Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Cristina Scabbia: "Nem tudom, mikor lesz vége ennek..."

Újabb gondolatok a Lacuna Coil frontasszonyától

2020. március 22. - Jurancsik Eszter

Cristina Scabbia, az olasz Lacuna Coil frontasszonya több ízben megosztotta gondolatait a világban tomboló koronavírus-járvány kapcsán. Először a zenekarnak törölnie kellett a Dél-Ázsiába tervezett turnéját, majd azon honfitársainak olvasott be keményen, akik nem hajlandóak komolyan venni a hatóságok által előírt karantént - tehát akik nem munkába járnak vagy fontos dolgokat intéznek, hanem dolog nélkül lógnak az utcákon. 

cri_2.jpg

Tegnap a Kerrang! magazinnak részletesen elmesélte, mit csinál otthon és milyen érzések kavarognak benne a helyzet kapcsán. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet - cikkünk megjelenéséig 4825-en haltak meg a betegségben, túllépve ezzel Kína -ahonnan a vírus terjedni kezdett- halottainak számát. A leginkább fertőzés-sújtotta terület Lombardia, a régió székhelye és legnépesebb városa pedig a banda otthonául is szolgáló Milánó. Kínában hivatalosan véget ért a járvány, ám Európa és Észak-Amerika komoly gondban van, hiszen a regisztrált fertőzések száma egyre csak növekszik.

Az énekesnő ismét posztolt a témáról Instagramján, ismételten felhívva a figyelmet a karantén betartására és az együttműködés szükségességére.

"Nem látok a jövőbe, és nem tudom, hogyan és mikor lesz ennek vége... csak azt tudom, hogy a végén mindannyian emlékezni fogunk erre. Hogy mennyire fontos az együttműködés. Hogy figyelembe kell vennünk nemcsak magunkat, de másokat is, az országunkat, tudva, hogy mindannyian ugyanabban az univerzumban vagyunk. Maradj biztonságban!"

- bontakozott ki a posztban.

 

 

Így éli meg Cristina Scabbia a karantént

A Kerrang interjúvolta meg az énekesnőt

Olaszországban egyre súlyosabb a helyzet a koronavírus (COVID-19) miatt. A legfrissebb hírek szerint a betegségben elhunytak száma túllépte a Kínában -ahonnan a vírus terjedni kezdett- életüket veszett emberekét. Ez részben azzal magyarázható, hogy Olaszország népessége a legöregebb Európában, persze ez cseppet sem vigasztaló.

Cristina Scabbia, a Lacuna Coil frontasszonya több ízben hírt adott magáról, legutóbb pedig eléggé bepöccent azokra, akik üresjáratban, dolog nélkül ténferegnek Milánó utcáin, noha a hatóságok teljes karantént rendeltek el az egész országban, és csak a legindokoltabb esetekben ajánlatos elhagyni a lakást, például munkába járás, vásárlás vagy kutyasétáltatás céljából. Cristina így üzent a posztban: "Mi szívunk a ti felelőtlenségetek miatt. Maradj otthon, baszd meg!"

Szerencsére az énekesnő és a banda többi tagja is egészségesek, otthonukban töltik a karantént, amelyet március 9-ével vezettek be. A napokban a Kerrang! magazin is kifaggatta Cristinát, mivel tölti kényszerszabadságát.

78116969_2860896393944724_3338584933672157184_o.jpg

"Milánóban vagyok, a házamban. Úgy hiszem, ez egy nagyon különös időszak. Karanténban vagyunk, mert ez a legjobb módszer arra, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. Nagyon sok hírt olvasok, weboldalakat nézek, és sok hamis hírt is kapok - sokan pánikot akarnak gerjeszteni, nem pedig valós  információkat közölni. De hogy őszinte legyek, minden nagyon csendes."

- mesélte Cristina, aki azt is elmondta: azért posztolta azt a bizonyos középső ujjas fotót Facebookjára néhány napja, mert néha muszáj kicsit agresszívabban megszólítani felelőtlenebb honfitársait, akik nem veszik eléggé komolyan a helyzetet.

De fél-e az énekesnő?

"Nem magam miatt aggódom, hanem a szeretteimért és azokért, akik kórházban vagy élelmiszerboltokban dolgoznak. Félelmetes belegondolni, hogy mindenki elveszíthet valakit. A bátyám a temetkezésben dolgozik, és mesélt történeteket, amelyektől libabőrös lettem."

