Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Így emlékezett édesanyjára Cristina Scabbia

Megható szavak az énekesnő Facebookján

2020. május 10. - Jurancsik Eszter

Cristina Scabbia mostanság igen beszédes, több ízben kifejtette véleményét a koronavírus-járvány kapcsán, rendre utasította a karanténból ellógó honfitársait, valamint legutóbb felfedte: hiányoznak neki a turnék és a rajongók.

tumblr_3dbbe4765e6d09f138eeef371b0542b6_0152aa9f_640.jpg

Sok országban -köztük Olaszországban is- ma ünneplik az Anyák napját, és a Lacuna Coil frontasszonya is megemlékezett pár sorban édesanyjáról - Francesca Scabbia 2017-ben hunyt el, egy évvel az énekesnő édesapja után.

"Minden, amit teszek, a Te érdemed is.
A mentorom, példaképem, a motorom üzemanyaga vagy nap mint nap.
Mindenre tanítottál, egy erős, határozott nővé neveltél, helyes erkölcsökkel és elvekkel.
Valószínűleg nem számítottál arra, hogy egy metal együttesben leszek énekes, de mindig támogattál a hitemben és a furcsaságomban. Életet adtál nekem, és én tiszteltelek Téged, és életem minden egyes napján tisztelni foglak.
Annyira hiányzol... tudom, hogy apa felköszönt Téged ott, ahol csak a szívemmel látlak.
Boldog Anyák napját, gyönyörű angyalom."

- ezekkel a megindító szavakkal emlékezett Cristina édesanyjára, szülei elvesztéséről pedig itt mesélt először.

 

Hallgasd meg a Draconian új dalát!

Októberben új album!

01adracco.jpg

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a svéd gótikus/doom metált játszó Draconian októberben új albumot jelentet meg, Under a Godless Veil címmel.

A csapat előző lemeze a 2015-ös Sovran volt, ennek nyomdokain menetel tovább az új korong, amely a második kiadvány lesz Heike Langhans énekesnővel.

Néhány napja megérkezett az első szerzemény a korongról, amely nem más, mint a Lustrous Heart. Íme:

 

Klippremier: Oceans Of Slumber - Strange Fruit

Vadonatúj dal a bandától!

A texasi Oceans Of Slumber The Banished Heart című nagylemeze 2018 tavaszán került boltokba, a zenekar pedig szép sikereket könyvelhetett el a kiadvánnyal.

oos-2020-2.jpg

A napokban új dallal jelentkezett a Cammie Gilbert vezette együttes, amely a Strange Fruit címet viseli.

A verset eredetileg egy Abel Meeropol nevű, zsidó származású amerikai költő vetette papírra 1937-ben, témája pedig az amerikai feketék és zsidók ellen irányuló erőszakos cselekedetek és a rasszizmus. 

Cammie-ék e verset zenésítették meg, íme az eredmény!

 

Cristina Scabbia: "Hiányoznak a rajongóink."

Újabb interjút adott az énekesnő

Többször nyilatkozott az olasz Lacuna Coil frontasszonya, Cristina Scabbia a világot sújtó koronavírus kapcsán, egyszer ki is osztotta felelőtlenebb honfitársait, akik a karantén ellenére céltalanul mászkálnak az utcákon. 

Most egy podcastben ismét kifejtette véleményét a helyzetről - a felvételen a Fleshgod Apocalypse zenészével, Francesco Paolival beszélget.

A 2019 decemberében, Vuhanból (Kína) indult fertőzés gyorsan elérte Európát is, kontinensünkön belül pedig épp Cristináék országában a legsúlyosabb a helyzet: e cikk megjelenéséig Olaszországban 218 ezer ember kapta el a vírust, és 30 395-en vesztették életüket. A leginkább fertőzés sújtotta terület Lombardia régió, amelynek székhelye és legnépesebb városa a Lacuna Coil tagjainak is otthonául szolgáló Milánó.

9bdee9248d7dd4b19d1cbc09b45de1ee_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

"Bárcsak az emberek megértenék, hogy ez jóval több, mint az az elképzelés, hogy például: >>Ó, én talán nem leszek beteg.<<  Úgy értem, ez egy olyan dolog, amely az egész gazdaságot érinti. Minél hamarabb visszajutunk az eredeti állapothoz, annál hamarabb újraindulhat minden, és ez nemcsak a zenére vonatkozik, hanem minden olyan munkára, amelyben jelenleg leállás van, és ezért bosszant, hogy vannak emberek, akik képtelenek nagyban gondolkodni. Ez rémisztő."

