Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Íme, a 21. század legnagyobb hatású fémcsajai!

2023. február 27. - Jurancsik Eszter

fotojet_1_10.jpg

A Loudwire magazin összeállított egy listát a rock és metal szcéna legnépszerűbb frontembereiről, az 50 zenész között pedig szép számmal akadnak énekesnők is. Lássuk, kik ők és hanyadik helyet kapták!

45. SU-METAL (BABYMETAL)

sumetal.jpg

Két 11 (Moametal és Yuimetal) és egy 13 éves  tinilány, Su-metal alapította a Babymetalt Tokióban, 2010-ben, azóta pedig három nagylemezt is kiadtak: elsőként jött a "Babymetal" (2014), majd "Metal Resistance" (2016) és a "Metal Galaxy" (2019), ám idén érkezik a "The Other One", március 24-ével landol a boltok polcain az újdonság. Yuimetal 2017-ben kivált a csapatból, de Su-metal és Moametal duóban folytatták tovább. A Loudwire kiemelte Su-metal erőteljes hangját, hibátlan színpadi mozgását, amelyekkel belopta magát a metal kedvelő közönség szívébe. 

32. TATIANA SHMAYLUK (JINJER)

tatiana.jpg

A Jinjer igen látványos áttörést produkált az utóbbi években, ők tették fel végleg Ukrajnát a metal térképre. A sokáig csak előzenekarként fellépő banda mára headliner turnékat tart, amelyeken rendre telt házasak a bulik. Tatiana, a formáció énekesnője bámulatosan gyorsan képes váltani a tiszta ének és a férfiakat megszégyenítő hörgés között, mindemellett egy rendkívül dekoratív és szerény lány, aki a hazáját sújtó orosz ostrom ellen sem szívbajos felemelni a hangját. A Jinjer a háború kitörése (2022. február 24.) óta minden koncertet adománygyűjtésre használ fel. 

27. SHARON DEN ADEL (WITHIN TEMPTATION)

sharon_2.jpg

1996 óta arca és hangja a holland Within Temptationnak a lassan 49 évesen is csúcsformában lévő Sharon den Adel. A kezdetben gótikus-szimfónikus metalban utazó zenekar mára áttért a modernebb hangzásra, ám a csapat rajongóit ugyanazzal a bájjal babonázza meg a frontasszony, mint a kezdetekkor. 

22. CRISTINA SCABBIA (LACUNA COIL)

cristina.jpg

A milánói csapat 1994-ben alakult. Azóta több tagcsere és távozás is tarkította az együttes karrierjét, ám a kevés megmaradt tagok között van az énekesnő Cristina Scabbia. A lírai alt hangszínnel rendelkező fronthölgy idén már 51 éves lesz, ám ez cseppet sem látszik Cristinán, aki elmondása szerint nem cigarettázik, nem iszik alkoholt és mindig időt szán a minőségi pihenésre, ez a titka fiatalosságának. 

16. TARJA TURUNEN

tarja-turunen-12.jpg

Senkinek sem kell bemutatni azt a nőt, aki a mai napig sokak szemében hatalmas példakép és a Nightwishból történő kényszertávozása óta (2005) óta egy igen sikeres és gazdag szólókarriert sikerült felépítenie. A finn énekesnő lírai szopránja sok fiatal énekesnőt motivál a klasszikus énektanulásra, ám egyedi stílusa, különleges színpadi outfitjei (amelyeket ő maga tervez) és hihetetlen energikussága nem véletlenül tette Tarját a legnépszerűbb előadók egyikévé.

11. ALISSA WHITE-GLUZ (ARCH ENEMY)

alissa_4.jpg

2014 óta erősíti a svéd dallamos death metalban utazó Arch Enemyt a kanadai származású Alissa, aki a hörgés mellett tiszta énekhangját is remekül használja - egyébként csaknem öt oktávot tud kiénekelni. A színpadon buldózerként tomboló énekesnő külsejével sem áll be a sorba, valamint vegán életmódjáról és az állatok jogaiért való küzdelméről is híres.

10. ANGELA GOSSOW

angela_gossow-1000x515-1484320839.jpg

Szintén az Arch Enemy köreiben vált ismertté a német Angela, aki végül maga választotta helyére távozásakor Alissa White-Gluzt. Amikor 2000 folyamán a zenekar tagja lett, a metalban még nem sok olyan női frontember volt, aki főleg a hörgést alkalmazta előadásmódjában, ám sokakat pont ő ösztönzött arra, hogy megtanulják ezt a technikát, amely korántsem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Az együttesből való távozása óta két gyermeke is született a most 48 éves énekesnőnek, menedzseli egykori csapatát és a svéd/dán Amaranthe-ot is, valamint Alissához hasonlóan ő is vegán.

