Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Itt az Outlanders legújabb dala: Echoes

2023. március 03. - Jurancsik Eszter

241889645_104575851975587_8563458875857617086_n.jpg

Tarja Torsten Stenzellel közös mellékprojektje, a 2011-ben alapított Outlanders igencsak belevetette magát a munka sűrűjébe az elmúlt évben. Ugyan a formáció nagylemezéről még nincsenek hírek, ám a finn énekesnő és társai eddig már hat kislemezt dobtak piacra, ezek a Closer To The Sky, a The Cruellest Goodbye, a Depeche Mode-feldolgozás World In My Eyes, a The Sleeping Indian, a Land Of Sea And Sun és a We Own This Sky voltak.

A mai napon megérkezett a hetedik szerzemény is, amely az Echoes címet viseli, és amelynek története egészen 2008-ig vezethető vissza. Tarja éppen második rocklemezén, a "What Lies Beneath"-en dolgozott, amikor a dalt írta, de végül nem került fel a lemezre. Az énekesnő azonban nem vetette el annak lehetőségét, hogy valamikor a későbbiekben publikálja a számot, ennek pedig most jött el az ideje.

"It's great to see people embracing symphonic metal" - Interview with Iliana Tsakiraki from Enemy of Reality

Enemy of Reality was formed in Athens in 2013, after Iliana Tsakiraki, a talented singer with a beautiful voice, left Meden Agan to form her own band. On 24 February, they released their third album "Where Truth May Lie". Iliana was happy to agree to a short interview in which she talked about the new album, the music and herself.

iliana_1.jpg

First of all congratulations on your new album, "Where Truth May Lie" is a very dynamic and strong album. What themes inspire the band's music?

Thank you so much for your kind words! The themes that inspire our music are a mixture of personal experiences and ancient Greek concepts that we feel strongly about. We explore ideas such as truth, freedom, and self-discovery, as well as more introspective topics like overcoming personal struggles and emotional growth. Mythology is full of great ideas and symbolism, and we draw inspiration from there as well.

Tell us a little about yourself, please. When did you start playing music and singing?

I started making music and singing when I was very young, at the age of 5 i started playing the piano and then other instruments and both classical and modern singing as I was growing up. It's been a passion of mine ever since. I grew up in a family who supported me very much for doing music, so it was a natural progression for me.

We had known you before from the band Meden Agan. How did the idea to form Enemy Of Reality come about?

The idea to form Enemy Of Reality came about when I felt the need to explore a different musical direction. I wanted to create something that was unique and powerful, that blended different genres and styles in a fresh way. I reached out to some talented musicians that I knew and respected, and we started jamming together, and the rest is history!

How popular is symphonic metal in Greece? Your fans know that you are good friends with Maxi Nil from Jaded Star and Christianna from Elysion. Can you share your experiences with each other on this?

Symphonic metal is very popular in Greece, and we have a really supportive fan base here. It's great to see so many people embracing this genre and its powerful sound. I am good friends with Maxi Nil and Christianna, and we often share our experiences and thoughts on music and the industry. It's great to have a supportive network of fellow musicians to turn to.

Who are your idols, who inspire you? What bands and singers do you like to listen to the most?

I have many idols and inspirations when it comes to music, ranging from classic rock bands like Led Zeppelin and Black Sabbath to symphonic metal acts like Nightwish, Within Temptation.I also love Dead can Dance. As a singer, I am particularly drawn to powerful vocalists like Ronnie James Dio, Freddie Mercury, Lisa Gerrard, Floor Jansen etc.

 eorgroup.jpg

How do you take care of your voice?

Taking care of my voice is extremely important to me, and I make sure to do so in a variety of ways. This includes staying hydrated, warming up properly before shows, and avoiding things like smoking or excessive drinking that can harm the vocal cords.

You have been a vocal coach for a few years. What advice do you give to people who want to sing but lack the courage? How can they overcome their barriers?

I have been a vocal coach for ten years, teaching different styles. For people who want to sing but lack the courage, my advice would be to just go for it! Singing is such a beautiful and powerful form of expression, and everyone has the ability to do it. It's okay to be nervous or feel like you're not good enough, but the only way to overcome those barriers is to practice and put yourself out there.

Do you expect to go on tour with the new album in Europe?

We absolutely hope to go on tour with our new album in Europe! We are currently working on setting up some dates and are looking forward to sharing our music with fans in different countries. Keep an eye on our social media for updates on upcoming shows!