- mint azt több weboldal is megírta, Lombardiában - amely régió székhelye Milánó - annyira nem bírnak a holttestek égetésével a krematóriumok, hogy kénytelenek más településekre szállítani az elhunytakat.

"Tegnap egy barátom is elveszítette az édesanyját, és még csak nem is láthatta. Nem rendeznek temetést, nem engedik meg a hozzátartozóknak, hogy végső búcsút vegyenek a szerettüktől. Ez összetöri a szívemet, éppen ezért nem értem, miért viselkednek ilyen önző módon az emberek..."

Szót ejtett a pánikszerű vásárlási mániával, ami szinte minden országban jelenséggé vált. Az énekesnő úgy gondolja, nincs ok pánikszerűen sok vécépapírt vásárolni, ez a legőrültebb dolog, amit valaha tapasztalt. Véleménye szerint óvatosnak kell lenni, de meg kell őrizni a józan észt is.

Mivel tölti az idejét Cristina?

67400402_2596487017052331_8187788918515564544_o.jpg

"Olvasok, videojátékokkal játszom, szobrászattal foglalkozom és kicsit edzek is. Egyfajta >>nyugdíjba vonulásnak<< tartom ezt az időszakot, hiszen általában nem vagyok itthon."

Rengeteg videót láthattunk arról is, hogy az olasz emberek énekelnek, hangszereken játszanak az erkélyeiken. Ennek kapcsán az énekesnő nevetve ezt mondta:

"Nagyon szenvedélyes vagyok és hazafias is, de ilyet nem tennék soha!"

A Lacuna Coilnak is rengeteg koncertjét törölnie kellett, hogyan éli ezt meg a zenekar?

"Ez valóban sötét időszak a zenének és a művészeteknek. Frusztráló és szomorú, de egy csónakban evezünk. Őrület ez, mert az együttesek a turnézásból élnek. Mi szerencsére előre gondolkodtunk, viszont vannak zenekarok, akik komoly pénzeket buktak most. Nehéz lesz visszatérni a pályára, de pozitív maradok, mert ha elértük a mélységet, innentől csak felfelé vezethet az út."

- zárta sorait. 

Dalpremier: In This Moment - As Above So Below

Néhány nap és itt a nagylemez!

A kaliforniai In This Moment új albuma március 27-ével kerül boltokba, amely korongnak a Mother címet adta a Maria Brink vezette csapat. 

screinn81.png

A lemez témája az élet, az anyaság, a Földanya, ugyanakkor elárulta a banda: lesznek utalások a 2017-es Ritual című nagylemezre is.

Eddig láthattuk-hallhattuk a Legacy, a The In-Between és a Hunting Grounds című szerzeményeket, most pedig itt az újabb nóta, az As Above So Below, íme:

 

 

Ismerd meg a Jennert!

Csak csajok Szerbiából!

A szerb Jenner 2013-ban jött létre, tagjai: Aleksadra Stamenkovic (ének, gitár), Katarina Henc (basszusgitár) és Marija Dragicevic (dobok). Műfajilag speed/thrash metálban nyomulnak, főbb témáik pedig a belső démonok, a félelem és az emberi érzések.

jenner-2020.jpg

Több tagcserén átesett a zenekar, mire kialakult a mostani felállás. Első kiadványuk egy EP volt 2015-ben Demo 2015 címmel, majd 2017-ben jött a To Live Is To Suffer című nagylemez. 

Március 30-án érkezik egy új középlemez, The Test Of Time címmel, amely három számot tartalmaz:

1. Night Without Dawn

2. The Test Of Time

3. Young&Proud (Demoniac cover)

ITT már meghallgathatod a nótákat!

Cristina Scabbia berágott - sokan nem tartják be a karantén szabályait

Facebookján osztotta meg véleményét az énekesnő

A koronavírus-járvány Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb - a halálozások száma közelít a 3000 főhöz, tegnap pedig egyetlen nap alatt 475-en vesztették életüket a betegségben. A múlt hét folyamán országos karantént rendeltek el a hatóságok, nyomatékosan megkérve mindenkit, hogy maradjon otthon és csak az olyan halaszthatatlan ügyeit intézze el, mint a munkába járás, vásárlás vagy kutyasétáltatás. Az olasz nép igencsak kreatív, naponta kerülnek fel az internetre olyan videók, amelyeken az erkélyen zenélő, éneklő embereket láthatunk, jelesül, hogy optimistán is lehet a jövőbe tekinteni.