Dust In Mind: nézd meg a csapat speciális show-ját!

dim_2.jpg

"On The Right Track" címmel elérhetővé vált a strasbourgi industrial metalt játszó Dust In Mind speciális koncertje, amely alkalmával felcsendültek dalok a régebbi lemezekről éppúgy, mint a 2021 novemberében kiadott "CTRL" című soralbumukról (utolsó két korongjukról ITT és ITT olvashatók kritikák). A felvétel még 2021 folyamán került rögzítésre.

A videó különlegessége, hogy táncosok is szerepelnek a felvételen, akik látványosabbá teszik az egyébként is lenyűgöző képvilágot. Az energikus színpadi jelenlétnek, az egyedi dallamvilágnak és nem utolsó sorban Jennifer Gervais énekesnő tehetségének köszönhetően a banda gyorsan felemelkedett a modern/industrial metal bandák közé.

Készülj fel a metal zene és a modern tánc igazi fúziójára! A Dust In Mind új videója a nyers energia és kreativitás elsöprő megjelenítése, amit nem akarsz majd elszalasztani. Ez a videó bemutatja a zenekar jellegzetes hangzását, a súlyos riffeket, a kemény dobokat és a szárnyaló éneket, miközben egy magával ragadó, lélegzetelállító táncelőadást is láthatsz. A metal és a modern tánc kombinációja egyedi, lebilincselő vizuális-és hangélményt eredményez.

- írja a zenekar a felvétel kapcsán. 

Ne szalaszd el!

Setlist:

Intro

Lost Control

Take Me Away

Another Dimension

Get Out

Break

Day 0

No Way Out

Empty

Synapses

This Is The End

 

 

Dalszöveges kisfilmet publikált az Elysion: Raid The Universe

d7c0f2e6e768c94a521f43a417f5b3a9_xl.jpg

9 év várakozás után, március 17-én jelenik meg a görög gothic metalos Elysion visszatérő albuma "Bring Out Your Dead" címmel, amely sorban a harmadik korongja a Christianna Hatzimihali vezette formációnak.

A zenekar tavaly jelentette be, hogy dolgoznak az újdonságon, amelyről már hallhattuk a Crossing Over című szerzeményt. A mai napon megérkezett a csapat második kislemeze Raid The Universe címmel, amelyhez egy lenyűgöző szöveges videó is készült. A szöveget az Univerzum határainak feszegetése ihlette, pontosabban az, ha nem használjuk ki a képességünket, hogy minél többet fedezzünk fel a világegyetemből, az bizony óriási hiba.

Szeretett barátaink, itt az ideje, hogy kövessetek minket egy űrutazásra! A 3D technológiával készült animáció mestere Haris Kountouris (...aki sok más csapat mellett a Rotting Christ-tal, a Sabatonnal, a Machine Head-del és a Powerwolffal is dolgozott már... ) egy egész Univerzumot kreált nektek, hogy velünk portyázhassatok!
Gyertek, csatlakozzatok hozzánk és élvezzétek a csillagok felé tartó utazást!

Íme, a videó:

Klippremier: Enemy Of Reality - Downfall

eor.jpg

2013-ban alakult Athénban a szimfonikus metalban utazó Enemy Of Reality, élén a csodás hangú Iliana Tsakiraki énekesnővel - a hölgy korábban a Meden Agan tagjaként vált ismertté.

A zenekar 2014-ben adta ki "Rejected Gods" című debütlemezét, majd 2016-ban érkezett az "Arakhne".

Február 24-én piacra dobták harmadik albumukat, amely a "Where Truth May Lie" címet viseli. A korongról először a Serenade of Death című dalt hozta ki a csapat, két nappal ezelőtt pedig megérkezett a második videoklip, amely a Downfall című szerzeményükhöz készült. Íme!

Klippremier: Lovebites - Stand And Deliver (Shoot ‘em Down)

316534403_705314900956301_1100279460920470785_n.jpg

Február 22-én szabadult a világra a japán Lovebites "Judgement Day" címet viselő nagylemeze, amely immár sorban a negyedik albuma a csapatnak.

