Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Énekesnők átalakulása #5 - Simone Simons

2017. július 16. - Jurancsik Eszter

Simone Johanna Maria Simons a Dél-Hollandiában fekvő Hoensbroek városában született 1985. január 17-én. 14 évesen popéneklést tanult, ám ekkor meghallgatta a Nightwish Oceanborn című lemezét, ennek hatására a klasszikus vonal felé fordult. Egy 2016-os interjúban Simone elárulta: tini korában lilára festette a haját, lefelé fordított keresztet hordott a nyakában és gyakran fekete rúzzsal kente a száját. Mai fejével viccesnek tartja akkori megjelenését, elmondása szerint életének ezen időszaka az útkeresésről szólt. 2002-ben lett az Epica énekesnője akkori barátjának, Mark Jansennek köszönhetően. 2003-as debütáló albumuk, a The Phantom Agony megjelenésekor az akkor 18 éves Simone volt a kis dögös vöröske, fűzős felsőkkel és viszonylag kevés festékkel. A vörös haja afféle védjegyévé vált, eredeti hajszíne viszont világosbarna. 2010-ben indította el személyes weboldalát, amely SmoonStyle néven fut, eleinte blogként funkcionált, majd később sokasodtak a sminkeléssel, sminkcuccokkal foglalkozó posztok is.

fotojet_4.jpg

2013-ban született meg Oliver Palotaival közös kisfia, Vincent, majd 2014-ben a The Quantum Enigma címre keresztelt album megjelenésekor készült képeken észrevehető volt, hogy a frontasszony komoly imidzsváltáson esett át. Sminkje vastagabb lett, bátrabban kezdte használni a feltűnő színű rúzsokat és merész színű szemhéjpúdereket. Sokak szerint ő a metálvilág legszebb énekesnője, mások szerint azonban a túl erős smink jó pár évvel öregíti Simone-t, aki a 2016-os The Holographic Principle című albumra maga írta az Edge Of The Blade című dalt. A szerzemény üzenete szerint mindenkinek önmagát kell adnia - rengeteg olyan vélemény született e szám kapcsán, miszerint Simone ilyen formában "meghazudtolja" önmagát, hiszen miközben az önelfogadásról és az önfelvállalásról énekel, honlapján rúzsokat és szemfestékeket reklámoz. Mi nem megyünk mélyebben a témába, inkább elismerjük, hogy a hangjába lehetetlenség belekötni.

Énekesnők átalakulása #4 - Amy Lee

Amy Lynn Lee 1981. december 13-án, a kaliforniai Riverside-ban született. Édesapja lemezlovasként dolgozott, így az énekesnő már kicsi kora óta a zenében él. Kilencévesen kezdett zongorázni Mozart és más, klasszikus zeneszerzők hatására. Az éneklést 13 éves korában kezdte, és ekkoriban találkozott egy ifjúsági táborban Ben Moodyval, aki meghallotta, ahogyan Amy zongorán játssza Meat Loaf I'd Do Anything for Love című dalát. Pár hónappal később született meg az Evanescence, az átütő sikerek pedig 2003-ban jöttek a Fallen című nagylemezzel, amelyről a Bring Me To Life hónapokig vezette a listákat világszerte. Amy ekkor a tipikus rockerlány külsejével hódított: fűzők, feketére festett szemek, szemöldökében pedig piercinget hordott. Lányok milliói utánozták stílusát világszerte, stílust teremtett egyedi tervezésű ruháival.

eaf24012-0161-47f4-bf0d-6caa82e10b52.jpg

2006-ban dobta piacra a csapat a The Open Door címet viselő korongját, ekkorra Amy szemöldökpiercingje eltűnt és öltözködésében is történt némi változás, de a fekete szemceruza és a sötét haj megmaradtak. Egy évvel később az énekesnő férjhez ment Josh Hartzlerhez, stílusa pedig sokkal nőiesebb lett. Ekkoriban szedett fel jó pár kilót, amelyektől később megszabadult, később ismét kikerekedett, majd újra fogyott - valószínűleg Amy hajlamos az úgynevezett jojózásra. 2013-ban egy ideig vörös hajjal is láthattuk az énekesnőt, azonban pár hónap után barnára váltott. 2014 nyarán született meg fia, Jack Lion, és az anyaság megélése is finomított a frontasszony stílusán. Még lágyabb, még nőiesebb lett, tavaly egy gyermekeknek szóló lemezt is kiadott Dream Too Much címmel. Bár 2016 óta ismét fekete hajjal szerepel, az egykori vad megjelenés már csak nyomokban látható Amyn - a "kis vadócból" igazi nő lett.