 

eor_where_truth_may_lie.jpg

WEBSITE

FACEBOOK 

INSTAGRAM

BANDCAMP/MERCH

Photo credits: Stella Mouzi

Hallgasd meg Liv Kristine vadonatúj dalát!

liv.jpg

“River of Diamonds” címmel, április 21-én kerül boltokba az egykori Leaves' Eyes-frontasszony hatodik szólóalbuma. A norvég énekesnő így mesélt újdonságáról korábban:

Minden dal az intenzív hitelesség és a korlátlan kreativitás útját járja, ami a legbensőbb és első számú kritériumom a "Theatre of Tragedy" (1995), a "Deus Ex Machina" (1998) és a "Lovelorn" (2004) óta. Az életvonal, amely mind a tizenkét szerzeményen átfolyik, egy érzelmi alapú személyes utat, egy mélyebb igazságérzetet és a tiszta boldogságtudat lélekvízióját - a gyémántok örök folyóját - tárja fel.

A korong első felvezetőjeként ma megérkezett a címadó dal, amelyben Liv duettpartnere nem más, mint a portugál Moonspell énekese, Fernando Ribeiro.

326055604_722632025927319_1557100453504244499_n.jpg

Tarja: "Mindig hálás leszek a rajongóimnak!"

ttt4.jpg

Idén lesz 18 éve, hogy Tarja Turunen távozni kényszerült a finn Nightwish köreiből, azóta pedig egy igen sikeres, gazdag szólókarriert épített fel gyakorlatilag a nulláról, és ez az út lassan 16 éve tart. 

A színpadon egy energikus, mindig vigyorgó művészt láthatnak Tarja rajongói, akiről sugárzik a boldogság és az önbizalom. Ám ez nem mindig volt így, különösen akkoriban, amikor a zenekar által ismertté vált a neve a metal szcénán belül. Erről és jó pár érdekességről mesélt nemrégiben az énekesnő egy internetes magazinnak.

Amikor először turnéztunk a Nightwish-sal Európában, nagyon izgalmas volt. Úgy vettem észre, hogy már akkor nagy érdeklődés vett körbe minket, és engem, mint énekesnőt igen különlegesnek tartottak az emberek. Sokan voltak kíváncsiak a koncertjeinkre, mi pedig úgy gondoltuk, megmutatjuk, mit tudunk. Ám abban az időszakban még elég félénk voltam és próbáltam magamévá tenni a rock and roll-életformát. Én voltam az egyetlen lány a turnén, és ez akkoriban még szokatlan volt.

- kezdte sorait az énekesnő, aki egy ízben elmondta: nem kellett "tököket növesztenie", hogy elfogadja a közönség, mert a kemény munka elég volt ehhez. Ugyanakkor azt is megemlítette: tudja, hogy sok nőnek kemény harcokat kellett vívnia.

nw99.jpg

A Nightwish karrierjének beindulásakor 22 éves voltam, még nagyon fiatal. Ma már 45 éves vagyok, szólóban ténykedek, és emellett családot is alapítottam. Mindig reális célokat tűztem ki magam elé. Meg kellett tanulnom, hogy elnézőbb legyek magammal, erősítenem kellett az önbizalmamat, valamint igyekeztem meglátni annak a pillanatnak a pozitivitását, amelyben élek. Azóta sok minden változott, de a bennem lévő gyermek nem halt meg, és keményen küzdök azért, hogy életben tartsam. A zene fiatalon tart!

- jelenti ki határozottan Tarja, aki a csaknem 16 éve tartó szóló munkássága során számtalan más művésszel dolgozott együtt. De vajon melyik együttműködésre a legbüszkébb?

A Van Canto jelenléte az Anteroom Of Death című dalomban csodálatos volt, a Within Tempationnal pedig felvettünk egy számot, ami az egyik legsikeresebb klipjük is lett!

- utalt itt a holland zenekar Paradise (What About Us?) című szerzeményére, amely Sharon den Adelék 2014-es "Hydra" című albumán kapott helyet. De Tarja szeretettel emlékszik vissza például a Doroval vagy Alissa White-Gluzzal (Arch Enemy) való közös munkáira is. Elmondta: számtalan művész van, akivel szívesen dolgozna együtt a jövőben.

2022 decemberében Tarja kiadta első válogatásalbumát, amely a "Best Of Tarja: Living The Dream" címet viseli (kritika ITT), és a számára legkedvesebb szerzemények szerepelnek a dupla pakkos kiadványon. Azt is megtudhattuk, hogy az eddigi legnagyobb kihívást első szólólemeze, a "My Winter Storm" jelentette számára, hiszen míg a Nightwish tagjaként nem ő írta a dalokat, addig szólóénekesként ez is az ő feladata lett.

