Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Íme, a Within Temptation jövőképe: képregényt dob piacra a zenekar

2023. február 16. - Jurancsik Eszter

wt_2.jpg

Emlékeztek 2010-re, amikor is megjelent a holland zenekar "The Unforgiving" című soralbuma? A kiadványhoz elérhető volt egy képregény is, amely a szóban forgó korong tematikáján, dalain alapult. A lemez címét viselő mű a bűnről és a megtorlásról szólt, hatalmas siker lett a rajongók körében. A Within Temptation az utóbbi években átnyergelt a kezdeti szimfonikus vonalról a modern hangzásra, ám népszerűségük töretlen, a 2019-ben kiadott "Resist" című albumuk pedig szépen aratott.

E lemez és az "Aftermath" című, virtuális koncerteket tartalmazó album mintájára megalkottak egy újabb képregényt, amely egy, a csapat által vizualizált jövőképet mutat be, és amely kiadványt az Opus Comics adja ki.

Eszerint a történet a távoli jövőben játszódik, ahol végtelen harc dúl két faj között - egy fejlett, de alapvetően humanoid faj, amelyet egy techno-organikus matriarcha irányít az egyik oldalon, és egy idegen, mesterséges intelligenciákból álló kíméletlen faj áll a másik oldalon. Több különböző történet találkozik egymással, hogy átfogó portrét fessen a matriarcha életéről, és arról a küzdelméről, hogy egyensúlyt teremtsen az őt formáló lehetetlen erőkkel. 

Sharon den Adelék összedugták fejüket Marieke Nijkamp regényíróval és Montos-szal, hogy konkretizálják a történetet, az énekesnő pedig így nyilatkozott:

A 'The Purge' borítóján látható figura, Genesis már életre kelt a koncertjeinken és a merch cuccainkon, most pedig élete legnagyobb küldetésére visz el titeket - mind a következő albumunkon, mind a képregénysorozatunkban! Logikus döntés volt, hogy az Opus Comics-szal fogtunk össze, mivel ők a képregénykészítés nagyágyúi, csak a legjobb tervezőkkel és történetírókkal dolgoznak együtt. Alig várjuk, hogy megmutathassuk nektek a végeredményt! Reméljük, ti is annyira fogjátok élvezni, mint mi!

Az első szám limitált példányszámban érhető majd el az Incendium Online weboldalon, az újságosoknál pedig májustól lesz kapható a képregény, amelynek kapcsán a forgalmazó Opus Comics alapítója, Llexi Leon is megszólalt:

A Within Temptation szimfonikus pazarsága mindig is más világokba repítette a hallgatókat, és ezeknek a daloknak a megismerése a legutóbbi színpadi show-k és virtuális előadások hihetetlen díszletterveivel megtámogatva kiváló lehetőséget nyújtott a futurisztikus víziójuk felfedezésére egy teljesen új narratívával. Napjainkban a mesterséges intelligencia elleni harc hirtelen nagyon is valós témává vált, különösen a művészek és más alkotók számára, ami a matriarcha és küzdelmének történetében is tükröződik.

Az együttes dolgozik új nagylemezén, amelyről egyelőre konkrét infók még nem láttak napvilágot, ám az Entertain You, a The Purge, a Shed My Skin, a Don't Pray For Me és a The Fire Within című dalok képében már ízelítőt kaphattunk a korongból.

kepregeny.jpg

Tuomas Holopainen: "Eleinte a zene csak egy hobbi volt számunkra"

tumblr_o7dv2zenwe1rvhrdmo2_640.jpg

A Nightwish 1996 nyarán alakult, egy évvel később pedig megjelent debütalbumuk, az "Angels Fall First." 

Korábban Tarja Turunen, a zenekar egykori frontasszonya nemrég tett említést a szóban forgó korongról, most pedig az alapító-billentyűs Tuomas Holopainen mesélt a kezdekekről és arról, hogyan sikerült megalapozni a csapat hírnevét az első két albummal.

