Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Kik a rock-és metalszíntér legbefolyásosabb női? Itt a lista!

2022. május 27. - Jurancsik Eszter

fotojet_3_7.jpg

Napról-napra nő a női frontemberes rock-és metal zenekarok száma, a nők jelenléte pedig egyre elfogadottabbá válik ebben a -valljuk be- még így is férfiorientált műfajban. Az MFVC magazin nemrég összeállított egy listát az általa legbefolyásosabbnak tartott énekesnőiről, amely 37 nevet tartalmaz.

A dobogó első helyén Alissa White-Gluz (Arch Enemy) végzett, az ezüstérmes a Nightwish frontasszonya, Floor Jansen lett, a harmaik helyezést pedig az Epica énekesnője, Simone Simons kapta meg. 

Rengeteg ismert név szerepel még az összeállításban, ám mi jó pár nevet hiányolunk, akiknek helye lenne a felsorolásban, pl. Tarja vagy Tatiana Shmayluk (Jinjer). 

Ti kit írtatok volna még a listába?

 

Megérkezett Floor Jansen második kislemeze - Storm!

fff_2.jpg

A Nightwish frontasszonyának szólókarrierje igen szépen alakul, első kelemezét, a Fire-t imádják a rajongók, és készül a nagylemez is - a korongról annyit tudni, hogy 2023-ban fog megjelenni, és azt is felfedte holland énekesnő: egyelőre csak dalokat tervez kiadni, hiszen így is működőképes lehet a dolog.

Néhány napja árulta el Floor, hogy újabb meglepetéssel készül - egy újabb kislemezzel, amely ma elérhetővé vált a Youtube-on, íme a Storm!

Klippremier: Nova Prospect - Csendet a városban

nova-prospect2.jpg

Tavaly októberben látott napvilágot a Nova Prospect új albuma, a "Törékeny egyensúly", amelyről megjelent az Utolsókból elsők című dal, de az énekesnő Besnyő Gabi nemrég közreműködött a Plasticocean Egyetlen című szerzeményében is.

Május 23-ával újabb nótához készült videoklip, amely a Csendet a városban címet viseli.

Drága Barátaink! Fogadjátok szeretettel az egyik legkedvencebb dalunkat a "Törékeny egyensúly" nagylemezről, melyhez ismét Judith Pinter JuC.ink-kal forgattunk egy videót nem máshol, mint a kecskeméti Benkó Zoltán Szabadidőközpont dombjának tetején. A drónos felvételekért hálás köszönet a Drónmunka-nak és Őze Józsefnek, a helyszínért pedig a Hírös Sport Nonprofit Kft.-nek. 
- írta Facebook-oldalán a zenekar, akiket holnapután, 28-án az A38 Hajón láthatnak a rajongók a Strong Deformity vendégeként. 
Íme, a videó!

Ambre Vourvahis: "Mindenemet beleadtam az új dalokba!"

280605690_105698838809530_6197458706631919660_n_1.jpg

Tegnapelőtt egy igen erős dallal és új tagokkal (az eredeti felállásból csak az alapító Marco Heubaum maradt meg) tért vissza a német Xandria, megtörve ezzel a csaknem öt évig tartó csendet. A Reborn igen elismerő véleményeket kap a YouTube-on, a szimfometalos banda új énekesnője pedig az eddig relatíve ismeretlen Ambre Vourvahis - a hölgy a nálunk nem túl ismert Fragment Soul nevű banda háttérénekese volt.

A csinos énekesnőt tegnap hivatalosan is bemutatta a Xandria hivatalos Facebook-oldalán, Ambre pedig eképpen köszönte meg a bizalmat:

Több, mint boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a kalandnak, mindent beleadtam a készülő dalokba, és mindegyiket imádom!

0028760730_10.jpg


Bár az új albumról még semmit nem tudni, az énekesnő nagyon izgatott, és alig várja, hogy találkozzon a zenekar rajongóival.

Ambre-ről annyit kell még tudni, hogy Németországban él, egzotikus külsejét pedig francia és görög felmenőinek köszönheti. Korábban kórusokban és musicalekben énekelt, és már 11 évesen rajongott a metal zenéért. 

 

 

Jövő évi turnédátumokat jelentett be a Jinjer

img_0407_1_1.jpg

Nemrégiben kérte meg dél-amerikai fanjait a Jinjer, hogy ne őrizgessék tovább jegyeiket, ugyanis egy darabig nem tudnak visszatérni a déli féltekére. Első körben 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kitörésekor kellett félbeszakítani az ott zajló turnét, és ugyan még az év decemberében vissza akartak utazni a latin rajongókhoz, ez meghiúsult a pandémia elszabadulása miatt, legutóbb pedig a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború miatt nem tudták folytatni a koncertezést. 

Egyelőre még mindig nem tudni, hogy az ukrán csapat mikor tud visszatérni Dél-Amerikába, ám néhány turnédátumot már közzétett a Tatiana Shmayluk vezette társulat, amely igaz, csak az Egyesült Királyságot érinti. A fellépéssorozat február 27-én veszi kezdetét Cambridge-ben, és Londonban ér véget március 11-én. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tatiana Shmayluk (@tati_booyakah) által megosztott bejegyzés

Pénteken jön Floor Jansen második kislemeze

fj_5.jpg

Március 25-ével jelent meg a Nightwish-frontasszony első szóló dala, a Fire. A szerzemény könnyedebb hangzást képvisel, Floor is elmondta: szóló munkássága nem a metal elemein alapul majd.

A Fire igen szép sikereket ért el, az énekesnő pedig most azt is felfedte: hamarosan, egészen pontosan május 27-én érkezik a második kislemeze, amely a Storm címet viseli majd.

