Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Újra dolgozik Amanda Somerville

Készülőben az új Trillium album!

2017. október 01. - Jurancsik Eszter

Az amerikai származású, Németországban élő Amanda hihetetlenül boldog, hiszen nemrégiben felfedte: két évvel kislánya, Lana Elise születését követően ismét áldott állapotban van, ráadásul két babát hord szíve alatt.

amandasomervillefaceprofilkepe.jpg

Kiderült az is, hogy egy légúti fertőzés miatt nyáron kórházba került, pont a kritikus első trimeszter alatt, és a méhében fejlődő magzatok védelme érdekében nem vehetett be gyógyszert panaszai enyhítésére, sőt, a betegség miatt a hangja is elment. Szerencsére az énekesnő már jobban van, így nekilátott a munkának, persze óvatosan, hiszen veszélyeztetett terhes. Szeptember 22-én, az Exit Eden első koncertjén azonban már részt tudott venni.

Legutóbbi Facebookos bejegyzéséből kiderült: dolgozik az új Trillium-albumon is, amelynek fotóit Heilemania készíti majd. Amanda belépett terhessége negyedik hónapjába, és elmondta: remekül érzi magát.

 

Új kisfilmet forgat az Amberian Dawn!

Még nem tudni, melyik dalhoz forognak a kamerák

Nemrégiben jelent meg a finn zenekar vadonatúj dala, a Maybe, amely erősen idézi az ABBA munkásságát. Tuomas Seppälä, a banda vezetője nagy rajongója a zenekarnak, e felvétellel Benny Andersson, a csapat billentyűse előtt kívánt tisztelegni. 

amberiandawn_2017_2.jpg

Nemrégiben tette közzé hivatalos Facebook-profilján az Amberian Dawn, miszerint ismét meglepetéssel készülnek, mégpedig egy új dalt forgatnak éppen. 

 

A Darkness Of Eternity címre keresztelt nagylemez november 10-ével hódítja meg a világot, korábban Tuomas így mesélt az újdonságról:

"A 'Darkness of Eternity' az eddigi legérzelmesebb albumunk lesz. Rendkívül szuper dalokat kreáltunk, a sötét és szimfónikus melodikus metál stílusában; de ezek ellentét-párjai, a poposabb, slágeresebb számok is helyet kaptak az anyagon. Úgy gondolom, rendkívül nehéz egyetlen konkrét kategóriába besorolni ezt a dalcsokrot, de alapvetően is az volt a célunk, hogy több különböző stílusban alkossuk meg őket!"

Kitért arra is, hogy a dalok témája ismerős lesz majd a hallgatóság számára:

"A 'Symphony Nr.1. Part 1 - The Witchcraft' volt az a szerzemény, amely alapján egészében megismerkedhettetek az 'Innuendo' album történetével, még a 'Magic Forest' idején. Egy gyógyítóként ténykedő kislányt eltemetnek élve a falu bölcsei - ez a sztori adta az alapot. A 'Symphony Nr.1. Part 2 - Darkness of Eternity' - azaz a folytatás - már az új, 'Darkness of Eternity' című lemezen arról szól, ahogyan a lány megpróbál kitörni a föld alól, a koporsóból. A Sötétség ura ezután arra kéri fel őt, hogy járja el az örökkévalóság táncát... már most elmondhatunk annyit, hogy a mese harmadik részében arról lesz szó, miként változik át ez a kislány a Mágikus Erdő gonosz boszorkányává!"

ad_3.jpg

A zenész azonban a munkálatokra is kitért:

"A produkciós munkák jó részét a legendás Helsinkiben lévő Finnvox Stúdióban végeztük - itt zajlottak például a dobos részek rögzítései, valamint a Mikko Karmila által végzett keverés, és Mika Jussila munkái. Nem mellesleg egy élő vonós zenekart is felkértünk az együttműködésre, hogy ők is színesítsék az albumot. Úgy gondolom, hogy minden kétséget kizáróan ez az eddigi legjobb hangzású Amberian Dawn-album! Egy monumentális művet készítettünk, annak pedig különösen örülök, hogy minden eddiginél több oldalról bemutathattam dalszerzői tehetségemet. Capri jelenléte miatt is szerencsésnek érzem magam, mivel ő az egyetlen énekesnő, aki képes megfelelő hanggal és érzelmekkel előadni ezeket a különböző dalokat, hiszen ő az Amberian Dawn előtt a popszakmában ténykedett!"