Énekesnők átalakulása #3 - Cristina Scabbia

Az olasz Lacuna Coil frontasszonya Milánóban született 1972. június 6-án. 21 éves volt, amikor egy klubban találkozott Marco Coti-Zelatival, akivel elkezdtek dolgozni egy közös projekten. Ethereal néven alapítottak együttest 1994-ben, ám többszöri névcsere után Lacuna Coilként adták ki első középlemezüket, amelyet saját magukról neveztek el, 1998 áprilisában. A déli szépség megjelenése is sokat változott az elmúlt években. Karrierje kezdetén rövid, gyakran kékeszöldre festett hajjal láthattuk a mikrofon mögött, majd később, az első komolyabb sikereket elérő nagylemez, az Unleashed Memories megjelenésekor már hosszabb, fekete hajjal mutatkozott Cristina, és hosszú évekig nem történt komoly változás stílusában.

fotojet_2_1.jpg

Másik "védjegye" az élénk színű rúzsok, amelyek kiemelik egzotikus vonásait. 2016 májusában jelent meg a Delirium, a zenekar legutóbbi lemeze. Cristina tavaly ősszel vágatta le haját vállig érő fazonra és tűzvörösre festette. Sokak szerint az új hajszín nem harmonizált az énekesnő kreol bőrszínével, ám ő több, mint fél éven át ezt a színt viselte. Áprilisban tért vissza eredeti hajszínéhez, amely véleményünk szerint is sokkal inkább illik hozzá. Cristinán abszolút nem fog az idő, simán elvegyülhetne egy főiskolás partin. Ennek kapcsán árulta el egy interjúban, hogy bőrét megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, egészséges ételekkel valamint sok víz fogyasztásával igyekszik rugalmasan tartani. Elmondása szerint nem feküdne soha plasztikai sebész kése alá, hangját pedig a dohányzás mellőzésével igyekszik óvni, alkoholt is nagyon ritkán fogyaszt. Az egyetlen, amit saját bevallása szerint minimalizálnia kéne, az a rengeteg beszéd, ám -az ő szavaival élve- olasz nőként ez igen komoly kihívás. :D Az énekesnő jótékonykodik is: rendszeresen kampányol  mellrák ellen és többször felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. 

Énekesnők átalakulása #2 - Anneke van Giersbergen

A sokoldalú holland énekesnő Anna Maria van Giersbergen néven, 1973. március 8-án, Sint Michielsgestelben született. 12 éves korában kezdett énekelni, először egy kórusban, majd énektanár segítségével képezte hangját, de gitáron is játszik. Több zenekar tagja is volt, mielőtt a The Gathering énekesnője lett 1994-ben. Anneke ekkor igazi vadóc lány benyomását keltette: vörös, rasztás haj, piercing. Az együttesben 2007-ig énekelt, ekkor ugyanis családi okok miatt elhagyta a csapatot. 2005-ben született meg kisfia, Finn, és az énekesnő szeretett volna több időt szentelni családjának.

fotojet_1_1.jpg

Ebben az időszakban sötétebb hajjal mutatkozott, majd 2012-ben kipróbálta a szőke hajszínt is. Ez az időszak nem tartott sokáig, ugyanis 2014-ben már ismét vörös hajjal láthattuk - ekkor alapította meg a The Gentle Storm nevű projektjét is. Anneke azt nyilatkozta egy 2015-ös interjúban: bár már nem öltözik úgy, mint huszonévesen, nem adja fel saját egyéniségét. Az énekesnő számtalan tetoválással büszkélkedhet, azon kevesek közé tartozik, akiknek jól áll, ha több ábra is borítja testét. 2016 decemberében ismert holland zenészekkel hívta életre a VUUR nevű csapatot, amely hollandul tüzet jelent. Anneke mostanra "érett be" igazán, Tarjához hasonlóan ő is előnyére változott. Anneke egyszerre képviseli a nőiességet és az eredetiséget, ami rendkívül lenyűgöző személyiséggé teszi őt. Számtalan fiatal énekesnőnek ő a példaképe - nem véletlenül. 