A "My Winter Storm"-mal való munka időszaka nehéz időszak volt számomra. Nekivágtam az ismeretlennek, miközben nem tudtam, mit várhatok a jövőtől. Mindenki meg akarta mondani, hogy mit kellene tennem és mit kellene elkerülnöm, ám én csak szerettem volna megtalálni a saját utamat.

img-8864.jpg

Nagyon örülök, hogy képes voltam elterelni a figyelmemet azokról a dolgokról, amelyek akkoriban történtek, és ha visszatekintek arra az időszakra, büszkén mondhatom, hogy a szólókarrierem ártatlan és érzelmes kezdete volt. Szárnyakat adott ahhoz, hogy elinduljak a saját utamon, és örökké hálás leszek a rajongóimnak, akik támogattak abban a nehéz életszakaszomban. Boldog vagyok, hogy sikerült ilyen széles skálán mozgó és tartós karriert építenem, mindezt szeretettel és nagy körültekintéssel.

Tarja legutóbbi stúdióalbuma, az "In The Raw" 2019-ben jelent meg. Arra a kérdésre, hogy miként látja most a korongot, változtatna-e rajta valamit, eképpen felelt:

Semmit nem változtatnék rajta! El kellett viselnem azokat a pofonokat, amelyeket az élet adott nekem, hogy azzá váljak, aki ma vagyok. Szabadon alakíthatom a karrieremet, és ez a művészi szabadság egy felbecsülhetetlen értékű! Büszke vagyok erre a lemezemre, mert segített leküzdeni az élet hozta problémákat, és most is segít, amikor élőben énekelem a dalokat. 

2021 őszén fedte fel Tarja, hogy 2018 szeptemberében agyvérzést kapott, amelynek okaként a stresszt nevezte meg. Szerencsére az időben elkezdett kezeléseknek hála, az énekesnő teljesen felépült, nem maradt nyoma a betegségnek, ám egy évébe telt, mire feldolgozta a történteket. Felépülése után kezdte írni az "In The Raw' dalait, mintegy terápiaként, a Tears In Rain című dal pedig kimondottan ezt a szörnyű élményt dolgozza fel.

Ez a karrierem legszemélyesebb albuma. A stroke ráébresztett arra, hogy többé nem kell a saját árnyékomban élnem. És ehhez a jövőben is tartom magam!

Íme, a 21. század legnagyobb hatású fémcsajai!

fotojet_1_10.jpg

A Loudwire magazin összeállított egy listát a rock és metal szcéna legnépszerűbb frontembereiről, az 50 zenész között pedig szép számmal akadnak énekesnők is. Lássuk, kik ők és hanyadik helyet kapták!

45. SU-METAL (BABYMETAL)

sumetal.jpg

Két 11 (Moametal és Yuimetal) és egy 13 éves  tinilány, Su-metal alapította a Babymetalt Tokióban, 2010-ben, azóta pedig három nagylemezt is kiadtak: elsőként jött a "Babymetal" (2014), majd "Metal Resistance" (2016) és a "Metal Galaxy" (2019), ám idén érkezik a "The Other One", március 24-ével landol a boltok polcain az újdonság. Yuimetal 2017-ben kivált a csapatból, de Su-metal és Moametal duóban folytatták tovább. A Loudwire kiemelte Su-metal erőteljes hangját, hibátlan színpadi mozgását, amelyekkel belopta magát a metal kedvelő közönség szívébe. 

32. TATIANA SHMAYLUK (JINJER)

tatiana.jpg

A Jinjer igen látványos áttörést produkált az utóbbi években, ők tették fel végleg Ukrajnát a metal térképre. A sokáig csak előzenekarként fellépő banda mára headliner turnékat tart, amelyeken rendre telt házasak a bulik. Tatiana, a formáció énekesnője bámulatosan gyorsan képes váltani a tiszta ének és a férfiakat megszégyenítő hörgés között, mindemellett egy rendkívül dekoratív és szerény lány, aki a hazáját sújtó orosz ostrom ellen sem szívbajos felemelni a hangját. A Jinjer a háború kitörése (2022. február 24.) óta minden koncertet adománygyűjtésre használ fel. 

27. SHARON DEN ADEL (WITHIN TEMPTATION)

sharon_2.jpg

1996 óta arca és hangja a holland Within Temptationnak a lassan 49 évesen is csúcsformában lévő Sharon den Adel. A kezdetben gótikus-szimfónikus metalban utazó zenekar mára áttért a modernebb hangzásra, ám a csapat rajongóit ugyanazzal a bájjal babonázza meg a frontasszony, mint a kezdetekkor. 

22. CRISTINA SCABBIA (LACUNA COIL)

cristina.jpg

A milánói csapat 1994-ben alakult. Azóta több tagcsere és távozás is tarkította az együttes karrierjét, ám a kevés megmaradt tagok között van az énekesnő Cristina Scabbia. A lírai alt hangszínnel rendelkező fronthölgy idén már 51 éves lesz, ám ez cseppet sem látszik Cristinán, aki elmondása szerint nem cigarettázik, nem iszik alkoholt és mindig időt szán a minőségi pihenésre, ez a titka fiatalosságának. 

