Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Klippremier: Edge of Paradise - Hologram, júliusban jön az új album!

2023. június 04. - Jurancsik Eszter

img_1212-800x445.jpg

2021-ben jelentkezett utoljára a kaliforniai heavy metalos Edge of Paradise nagylemezzel, amely a "The Unknown" címet viselte (kritika ITT), a korong pedig szépen aratott.

A zenekar a napokban jelentette be, miszerint július 14-ével landol a boltok polcait negyedik albumuk, amelynek a "Hologram" címet adták.

A szövegeket ezúttal is a bájos énekesnő, Margarita Monet írta, aki egy korábbi interjúban elárulta, hogy tudósként dolgozó édesapja munkássága igen erős befolyással bír a dalszerzésre, a futurisztikus hangulat pedig kiválóan érezhető a banda vadonatúj klipes szerzeményében is, amely a hamarosan megjelenő album címadó dalához készült, íme:

edge-of-paradise-hologram-cover-hi.jpg

Körvonalazódik a Jinjer új albuma

218600829_205991951452527_7234436114894954479_n.jpg

A németországi Rock Am Ring fesztiválon tette tiszteletét a Jinjer, a buli előtt pedig MoreCore.TV-nek adott interjút a banda basszerosa, Eugene Abdukhanov. 

A kijevi zenekar legutóbbi sorlemeze 2021 augusztusában jelent meg "Wallflowers" címmel, amelyet az eddigi legnyugtalanabb, legsötétebb anyagaként definiált a Tatiana Shmaylyuk vezette formáció.

Tavaly főként az ukrán-orosz háború kapcsán adtunk hírt a csapatról - minden koncertet adománygyűjtésre használnak fel, különleges pólókat terveztek, a bevételeket pedig segélyszervezetek számára juttatják el.

Eugene elárulta: dolgoznak a következő albumon, a dalok pedig már félkész állapotban vannak.

Rengeteg új zenét írtunk, amelyek már demo fázisban vannak. Most várunk arra, hogy eljöjjön az a pont, amikor azt mondjuk: "Oké, kezdjük el!" Ha ez megtörténik, stúdióba vonulunk és felvesszük az új lemezt. De a zene és a szövegek is már körülbelül 80%-ban elkészültek. 

- kezdte sorait a zenész, aki azt is elmondta, milyen lesz az album.

Minden lemezünkön van valami, ami a korábbiakon nem volt. Nehéz megmondani, hogy ez most konkrétan mi lesz. Nem akarok spoilerezni, de határozottan más lesz, mint a Wallflowers, amelyen egy kicsit a doom irányába is elmozdultunk, hiszen voltak rajta nagyon lassú és szenvedős részek is. Az új lemezen megint egy másik irányba megyünk el, talán a death metal felé. De nagyon erőteljes és groove-os lesz, ami letépi az arcod. 

Symphonic Metal Nights - a Mezmerized izzítja be a közönséget

347578527_571618585114381_6136604594976914386_n.jpg

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 17-én együtt jön Budapestre a Sirenia, a Dark Sarah és az Amberian Dawn.

Emmanuelle Zoldanék már többször jártak kis hazánkban, az Amberian Dawn is játszott már 2015-ben Anneke van Giersbergen The Gentle Storm projektje előtt, azonban a Dark Sarah most mutatkozik be a magyar közönségnek. Aki pedig esetleg nem tudná, a Dark Sarah jelenlegi fronthölgye nem más, mint az a Heidi Parviainen, aki 2006 és 2012 között az Amberian Dawn-t erősítette, és eddig öt albumuk jelent meg - a legutóbbi idén januárban, "Attack Of Orym" címmel.

Azonban három további zenekar is látható lesz még. A sort a Mezmerized nyitja, amely formáció első albuma 2020 szeptemberében, "Electrolyze" (recenzió ITT) címmel került boltokba, Király Annát pedig korábban a Sorronia és az Ideas énekesnőjeként is ismerhettük. A banda lelkesen dolgozik az új stúdiókorongján is, Annáék pedig végre hazai pályán is bemutatkoznak, őket követi a Meteora és a svéd Rexoria.

 

Vicky Psarakis: "Felszabadító érzés elvárások nélkül dolgozni!"

305836849_636238224531387_4805643204073835901_n.jpg

Május közepén jelentette be a kanadai The Agonist, miszerint befejezik működésüket. A közel húszéves múltra visszatekintő death metal/metalcore zenekar első énekesnője Alissa White-Gluz volt, aki 2014 folyamán az Arch Enemyhez igazolt. 

Vicky Psarakis lett a banda új hangja, akivel három albumot rögzítettek a fiúk, első közös kiadványuk volt az "Eye of Providence" (2015), amelyet egy évvel később a "Five" követett, végül pedig az "Orphans" (2019) érkezett, a csapat karrierje pedig a sok nehézség ellenére -amelyet állításuk szerint Alissa okozott- stabilnak és megingathatatlannak tűnt. 

Vickyt nemrég a Chaoszine kapta mikrofonvégre, aki nemcsak a The Agonistról, hanem másik együtteséről, a Sicksense-ről is mesélt, amely formációt csak egy mellékprojektként definiált 2021-ben, ám most, hogy a The Agonist megszűnt létezni, minden energiáját e zenekarnak szenteli a jövőben.