Énekesnők átalakulása #1 - Tarja Turunen

A nők többsége mindig szeret kísérletezni - ruhákkal, frizurákkal, sminkeléssel, mindennel. Cikksorozatunkban a legismertebb metálénekesnők átváltozását mutatjuk be Nektek - elsőként Tarja Turunent vettük górcső alá.

A finnek legismertebb énekesnője 1977. augusztus 17-én, Kitee-ben látta meg a napvilágot. Kicsi kora óta énekel és játszik zongorán, de tanult egyházi zenét is. A Nightwish 1996 nyarán alakult, az akkor 19 éves Tarja lett a frontasszony, aki operás hangjával lopta be magát a közönség szívébe. Az első album, az Angels Fall First 1997-ben került boltokba. Az együttes szárnypróbálgatásai idején készült fotón Tarja egyszerű pólóban látható, a kedves szomszéd lány benyomását keltve. Két évvel később jelent meg az áttörést is meghozó Oceanborn című lemez. Az énekesnő megjelenése leginkább Hófehérkéhez hasonlítható: fehér bőr, ébenfekete haj, akár egy törékeny porcelánbaba. A 2000-ban piacra dobott Wishmaster idején is e stílusban láthattuk őt, majd igen éles kontraszt a 2004-es Once nagylemezhez készített fotókon látható dalos pacsirta.

fotojet_3.jpg

Fekete haja jóval hosszabb, de ami még feltűnő, hogy néhány kilóval könnyebb lett. Rajongói körökben az az elmélet tartja magát ezzel kapcsolatban, hogy a színpadon ugrálás mellett Tarja édesanyjának halála járult hozzá az énekesnő súlycsökkenéséhez. Pontosan senki nem tudhatja, mitől adott le legalább 8-10 kilót a finn szépség, de Tarja az, aki plusz kilókkal és vékonyan is gyönyörű. A Nemo klipjében tehát egy teljesen más Tarja látható, mint addig- gondoljunk csak pédlául a Sleeping Sun 1999-es videójára, amelyben rövid, vörös hajjal láthattuk őt. Többször változtatta haja színét és formáját, 2010-ben, a What Lies Beneath idején például barna hajjal mutatkozott, majd 2016-ban, a The Shadow Self albumhoz készült promo képeken egy igazi dívát láthatunk. Ismét fekete haj, enyhén hullámosítva, művészi smink és az énekesnő alakjához idomuló ruhák. Tarja kislánya, Naomi 2012 nyarán született meg, alakját azonban hamar visszanyerte a szülést követően. Az énekesnőnek határozottan jót tett az idő, évről-évre szebb. 

 

Itt az Arch Enemy új videója: The World Is Yours

A Youtube-on látható a felvétel

Szerdán a Rockmaratonon adott fergeteges koncertet a svéd és kanadai tagokból álló Arch Enemy, azt pedig már jó ideje tudni lehet, hogy új albumukat 2017. szeptember 8-án dobják piacra. 

letoltes.jpg

Nemrégiben vált láthatóvá a csapat új videója, amely a The World Is Yours című dalhoz készült. A dalról azt lehet tudni, hogy a gitáros Michael Amott és a dobos Daniel Erlandsson írta, valamint kiderült az új nagylemezről, hogy Dél-Svédországban vették fel. Az énekesnő, Alissa White-Gluz ugyan Kanadában él, de házi stúdiójában rögzítette az éneksávokat, és továbbította őket a fiúknak. Emellett a frontasszony szólólemezén is dolgozik, amely előreláthatólag 2018-ban jelenik majd meg.

 

43 éves lett Sharon den Adel

Boldog szülinapot!