Miután a basszeros Miho 2021 nyarán elhagyta a zenekart, Asami, Haruna, Midori és Miyako lázasan keresni kezdték a hiányzó láncszemet, akit hazai pályán találtak meg: ő a 20 éves Fami, aki már tini kora óta zenével foglalkozik.

Karácsonykor lepte meg a vérfrissítésen átesett banda rajongóit az új korong címadó dalával, amelyhez látványos videót is forgattak, néhány napja pedig publikálták a második kisfilmes tételt, amely a Stand And Deliver (Shoot ‘em Down) címet viseli, íme:

Diana Leah: "A Delain olyan, mint egy család!"

329676843_909167167085122_3773625592083972935_n.jpg

2022 augusztusában mutatkozott be a nagyérdeműnek a teljes átalakuláson átesett Delain új frontlánya, Diana Leah. Első közös szerzeménye a csapattal a The Quest and the Curse című felvétel volt, amelyet a Beneath, a Moth To a Flame és a Queen of Shadow követtek, majd február 10-én megjelent a "Dark Waters" című album, amelyen már Diana hangja hallható.

Egy német metal magazin készített interjút nemrégiben Diana-val, aki elmesélte, hogyan került a csapatba és milyen zenék vannak hatással a munkájára.

Hogyan került a Delain köreibe az énekesnő?

Éppen otthon, Olaszországban voltam, sétálni mentem. Ránéztem az Instagram-fiókomra és láttam, hogy jött egy üzenet Martijn Westerholttól. Először meg akartam győződni róla, hogy nem egy hamis profilról van szó - manapság rengeteg ilyen történik. Amikor rádöbbentem, hogy tényleg ő az, teljesen hihetetlennek éreztem a dolgot! Azt gondoltam: "Mi vaaan, ez most tényleg velem történik?!". Martijn elmondta, hogy megtalálta a YouTube-csatornámat - és már rajta is voltam azon énekesek listáján, akikkel fel akarta venni a kapcsolatot.

- emlékezett vissza Diana, aki arról is őszintén beszélt, hogy milyen érzések kavarogtak benne, amikor a zenekarhoz csatlakozott:

Soha nem könnyű, amikor egy együttes leváltja az énekesét, de legalább tudod, mi vár rád: összehasonlítanak az elődöddel, kritizálnak és negatív hozzászólásokat hagynak a közösségi médiában. De ez ezzel jár.

dianal.jpg

Az emberek nagy elvárásokkal fordulnak feléd. A lelki egészségem érdekében én elhatárolódom a közösségi oldalaktól, valamint folyamatosan emlékeztetem magam arra, hogy ki vagyok. Amit a gyűlölködők írnak rólam, nem fedi a valóságot. Én tudom, hogy ki vagyok és mit csinálok. Az emberek csak egy részemet ismerik, nincs velem személyes kapcsolatuk. Ezért megpróbálok nem ügyet csinálni abból, amiket írnak rólam. 

Hogyan csiszolódtak össze a banda többi tagjával?

Amikor még a meghallgatások zajlottak, Hollandiába repültem. Martijn meghívott és megkérdezte, hogy hajlandó lennék-e találkozni vele. Természetesen azonnal beleegyeztem. A fiúkkal Sander (Zoer, a formáció dobosa) házában eljátszottunk néhány számot akusztikus verzióban, együtt vacsoráztunk és rengeteget beszélgettünk, csak hogy lássuk, hogy emberileg mennyire jövünk ki egymással.

308191408_642462820584649_2517909199131449883_n.jpg

A zenei egyetértés mellett egymás megértése is nagyon fontos. Azonnal egy hullámhosszra kerültünk! Az is nagyon meglepett, hogy mennyire hétköznapi emberek. Mindannyian lazák és könnyű velük dolgozni. Ludovico ( Cioffi, a basszusgitáros) egy hónappal később csatlakozott hozzánk, de már vele is nagyon könnyű volt a munka az elejétől kezdve. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Ez ritka! Nagyon jó barátok vagyunk, ugyanígy a színfalak mögött ténykedő stábtagokkal is ilyen viszonyban vagyunk. Mindannyian elképesztő humorérzékkel bírnak, rengeteget nevetünk. Minden alkalommal, amikor Hollandiába repülök, azt mondom, szükségem van egy arcmasszázsra, mert fáj az arcom a sok nevetéstől. (nevet) Ezért nagyon hálás vagyok!

Milyen zenék vannak hatással Diana munkásságára, kik inspirálják?