A fent említett lemez kiadása óta lassan 26 év telt el, ez idő alatt sok tagcsere és távozás történt a bandában, Tarja helyére 2006-ban a svéd Anette Olzon került, az ő 2012-es távozását követően pedig a holland Floor Jansen állt a mikrofon mögé, aki 2013-ban végleges státuszt kapott.

Az Angels Fall First megjelenése után tovább nőtt az ambíciónk, ráéreztünk, hogy ez az egész mennyire szórakoztató. Én akkoriban biológiát tanultam, Tarja az énektudását csiszolta Németországban, Jukka (Nevalainen, a banda volt dobosa) az informatikában kereste a helyét, Emppu (Vuorinen, gitáros) pedig egy szőnyeggyárban dolgozott. Tulajdonképpen a zene csak egy hobbi volt, de azt mondtuk: 'itt valami történik, koncentráljunk a Nightwishra'.

- elevenítette fel emlékeit a zenész, aki azt is elárulta: a zenekar férfi tagjai ekkortájt szereltek le a katonaságnál.

Mi, fiúk pont akkoriban voltunk túl a sorkatonai szolgálaton, a hajunk rövid volt és fogalmunk nem volt arról, hogy mi fán terem a metal. Tulajdonképpen vidéki senkik voltunk, akik érdeklődtek a zene iránt, szerették a metalt, és megkaptunk egy szerződést három albumra. 

Bár az "Angels Fall First" méltatlanul keveset emlegetett album, a korongról kislemez formájában is kihozott The Carpenter a finn lista 8. helyéig tornázta fel magát. A következő nagylemez, az "Oceanborn" 1998-ban került boltokba, amely már egy strukturáltabb mű lett, ez pedig Sami Vänskä basszusgitáros csapathoz történő csatlakozásának is köszönhető, a 2000 júniusában megjelent "Wishmaster" pedig a hónap albuma lett - megelőzve olyan neveket, mint a Bon Jovi vagy az Iron Maiden. Ekkor kezdődött a Nightwish diadalmenete, amelyet tarkítottak botrányos szétválások, kilépések, de nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernék a zenekar nevét.

 

Felfedte készülő lemezének dallistáját az Elysion

elysion-band-01-by-dimitris-tzortzis-scaled-e1675988379986.jpg

Kilenc év után adja ki harmadik nagylemezét az athéni Elysion, amely korongnak a "Bring Out Your Dead" címet adták. Christianna Hatzimihali és a srácok egy dalt már megmutattak a március 17-én boltokba kerülő újdonságról, a Crossing Over című szerzemény pedig azonnal a fanok kedvencévé vált.

A zenekar a borító után most a dalok címeiről is lerántotta a leplet - tíz tételt rögzítettek az albumon, amelyek címei a követekezők:

1. Blink Of An Eye

2. Crossing Over

3. Far Away

4. Buried Alive

5. As The Flower Withers

6. Raid The Universe

7. This Time

8. Brand New Me

9. Blue Seasons

10. Eternity

 

Megérkezett Dianne van Giersbergen első dala: After The Storm

271429241_485679889583996_7079557872795870364_n.jpg

Öt és fél éve távozott a Xandria fedélzetéről Dianne van Giersbergen. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a csodás hangú énekesnő pedig elérkezettnek látta az időt a visszatérésre.

Tavaly írtuk meg, hogy a holland tehetség újra mikrofont ragadott. Szóló projektje egyszerűen a "DIANNE" nevet viseli, első albuma pedig a tervek szerint az idén boltokba kerül. Nemrégiben pedig azt is elárulta: szándékosan esett a választása Valentin-napra, amikor is debütáltatja első szóló szerzeményét - így kívánja meghálálni rajongóinak a rengeteg szeretetet és támogatást.

Meg is érkezett az énekesnő friss dala, az After The Storm, amelyben nem mellesleg Isaac Delahaye (Epica) gitározik, és Johan van Stratum (Stream of Passion) basszusgitározik.

 

süti beállítások módosítása