Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Dorothy: feloszlik a zenekar, Dodo szólóban ténykedik tovább

2021. január 16. - Jurancsik Eszter

021dor_1.jpg

A 2011-ben alakult Dorothy utoljára tavaly hallatott magáról, amikor is a gitáros Brigi kivált a zenekarból, helyére Balog Anita került. Elkészítették az Amíg együtt dobog című dalukat és videót is forgattak hozzá, ám 2020 a csapat életébe is változásokat hozott.

"Sziasztok! Sok minden történt velünk az elmúlt évben. Ahogyan rengeteg emberét a világon, úgy a mi életünket is rendesen felforgatta a 2020-as esztendő. A tavaszi turné épp csak elindult, már félbe is szakadt. Aztán Brigi távozott a csapatból és gyorsan megérkezett helyére Anita. Akkor Klo, Anita és én úgy éreztük újra minden a régi és hiába volt néhány kifejezetten jó 500-as nyári bulink az új felállással, mégis év végére valahogy minden teljesen megváltozott bennünk és körülöttünk. Így hát decemberben úgy határoztunk, hogy 2021-től, békében, barátságban, elválnak útjaink! De a Dorothy megy tovább! Gyerekkorom óta a zene, a színpad volt minden álmom és amit tíz évvel ezelőtt együtt elkezdtünk, azt nem szeretném veszni hagyni, mert úgy érzem, ez tényleg én vagyok! Én vagyok Dorothy!

'Az óra körbe jár, kezdődik az új világ!'

2021-től új időszámítás kezdődik! Tartsatok továbbra is velem és fogadjátok szeretettel az első új dalt, ami Nagy Feró 75.-ik szülinapjára készült! Íme egy régi Beatrice dal újra gondolva, újra hangolva egy jelen helyzetben tökéletesen hozzám passzoló üzenettel! Hamarosan találkozunk!

Puszi, Dodo."

I'm Dorothy néven nyomul tovább az énekesnő, első szóló videoklipje pedig már látható is, amelyet Nagy Feró 75. születésnapjára készített, és a Beatrice 1988-ban megjelent Ez csak Rock and Roll című szerzeményét dolgozta fel e jeles alkalomból. Íme!

 

 

Lara Fabian-dal feldolgozásával rukkolt elő Floor Jansen!

er2izksxeaeaw79.jpg

A koronavírus-járvány árnyékában, kényszerszünetre vonult Nightwish-frontasszony nem unatkozik a karanténban: először a Jégvarázs-betétdal Let It Go-t énekelte fel az ő verziójában, néhány héttel később a Heart 1987-ben nagy sikert aratott Alone-jával jelentkezett, karácsonykor pedig az Ave Maria című klasszikus metálosított változatát adta ajándékba rajongóinak.

A holland tehetség most újabb videót töltött fel a Youtube-ra: 1999-ben jelent meg a kanadai Lara Fabian Adagio című szerzeménye - íme, Floor verziója!

 

Klippremier: Anneke van Giersbergen - Hurricane

anneke-van-giersbergen.jpg

Február 26-án vehetik kezükbe Anneke van Giersbergen rajongói az énekesnő új szólóalbumát, amely a The Darkest Skies Are The Brightest címet kapta.

A The Gathering egykori frontasszonya elárulta: a korongon rögzített szerzemények rendkívül személyesek, ugyanis 2018 folyamán az akkor 15 éve tartó házassága válságba került, és azonnal tudta: dalokat kell írnia az életéről.

Elsőként a My Promise című nótát mutatta meg klipes formában a holland énekesnő, néhány napja pedig megírtuk, miszerint újabb számmal jelentkezik - íme, a Hurricane!

 

 

Dalpremier: Sirenia - We Come To Ruins

1dc52a427cb04ca794faf59bd6111867.jpg

A norvég zenészekből és francia énekesnőből álló Sirenia néhány hete jelentette be, miszerint február 12-ével kerül boltokba új albumuk, a Riddles, Ruins & Revelations. Az első klipes dalt, az Addiction No. 1-t nemrégiben mutatták meg a rajongóknak, most pedig itt az újabb nóta, a We Come To Ruins.