 A beszélgetésből kiderült: a Sicksense már hat éve megalakult.

A Sicksense 2017 óta létezik, de csak 2021-ben, az első dalunk megjelenésekor tudattuk a világgal. A The Agonistban már akkor nem éreztük túl jól magunkat, kerültük is az arra vonatkozó kérdéseket, hogy vagyunk, mikor indulunk turnéra. Furcsa volt, hogy miközben a The Agonistban gondok vannak, addig a Sicksense karrierje beindul. 

- mesélt a kezdetekről Vicky, aki e csapatban a Killer V nevet viseli, majd kitért arra, milyen hatások inspirálják zenéjüket:

Nem igazán akartuk behatárolni magunkat, egyszerűen csak elkezdtünk zenét írni. A férjem, Robby a másik énekes a zenekarban, mindketten nagy rajongói vagyunk a kilencvenes évek zenéjének, az old school hip-hopnak, de még az r'n'b-nek is, tehát sokféle befolyás hallatszik a zenénken, és a nosztalgikus hangulat is erősen érezhető. 

Elmondása szerint már 2020 folyamán elkezdtek dolgozni első albumukon, ám kitört a koronavírus-járvány, rengeteg zenekar menetrendjét borítva, így ők is várni akartak addig, míg a helyzet valamelyest jobb lesz.

Dolgozunk az új dalokon, többségük már demo fázisban van. Minden csak attól függ, hogyan alakulnak a dolgok a zeneiparban, és hogy őszinte legyek, még nem kezdtünk el kiadót keresni. Jelenleg szabadon csinálunk mindent, de az biztos, hogy az album nem mostanában fog megjelenni. Ennek oka az, hogy ha kiadnánk egy lemezt, rajta 10-12 dallal, az emberek már nemigen mutatnának érdeklődést felénk, mintha csak időközönként jelentkezünk egy-egy dallal, amely figyelmet kap. 

347375667_1423064135197536_7863392390540740550_n.jpg

Miben más a Sicksense, mint a The Agonist?

Vicky:

A The Agonistnak már volt egy megszokott hangzása, míg a Sicksense ötvözi a nu metalt, a rapet és más elemeket is. A The Agonistban én írtam a szövegeket, a Sicksense-ben szintén. Felszabadító úgy dolgozni, hogy a határokon kellene gondolkodnunk, tehát hogy "ez kéne, ez nem kéne...", és hasonlók. Bármilyen zenét csinálhatunk, és a szövegekben sincsenek elvárt irányok. 

Az énekesnő görög származású, de vajon hallgatja-e szülőhazája bandáit?

Igen, görög származású vagyok, de Chicagóban születtem, később Görögországba költöztünk, ott éltem 15 évet, majd 2013 folyamán visszajöttem Amerikába. Hogy őszinte legyek, nem nagyon vagyok képben a görög zenekarokat illetően, azonban minden hónapban bejelentkezem a Twitch-csatornámon, ahol van egy görög követőm, ő szokott ajánlani bandákat. Azonban van egy csapat, akiket nagyon szeretek, a Planet Of Zeus, valamint a Septicflesh is nagy kedvencem! Jó barátok vagyunk a Jaded Star és az Enemy Of Reality tagjaival is.

Klippremier: Crypta - Lord Of Ruins, augusztusban érkezik az új album is!

crypta_4.jpg

Januárban írtuk meg, miszerint a brazil death metalt játszó Crypta dolgozik második albumán. A csajok -Fernanda Lira, Tainá Bergamaschi, Luana Dametto és Jéssica di Falchi- első lemeze 2021 nyarán került a boltokba "Echoes Of The Soul" címmel, amelynek kritikája ITT olvasható.

A nemrégiben egy természeti katasztrófát is átvészelt zenekar ma jelentette be: augusztus 4-én, a Napalm Records égisze alatt dobják piacra második korongjukat, amelynek a "Shades Of Sorrow" címet adták.

A "Shades Of Sorrow"-n a Crypta hű marad az "Echoes Of The Soul"-on bemutatott egyedi hangzásához, melyben a klasszikus és modern death metal keveredik komoly extrém, és black metal elemekkel.

- mesélte újdonságáról a csapat, az első klipes dal pedig már megtekinthető a Youtube-on, amely szerzemény a Lord Of Ruins címet viseli.

Luana, a formáció dobosa elmondta, miért esett a választásuk erre a dalra:

Azért választottuk első kislemezes dalnak ezt a felvételt, mert egyesíti a dallamos és agresszív hangzást, amelyek az egész albumon jelen van. Úgy gondoltuk, jól tükrözi, hogy mire számíthatunk az teljes anyagtól. Ez az egész album koncepciójának lezárása, az utolsó dal a lemezen, és tökéletesen illeszkedik az általunk elképzelt artwork-koncepcióhoz is.

Íme, a korong dallistája és borítója:

01. The Aftermath
02. Dark Clouds
03. Poisonous Apathy
04. The Outsider
05. Stronghold
06. The Other Side Of Anger
07. The Limbo
08. Trial Of Traitors
09. Lullaby For The Forsaken
10. Agents Of Chaos
11. Lift The Blindfold
12. Lord Of Ruins
13. The Closure

ezgif_com-webp-to-jpg_1.jpg

süti beállítások módosítása