Cristina Scabbia, a Lacuna Coil énekesnője korábban már hírt adott magáról és csapattársairól a vesztegzárból - szerencsére mind ő, mint a banda többi tagja egészséges, különböző hobbikkal űzik el az unalmat lakásukban.

cccsss.jpg

Azonban a mediterrán országban sokan akadnak, akik nem tartják be a karantén szabályait, Cristina ezt látva igencsak felpaprikázta magát - jogosan- , és Facebookján alaposan kiosztotta azokat dallamos anyanyelvén, akik dolog nélkül, feleslegesen lófrálnak Milánó utcáin - mondanivalójának lényege ennyi:

"Szeretnék összefoglalni néhány pontot azoknak az idiótáknak, akik még nem fogták fel, hogyan viselkedjenek civilizált módra, tekintettel a vészhelyzetre! Ébredjetek fel! A viselkedéseddel csak növeled a fertőzésveszélyt! A kutyád a dolgát el tudja végezni a ház mellett is, nem kell messzire vinned! Ráadásul a kutyád rövid idő alatt elintézi a dolgát, nem kell órákat kint töltened vele! A kutyasétáltatás pedig nem arra való, hogy bandázz az ismerősökkel! A nagy séták nem tartoznak a most a fontos dolgokhoz! Csak a te hibád lesz, ha a vírus nem áll meg! És az is, ha fegyveres erőket kell bevetni! Mi fizetünk a te felelőtlenséged miatt. Maradj otthon, baszd meg!"

- zsörtölődött a dalos pacsirta a posztban, teljesen jogosan, hiszen Olaszországban folyamatosan növekszik a diagnosztizált koronavírusos betegek száma -a cikk megjelenéséig 35 713 személy kapta el a fertőzést, és naponta több százan halnak meg. Legutóbb arról szóltak a hírek, miszerint Lombardiában lévő Bergamo városában a krematóriumok nem bírnak a holttestek égetésével, ezért más településekre szállítják őket - ez borzalmas.

 

Floor Jansen: "Vigyázzunk a Földre!"

Az énekesnő lelkesen támogatja a környezetvédelmet

A Nightwish új albumára már nem kell olyan sokat várni, hiszen április 10-ével tölti meg a boltok polcait Human :II: Nature címmel, amely pakkban két CD is található lesz.

Az első lemez témája -mint ahogyan azt Tuomas Holopainen alapító kifejtette- az emberi természet lesz, a másodiké pedig az Anyatermészet - így bravúrosan oldották meg a kiadvány címét is.

A banda holland származású frontasszonya, Floor Jansen egy ízben már felfedte aggályait a környezetvédelem kapcsán, sőt, nemrég a csapat Ad Astra című kisfilmje egy különleges természetvédelmi projekt kapcsán került publikálásra, most azonban újabb gondolatokat osztott meg a FaceCulture-rel.

5e39cdb14b7378876d93dc20_promonightwish.jpg

"Nem mennék bele túlságosan a klímavészhelyzetbe, de nyilvánvaló, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre, ahol élünk."

- eképpen kezdte mondandóját, majd így folytatta:

"A Földön élünk, tehát jobban kell vigyáznunk rá, mint valaha! És úgy gondolom, jó úton haladunk, habár még mindig rengeteg a tennivalónk. Számomra a természet, nos... a legjobb >>akkumulátor-töltő<<."

- utalt a tényre, miszerint imád sok időt a természetben tölteni, ott feltöltődni.

"Néha a semmi közepén kell lennem, lehetőleg állatokkal vagy az erdőben, hogy kitisztuljon a fejem és megnyugodjak. Úgy érzem, hogy a természethez való kapcsolódás nagyon sok embernek létfontosságú. Szinte mindenki elfelejti, mi vagyunk a természet! A csimpánzok DNS-e például csak 3%-ban különbözik a miénktől, tehát a különbség olyan kicsi. Ezért nem szabad elfelejteni, hogy a természet részei vagyunk. Ha ez megvan, akkor jók vagyunk."