Az Emmanuelle Zoldan vezette együttes elmondása szerint a tizedik album hasonlóképpen változatos lesz, mint az eddigiek, ám egy teljesen új oldaláról is megmutatja a csapatot, ugyanis némi modern hangzást is kapott a korong - ez az Addiction No. 1-ban hallható is volt. 

Az új szerzemény kapcsán Morten Veland alapító a következőket árulta el: 

"Ez a dal a Sireniát a súlyosabb oldaláról mutatja meg, bár nagyon dinamikus dal, sok váltakozással mind az atmoszférában, mind az intenzitást illetően. Tipikus Sirenia-dal, ahogyan az első kislemezünk is, de mégis modern megközelítésű."

Íme, a We Come To Ruins!

 

 

Sokk! Marco Hietala elhagyja a Nightwisht

noname2020nw.jpg

Alig néhány órával ezelőtt sokkoló hírt közölt a Nightwish hivatalos Facebook-oldalán: az énekes/basszer Marco Hietala távozik a zenekarból. A közlemény Marco oldalán is megtalálható, lényege pedig nem más, mint a zeneipar kapzsisága, illetve a zenész emellett depresszióval is küzd.

marko_hietala_by_givethemhorns_dd8ocfy-fullview.jpg

"Jó pár éve úgy érzem, nem tudok érvényesülni az életben. Streaming céges nagyágyúk, akik miatt kilenctől-ötig tartó munkára van szükség ihlet alapján dolgozó művészektől, miközben a befolyó profitból inkorrekt részesedést kapunk Még a művészeknél között is. A zeneipar banánköztársasága vagyunk. A legnagyobb turné-promóterek a mi saját merchandise-cuccainkból is bezsebelik a százalékokat, miközben a Közel-Keletre osztalékokat fizetnek. Úgy tűnik, néhány teokrázia elveheti a pénzt a zenéből."

- e komoly mondatokkal vezette fel posztját a 2019-ben szólólemezt is megjelentetett zenész, majd így folytatta:

"Az elmúlt év rákényszerített, hogy otthon maradjak és elgondolkodjak. Nagyon kiábrándultam ebből az egészből, és még sok minden másból is. Megerősítésre lenne szükségem. Hogy írni, énekelni és játszani tudjak, új inspirációkat kell találnom. Az életrajzi könyvemben olvasható, hogy krónikus depresszióm van. Önmagamra és a környezetemre is veszélyes lenne, ha most folytatnám. Voltak sötét gondolataim. Ne aggódjatok értem, jól érzem magam. Van két fiam, a feleségem, a családom, a barátaim, a kutyám és rengeteg szeretet. Nem hiszem, hogy végleg eltűnök. 

13-3-10761935.jpg

- folytatta Marco, majd eképpen zárta sorait:

"Azoknak, akik kedvelik az összeesküvés-elméleteket, el kell mondjam: 14-én lesz az 55. születésnapom, és sokmindent megtettem. Aki Tuomast hibáztatja ezért, nemcsak őt, hanem az én szabad gondolkodásmódomat is megsérti. Jó pár dolgot csinálok majd 2021-ben. Tisztelettel megkérem a médiát, más zenekarokat stb. hogy az elkövetkező egy évben semmit ne kérdezzenek tőlem. Remélhetőleg 2022-ben már tudok beszélni erről, de kérlek, ne vegyétek ezt ígéretnek. Annyira sajnálom, hogy ez történt. Marko Hietala."

Marco 2002-ben lett a Nightwish tagja, a 2001-ben kilépett Sami Vänskä helyét vette át. Érkezésével a férfi hang is megjelent a banda életében, a Century Child című album, amely a csapatba kerülésének évében jött ki,  már vele került rögzítésre. 