Sharon Janny den Adel 43 évvel ezelőtt hallatta először hangját a hollandiai Waddinxveen egyik kórházában, így ma ünnepli 43. születésnapját. A Within Temptation dalospacsirtájának karrierje 1996-ban kezdődött, noha már 14 éves korában a mikrofon mögött állt első együttesében, amely a Kashiro nevet viselte. Sharon édesapjának munkája miatt a család tíz különböző országban is élt. 

sharon-den-adel-kate-bush-a-hosom-10210335.jpg

Az énekesnő soha nem járt énektanárhoz, tini kora óta magát képzi. A kilencvenes évek elején találkozott Robert Westerholttal, akivel egymásba szerettek és 1996-ban, The Portal néven alapítottak együttest. Később átkeresztelkedtek Within Temptation-re.

Enter címmel 1997-ben adták ki első nagylemezüket, 1998-ban pedig a The Dance című EP-t. Az első nagyobb sikerek azonban a 2000 végén megjelent Mother Earth-szel jöttek, a stúdiókorongon szerepel a banda egyik legnépszerűbb szerzeménye, az Ice Queen. 2004-ben újabb albummal jelentkeztek, amely a The Silent Force nevet viselte, amellyel még nagyobb elismerést könyvelhetett el a zenekar.

within_temptation_2014_1_1.jpg

A korongon szereplő Stand My Ground, az Angels vagy a lírai Memories klipjei az Ice Queen-hez hasonlóan a mai napig a banda legnézettebb videóinak számítanak. The Heart Of Everything címmel 2007-ben újabb lemezt adott ki az együttes, 2011-ben pedig a The Unforgiving-gel hódították meg a listákat. Legutóbbi albumuk, a Hydra 2014 tavaszán jelent meg, számos vendégzenész szerepel a korongon, pl. Tarja Turunen (Paradise), az amerikai rapper Xzibit (And We Run), Howard Jones (Dangerous) vagy éppen a Soul Asylium énekese, Dave Pirner (Whole World Is Watching). A legutóbbi információk szerint a zenekar új albuma már készülőben van. 

Sharonnak és Robertnek három közös gyermeke született: 2005 decemberében Eva Luna lányuk, 2009 júniusában Robin Aiden, majd 2011 márciusában Logan Arwin fiaik. Robert néhány éve bejelentette, hogy a színpad helyett a stúdióból irányítja a munkálatokat, Stefan Helleblad vette át helyét a turnékon. Így ő vigyázhat a három közös gyerkőcre is, amíg Sharon úton van a zenekarral. 

Az énekesnőről még annyit illik tudni, hogy zenei karrierjének beindulása előtt divattervezőként dolgozott, saját fellépőruháit is ő tervezi. Különleges táncát, amellyel a közönséget minden fellépésen elbűvöli, Balin tanulta, ahol hatéves koráig élt családjával. 

Nemsokára boltokban Anette Olzon és Jani Liimatainen közös albuma

A két zenész végzett a felvételekkel

fotojet_2.jpg

 

Egy kép kíséretében jelentette be Instagram-profilján Anette Olzon, miszerint elkészültek a Sonata Arctica volt zenészével, Jani Liimatainennel közös albumának felvételei, amelyen tavaly ősz óta dolgoztak.

 

 

A Nightwish második frontasszonyaként ismertté vált Anette Olzon 2014-ben Shine címmel dobta piacra első szólólemezét, ám a korong csak mérsékelt sikereket ért el, így a svéd énekesnő egy évvel később bejelentette: visszavonul a zeneipartól. Elvégzett egy ápolónőképző iskolát és közösségi oldalain főleg edzéstippeket és egészséges ételek receptjeit osztotta meg. Tavaly szeptemberben robbant a hír, miszerint Jani -akivel nagy rajongói egymás munkásságának- és Nettie közös korongot vesznek fel. Pontos megjelenésről még nem írt az énekesnő, de az album már csak arra vár, hogy a boltok polcaira kerülhessen.

