Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Floor Jansen: "Az élet nagyon rövid..."

2023. március 11. - Jurancsik Eszter

331584663_3306366082964268_7215810009047089987_n_1.jpg

A Nightwish frontasszonya 2022 októberében szembesült a nők rémálmával: egy rutinvizsgálat alkalmával mellrákkal diagnosztizálták. A Metal Hammer magazinnak nemrégiben részletesen mesélt arról, hogyan érezte magát, amikor megkapta a hírt, és hogyan teltek az operációt követő hetek. 

Két héttel azelőtt kaptam meg a diagnózist, hogy Dél-Amerikába utaztunk a zenekarral. Sokként ért! Elmentem a mammográfiás vizsgálatra, néhány nappal később pedig az orvosom felhívott, hogy menjek be a rendelőbe. Arra gondoltam, valamit elcsesztek a felvételekkel, vagy ilyesmi. Meg sem fordult a fejemben, hogy találtak valamit, amíg ott nem voltam, és közölték velem a rossz hírt. 

Ekkor írta azt a bizonyos nyílt levelet közösségi oldalain, amely felrobbantotta az internetet, a metal kedvelő közönség pedig egy emberként aggódott az énekesnőért. Floort egy nappal azután műtötték meg, hogy a Nightwish turnéjáról hazatért Svédországba, ahol férjével, a Sabaton-dobos Hannes Van Dahl-lal és hatéves kislányával, Frejával él.

Megírtam a posztot, hogy rákom van, a rajongók pedig elárasztották a komment szekciót a saját történeteikkel, vagy a barátaik, ismerőseik történeteivel, amelyek a gyógyulásról szóltak, és már nem éreztem magam annyira egyedül. Akkor tudatosult bennem, hány ember szenved ebben a kibaszott betegségben. A zenébe fojtottam az érzéseimet, beszélgettem a bandatársaimmal, a stábbal, a menedzsmenttel, és mindenki mellém állt, bátorított.

nw.jpg

Szükségem is volt erre, mert amikor megtudod, hogy rákos vagy, mentálisan egy igen szar állapotba kerülsz. Ha egy daganat van a testedben, az egyetlen, amire gondolni tudsz, hogy valahogy eltűnjön onnan.

- emlékezett vissza a nehéz napokra Floor, aki az operációt követően hetekre eltűnt a közösségi médiából, hogy a felépülésére koncentrálhasson. A beavatkozás után két nappal ugyan megosztotta követőivel, hogy a tumort sikeresen eltávolították a melléből, valamint azt is, hogy mivel a betegség időben felfedezésre került, jók az esélyei a gyógyulásra, de ezt követően csend honolt az énekesnő háza táján. Követői azonban folyamatosan szeretetükről és támogatásukról biztosították őt, valamint több kollégája is szívmelengető szavakat írt a bejegyzéshez.

Az európai Nightwish-turné november 20-án startolt Belgiumban, Floor pedig néhány nappal a koncertkörút előtt értesült arról, hogy a vizsgálatok szerint a rák nem terjedt át más szerveire, így megkönnyebbülve indulhatott útnak a csapattal. A jó hírt rajongóival is megosztotta, amely posztban leírta: még nem 100%-os a felépülése, de a szeretet, amit kap, biztosan megadja neki az erőt, hogy végigcsinálja a bulikat. 

Kissé alábecsültem a gyógyulási folyamat idejét és a vele járó kellemetlenségeket. Ott volt a műtéti heg a bőrömön, fáradt voltam és kimerült, de a családom támogatott. Morfiumot kaptam, az egész testemet megviselte az operáció. 

Amikor kézhez kapta a sokkoló diagnózisról szóló leletet és megírta a betegségéről szóló bejegyzését, Floor arra kérte az őt követő nőket, hogy vegyék nagyon komolyan ezt a kórt, járjanak rendszeresen szűrővizsgálatokra.

327920594_904081067706357_2643203366802867450_n.jpg

Svédországban a nőknek 40 éves kortól javasolják az éves mammográfiás vizsgálatot, míg Hollandiában ez a kor 50 év. Rengetegen ismernek, és a helyzetemből adódóan megvan a lehetőségem arra, hogy sok embernek segíthessek. Ezért is hívtam fel a figyelmet a nyílt levélben arra, hogy rendszeresen vizsgáltassák ki magukat a lányok és asszonyok. Szerencsésnek érzem magam, mert ha Hollandiában élnék, a daganat észrevétlen marad, és a későbbiekben tovább nőtt volna...

A rák diagnózisa akkor is hidegzuhanyként éri az embert, ha időben elkapják. Floor januárban kapott sugárkezelést, hogy megakadályozzák a daganat kiújulását, egyúttal az elmúlt hónapokban átszervezte prioritásait is. 

Nem gondoltam arra, hogy meghalok. De az élet rövid. Nagyon rövid! 

- zárta sorait az énekesnő, akinek első szólóalbuma, "Paragon" címmel március 24-ével kerül a boltok polcaira.

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr4918069680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása