Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Sirenia: "Ailyn munkája nem volt megfelelő!"

A zenekar vezetője, Morten Veland nyilatkozott a csapat ex-énekesnőjéről

2016. november 20. - Jurancsik Eszter

A Sirenia legénysége tisztázatlan körülmények között vált meg az őket 8 éve erősítő Ailyntől a nyár folyamán, aki nem sokkal azt megelőzően egészségi gondok miatt kórházba került. A cukorbeteg spanyol szépség édesanyja májusban váratlanul elhunyt, ez pedig felbolygatta a dalospacsirta inzulinháztartását. A banda közleménye ekkor arról szólt, hogy a francia Emmanuelle Zoldan - aki 13 éve háttérénekel minden Sirenia-lemezen- csak helyettesként ugrik be Ailyn helyére, amíg az ő egészsége stabilizálódik, ám pár héttel később sokkoló hír látott napvilágot a világhálón, miszerint az énekesnő már nem tagja a zenekarnak. 

Később Ailyn elmondta, hogy a döntést tőle függetlenül hozták meg zenésztársai, és igazságtalannak tartja, ahogyan a metálzenekarok a női énekeseikkel bánnak (gondoljunk itt pl. a Leaves' Eyes és Liv Kristine sztorijára, ami szintén nagy felháborodást váltott ki a rajongókból).

ailyn.jpg

Ailyn, a csapat előző énekesnője

Most -mintegy reagálva a spanyol szoprán énekesnő nyilatkozatára- Morten Veland, a csapat alapítója egy interjúban a következőket állította a velük rekordhosszúságú ideig dolgozó énekesnőről:

"Ailyn nem volt képes a megfelelő teljesítményre, visszahúzta a bandát. Az elmúlt három évben azt láttuk, hogy mérföldekre van tőlünk! Így nem maradt más választásunk, megváltunk tőle. Tulajdonképpen vártuk, hogy magától elmenjen. Ez lett volna a tisztességes út! De nem lépte meg..."

- mesélte a zenekar norvég alapítója, majd amikor a konkrét problémákról kérdezték, így folytatta:

"Nem akarok ezekről a problémákról beszélni. Azt viszont mi tartjuk kiábrándítónak, ahogyan ő rólunk nyilatkozott! Ezzel elérte, hogy sokan szar alakoknak tartsanak minket. Persze hálásak vagyunk azért, amiért ilyen sokáig velünk zenélt, de Emmanuelle sokkal jobb énekesnő, mert több műfajban otthon van, több technikát tud alkalmazni."

Végül a zenész az új albumról is ejtett pár szót, amely Dim Days Of Dolor címmel november 11.-én került a boltok polcaira. Elárulta, hogy Jacob Hansen végezte a produceri munkákat, aki teljesen új hangzásokat hozott a banda életébe - Morten szerint a korong biztosan tetszeni fog a rajongóknak. 

sirenia_grouppic.jpg

A jelenlegi felállás, Emmanuelle Zoldan francia énekesnővel

Lesz-e nagyobb fellépéssorozat? A csapat jelenleg egy miniturnét tart Európában, de vannak-e tervek 2017-re?

"Igen, jövőre tervezünk egy turnét az Egyesült Államokba is, és sok másik országba szeretnénk eljutni 2017-ben."

Boltokban a Dark Sarah új lemeze

Heidi a Heavy Music HQ-nak adott interjút

A finn Heidi Parviainen neve először az Amberian Dawn kapcsán csenghetett ismerősen, a zenekart ugyanis ő hozta létre 2006-ban. Hat évig volt a banda énekesnője, majd 2012-ben kilépett - ugyanis egy teljesen más zenei projekt foglalkoztatta. Dark Sarah néven alapított új együttest, bemutatkozó albumuk Behind The Black Veil címmel 2015-ben került boltokba, november 18.-ával pedig piacra dobták a The Puzzle-t, a várva várt új korongot. Három videoklipes dalt is megjelentetett a zenekar: a Little Ment, a Delain énekesnőjével, Charlotte Wessels-szel felvett Aquariumot és a Dance With The Dragont - utóbbi dalt a Charonból és a Northern Kingsből ismert JP Leppäluotóval rögzítették. 

darksarah-water-2016.jpg

A magazinnak a 37 éves énekesnő elárulta, hogy nagyon hálás a rajongóknak, akik a kezdetektől fogva támogatták őt és csapatát. Heidi a Dark Sarah zenéjét "cinematic metal"-ként definiálja, hiszen a szövegek és a klipek gyakran olyannak tűnnek, mint egy mozifilm.