Az emberek meglepődtek, amikor a Delainhez csatlakoztam, hiszen a trance-ben nőttem fel. Romániában születtem, ott éltem 15 évig, Romániában pedig mindig is nagyon menő volt a trance és a dance műfaj. Kislányként mindig dance-t hallgattam a rádióban. Amikor 15 évesen Olaszországba költöztem, elkezdtem rockot hallgatni, így az elektronikus zene háttérbe került. Egy napon meghallottam Armin van Buuren Sharon den Adellel (Within Temptation) közös dalát, az In And Out Of Love-ot. Azt gondoltam: Sharon hangja egy trance számban??? Hát ez mennyei! Elkezdtem ismét elektronikus zenét hallgatni, különösen Armin van Buurent, imádom a stílusát. Rengeteg lemezlovas van, de nem mindenki csinál olyan zenét, mint ő! Az érdeklődésem révén találkoztam olyan emberekkel, akik ilyen zenét készítenek, ők küldtek nekem dalokat, és én énekelhettem azokban. Így indult az egész.

Keményen kiosztotta követőit Charlotte Wessels!

charlotte_wessels-news-10622.jpg

Charlotte Wessels a napokban tett közzé egy montázst közösségi oldalain, melynek keretein belül arról számolt be, hogy az est folyamán Lizzo koncertre megy, éppen ezért bűntudatot érez, amiért eladta azt a dzsekit, amit a Delain-koncertek alkalmával is viselt, és ami hasonló fazonból építkezik, amilyen hacukát Lizzo is visel a felvételen.

Az énekesnő követői ezzel két táborra szakadtak, voltak akik kellemes üzeneteket hagytak, és jó szórakozást kívántak az énekesnőnek, ám a fanok többsége otromba megjegyzésekkel árasztotta el a kommentszekciót, ezzel felháborítva az egyébként nyugodt természetű Charlie-t. Azonban a Delain egykori frontasszonya sem fogta vissza magát, ugyanis egy későbbi posztban tette helyre a rossz nyelveket.

Azt hiszem, hogy először fordult elő velem, hogy egy rakás kommentet kellett törölnöm a közösségi oldalaimról. Tegnap egy izgalmas bejegyzést tettem közzé arról, hogy megnézem Lizzót a csúnya, zsírfóbiás megjegyzések mennyisége azonban teljes mértékben lehangoló volt. Ha valakinek nem tetszik a zenéje vagy akár a kinézete, az még rendben van, de ezeket nem kell világgá kürtölni aljas támadás formájában. Létezhetetlen, hogy minden a kedvedre tegyen. És ne gyere nekem azzal, hogy » jaj, de hát a túlsúly egészségtelen «, mintha ez egy aggodalomra okot adó helyről jönne, amúgy meg, csak úgy mondom, hogy annak aki táplálkozási zavarokkal küzd, ezek a kommentek többet ártanak mint maga a plusz kiló. Egyébként Lizzo tegnap csodálatos volt, két órán keresztül fáradságot nem ismerve táncolt és énekelt. A »viccek« nem viccesek, a jó szándékú »tanács« pedig nem hasznos. Remélem találsz majd magadnak valami pozitívabb elfoglaltságot.

– fakadt ki az énekesnő, kinek álláspontját több kollégája is osztotta, ennek pedig hangot is adtak a kommentrészlegben.  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charlotte Wessels (@charlottewessels) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charlotte Wessels (@charlottewessels) által megosztott bejegyzés

Megérkezett Floor Jansen ötödik dala: Daydream

maxresdefault_12.jpg

"Paragon" címmel, március 24-ével küldi boltokba első szólóalbumát Floor Jansen, amely hangzásában merészen eltávolodik a metaltól. Első saját szerzeménye Fire címmel jelent meg tavaly márciusban, amelyet a Storm, a Me Without You és az idén januárban kiadott Invincible követtek.

A néhány nappal ezelőtt 42. születésnapját ünneplő Nightwish-frontasszony ma kiadta ötödik kislemezét, amely a Daydream címet viseli, és Floor elmondása szerint a covid-19 járvány sötét időszakában vetette papírra a szöveget, melynek üzenete, hogy ne adjuk fel a reményt és haladjunk kitartóan előre.

Íme:

 

A tengeri élőlények kizsákmányolása ellen küzd Alissa White-Gluz

202202_news_arch-enemy_alissa-white-gluz.jpg

Az Arch Enemy frontlánya nemcsak férfiakat megszégyenítő hörgéséről ismert, hanem vegán életmódjáról is, amelyet kamaszkora óta követ - vegetáriánus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Kanadában, így nem esett nehezére az, hogy 13 éves korában az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon. 