16. TARJA TURUNEN

tarja-turunen-12.jpg

Senkinek sem kell bemutatni azt a nőt, aki a mai napig sokak szemében hatalmas példakép és a Nightwishból történő kényszertávozása óta (2005) óta egy igen sikeres és gazdag szólókarriert sikerült felépítenie. A finn énekesnő lírai szopránja sok fiatal énekesnőt motivál a klasszikus énektanulásra, ám egyedi stílusa, különleges színpadi outfitjei (amelyeket ő maga tervez) és hihetetlen energikussága nem véletlenül tette Tarját a legnépszerűbb előadók egyikévé.

11. ALISSA WHITE-GLUZ (ARCH ENEMY)

alissa_4.jpg

2014 óta erősíti a svéd dallamos death metalban utazó Arch Enemyt a kanadai származású Alissa, aki a hörgés mellett tiszta énekhangját is remekül használja - egyébként csaknem öt oktávot tud kiénekelni. A színpadon buldózerként tomboló énekesnő külsejével sem áll be a sorba, valamint vegán életmódjáról és az állatok jogaiért való küzdelméről is híres.

10. ANGELA GOSSOW

angela_gossow-1000x515-1484320839.jpg

Szintén az Arch Enemy köreiben vált ismertté a német Angela, aki végül maga választotta helyére távozásakor Alissa White-Gluzt. Amikor 2000 folyamán a zenekar tagja lett, a metalban még nem sok olyan női frontember volt, aki főleg a hörgést alkalmazta előadásmódjában, ám sokakat pont ő ösztönzött arra, hogy megtanulják ezt a technikát, amely korántsem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Az együttesből való távozása óta két gyermeke is született a most 48 éves énekesnőnek, menedzseli egykori csapatát és a svéd/dán Amaranthe-ot is, valamint Alissához hasonlóan ő is vegán.

Dust In Mind: nézd meg a csapat speciális show-ját!

dim_2.jpg

"On The Right Track" címmel elérhetővé vált a strasbourgi industrial metalt játszó Dust In Mind speciális koncertje, amely alkalmával felcsendültek dalok a régebbi lemezekről éppúgy, mint a 2021 novemberében kiadott "CTRL" című soralbumukról (utolsó két korongjukról ITT és ITT olvashatók kritikák). A felvétel még 2021 folyamán került rögzítésre.

A videó különlegessége, hogy táncosok is szerepelnek a felvételen, akik látványosabbá teszik az egyébként is lenyűgöző képvilágot. Az energikus színpadi jelenlétnek, az egyedi dallamvilágnak és nem utolsó sorban Jennifer Gervais énekesnő tehetségének köszönhetően a banda gyorsan felemelkedett a modern/industrial metal bandák közé.

Készülj fel a metal zene és a modern tánc igazi fúziójára! A Dust In Mind új videója a nyers energia és kreativitás elsöprő megjelenítése, amit nem akarsz majd elszalasztani. Ez a videó bemutatja a zenekar jellegzetes hangzását, a súlyos riffeket, a kemény dobokat és a szárnyaló éneket, miközben egy magával ragadó, lélegzetelállító táncelőadást is láthatsz. A metal és a modern tánc kombinációja egyedi, lebilincselő vizuális-és hangélményt eredményez.

- írja a zenekar a felvétel kapcsán. 

Ne szalaszd el!

Setlist:

Intro

Lost Control

Take Me Away

Another Dimension

Get Out

Break

Day 0

No Way Out

Empty

Synapses

This Is The End

 

 

Dalszöveges kisfilmet publikált az Elysion: Raid The Universe

d7c0f2e6e768c94a521f43a417f5b3a9_xl.jpg

9 év várakozás után, március 17-én jelenik meg a görög gothic metalos Elysion visszatérő albuma "Bring Out Your Dead" címmel, amely sorban a harmadik korongja a Christianna Hatzimihali vezette formációnak.

A zenekar tavaly jelentette be, hogy dolgoznak az újdonságon, amelyről már hallhattuk a Crossing Over című szerzeményt. A mai napon megérkezett a csapat második kislemeze Raid The Universe címmel, amelyhez egy lenyűgöző szöveges videó is készült. A szöveget az Univerzum határainak feszegetése ihlette, pontosabban az, ha nem használjuk ki a képességünket, hogy minél többet fedezzünk fel a világegyetemből, az bizony óriási hiba.

Szeretett barátaink, itt az ideje, hogy kövessetek minket egy űrutazásra! A 3D technológiával készült animáció mestere Haris Kountouris (...aki sok más csapat mellett a Rotting Christ-tal, a Sabatonnal, a Machine Head-del és a Powerwolffal is dolgozott már... ) egy egész Univerzumot kreált nektek, hogy velünk portyázhassatok!
Gyertek, csatlakozzatok hozzánk és élvezzétek a csillagok felé tartó utazást!

Íme, a videó:

süti beállítások módosítása