Igen izgalmas albumot ígér tehát a finn formáció, amelynek borítója és dallistája is publikussá vált.

Íme, a számlisa:

1 I’m The One
2 Sky Is Falling
3 Dragonflies
4 Maybe
5 Golden Coins
6 Luna My Darling
7 Abyss
8 Ghostwoman
9 Breathe Again
10 Symphony Nr. 1, part 2 – Darkness Of Eternity
11 Anyone (Bonus Track)

És a borító:

ad_2.jpg

Egy színpadon Simone Simons és Cristina Scabbia

A Heaven's A Lie című dalt énekelték együtt New York Cityben

A Lacuna Coil és az Epica közös fellépéssorozata szeptember 29-ével véget ért, nemrég pedig Los Angelesben a holland hatosfogat Storm The Sorrow című számát Cristina Scabbiával adták elő.

fhm5is2.jpg

Pénteken, a turné utolsó buliján a New York-i rajongótábor is meglepetésben részesült, ugyanis a Lacuna Coil Heaven's A Lie című szerzeményét Simone-nal énekelte Cristina. 

Erről a közös előadásról szintén videó is készült, íme:

 A Lacuna Coil számára nemcsak a tavalyi és ez az év volt pörgős, ugyanis jövőre több meglepetéssel készülnek rajongóik számára: 2018. január 19-én Londonban egy nagyszabású koncerttel ünneplik meg aktivitásuk 20. évfordulóját, valamint Nothing Stands In Our Way címmel egy könyvet is piacra dobnak, amely ezt a 20 évet öleli fel, rengeteg képpel és érdekes történettel. Folytatódik majd a Delirium lemez turnéja is, új lemezt pedig a tervek szerint 2019-ben készít a milánói brigád.

 

Új dallal jelentkezett az Art Of Haven

A Mindennap Sopron címet viselő szerzeményhez készült kisfilm

artofhaven_1.jpg

A Fazekas Ákos és felesége, az énekesnő Judit által vezetett Art Of Haven új szerzeményt jelentetett meg. A Mindennap Sopron című számhoz forgattak videót, a dallal pedig Ákos, a banda alapítójának szülővárosa előtt kívánnak tisztelegni. 

Íme:

 

Gyászol Dianne van Giersbergen

Elhunyt az énekesnő nagymamája

A holland szépségnek igencsak kijutott a rosszból az idei évben. Először kimerültség miatt nem tudott koncertezni csapatával, majd szeptember 13-án betegsége és áthidalhatatlan ellentétek miatt elhagyta a Xandriát

dianne2_1.jpg

Pénteken újabb szomorú hírt közölt a rajongóit hőseinek nevező Dianne: szeptember 22-én szeretett nagymamája távozott az élők sorából. Ám azt is elmondta az énekesnő: boldog, hogy ilyen szeretetreméltó nagymamája volt. 

Részvétünk, Dianne. :(

 

 

Xandria: Észak-Amerika helyett Európában turnéznak

Aeva Maurelle-lel tartják meg a fellépéseket

Tegnap indult volna a német csapat Észak-Amerikát érintő turnéja, amelyet a kanadai Kobra And The Lotus-szal bonyolítottak volna le. Mivel Dianne van Giersbergen, a formáció holland énekesnője szeptember 13-án egészségi okok és a zenekaron belül keletkezett ellentétek miatt kilépett, a fellépéssorozatot törölni kellett, ám a banda nem esett kétségbe.

xandriaturne.jpg

Amerika helyett egy kisebb európai turné indul november 3-ával, a bulikon pedig a német Aeverium frontasszonya, Aeva Maurelle énekel majd, azonban nem tudni, hogy csak ideiglenesen ugrik be Dianne helyére, vagy állandó tag lesz az együttesben.

aeva.jpg

Nemrégiben Dianne Facebookján köszönte meg a rajongóknak támogatást, és elmondta: rajongói az ő hősei.