Hamarosan új videóval jelentkezik a Hallatar

Egy rövid előzetest tett közzé a csapat

Juha Raivio, Gas Lipstick (ex-HIM) és Tomi Joutsen (Amorphis) októberre ígérték első albumukat, amely a No Stars Upon The Bridge címet viseli majd, és a tavaly 39 évesen elhunyt Aleah Stanbridge verseit, demóit használták fel a dalokban. 

fj.jpg

Az első klipes szerzemény nemrégiben debütált Mirrors címmel, most pedig egy rövid teasert tett közzé a zenekar készülő új videójukból - a My Mistake című dalhoz forognak a kamerák, különlegessége pedig, hogy a svéd Draconian frontasszonya, Heike Langhans is közreműködik majd benne. Korábban mi is megírtuk, hogy az énekesnő segíti a trió munkáját, hiszen ő volt az angyali hangú és szépségű Aleah egyik legjobb barátnője. Íme, az előzetes:

 

Metál és a jóga

Énekesnők, akik kipróbálták ezt a sportot

A jóga egy Indiából eredő, több ezer éves múltra visszatekintő mozgásforma. Ám sokan nemcsak a súlyvesztés, a gerinc rugalmasságának javítása vagy a szebb izomzat elérése érdekében űzik ezt a rendkívül egészséges sportot, hanem a lelki béke elérésének érdekében is. A jóga ugyanis kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre, az agy biokémiai folyamataira, ezáltal kiváló ellenszere a depressziónak, az idegességnek és a krónikus fáradtságnak is. E cikkben négy énekesnőről olvashattok, akik a jóga mellett tették le voksukat.

CHARLOTTE WESSELS

charlotte-wessels-charlotte-wessels-39744786-960-638.jpg

A holland Delain énekesnője néhány éve űzi ezt a mozgásformát, elmondása szerint ezenkívül mást nem sportol.

jogacharlie.jpg

"Bőven elég a jóga ahhoz, hogy formában maradjak!"

- nyilatkozta egyszer Charlotte, mi pedig a róla készült fotókat nézve hiszünk neki.

 

LIV KRITSTINE

5fc674fa4d8a4712ee5c1f8f3c0a3ca6.jpg

A Leaves' Eyes egykori frontasszonya tavaly talált rá a jógára, amelybe azonnal beleszeretett. A norvég szőkeség ezt megelőzően is rendszeresen sportolt, ha ideje engedi, szívesen fut és imád túrázni.

liv-kristine-espen_s-krull-feet-2262244.jpg

Miután eltávolították zenekarából, Spanyolországban időzött hónapokig, hogy megpróbálja feldolgozni a fájdalmas veszteséget. Liv több, mint tíz kilót fogyott botrányos kilépését követően, ám egy tavaly nyári Facebookos posztjában azt nyilatkozta: erősebb, mint valaha. Vélhetően ebben volt segítségére a jóga, amely még kreatív erőit is felébresztette, és festőként is bemutatkozott a nagyérdeműnek.

 

KATRA SOLOPURO

katra_solopuro_10.jpg

A finn Katra először a róla elnevezett együttes énekesnője volt, majd 2014-ben a Feridea tagja lett. Katráról illik tudni, hogy gyermekkora óta aktívan sportol, ennek köszönhetően soha nem küzdött súlyproblémákkal.

jogakatra.jpg

A tánc élete részévé vált, majd elkezdett tűzzsonglőrködést tanulni a finn Flamma nevű csoportban, és  a mai napig rendszeresen fellép velük. Ám Katra nemcsak táncolni szeret, hanem rendszeresen jógázik is, amely nemcsak edzettséget, hanem hajlékonyságot is biztosít a test számára. A róla készült fotókat nézegetve nehezen hisszük el, hogy a vörös hajú finn szépségnek már két gyermeke van - lánya 13, fia 2 éves, terhességei alatt pedig alig szedett magára plusz kilókat.

 

ELIZE RYD

elizeryd-bild24-amalie.jpg

A nemrég tagcserén átesett Amaranthe szépsége, Elize alig volt hároméves, amikor énekelni és táncolni kezdett, a banda koncertjein nemcsak a hangja, de a teste rugalmasságáról is meggyőződhetnek a rajongók.

jogaelize.jpg

A svéd dalos pacsirta azonban a táncedzései mellé beiktatta a keleti mozgásformákat is - az úgynevezett yoga dance művelője, amely minden izomcsoportot megdolgoztat - Elize alakjába pedig lehetetlenség belekötni.

 

 

süti beállítások módosítása