Többször szerepelt már a PETA állatvédő szervezet kampányaiban, amelyekben a szőrmeviselés ellen emelte fel hangját, most pedig a tengeri élőlények védelméért áll ki az énekesnő, aki a kampányhoz kapcsolódó plakáton egy halászhálóban sellő uszonnyal pózol.

alissa_white-gluz_vegan-peta-ad.jpg

A PETA szándékosan mostanra időzítette a kampányt, a keresztény vallást követők ugyanis tudják, hogy Hamvazószerdán, azaz február 22-én vette kezdetét a Nagyböjt, amely április 8-án, Nagyszombaton ér véget. Akik tartják a böjtöt, rendszerint sok halat fogyasztanak - mind a keresztény, mind a zsidó vallás nem tekinti húsnak a halat és a tengeri állatokat. Alissa sosem rejti véka alá a véleményét, ahogy most se tette:

Az emberek figyemen kívül hagyják, hogy a tengeri élőlények is állatok. Ilyenkor egy teljesen más környezetet bolygatunk meg, és elpusztítjuk annak minden lakóját. Erről igen keveset beszélnek, pedig kellene, ugyanis ha a statisztikákat vesszük alapul, az óceánjaink 20 év múlva kihalnak.

- kezdte fejtegetni gondolatait az énekesnő egy exkluzív videóinterjúban.

A halak érzik a fájdalmat, megosztják egymással a tudásukat, emellett jó memóriájuk és saját "kultúrájuk" van. Néhányuk úgy udvarol a leendő partnerének, hogy kifinomult művészeti alkotásokat készít az óceánfenéken lévő homokban, mégis évente több halat ölnek meg élelemszerzés céljából, mint az összes többi állatot együttvéve. Leszúrják, szétzúzzák, megfojtják, vagy felnyitják és kibelezik őket, miközben gyakran még teljesen tudatuknál vannak. Ezenkívül évente 38 millió tonna más vízi állatot fognak ki akaratlanul, hogy kielégítsék a fogyasztók "tenger gyümölcsei" iránti igényét. 

Természetesen most is elmondta, hogy ha mindenki vegánná válna, ahogyan ő is tette több, mint 20 évvel ezelőtt, a remény még nincs teljesen elveszve. 

Ha követed a példámat, évente 200 állatot mentesz meg! Segíthetsz a kegyetlen tojás-és tejipar elleni harcban is. Ezzel az egyszerű döntéssel visszafordítható a folyamat!

Burning Witches: májusban új album, látható az első videoklip is

bw2.jpg

"The Witch of the North" címmel, 2021-ben jelent meg a svájci és holland tagokkal felálló heavy metalos Burning Witches legutóbbi stúdióalbuma, amely kiadvánnyal még az Egyesült Államokba is eljutott a csapat.

A fiatal metálboszorkányok az elmúlt évben sem tétlenkedtek: ma jelentették be ugyanis a csajok, miszerint 2023. május 5-ével boltokba kerül ötödik nagylemezük, amelynek a "The Dark Tower" címet adták, illetve az első videoklip is elérhető már - a korong címadó szerzeménye került megfilmesítésre. A számot pedig nem más ihlette, mint Báthory Erzsébet, akinek nevét kegyetlen legendák övezik.

Wow, ez aztán gyors volt, nem igaz? Az ötödik album már elkészült, mi pedig a vadonatúj 'The Dark Tower' kislemezzel térünk vissza. Az új lemez címadó dala irgalmatlan ritmusával, az igazán epikus riffekkel és a markáns, de ugyanakkor dallamos énekkel tökéletesen illeszkedik majd a setlistünkbe! Báthory Erzsébet, a hírhedt vérgrófnő nagyszerű inspiráció volt a fantasztikus videokliphez. Mindannyian tudtunk azonosulni a történettel és a hátborzongató mondával, és már az elején tudtuk, hogy ez egy új csúcspont lesz a boszorkányok történetében!

- lelkendezett a csapat közösségi oldalán.

A "The Dark Tower" számlistája:

01. Rise Of Darkness
02. Unleash The Beast
03. Renegade
04. Evil Witch
05. World On Fire
06. Tomorrow
07. House Of Blood
08. The Dark Tower
09. Heart Of Ice
10. Arrow Of Time
11. Doomed To Die
12. Into The Unknown
13. The Lost Souls

burningwitchesdarktower.jpg

süti beállítások módosítása