"Dark Sarah egy fiatal nő, akinek sötétebb oldala köré épül a zenekar szövegeinek témája. A történet szerint Sarah-t elhagyta a vőlegénye, ezért személyiségének sötét oldala kap teret. Az új albumon Sarah-t tovább követjük az Alvilágban, hogy megtalálja a puzzle-darabkákat..."

Arra is választ kaptunk Heiditől, hogyan jött az ötlet a Charlotte-tal közös dalhoz, az Aquariumhoz.

"Szerettem volna, ha egy lágyabb női énekhang is szerepel a lemezen, afféle líraként. Egy nap alatt összehoztuk a közös dalt, ő egy csodálatos nő, és boldog vagyok, hogy vele dolgozhattam!"

darksarah-2016_0.jpg

Az album borítója

A JP Leppäluotóval közös Dance With The Dragon forgatása Heidi szerint vicces volt. Napokig tartó táncgyakorlás előzte meg a videófelvétel készítését, végül a kisfilmet két nap alatt forgatták le Tamperében, és Heidiék nagyon élvezték a közös munkát - a sok áldozatnak meg is lett az eredménye, hiszen a szám Youtube-on való debütálása után alig pár órával már rekordokat döntögetett nézettség és lájkok tekintetében. 

A dalospacsirta korábban pedagógiát tanult a Tamperei Egyetemen, és noha a zenélés egyelőre késlelteti a tervet, de szeretne visszamenni az intézménybe, hogy befejezhesse tanulmányait és lediplomázhasson.

A teljes interjú itt olvasható!

Vendégzenészek a Xandria új lemezén

Igen komoly nevek szerepelnek a listán

A Facebookon jelentette be a csapat, hogy a január végén megjelenő, Theater Of Dimensions című albumon vendégzenészek is hallhatók lesznek.

Henning Basse (Firewind, ex-Metallium), Zaher Zorgati (Myrath), Björn Strid (Soilwork) és Ross Thompson (Van Canto) - íme a korongon közreműködő vendégzenészek neve. Kiderült az is, hogy az album producere  Joost Van Den Broek, aki az Epica albumai kapcsán is végzett ilyen munkát. A banda elárulta azt is, hogy a lemez az eddigi legszínesebb és legkeményebb kiadványuk lesz, illetve nem sokat kell várni már az első dalra is, amely videoklipes formában is megjelenik.

yyy.jpg

Tarja gondolatai a zenéről

Egy spanyol zenei magazinnak adott interjút az énekesnő

A közelmúltban Tarja és családja lakhelyet váltott, ennek apropóján interjúvolta meg a finn pacsirtát a Rockiller nevű internetes lap. A teljes interjú itt olvasható (spanyolul tudók előnyben). Néhány érdekesség ismét kiderült az énekesnőről. Többek közt az, hogy férjével és kislányával, Naomival nemrégiben Andalúziába (Spanyolország) költöztek, mert nincs olyan messze, mint Argentína és szép országnak tartják. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy Tarja kedvenc Nightwish-albuma a Once volt, legkedvesebb dalai pedig, amelyeket volt együttesével rögzített, a Ghost Love Score és a Phantom Of The Opera. 

tarja-the-brightest-void-foto.jpg

A dalospacsirta példaképeiről is ejtett néhány szót:

"Whitney Houston és Peter Gabriel a kedvenc énekeseim közé tartoznak. De édesanyám is a példaképem.Ő 2003-ban távozott az élők világából és nagyon sokat veszítettem a halálával. Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnék rá."

Tarja elmondása szerint kislánya, Naomi örökölte a zenei tehetséget, hiszen alig 4 évesen nagyszerű ritmusérzékkel rendelkezik, és az énekesnő támogatni fogja őt, ha szintén zenészi pályára lép. 

Hivatalos: december 16.-án érkezik a Nightwish DVD-je

Többszöri csúszás után végre fix időpontot közölt a banda

999832_1245045395522695_5161385660254399279_n.jpg

A Nightwish hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a hírt, miszerint a Vehicle Of Spirit című DVD megjelenési időpontja december 16.-a lesz. Az első tervezett dátum november 4.-e volt, ezután szóba került a december 9.-ei nap is, azonban nemrégiben a finn csapat megerősítette, hogy 16.-án már kezükben tarthatják a rajongók a kiadványt, amely a Nuclear Blast gondozásában jelenik meg.

14947758_10157732202080068_8256674318605845961_n.jpg

Facebook/Nightwish

Új dal az Evanescence-től: Take Cover

Dallasban adták elő az új szerzeményt

Amy Lee és csapata Észak-Amerikában turnézik, a dallasi koncerten pedig egy új szerzeménnyel, a Take Coverrel bűvölték el a közönséget. Amy a Blabbermouthnak elárulta, hogy új számokon dolgoznak, ennek egyik eredménye a szóban forgó dal is.

 

A csapat egy különleges ajándékkal is kedveskedik hatalmas rajongótáborának: december 2.-án megjelenik egy LP-box set, amely összesen hat lemezt foglal magában, és a The Ultimate Collection címet kapta. Ebben megtalálható lesz a három stúdiókorong (Fallen, The Open Door és Evanescence), valamint az Origin nevű demó-album, amely még 1999-ben került rögzítésre, de bolti forgalomba soha nem került. The Lost Whispers címmel egy különleges CD is megtalálható lesz a pakkban, amely a csapat összes bonus trackjét tartalmazza, illetve az Even In Death újra-rögzített, 2016-os verziója. 

evanescenceboxset2016_638-600x485.jpg

És ha ez még mind nem lenne elég, egy 52 oldalas könyvet is találhatunk a csomagban, amelyben kézzel írott dalszövegek, lemezborítók tervei, ritka képek és egyéb érdekességek is fellelhetők lesznek. 

evanescence2016band_638.jpg

 

Bár az eredeti felállásból már csak Amy maradt, a zenekar népszerűsége töretlen, ezt kívánják meghálálni ezzel a különleges pakkal – amely akár ideális karácsonyi ajándék is lehet.

 

Újabb dalhoz készített videót az Epica

Alig pár órája debütált az Ascension – Dream State Armageddon

megerkezett-az-epica-uj-kisfilmje-09090133.jpg

A csapat szeptember végén megjelentetett The Holographic Principle című lemeze óriási sikernek örvend szerte a világon, most pedig új nótához készített szöveges kisfilmet a holland hatosfogat, az Ascension – Dream State Armageddon-hoz. Simone a dal megjelenése kapcsán az albumról is ejtett pár szót a Blabbermouth nevű oldalon. Elárulta, hogy nagyon precíz munka áll a lemez mögött, rengeteget dolgoztak a korongon.

"Amikor az énekes részek felvételei következtek, a producer (Joost van den Broek-a szerk.) azt mondta, ne vigyük túlzásba, mert nem lenne jó, ha a hangom elveszítené az érzelmességet. Összességében a lemez nagy költségvetéssel járt a különleges hangszerek és változtatások miatt, és öt hónapig stúdióztunk. Előtte körülbelül egy évig írtuk a dalokat, 27 közül kellett választanunk. 18 szám maradt, ebből válogattuk ki azokat, amelyek felkerültek az albumra, a maradék hat pedig várja a sarokban, hogy felszabadulhasson."

 

 

Dark Sarah: újabb videó, 18.-án pedig boltokban a nagylemez

JP Leppäluoto közreműködésével készült a Dance With The Dragon

ds-bg-4.jpg

 

A Heidi Parviainen vezette Dark Sarah két nap múlva jelenteti meg második albumát The Puzzle címmel. Két videóval már betekintést nyerhettünk a korongba - az első dal a Little Men, a második pedig a Charlotte Wessels-szel (Delain) rögzített Aquarium volt, most pedig JP Leppäluotóval felvett Dance With The Dragon tekinthető meg a Youtube-on. 

 

 

Lemezkritika: Delain – Moonbathers

(Áthozott poszt a régi blogról)

A Charlotte Wessels vezette holland együttes csillaga megállíthatatlanul ível felfelé. A sokáig csak előzenekarként fellépő csapat mostanra hatalmas rajongótárbort gyűjtött maga köré 10 éves fennállása alatt. Magyarországon is többször felléptek, legutóbb a balatonszemesi RockParton tették tiszteletüket, de október 23.-án ismét láthatjuk őket a Barba Negrában, ahová elhozzák az új dalokat.

A lemez megjelenése (augusztus 26.) előtt már ízelítőt kaphattunk három dal formájában, a formáció ugyanis megjelentette a Suckerpunch-ot, a  The Glory And The Scum és a  Fire With Fire című szerzeményeket. 

A fő irányvonalat ismét Charlotte énekhangja adja meg, ám zeneileg sokkal változatosabb lett az album, mint az eddigiek. Érdekes zenei megoldások jellemzik a korongot, merészen olyan dallamokhoz és témákhoz nyúl a banda, amelyeket ezelőtt nemigen fedezhettünk fel kiadványaikon. 

Rögtön egy igen kemény nótával indít a csapat, a Hands Of Golddal, amelyben az Arch Enemy énekesnője, Alissa White-Gluz is közreműködik. Az amúgy sem tingli-tanglis számot Alissa hörgése még húzósabbá teszi. A második track a már jól ismert The Glory And The Scum, amely mély érzéseket pendít meg Charlotte szívhez szóló énekével. A szimfonikus rész kifogástalan, kemény dobtémákkal a szám közepén.

A Suckerpunch könnyedebb elemekkel indít, de aztán igazi Delain-dallá növi ki magát, és bár a végére teljesedik ki, a jóleső, izgalmas feszültség végig ott van az emberben. A The Hurricane-t a már-már rádióbarát hangzás jellemzi, ám egy igen erős dal, amelyre a mainstream zenét kedvelő közönség nem biztos, hogy harapna. Kellemes és érzelgős dal, remekül eltalált szöveggel és hangzásvilággal. Sorban követi a szerzeményt a Chrysalis – The Last Breath, elején a kissé melankolikus zongorajátékkal, amely picit emlékeztet a korai Evanescence-re, ám annál sokkal könnyedebb és éteribb a zene és Charlotte hangja is. Igen érzelemdús, lassú számról van szó, amelyben az énekesnő merészen játszik hangjával, hallgatása közben kedvünk lenne megölelni a szerelmünket, a szüleinket, bárkit, aki kedves nekünk. Bevallom, én elbőgtem magam a dal közben. A Fire With Fire energikusan induló, igazi fejrázós-ugrándozós nóta, olyan, mint néhány régebbi dal egybegyúrva és vérfrissítve, ám abszolút pozitív értelmezésben. A dob-és gitártémák abszolút a helyükön vannak, zseniális dallamérzékkel lett megalkotva a szám.

499245276.jpg

Az ezt követő dal, a Pendulum súlyosan indul és úgy is folytatódik. Némi power metal-hangzást is belecsepegtetett a zenekar, és talán pont ez adja a szerzemény gerincét.  Zseniálisan összedobott dal, jómagam biztosra veszem, hogy a koncertek állandó darabja lesz. Nem lepődnék meg, ha klip formájában is megjelenne. A Danse Macabre a Delain eddig teljesen ismeretlen oldalát mutatja be: Charlotte keleties stílusban énekel benne, de ettől persze még nem lesz japán vagy indiai metál. :D  A lágy hanghoz abszolút illő dallamokat főzött össze a csapat, ezzel egy álomszerű, csodás dalt kaptunk eredményül. A Scandal igazi gitárnyúzós darab a lemezen -és amely egy Queen-feldolgozás-, kicsit heavy metalosabb vizekre kalandozik. E tételben jön elő Charlotte igazán metálos hangja, a hangszerelés pedig egyszerre idézi a 80-as évek rockját és a modernebb elemeket. Mindez egy igen szerethető dalt alkot, az album egyik legerőteljesebb felvételét. A Turn The Lights Out lassan és lágyan indul, amelyből egy igen húzós, de nem túl kemény, közepes tempójú szám kerekedik. A dal közepén hallható dob-és gitárjáték dallamossága még inkább éteri magasságokba emeli a szerzeményt. A záró tétel, a The Monarch szimfonikus alapra épült, azzal indul, ám később jön a gitár, a dob és az ének, amely igen különlegesen cseng e dalban, és annak ellenére, hogy Charlotte hangja alig pár sort képez a szerzeményben, menthetetlenül az ember agyába vésődik. Nekem személy szerint a Pendulum és a Chrysalis – The Last Breath mellett ez a nagy kedvenc a korongról.

delainmoonbatherscd

Összegezve: Charlotte Wessels és csapata ismét kitett magáért, igen húzós albumot hoztak össze, amelynek dalait a felfrissülés szóval lehetne leginkább jellemezni. Október 23.-án, a Barba Negrában élőben is hallhatjuk a nóták nagy részét a régi kedvencek mellett.

10/09

süti beállítások módosítása