Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Martijn Westerholt: "Nem rúgtam ki a volt zenésztársaimat!"

2023. február 09. - Jurancsik Eszter

delain-2022.jpg

2021 februárjában jelentette be a holland Delain, miszerint drasztikus változások következtek be a csapat történetében. Martijn Westerholt alapító és a többiek - Charlotte Wessels, Timo Somers, Otto Schimmelpenninck van der Oije - útjai különváltak.

Martijn a saját projektjeként szerette volna tovább vinni az együttest, ahogyan azt annak 2002-es megalakulásakor eltervezte. Egészen 2022 nyaráig semmit nem lehetett tudni arról, mi lesz a formáció további sorsa. Charlotte azóta a második szólólemezénél tart, igen szépen építgetve karrierjét.

Tavaly augusztusban a The Quest and the Curse című szerzemény megjelenésekor derült fény az új frontasszony személyére: ő Diana Orga, művésznevén Diana Leah, aki bár az erdélyi Gyulafehérvárról származik, 15 éves kora óta él Olaszországban, de Kanadában is megfordult.

A Blabbermouth most interjút készített Westerholttal, aki elmesélte, hogyan élte meg a szétválás utáni időszakot és milyen tervei vannak a formációnak a jövőre nézve.

Ez egy hullámvasút volt. Először jött a kiégés, majd minden összeomlott. Szívesen folytattam volna úgy, ahogy eddig, de a többieknek más elképzeléseik voltak, amihez természetesen joguk volt. Ilyenkor az érintettek megpróbálnak egy olyan megoldást találni, ami mindenki számára elfogadható, de eljött az a pont, ahonnan nem tudtunk tovább haladni.Ekkor azt hittem, itt a vége, a Delain halott. Aztán rájöttem, igenis van ebből kiút, lehet folytatni. Sok támogatást kaptam a barátaimtól és a családomtól, akik bátorítottak, hogy folytassam. Úgy gondoltam, elég életnek kell lennie a csapatban a folytatáshoz, és végül arra jutottam, hogy igen, van benne élet. De ez egy igen viharos utazás volt, majd jött a covid-járvány.

- kezdte sorait Martijn, aki bár igyekezett kézben tartani a dolgokat, természetesen kapott támadásokat.

Ha a közösségi médiában kell megvédened magad, az már régen rossz. Azért sem akarok rosszat mondani másokról, mert nagyon régóta dolgozom emberekkel, és nem hiszek a fekete-fehér-elméletben. Mindenkinek megvan a maga perspektívája. Természetesen nem mondom azt sem, hogy mindenki makulátlan volt a régebbi zenésztársaim között. Egészen biztos, hogy tettem én is olyan dolgokat, amelyekkel nem értettek egyet. Mindannyian emberek vagyunk. A legnagyobb félreértés az, hogy az emberek azt hiszik, azért rúgtam ki a többieket, mert vissza akartam szerezni az irányítást. A helyzet az, hogy soha nem volt teljes kontroll! A Delain az én cégem volt Charlotte-tal, így az irányítás mindig is az enyém volt. Ez nem az uralomról szól, hanem arról, hogy egyezzenek a célok.

mmm_2.jpg

Csapatjátékos vagyok. Együtt kell működni, értékelni kell a másik embert. Biztosan állíthatom, hogy nem én rúgtam ki a többieket! Nem tudtunk közös nevezőre jutni, ezért három csapattag távozott. Charlotte is megmondta, miután kilépett, hogy ő nem hibáztat senkit, inkább a szólókarrierjére koncentrál. 

Martijn szerint az emberek bele sem gondolnak, milyen nehéz egy zenekar tagjának lenni:

Hálás vagyok a tagoknak, akik a zenekarban voltak. Pozitív gondolkodású ember vagyok. És ne feledjük, hogy a bandákban mindig vannak változások. Nagyon sok példa akad erre. Vegyük például a Nightwisht. Ha összehasonlítod a jelenlegi tagokat az első album felállásával, alig maradt valaki az akkori Nightwishból. De ez még mindig a Nightwish! És ez a lényeg! Néhányan viszont nem tudják ezt hová tenni.

Szót ejtett arról is, hogyan talált rá Diana Leah-ra.

Lehet közhelyesen hangzik, de a fő szempont az volt, hogy olyan ember legyen, aki illik a zenéhez. Egyszerű és tiszta. Hogy őszinte legyek, nem kimondottan női frontemberben gondolkodtam. Azt is fontolgattam, hogy egy férfi énekesünk lesz. Volt egy férfi énekes is, aki esélyes volt a felvételre. De arra a következtetésre kellett jutnom, hogy egy férfi énekessel már nem lenne Delain a Delain. A másik fő követelmény az volt persze, hogy az illető jól énekeljen. Egyszer felmentem a YouTube-ra, és körülnéztem olyan énekesek között, akik covereket készítenek, leginkább a metal műfajon belül.

ddd_1.jpg

Ráakadtam Dianára, és felírtam a nevét. Azt éreztem, hogy fel kell vennem vele a kapcsolatot. A hangja fantasztikus. Készített Within Temptation, Nightwish-feldolgozásokat, de még Christina Aguilerát is. Egy hét múlva jött egy komment a Delain Instagram-oldalára. Diana volt az, és ezt írta: 'Ha bármikor szükséged van egy énekesnőre, tudod, hol találsz meg'. Nem volt annyira komoly poszt, de azt gondoltam, 'Mit veszíthetek? Így megkerestem. Szerettem volna, hogy az új énekesünk hangja egyaránt illeszkedjen a régi és az új dalokhoz, és valaki, aki mindig rendelkezésre áll, mert aktívan turnézó zenekar vagyunk.

Végül Diana tehetsége meggyőzte Martijnt.

A 'Masters Of Destiny' és a 'Burning Bridges' című dalok alapjait küldtem el neki, ezek igen nehéz dalok. Amikor meghallgattam a visszaküldött felvételeket, leestem a székről. Több énekest meghallgattam, de ekkor már tudtam, hogy Diana lesz a befutó. Volt olyan jelölt, aki bár nagyon jól énekelt, de nem tudott volna turnézni, márpedig ez feltétel volt.

Végül a banda február 10-én megjelenő, "Dark Waters" című albumáról és a csapaton belüli kapcsolatokról is szót ejtett:

Elmondhatom a közhelyes mesét, mint minden művész: >>a mostani lemezünk lesz a legjobb.<< Soha nem fogod hallani egy művésztől sem, hogy  >>Az előző lemezem jobb, mint a mostani.<< Kezemet a szívemre téve mondhatom, hogy a hangulat, ami most a zenekarban uralkodik, szuper. Gyakorolni kell, és ennek csak egy módja van: játszani, játszani, játszani.

Klippremier: Arch Enemy - Poisoned Arrow

327932026_498677672428439_4121375544000361196_n.jpg

Szépen arat az Arch Enemy tavaly augusztusban megjelent soralbuma, a "Deceivers", amelyről eddig nem kevesebb, mint hat videoklipes dallal rukkoltak elő Alissa White Gluzék.

Michael Amott gitáros elmondása alapján a léc most jóval magasabbra került, mint a legutóbbi, "Will To Power" (2017) című kiadványuknál (kritika ITT), ám ezt sikeresen átugrotta a csapat  - elmondásuk szerint még mindig ugyanazzal a szenvedéllyel dolgoznak, mint a banda karrierjének beindulásakor.

A mai nappal a hetedik kisfilmes szerzeményt szállította az együttes, amely videó a Poisoned Arrow című tételhez készült:

 

Befejezte új albumának rögzítését a Nervosa - hamarosan bejelentik az új tagokat is

328864811_709486340902370_4547354214435233684_n.jpg

A hónapok óta viharos időszakát élő Nervosa nem tétlenkedik. Prika Amaral -aki mára az egyetlen tag maradt az eredeti felállásból- körül szinte folyamatosan cserélődtek a tagok, kezdve Eleni Nota dobos tavalyi kilépésével - a görög származású zenészlány egészségi problémák miatt hazájában kap kezeléseket, úgy látta jónak, ha távozik a csapatból. Majdnem ezzel egy időben az olasz Mia Wallace-t családi gondjai szólították haza.

A beugrós dobos Nanu Villalba lett, Miát pedig Helena Kotina helyettesítette az év végi latin-amerikai turnén. Aztán jött az újabb kilépés: Nanu is elhagyta a zenekart, az okokra azonban sem ő, sem a banda nem tért ki. Mindeközben Helena, aki csak Miát pótolta a koncerteken, állandó tagként került bemutatásra, mint az kiderült, Prika már jó ideje tervezte, hogy kibővíti az együttest egy második gitárossal. 

Januárban aztán újabb váratlan fordulat következett: az énekes Diva Satanica, alias Rocio Vázquez is benyújtotta felmondását. A spanyol születésű Diva a zenekaron belüli ellentétek miatt döntött a távozás mellett, ám másik csapata, a Bloodhunter továbbra is életben marad, és új albumon is dolgoznak.

Prikát ezek után nem kevés támadás érte az interneten, a fanok ugyanis őt tüntették fel rossz színben a gyakori tagváltások kapcsán, ám a gitáros tiszta vizet öntött a pohárba, elmondta, hogy a Nervosa több, mint egy zenekar, a hozzászólóknak pedig gőze nincs arról, hogy mi miért történt. Megkérte a kommentelőket, hogy legyenek szívesek befejezni az ő ízekre szedését. Egyúttal arra is fényt derített, hogy a Nervosa új énekese nem brazil lesz, ugyanis Prika időközben Olaszországba költözött, így Európában akadt rá az új frontemberre.

Két napja a banda Facebookos oldalán jelentette be: elkészültek az ötödik album felvételeivel, amelynek címét egyelőre nem tudni.

A felvételeket hivatalosan is befejeztük. Úgy gondoljuk tehát, ideje felfedni a teljes folyamatot, az előzetes produkció/gitárfelvételek menetét, illetve azt, hogy minden hogyan kezdődött. 2022 februárjában (egy évvel ezelőtt) Prika és Helena összeállította az idén (2023) megjelenő új album dalainak egy részét. Ebben az időszakban titokban dolgoztak, mivel úgy döntöttek, hogy az új gitáros bejelentésének az új album hírével együtt kell megtörténnie. Végre eljött az idő, és íme egy szemelvény a történtekből.
Maradjatok velünk, ha többet szeretnétek megtudni!

- áll a közleményben, a Youtube-on pedig elérhető egy, a témához kapcsolódó videó is:

 

Klippremier: Delain - Queen of Shadow

308191408_642462820584649_2517909199131449883_n.jpg

Holnap landol a boltok polcain a Delain sorban hetedik albuma, a "Dark Waters", egyben az első, amelyen az új fronthölgy, Diana Leah énekel. 

A zenekar erdélyi származású, de tizenéves kora óta Olaszországban élő énekesnőjének régi vágya volt, hogy egy metal banda tagja lehessen, tehetségéről pedig meggyőződhettünk az eddig kiadott kislemezek alapján (The Quest and the Curse, Beneath, Moth to a Flame).

Néhány nappal ezelőtt írta meg a formáció, hogy a lemez megjelenése előtt egy újabb felvezetőt publikálnak, amely a mai nappal meg is érkezett, íme a Queen of Shadow!

 

Klippremier: Elysion - Crossing Over

1957985_10152332086428664_1457514760_n_1.jpg

Kilenc év után új albummal jelentkezik március 17-én a görög Elysion. A gótikus metalban utazó zenekar első albuma 2009-ben jelent meg "Silent Scream" címmel, majd 2014-ben érkezett a "Someplace Better". 

A csapat csaknem teljesen tétlen volt az utóbbi években, 2018-ban a Made Of Lies című dalukhoz videoklip készült, új lemezről is szóltak a hírek, ám ezt követően csend honolt az athéni formáció háza táján, amely decemberben tört meg. A Christianna Hatzimihali vezette csapat ekkor bejelentette: új gitáros érkezett a fedélzetre, nem sokkal később a harmadik album címét és borítóját is felfedte a zenekar. 

A "Bring Out Your Dead" címre keresztelt korongról ma megérkezett az első felvezető, a Crossing Over, amely a bandától megszokott hangzást képviseli, íme:

324191670_1229471994313030_8978307206288621695_n.jpg

Ambre Vourvahis: "Hálás vagyok a rajongóinknak!"

ambre01.jpg

Tavaly májusban  kelt életre ismét az öt évig inaktív Xandria. A több tag-és énekesnőcserét átvészelt formációban Marco Haubaum alapítót leszámítva az összes zenész lecserélődött, frontasszonyuk pedig Ambre Vourvahis lett, aki a Reborn című dalban mutatkozott be a nagyérdeműnek.

A kedves kisugárzású, egzotikus arcú (görög és francia gyökerekkel rendelkező) lány azonnal a rajongók szívébe lopta magát, február 3-ával pedig megjelent a vele készített első közös album, a "The Wonders Still Awaiting", amely telis-tele van jobbnál jobb dalokkal (kritika a testvérblogon olvasható).

A Dark Divas nevű weblapnak mesélt néhány nappal ezelőtt Ambre, hogyan is került kapcsolatba a zenekarral, és hogyan érzi magát a csapat énekesnőjeként.

Marcóval már azelőtt ismertük egymást, hogy a zenekarhoz csatlakoztam. Mialatt a Xandria szünetelt, elgondolkodtunk egy új zenei projekt elindításán, ő azonban már akkor dolgozott néhány új Xandria-dalon, és úgy gondolta, hogy a hangom illene a számokhoz. Nem csak klasszikus, tiszta éneket akart, én pedig elfogadtam a felkérést, hogy az együttes új énekesnője legyek. Ezután közösen kezdtünk el új zenészeket keresni.

- emlékezett vissza a kezdetekre Ambre, aki elárulta: jelenlegi zenésztársaik közül Tim Schwarz basszusgitárost és Dimitrio Gatsios dobost ajánlások útján találták meg, Rob Klawonn gitárosra pedig a közösségi médián keresztül akadtak - ő egyébként a Wacken Metal Academy gitártanára is.

0028760730_10_1.jpg

Ambre tisztában volt azzal is, hogy a zenekar történetét nem kevés nézeteltérés és az ezekből fakadó tagváltás tarkította, de ez nem tántorította el attól, hogy a banda hatodik frontasszonya legyen.

Az elején természetesen kicsit izgultam. Elsősorban azért, mert tudtam, hogy a rajongók a zenekar múltjából kiindulva főleg klasszikus, operett-szerű éneket várnak, így a legelején tartottam a stílusváltás fogadtatásától. Amikor azonban felvettük az albumot és először hallottam magam, már bizakodóbb voltam és azt mondtam: a dalok epikusak, reméltem, hogy az embereknek tetszeni fog és elfogadják az én előadásmódomat. Eddig minden visszajelzés pozitív, és ezért nagyon hálás vagyok!

A Reborn című kislemez szimbolizálja a Xandria visszatérését, újjászületését, ennek hátteréről is mesélt az énekesnő:

Számunkra ez a dal olyan, mintha egy második 'Nightfall' lenne, tudtuk, hogy tetszeni fog a rajongóinknak. Tulajdonképpen ezzel a számmal akartuk megmutatni, mire vagyunk képesek az új felállásunkban és én mit tudok énekesként. 

Ambre azon hölgyek egyike, akik a tiszta szoprán mellett a hörgést is alkalmazzák, az új lemez dalaiban pedig sokszor egyik pillanatról a másikra vált angyalhangból brutálhörgésre. De hogyan tudja ezt ilyen profi módon végrehajtani?

306914340_144036311655727_3365443293959694886_n.jpg

Be kell melegítenem a hangomat, ami különböző technikákkal történik. Természetesen nagy kihívás mindent egyensúlyban tartani, mert a hörgéshez feszültség kell, ami viszont elveszi azt a nyitottságot, amit a tiszta ének megkövetel. De szerencsére ez megtanulható!

A beszélgetésből az is kiderült, hogy Ambre filozófiát és irodalmat tanult, ez mennyire befolyásolja a csapat zenéjét, dalszövegeit?

A filozófiai tanulmányaim néhány vonatkozása határozottan jól jön, amikor dalokat írok. Szeretek személyes lenni a dalszövegekben, én így öntöm ki a szívem!

Az albumzáró Astéria című tételben pár sor görögül csendül fel, utalva az énekesnő gyökereire.

Bár Németországban élek, ez a hely az otthonom, de Görögországban is ugyanezt érzem, és ezért mindig különleges helye lesz a szívemben!

 

 

süti beállítások módosítása