Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Shirley Manson: "A művészek egyik napról a másikra élnek"

2022. október 16. - Jurancsik Eszter

gettyimages-157031765-1598457291452_jpg--.jpg

A zeneipart (is) eléggé megcincálta a koronavírus-járvány, amely 2019 decemberében, a kínai Vuhanban robbant ki, majd behálózta az egész világot. Rengeteg zenekar, énekes kényszerült turnéjai lemondására, rengeteg pénzt és promóciós lehetőséget veszítve ezzel, sokan még most is a pandémia hatásait nyögik.

Tévedés azt hinnünk, hogy azon bandák, akik már régóta a pályán vannak, kivételnek számítanak. Az 1994 óta aktív, wisconsini érdekeltségű Garbage énekesnője, Shirley Manson ezúttal sem tett lakatot a szájára, elmondta, mi is a valódi helyzet a rock világában.

Az élő zene óriási nyomás alatt áll. Az átlagos zenész a jelenlegi körülmények között már nem képes túlélni, nemhogy gyarapítani a pénzét. Nagyon sok értékes tehetség esetében látjuk, hogy megreccsen egy olyan rendszer gazdasági igazságtalansága alatt, amely nem fizeti meg őket a művészi teljesítményükért. Mindenki egy tenyérnyi helyszínért verseng, hogy egy kis pénzt keressen a következő fellépésig, és a legtöbbjük egy dollár biztosítás nélkül utazik. Az általad ismert és szeretett zenészek nagy százaléka valószínűleg egyik napról a másikra él.

- kezdte sorait a zenekar Instagram-oldalán, majd eképpen folytatta gondolatmenetét:

A vállalatok dollármilliárdokat keresnek a munkájukból, és a profitból semmit sem osztanak meg. Ez elfogadhatatlan! Fiatal művészek egész generációját fogjuk elveszíteni, ha ez így marad.
Hadd fogalmazzak másképp: a történelem során általunk tisztelt és nagyra tartott művészek közül nagyon sokan teljesen tönkrementek volna ebben a rendszerben.

fefdhejxgamvjkm.jpg

A zenészek nem tudnak túlélni anélkül, hogy tisztességesen megfizetnék a zenéjüket. És ha az élő szcéna megbukik, az egész hajó teljesen elsüllyed. Nem marad más, csak a mainstream. Nincsenek alternatív lehetőségek. Semmi hangos. Semmi kemény. Semmi furcsa. Kevés, ami egy albumciklusnál tovább tart. Ez számomra a kultúránk egészének nagy bánata.

- fejtette ki véleményét az 56 évesen is hihetetlen kisugárzással és energiával bíró énekesnő, majd felszólította az embereket arra, hogy támogassák egy olyan jogszabály megszületését, amely ezt a lehetetlen helyzetet megfordítja.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�garbage� (@garbage) által megosztott bejegyzés

Cristina Scabbia: "A mi közösségünkben nincs helye a trolloknak!"

lacuna-coil-by-julia-sariy-photography-14.jpg

Amióta internet létezik, jelen vannak az online trollok is. Természetesen a sztárok, közszereplők sem menekülhetnek előlük, de mindenki másképp kezeli az ilyen alakokat.

A témával kapcsolatban Cristina Scabbia, a Lacuna Coil frontasszonya is kifejtette igen markáns véleményét:

Sokan azt mondják, ha vannak körülötted gyűlölködők, akkor sikeresnek számítasz. Körülöttünk viszont nem nagyon vannak ilyen emberek. Persze vannak, akik utálkozva kommentelnek, de én ezt nem rakom össze a sikerrel, mert úgy is gyűlölhetnek téged, hogy valójában érdekelné őket, hogy ki is vagy.

- kezdte sorait, majd eképpen folytatta:

És az a tény, hogy nincs igazi negativitás a közösségünkben, nagyon-nagyon büszkévé tesz, mert ez azt mutatja, hogy a munkáddal és a hozzáállásoddal meg tudod győzni az embereket arról, hogy nem kell fasznak lenni csak azért, mert több lehetőséged volt, mint nekik, mert kiváltságos és szerencsés vagy, hogy azt csinálhatod, amit szeretsz. Szóval, a mi családunkban nincs helye a negativitásnak és a gyűlöletnek. Az is igaz, hogy a legtöbb gyűlölködő általában szereti azt, akit bírál, mert akkor nem lenne értelme. Úgy értem, ha valami nem érdekel, vagy nem tetszik, akkor mással foglalkozol. Nem is vesztegeted az időt arra, hogy kommentálj valamit, ami nem tetszik.

Néhány évvel ezelőtt az énekesnő őszintén beszélt arról, hogy meglátása szerint a következő generációt bizony elcseszte a közösségi média, az internet.

Néha úgy gondolom, hogy a következő generáció eléggé el van baszva, különösen a közösségi média által. Elvesztették az irányítást. Fogalmuk sincs arról, milyen a való élet. Mindig készen állnak arra, hogy ítélkezzenek. Mindenkinek van véleménye, még akkor is, ha gőze sincs, miről beszél. Mindenki ítélkezik, és mindenki kész felszállni a gyűlölködők vonatára. Ez egy eléggé elcseszett dolog. Ha valaki az én oldalaimra vagy a zenekarom oldalára jön, csak hogy szarral dobáljon minket, reagálni szoktam rá.