 

 

Egy hét múlva érkezik Tarja vadonatúj klipje!

Jön az első dal a karácsonyi lemezről

tarjakaracsonyikep.jpg

A Nightwish egykori énekesnője nemrégiben mutatta be különleges karácsonyi albumának borítóját és a dalok listáját, valamint a következőket árulta el a november 17-én boltokba kerülő korongról, amely a From Spirit And Ghosts (Score For A Dark Christmas) címet viseli majd:

"Különleges élmény volt egy sötét karácsonyi album elkészítése a nyár közepén, a Karib-tenger türkizével körülvéve. Ellentéte annak a havas Karácsonynak, amit Finnországban megszoktam. A lemezen a Karácsony másik oldalát kutattam, és újabb bizonyítékot találtam arra, hogy a sötétség mélyről jön. A magányos emberek szemszögéből, az egyedül élőkéből közelítettem meg az ünnepet. Azokéból, akiknek nincs öröme a villogó fényekben és a csengettyűkben."

Nemrégiben Facebook-oldalán jelentette be a finn szépség, miszerint október 6-ával, azaz egy hét múlva érkezik a lemez első videója, amely az O Come, O Come, Emmanuel című dalhoz készül.

 

 

Anette Olzon visszaemlékezett a Nightwish-időszakra

Interjút adott az énekesnő

A The Noise Beneath The Snow-nak adott egy kisebb interjút Anette Olzon, amelyben nemcsak jelenlegi projektjéről, hanem a múltról is mesélt.

anetteolzon3.jpg

Anette Olzon és öt évig erősítette a finn Nightwisht - a 2007-es Dark Passion Play és a 2011-es Imaginaerum albumokat rögzítették együtt. Nem kis kockázat szakadt a nyakába azzal, hogy Tarja Turunen helyét átvette. 2012. október elsején köszöntek el egymástól, de Nettie nem vonult vissza a zenétől. 2013 márciusában megszületett harmadik fia, Mio, majd egy évvel később piacra dobta első szólólemezét Shine címmel.

Anette jó néhány emlékezetes pillanatát felidézte a Nightwish-es időszakból. Biztosan senki nem felejtette el, amikor 2008-ban, egy brazíliai koncert alkalmával a The Poet And The Pendulum című szám közepén lesétált a színpadról. Rengeteg elmélet látott napvilágot arról, miért tette ezt, ezúttal ő maga árulta el a valódi okot:

"Több oka volt, hogy így cselekedtem. Egy füstgép pont az arcomba nyomta a cuccot, nekem pedig asztmám van, így nemcsak köhögés jött rám, de elment a hangom is. A zenekar fáradt volt a turnéstressz miatt, nekem hiányzott a fiam. Honvágyam volt, ráadásul mindenhol extra biztonsági intézkedések vettek körül minket, mivel több halálos fenyegetést is kaptam. Volt, aki azt írta, a fiam előtt fog fejbe lőni. Komolyan féltem!"

A kirúgása előtti napokban, 2012 szeptemberében nem tudott részt venni a banda denveri fellépésén, hiszen folyamatos terhességi rosszullétek kínozták, amelyek miatt még kórházba is került - félő volt, hogy a vészes hányás és kiszáradás miatt elveszíti magzatát. Elize Ryd és Alissa White-Gluz ugrottak be a helyére. Azonban másnap, a Salt Lake City-ben megtartott bulin már ő lépett színpadra és a rajongók szerint nagyon jól teljesített. Október elsején, távozása napján a 2013-ban állandó frontasszonyi státuszt kapott Floor Jansen énekelt a seattle-i bulin.

Anette még a banda énekesnőjeként eldöntötte: ha lehetősége nyílik rá, elvégzi az ápolónői iskolát. 

anettenover.jpg

"Mindig szerettem másokon segíteni!"

