, hanem két további dalt is, a Wallflower-t és a Disclosure!-t, amelyeket 2023-ban Párizsban rögzítettek.

Kedvcsinálóként a Tatiana Shmayluk vezette együttes -akik dolgoznak következő lemezükön- megjelentette a Call Me a Symbol című dal koncertfelvételét:

A dalok listája:

01. Intro
02. Sit Stay Roll Over
03. Teacher, Teacher!
04. Copycat
05. Home Back
06. I Speak Astronomy
07. As I Boil Ice
08. Judgement (& Punishment)
09. Dead Hands Feel No Pain
10. Vortex
11. Who Is Gonna Be The One
12. Sleep Of The Righteous
13. Call Me A Symbol
14. Perennial
15. Pisces
16. On The Top

Zenészek:

Tatiana Shmayluk - ének
Roman Ibramkhalilov - gitár
Eugene Abdukhanov - basszusgitár
Vlad Ulasevich - dob

jinjerliveinlosangeles-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

 

 

 

Morgan Lander: "A zene manapság elérhetőbb mint valaha, és ennek sokat köszönhetünk!"

417203894_696755075771410_4048341882488384304_n.jpg

Februárban, 13 év után jelentkezett új dallal a kanadai Kittie - az Eyes Wide Open képében ízelítőt kaphattunk ebból, ami a banda készülőben lévő új albumán vár ránk. A csajok az Egyesült Államokban található Nashville-ben kezdték meg a korong rögzítését tavaly ősszel, egyelőre viszont nincs hír arról, hogy mikor is kerül boltokba az újdonság.

Ez az egész teljesen újnak tűnik. Tudom, hogy régóta a pályán vagyunk, de a lemezkészítés és kiadás tekintetében ez egy teljesen új korszak.

- mesélte nemrég a zenekar énekese, Morgan Lander a MetalSucks podcastjében.

Egyszerűen csak élvezni akarjuk ezt az egész folyamatot, és mosolyt csaljunk az emberek arcára. Minden, ami egy új album megjelenésével jár, például új merch cuccok és koncertek, a nyakunkba szakad, de mi ezt kimondottan szeretjük. Minden olyan izgalmasnak látszik, mi pedig egyszerűen megéljük az egészet. Amikor 2011-ben az "I've Failed You albumunk megjelent, a Spotify és a hasonló zenei platformok még nem léteztek, vagy ha voltak is ilyenek, az emberek még mindig a kézzel megfogható zene mellett döntöttek, CD-t vásároltak.

426206445_945338103617845_780466619292022804_n.jpg

Most, a streaming korában a zene elérhetőbb, mint valaha, és több ember hallgat zenét. Annak ellenére, hogy nem hoz igazán komoly bevételt, mégis hatalmas előnye van, hiszen a közönség nagyobb, és a fiatalabbak is felfedeznek minket. A streaming szolgáltatók által hallgatják a teljes diszkográfiánkat, ezzel életben tartva a zenénket. Végső soron ez segített abban, hogy újabb és újabb lehetőségeket kapjunk, tehát egyáltalán nem vagyok ellene, és kíváncsian várom, mit hoz a jövő.

Az együttes jelenlegi felállása a következő:

Morgan Lander - ének

Mercedes Lander - dob

Tara McLeod - gitár

Ivana Vujic - basszusgitár

 

süti beállítások módosítása