Készülő albumáról a következőket mesélte:

Rengeteg dal áll készen a megjelenésre, de az albumom nem mostanában fog kijönni. Nincs még kész a lemez, de most nem is lenne értelme felvenni. A világjárvány ideje alatt a Nightwish is új anyagon kezdett dolgozni, és még az sem készült el, úgy néz ki, mostanában fogjuk megcsinálni. Oké, kiadok egy lemezt, de akkor egy újabb szóló koncertet is adnom kell, promóciós munkák és a többi - de ezekre nem jutna most időm, habár ez luxusprobléma. Viszont kiadhatok kislemezeket, nem album-alapú a dolog. És ez jó így. Mindenre felkészültem, és vannak ambícióim.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Floor Jansen (@floor_jansen_official) által megosztott bejegyzés

Visszatért a Xandria: klippremier és új énekesnő!

0028760730_10.jpg

Közel öt éven át nem lehetett hallani a német szimfometalos csapat felől. 2017 szeptemberében Dianne van Giersbergen négy év közös munka után a kibékíthetetlen ellentétek és kommunikációs problémák okozta depresszió miatt távozott a bandából, a fiúk pedig Aeva Maurelle-t kérték fel, hogy a lefixált koncerteken segítse ki őket. Ezután azonban csend borult a formáció háza tájára, egészen május 14-ig semmilyen frissítést nem osztott meg a zenekar a jövőre vonatkozó terveket illetően.

Azonban a fent említett napon a Xandria feltámadt tetszhalott állapotából és egy teaser kíséretében bejelentették: újra dolgoznak, és május 24-én új dallal jelentkeznek, amely a Reborn címet viseli majd. 

A zenekar a következőket osztotta meg rajongóival a mai napon: 

A Xandria végre újjászületett. Elég nagy utat tettünk meg eddig, és most jön egy újabb utazás. Sok minden áll még előttünk, és az "Reborn" csak az első életjel nektek, a csodálatos rajongóinkak. Nagyon köszönjük a türelmeteket és a támogatásotokat ez időben, szükségünk is volt rá, hogy újra életre keljünk! El sem tudjuk mondani, mennyire nagyra értékeljük a szívmelengető szavaitokat az elmúlt napokban! Köszönjük mindannyiótoknak! Őszintén reméljük, hogy élvezni fogjátok ezt az új dalt! Arról az időszakról szól, amikor úgy érzed, hogy valami  hamarosan meghal az életedben, valami nagyon értékes dolog, amibe minden szenvedélyt és a szívedet is beleadod,- és minden erődre szükség van ahhoz, hogy átmenj ezen a nehéz időszakon, amelyben fájdalmasan fel kell áldoznod és hátra kell hagynod dolgokat, hogy az újjászülethessen. Ebbe a dalba is határozottan sok szív és szenvedély került.

280605690_105698838809530_6197458706631919660_n.jpg

Egyúttal kiderült, ki is lett a csapat új frontasszonya: a görög-francia hölgyet Ambre Vourvahisnak hívják, de nem csak ő az egyetlen új arc a bandában: Dimitrios Gatsios (dob), Tim Schwarz (basszusgitár) és Rob Klawonn (gitár) kerültek még új tagokként a Xandria fedélzetére, és természetesen az alapító-gitáros Marco Heubaum is maradt. 

Korábbi tagjaink új zenei útra léptek, és mindannyiuknak a legjobbakat kívánjuk a jövőre nézve, hálából és tiszteletből a közösen eltöltött időért és mindazért, amit a Xandriáért tettek. 

Ambre-ről annyit lehet tudni, hogy a Xandria az első zenekara.

Ambre tökéletesen illik ahhoz az új Xandriába, amit látni fogtok! Hamarosan többet fogtok hallani róla! Ebben a dalban már hallhatjátok varázslatos hangját, de még jó néhány meglepetés vár rátok!

A banda volt tagjai -Gerit, Philip és Steven- így búcsúztak a Xandriától:

Egy hosszú, közös utazás után, amely során nagyszerű élményekben volt részünk, de mivel különböző irányokban haladtunk, úgy döntöttünk, eljött az ideje, hogy mindegyikünk a saját útját járja. Szeretnénk megköszönni a rajongóknak a sok szép emléket, és minden jót kívánunk egymásnak a jövőre nézve. Hamarosan találkozunk mindannyiótokkal az új vagy régi projektjeinkkel. A zene továbbra is összeköt majd mindannyiunkat!

És íme, az új dal, a Reborn:

 

Evanescence: megvan az új gitáros

hqj4hxq88nyfz3nszffbfq-970-80_1.jpg

Szombaton jelentette be az Evanescence, miszerint az őket 2015 óta erősítő, német származású gitáros, Jen Majura távozik köreikből. Az okokra nem tért ki sem a csapat, sem a zenészlány, Amy Lee és a srácok egy rövid posztban tudatták a hírt, és elmondták: mindig szeretni és támogatni fogják Jent, aki szintén egy pár soros bejegyzésben árulta el Twitterén: nem önszántából hagyta el a zenekart, de senkire nem haragszik és a közösen eltöltött évekre mindig szeretettel emlékezik majd. 

Tegnap a banda bejelentette: megtalálták Jen utódját, aki nem más, mint Tim McCord, aki korábban már tagja volt az együttesnek, először a csapat 2011-es, saját magáról elnevezett albumán hallhattuk játékát. Emellett a közelgő turnén az ausztrál Sick Puppies nevű rock/post grunge csapat zenésze, Emma Anzai is kisegíti a formációt - az első ilyen különleges koncert június 5-én, Athnénban lesz, itt kezdi meg ugyanis európai turnéját a zenekar, amely 19-én, a finnországi Tamperében ér véget. 

 

 

süti beállítások módosítása