- kezdte sorait Cristina, majd elárulta: hiányoznak neki a turnék, a rajongóik.

"Hiányzik az adrenalin. Hiányzik a bulik. Hiányzik a rajongótáborunk. Hiányzik az utazás. Hiányzik az egész. Furcsa érzés itthon lenni. Eleinte szinte élveztem a dolgot, mert mindig távol vagyok az otthonomtól, ezért úgy fogtam fel, hogy: >>Oké, itthon vagyok, ez más dolog, mint eddig, talán nem is gondolok a zenére, csak azért, hogy mihamarabb minden visszatérjen a rendes kerékvágásba.<< Tehát elkezdtem videojátékozni, főzni és minden mást csinálni - ahogyan a legtöbb olasz is tette."

- mesélt otthon töltött idejéről az énekesnő.

71828752_2720368337997531_2296952220752543744_n_1.jpg

"Kezdetben egyáltalán nem volt ez rossz. Egyfajta nyaralásként tekintettem rá, de közben folyamatosan járt az agyam. Egy idő múlva, hiányozni kezdett a nyüzsgés. 20 éve pörgünk, és hirtelen megállt minden, ráadásul nem a saját döntésünk miatt. Olyan furcsán éreztem magam, és még mindig nem tudjuk, mikor indul újra minden, zavart vagyok. Arra vágyunk, hogy újra dolgozhassunk! De a mostani helyzetben azt sem tudjuk, mikor kezdhetünk újra dolgozni, és milyen feltételekkel. Mert ha ismét turnézhatunk, akkor sok más probléma is felmerül. Például a járatok sokkal drágábbak lesznek, mert minden repülőn a lehető legkevesebbre csökkentik az utasok számát. Tehát valószínűleg a jegyek drágábbak lesznek. És nemcsak a zenekarnak, hanem a személyzetnek és a felszerelésnek is repülnie kell. Tehát lehet, hogy minden drágább lesz."

Mindezek ellenére Cristina úgy véli: a zene iránti igény még nagyobb lesz.

98fcc3e5980199f4b318621bf3976d9b.jpg

"Mindenki el akar menni otthonról és csinálni valamit, tehát amikor minden újraindul, minden bizonnyal sokan mennek koncertekre, éttermekbe és kocsmákba. Mert emberi lények vagyunk - igényeljük az emberi érintést. Szeretnénk kapcsolódni más emberekhez. És egy koncerten, nekem éreznem kell az energiát. Nem tudok elképzelni egy olyan koncertet, ahol távolságot kell tartanod a másik embertől. Nem is gondolok egy ilyen koncertre!"

- zárta sorait, a felvétel pedig itt hallgatható meg:

 

Amy Lee: "Csak arra várunk, hogy új zenét csinálhassunk."

Ismét az új lemezről mesélt az énekesnő

Wasted On You címmel nemrégiben debütált az arkansasi Evanescence vadonatúj dala, amelynek klipje igen különleges módszerrel készült: mivel a koronavírus miatt a csapat tagjai otthonuk biztonságában várják annak enyhülését, telefonjaik segítségével, hétköznapjaikat megörökítve vágták össze a videót. Az együttes áprilisban indult volna közös turnéra a holland Within Temptation társaságában, Worlds Collide elnevezés alatt, ám a járvány miatt ezt őszre kellett csúsztatni.

evanescence.jpg

A dal egyébként hatalmas sikernek örvend a formáció rajongótábora körében, valamint azt is tudni lehet: az Amy Lee vezette banda új albuma még az idén megjelenik, The Bitter Truth címmel. A korong kapcsán a frontasszony elárulta: visszatérnek a tipikus Evanescence-s hangzásvilághoz, a gyökereikhez - ha visszagondolunk a 2017-es Synthesisre, azon lemezen főleg régebbi dalok újrahangszerelt változatai kaptak helyet és szimfonikus zenekart is hallhattunk.

94043999_10156868370476786_7128103861050408960_o.jpg

Az énekesnő újfent mesélt a készülő újdonságról, noha a dátum, amikor a The Bitter Truth meghódítja majd a világot, egyelőre még nem ismert.