Anneke van Giersbergen: pénteken új dallal jelentkezik az énekesnő

Anneke van Giersbergen nemrégiben jelentette be új szólólemeze érkezését, amely egészen pontosan február 26-án kerül boltokba  The Darkest Skies Are The Brightest címmel. 

band-photo-anneke-van-giersbergen-24965.jpg

A korong dalait 2018 tavaszán kezdte el írni a holland énekesnő, amikor is házassága válságba került. Rob Snijders-szel 2003-ban keltek egybe, két évvel később pedig megszülett fiuk, Finn. Emellett pénzügyileg is nehéz időszakot tudhat maga mögött a The Gathering egykori fronthölgye, hiszen 2016-ban alapított együttese, a VUUR első lemeze és turnéja minden megtakarítását felemésztette, így nehéz szívvel, de szögre akasztotta a projektet. 

Az új albumról már láthattunk egy klipes nótát, a My Promise-t, amely Anneke elmondása szerint a szerelemért való küzdelemről szól, illetve arról, hogy miként érezte volna magát, ha házasságát nem sikerülne megmenteni. Ám szerencsére az énekesnő magánélete rendeződött, ma pedig Twitterén újabb örömhírt közölt követőivel: január 15-én, azaz pénteken egy újabb szerzemény érkezik, a Hurricane

 

Anneke új lemezének producere egyébként az a Ruud Peters, aki az énekesnő Kamerata Zuid-dal közös albumának. a Let The Light In-nek összerakásában is segédkezett.

Epica: Simone Simonsnak hiányoznak a turnék

A holland Epica Omega címre keresztelt új lemeze február 26-án tölti meg a lemezboltok polcait, amelyről két klipes dalt már megmutatott a rajongóknak a banda, az Abyss Of Time-t és a Freedom-The Wolves Withint.

A zenekar albumát még a tavalyi évben szerette volna a fanok kezébe adni, ám a világon tomboló koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a megjelentetését, és mivel az énekesnő Simone Simons Németországban él, az éneksávok felvétele is heteket csúszott.

A napokban a Scars and Guitars kapta mikrofonvégre egy podcast erejéig a frontasszonyt, aki elmondta: izgatottan várja, hogy újra turnézhasson csapatával.

nevtelen_9.jpg

"Reálisnak kell maradnunk. Természetesen örömmel térünk vissza a színpadra, de mostanra mindannyiunk számára világossá vált, hogy a művészek, a zenészek lesznek az utolsók, aki újra munkába állhatnak. A turnézó zenészek ebbe szinte beleőrülnek."

- kezdte mondandóját Simone, aki azt is elárulta: természetesen imád otthon lenni férjével, a Kamelot-billentyűs Oliver Palotaival és fiával, Vincenttel, de a turnék is nagyon fontosak számára.

"Kétféle zenész van: az egyikük a stúdiózást szereti, a másikuk a turnékat is. Ha túl sokat vagyok csak a stúdióban, az nekem nem jó. Szóval nagyon várom már, hogy ismét koncertezhessünk, de néhány zenész persze nem így érez. Van jó pár barátom a zeneiparban, látom, hogy megpróbálnak kreatív elfoglaltságot találni maguknak, de mindannyian komoly veszteséget szenvedtünk el, hiányzik valami, amit semmi sem pótolhat, csak az, ha színpadon állunk."

epica-3.png

Rengeteg együttes, énekes élt az internet kínálta lehetőségekkel, hogy online koncertekkel, live-okkal szórakoztassa rajongóit, de mit gondol erről a témáról Simone?

"Néhány zenészkollégánk streaming koncerteket tartott, és mi figyeljük a lehetőségeket. Ha négy különböző országban élünk, nem tudunk ilyesmit összehozni a lezárások ideje alatt. De a lemezünk februárban megjelenik. A turnét először márciusban halasztottuk el, aztán ismét kitoltuk, ezúttal 2022 januárjára."

- folytatta sorait az énekesnő, azt pedig a magyar rajongók is tudják már, hogy a zenekar eredetileg idénre tervezett Barba Negrás koncertjét  2022. január 13-ára fixálta. 

Így zárta gondolatmenetét:

"Természetesen szeretnénk népszerűsíteni az albumot, és rugalmasnak kell lennünk, valamint élnünk kell a modern technológiával, és megpróbálunk valami igazán elképesztő dolgot kreálni a rajongók számára."

süti beállítások módosítása