A tanfolyamot tavaly fejezte be, sikeresen el is helyezkedett frissen megszerzett szakmájában. Így, ha nem zenével foglalkozik, a kórházban dolgozik Anette, aki az egészségtudatos vonalat követve 2014 elején, közel egy évvel harmadik gyermeke születése után kemény edzésekbe és diétába kezdett. Ennek köszönhetően jó pár felesleges kilótól megszabadult, ráadásul várandósságai során megereszkedett bőrét fel tudta tölteni izommal, így ismét egy fitt Anette-t láthatunk a fotókon és a My Sweet Mystery című klipben. A kisfilm a The Dark Element második szerzeménye, amelyet megmutatott a formáció a rajongóknak.

the_dark_element.jpg

 

Azt is felfedte Anette: már 2009-ben, az akkori Nightwish-turné alatt elkezdett dalokat írni. Ezek az édesanyja betegségéről, a fiáról és a férjéről szóltak, és a Shine album dalszövegeit is ő szerezte. A koncertsorozat sűrű és feszített volt, így a dalszerzés egyfajta terápia volt számára.

A The Dark Element első albuma november 10-én kerül a boltok polcaira - a csapat nevét viseli majd, itt megtekinthető a borító és a dalok listája is.

 

 

Raskasta Joulua 2017 - Floor Jansen, Tarja és Elize Ryd is részt vesznek a koncertsorozaton

Metál Karácsony, metál hangokkal

Tavaly is megrendezték a Svédországot és Finnországot érintő Raskasta Joulua koncertsorozatot, amely karácsonyi dalok metálosított verzióira épült. Idén sem marad el a buliszéria, amely 25 fellépésből áll. A koncertek időpontjait és helyszíneit itt láthatjuk.

rj.jpg

A női metálhangok közül már tavaly is tiszteletét tette a bulikon a svéd Amaranthe énekesnője, Elize Ryd és a Nightwish akkor várandós frontasszonya, Floor Jansen. Idén azonban öt koncert erejéig Tarja Turunen (aki egyébként az első buli napján dobja piacra különleges karácsonyi albumát) is énekel majd, ami azért lesz érdekes, mert a finn szépség volt Nightwish-es kollégájával, Marco Hietalával fog egy színpadon állni - így talán a 12 éve tartó fagyos viszony is oldódhat majd az egykori zenésztársak között. 

rjrj.jpg

A rendezvénysorozaton még olyan előadók láthatók majd, mint Juha-Pekka "JP" Leppäluoto, aki a Dark Sarah-val dolgozik együtt, Tony Kakko a Sonata Arctica-ból vagy a finn Idols-nyertes Ari Koivunen. 

Cristina Scabbia mesélt a januárban megrendezésre kerülő koncertről

Januárban nagyszabású bulival jubilál a csapat

Nemrégiben megírtuk, hogy a milánói zenemágusok jövőre zenei aktivitásuk 20. évfordulóját ünneplik, ennek örömére pedig egy különleges koncerttel készülnek 2018. január 19-én, amely buli Londonban lesz megtartva. 

lcbuli.jpg

De miért éppen London? Miért nem Milánó?

"London jobban megközelíthető a világ minden tájáról, mint a szülővárosunk, Milánó vagy éppen az Egyesült Államok és a járatok is olcsóbbak."

- magyarázta Cristina Scabbia, a csapat énekesnője.

A fellépés a londoni O2 Shepherd's Bush Empire-ben lesz, és természetesen rögzítésre kerül a nagyszabású esemény, amely DVD a tervek szerint 2018 második felében kerül az üzletek polcaira. 

Ezenkívül készülőben van a könyv is, amelyet szintén a jövő év folyamán tervez megjelentetni a zenekar. A kiadvány a "Nothing Stands In Our Way" címet viseli majd és az együttes elmúlt 20 évét öleli fel, rengeteg fotóval és történettel illusztrálva (itt tudjuk előrendelni).

 

süti beállítások módosítása