"Idén fog megjelenni az album, de ki tudja, mikor hagyhatjuk el a házat a koronavírus-járvány miatt? Tehát a hivatalos dátummal még várnunk kell, bár szívesen mondanék pontos napot. Úgy gondolom, meg-megjelentetünk egy-egy dalt, amíg ez a dolog tart."

 

- kezdte fejtegetni a témát az énekesnő, majd így folytatta:

"Egyre jobban érezzük, hogy kapcsolatba akarunk lépni az emberekkel, a rajongóinkkal. Így működik az élet, élő kapcsolatokkal. E pillanatban a szobánkban vagyunk - meg akarjuk tapasztalni a zenét és együtt érezni azt, és ez nagyon hiányzik. És tudom, hogy rajongóink nagyon hosszú ideig vártak tőlünk egy új albumra. És minden rossz hír után egyetlen mondatunk van, amellyel az ellenkezőjét tudjuk éreztetni: >>Csak arra várunk, hogy új zenét készíthessünk.<<"

A Wasted On You és annak kisfilmje apropóján további gondolatokat osztott meg Amy:

"Nyilvánvalóan nem promotálhatjuk a további új zenéket, ahogy szeretnénk. Ez nagy hátránya a dolognak. Nem mehetünk játszani a " Wasted On You " -t, most éppen hogy csak élünk - nem a késő esti koncerteken vagyunk, hogy a dalt játsszuk, vagy bármi, amit személyesen teszünk, hogy az emberek zenét hallgathassanak. Valószínűleg nem vagyok az egyetlen ember a világon, aki így érez most. A Wasted On You klipjével a mostani helyzetünket, a valódi életünket akartuk megmutatni."

- zárta mondanivalóját.

 

Közös dalt készített Elize Ryd és Jennifer Haben - Wounded Healer

Ősszel közös turné!

Tudható, hogy a svéd/dán Amaranthe és a német Beyond The Black közös turnéra indul ősszel, amennyiben csillapodik a koronavírus-járvány, és ennek keretén belül hazánkban is fellép a két banda december 4-én, a Barba Negrában. Az Amaranthe nemrég befejezte új albumának munkálatait, míg Jenniferék lemeze június 19-én, Hørizøns címmel jön ki.

 amaranthebeyond_the_black.jpg

E lemezen lesz hallható a Wounded Healer című nóta, amelyben Elize Ryd vendégénekel - most szöveges videó készült a dalhoz, íme: 

 

Tarja: hallgasd meg az Extra Raw számait!

Elérhetőek a szerzemények!

Mint arról a napokban beszámoltunk, a finn metálkirálynő tavaly piacra dobott, In The Raw címre keresztelt lemezének hét dalát új köntösbe bújtatva is megjelenteti.

82977965_135256097960838_6915678213284798661_n.jpg

A különleges kiadvány ma vált elérhetővé, melynek tracklistje:

1. Dead Promises (Single Version)
2. Spirits Of The Sea (Carlinhos Percussion Mix)
3. Railroads (Demo)
4. Goodbye Stranger (Solo Version)
5. You And I (Band Version)
6. Spirits Of The Sea (Bartly's Water Remix)
7. Silent Masquerade (Solo Version)

A számok meghallgathatók a Youtube-on, a Deezeren, az iTunes és a Spotify alkalmazásokban is - innen eléred a szerzeményeket!

 

Amy Lee: "A valóság nem tündérmese..."

Az új Evanescence-album címéről mesélt az énekesnő

Az arkansasi Evanescence-től nemrégiben hallhattuk a Wasted On You című dalt, amelyhez igen különleges módon készült videoklip: a koronavírus miatti karantén ugyan elvágta a hagyományos forgatást, ám a tagok igen kreatívan oldották meg a feladatot: otthonaikban, telefonjaik segítségével rögzítették a kisfilm kockáit.