- zárta gondolatait.

Megoperálták Chiara Malvestitit

Nőgyógyászati műtéten esett át az énekesnő

Chiara Malvestitit a Crysalys élén ismerhettük meg, amely csapat 2003-ban alakult, de csak 2009 óta zenélnek aktívan. Az olaszországi Porto Sant'Elpidio-i együttes legismertebb száma a 2011-es The Awakening Of Gaia című szerzemény, amely az azonos című nagylemezen kapott helyet. 

Chiara a Therionban is énekel 2015 óta, ahol az amerikai Lori Lewist váltotta.

Előbbi csapat háza táján 2018 óta csend honol, noha a banda azt ígérte: próbálnak aktívak maradni. Azonban néhány hete a képzett operaénekesnő hírt adott magáról hivatalos Facebook-oldalán - Chiara nőgyógyászati műtéten esett át.

cm.jpg

Mint posztjából kiderült: egy jóindulatú elváltozás miatt került sor a beavatkozásra.

"Sziasztok! Várni akartam egy kicsit, mielőtt megírom ezt a posztot, de szerintem ez így volt megfelelő. Mindannyian emberek vagyunk, és a művészek élete sem mindig színpadról szól. Különösen az összes engem követő nőnek szeretném szentelni ezt a személyes posztot. 2 nappal ezelőtt műtétet végeztek rajtam, hogy eltávolítsanak egy nagy fibrómát a méhem mögül."

- kezdte sorait, majd így folytatta:

"Nagyon későn és véletlenül fedeztem fel, mert korábban még soha nem volt nőgyógyászati ​​problémám, és a lehető leghamarabb elvégezték a műtétet, hogy idő legyen a testem gyógyulására, mielőtt visszatérek a színpadra, és azért is, mert veszélyes lett volna bent hagyni. A beavatkozás szerencsére jól ment, és ma sokkal jobban érzem magam."

- mesélt az énekesnő az operációról, majd e tanáccsal látta el női követőit: 

"Tehát lányok, ellenőriztessétek minden évben a csodálatos és isteni méheteket, végeztessetek el minden vizsgálatot, de ne ijedjetek meg, szeressétek magatokat! A testünk a templomunk, mi nők istennők vagyunk, akik több értelemben is új életet adnak a világnak (még akkor is, ha nem szeretnél gyereket, nagyon fontos, hogy vigyázz rá)."

 

Megkezdte új lemezének felvételeit az Amaranthe

Az utolsó pillanatban érkezett meg a formáció Dániába

Korábban a testvérblogon már írtunk arról, miszerint a svéd-dán Amaranthe tervezgeti következő albumát - utolsó kiadványuk a 2018-as Helix volt, amellyel több turnét is végigcsinált a banda.

A napokban jelentkezett érzelmes videóval a zenekar, amelynek apropójául a gitáros Olof Mörck és a Haggard-zenész Catalina Popa esküvője szolgált, most pedig bejelentette a csapat: a mai napon elkezdték új nagylemezük rögzítését.

unnamed_6.jpg

Azt korábban már megtudhattuk, hogy az újdonság már a Nuclear Blast szárnyai alatt fog a világra szabadulni, Elize Ryd és társai pedig a következőképpen meséltek a munkálatokról:

"Furcsa érzés tudni, hogy a világ egy része vesztegzár alatt van, és a zeneipar is ugyanúgy megsínyli ezt, mint bármely más szektor."

- kezdék soraikat a Blabbermouthon, utalva ezzel a koronavírus-járványra.

"De fontosnak tartjuk a munka folytatását, és mint katonák, nem hagyjuk magunkat a betegség által ledönteni. Ez persze azt is jelenti, hogy amennyire lehet, elszeparáljuk magunkat. Mivel a dán kormány úgy döntött, lezárja határait, szinte menekülnünk kellett Svédországból Dániába. Egy teljesen elhagyatott Koppenhágába csöppentünk, körülbelül egy órával a határok lezárását megelőzően."

- adott hangot megdöbbenésének az együttes, azonban hozzátették: rendszeresen tájékoztatni fogják rajongóikat, mely munkafázisban járnak éppen.

 

süti beállítások módosítása