Amy Lee énekesnő már tavaly elmondta: kemény lesz a következő lemez, amelyről kiderült, hogy a The Bitter Truth címet fogja viselni, valamint visszatérnek a tipikus Evanescence-hangzáshoz. Legutóbbi, 2017-ben kiadott Synthesis címre keresztelt korongjukon hallhattunk szimfonikus zenekart és régebbi szerzemények újrahangszerelt változatait, ám a The Bitter Truth-on visszatalálnak a gyökereikhez.

evanescence.jpg

A lemezcím kapcsán a frontasszony Amy mesélt egy videochat-interjúban:

"Mivel a dalszövegek most készülnek, és jelen pillanatban >>csak úgy vagyok<<, kiábrándító témákat találok. A mesék nem valóságosak, és nehéz felnőttnek lenni - valójában azért, mert valaki más nem felelős a döntéseinkért, valamint megismerni a saját valónkat, megvédeni magunkat, és meghalni - mindannyian el fogunk menni. Nincs varázslatos kastély."

- mesélt kendőzetlen őszinteséggel Amy a korong címét ihlető témákról, majd így egészítette ki mondandóját:

"Ez végzetesnek és ködösnek hangzik, de választhatunk, hogy elfogadjuk ezt az igazságot és benne élünk, és úgy döntünk, vagy választhatjuk azt is, hogy feladjuk. És ez nagy küzdelem, de az én döntésem határozottan az volt, hogy lenyelem ezt a pirulát."

 

Dalpremier: Within Temptation - Entertain You

Végre itt az új dal!

A holland Within Temptation -és a rajongók- legnagyobb bánatára az Evanescence-szel közös turnét, amely áprilisban indult volna, a koronavírus-járvány miatt őszre kellett ütemezni, ám Sharon den Adelék nem hagyták csemege nélkül a fanokat. 

Múlt héten írtuk meg, miszerint a banda új dalt tár a nagyérdemű elé, amely az Entertain You címet fogja viselni.

unnamed_7.jpg

Korábban az énekesnő egy interjúban elmondta: véleménye szerint a mai zenéből hiányzik a lázadó vér, az egyedi hangzás - a csapat azonban merészen újít minden egyes lemezén, első ilyen irányba tett lépésük a 2011-es The Unforgiving volt, amelynél a 2014-es Hydra még nagyobbat durrant, a tavaly februárban kiadott Resist pedig teljesen a modern metál elemeire épült. 

A mai napon vált meghallgathatóvá a vadonatúj dal, amelyet mintegy kárpótlásnak szánt a zenekar az elmaradt bulikért - íme az Entertain You!

 

Nervosa: itt az új felállás!

Ismert zenészlányok a csapatban!

Nemrég robbantotta fel a netet a hír, miszerint a brazil Nervosa két tagja, az énekes/basszer Fernanda Lira és a dobos Luana Dametto úgy döntött: távozik a zenekarból. Indoklásuk szerint a csapat az utóbbi két évben már nem úgy működött, ahogy szerették volna, ezért hagyták ott az egyedüli tagként megmaradt gitáros Prika Amaralt.

Azonban a csajok megnyugtatták az aggódó fanokat: a Nervosa nem hal meg, és hamarosan felfedik az új tagokat. Most elérkezett a pillanat, a csapatban Prika mellé érkezett még három tag, vagyis az eredetileg trióban nyomuló banda négyfősre bővült.

95991637_2867047840010308_1062712008681455616_o.jpg

Az újonnan érkezett zenészcsajok mindegyike ismert arc a metál szcénában: basszusgitárosként az Abbath-ból és a Triumph Of Death-ből ismert, olasz származású Mia Wallace-t köszönthetjük, a görög Eleni Nota neve a Mask Of Prosperoból és a Croque Madame kapcsán csenghet ismerősen, ő lesz az új dobos, a mikrofon mögött pedig Diva Satanica (alias Rocío Vázquez), a spanyol Bloodhunter frontasszonya áll majd. 

Tehát az eddig csak brazil tagokat számláló Nervosa nemzetközi együttessé változott, amelyről Prika így mesélt:

"Hihetetlen élmény volt találkozni ezekkel a tehetséges nőkkel. Nem volt könnyű kiválasztani őket, kénytelenek voltunk nemet mondani több remek zenésznek is. De a kérdés túllép ezen! Nagyon elégedett vagyok a választással. Már sok új dalötletet elmentettünk és megkezdtük azok írását. Úgy tervezzük, hogy a karantén ideje alatt fel is vesszük őket. Garantálom, hogy a Nervosa teljes gőzzel megy tovább!"

 

süti beállítások módosítása