 

280204527_563486708466884_7670174095185621405_n.jpg

 

Nem olyan ember vagyok aki azt mondja, >>Oké, letiltalak.<< Én válaszolok. Nem bánom, ha más rajongók is ráugranak az illetőre, és szétrúgják a seggét. Olyasmit tett, ami nem helyes, és ezt meg kell értenie. Ha tiltom és/vagy törlöm az üzeneteit, az olyan, mintha nem figyelnék az illetőre. De én azt akarom elérni, hogy lássa, >>odafigyelek rá.<<  Hogy rájöjjön, idióta és amit tesz, annak következménye van. Két perc figyelmet szentelek neki, és ha a többiek azt mondják az illetőnek, hogy egy seggfej, talán kétszer is meggondolja, hogyan cselekszik legközelebb.

 

 

Cristina Scabbia nem turnézik a kávéfőzője nélkül!

311975423_849368459426627_1678011573094460052_n.jpg

14-én landolt a boltok polcain a Lacuna Coil "Comalies XX" címre keresztelt, dupla pakkos albuma, amely nem más, mint a 2002-ben megjelent "Comalies" szülinapos változata. A húszéves kiadvány egyik CD-je a régi, a másik pedig az újragondolt számokat tartalmazza, a Tight Rope XX és a Swamped XX című dalokat már klipes formában is láthattuk.

A milánói csapat mindig is egy aktívan turnézó zenekar volt, nemsokára például megtartják azt a dél-ázsiai turnét, amely 2020 tavaszán lett volna esedékes, ám az akkor kirobbant COVID-19 pandémia meghiúsította a banda tervét.

Cristina Scabbia, a csapat énekesnője ennek örömére elárult pár titkot a turné-életmódról a Revolver magazinnak - felfedte, mely az a tíz dolog, amelyek nélkül nem indul koncertkörútra.

1. Fertőtlenítő spray

"Tiszta ember vagyok, de a turnébuszok hamar bepiszkolódnak az utak során, ezért mindig tartok magamnál fertőtlenítő sprayt. Nemcsak tisztításra használható, de tiszta illatot is hagy maga után, az alvófülkémet is mindig ezzel takarítom!"

2. Nintendo

Cristina mindig is nagy videojáték-rajongó volt, ezt a Lacuna Coil rajongói is tudják. El sem tudja képzelni, hogy a kis kütyü nélkül induljon útnak, hiszen a városok közötti utazás néha unalmas is tud lenni. Jelenleg is többféle játékkal játszik, és az is kiderült: bandatársa, a dobos Brian is nagy játékfüggő.

3. Kávé és kávéfőző

51599118_10155590571201706_3510058500782817280_n.jpg

Nincs reggel kávé nélkül! Mint sokan, Cristina is az aromás frissítővel indítja a napját, kávéfőzője pedig nem más, mint a kis klasszikus kotyogós.

A kávézás az olasz kultúra része. Mindig a hazám termékét viszem magammal, a Lavazza presszókávét.

4. Vocalzone tabletta

Az énekesnő nagyon vigyáz a hangjára: korábban elmondta, hogy nem dohányzik és alkoholt is ritkán iszik, ám a fent említett pirula többször segítségére volt Cristinának.

Néhány éve Angliában voltunk egy fesztiválon, amikor elkezdett fájni a torkom és aggódtam, hogyan fogok énekelni a koncerten. Próbálkoztam citrommal, gyömbérrel, mézzel, de még mindig nem éreztem 100%-osnak a hangomat. Kipróbáltam a Vocalzone-t, és a hangom teljesen rendbe jött, a show pedig tökéletesen ment. 

Cristina azóta mindig tart a cuccai között a csodaszerből.

5. Párnahuzat

Soha nem teszem ki a lábam a lakásomból a saját párnahuzatom nélkül! Afféle hercegnő vagyok, aki nagyon kényes a szintetikus anyagokra, mert irritálják a bőrömet.

6. Tároló zacskók 

A többféle méretben kapható kis zacskókat természetesen praktikussági okokból tartja magánál az énekesnő.

Mindegyikbe más kerül: az egyikbe az alsóneműk, a másikba a zoknik, a harmadikba a melltartók és így tovább. És nem mellesleg így egyszerűbb tárolni a használt darabokat és a tisztákat. 

7. Művészkellékek

Cristina elsősorban énekesnő, de mint elmondta: imád festeni és rajzolni, a fellépések közötti időt pedig gyakran így üti el, így mindig helyet szorít bőröndjében az ecsetnek és a festéknek is. Leginkább dobfejeken szereti gyakorolni ezt.

8. Adapter

Egyes országokban a konnektorokban különböző voltos a feszültség, és máshogy is néznek ki az áramforrások.

Egy ilyen univerzális adapter minden ilyen problémát megold! Az enyémben van átalakító az amerikai, az angol és az ausztrál konnektorokhoz is.

9. Szemüveg

Rengeteg fotón láthatjuk Cristinát szemüvegben, ám az énekesnő nem divatból hordja a pápaszemet, ugyanis kissé rövidlátó. Viccesen hozzátette: sokszor érzi, hogy szemüvegben egy könyvtáros kinézetét kelti.

292175558_604307254384829_7177092142486477284_n.jpg

10. Sminkcuccok

Cristina vállalja a természetes arcát is, de a show-k és a fotózások elengedhetetlen kelléke a smink. 

Ez egy nagyon csajos dolog. Mindig hordok magamnál fekete szemceruzát és szempillaspirált, hiszen bármikor jöhet egy fotózás, ami nem volt előre betervezve. Ikrek vagyok, szeretem a smink nélküli arcomat is, de imádom magam kifestve is!

 

 

 

 

Dark Sarah: januárban jön az új album!

310087519_623473372491554_1857426102462056386_n.jpg

Az egykori Amberian Dawn-énekesnő, Heidi Parviainen által életre hívott Dark Sarah nem tétlenkedik. 2012-es megalakulásuk óta négy stúdióalbumot adott ki a cinematic metalban utazó zenekar, legutóbb a "Grim" címre keresztelt korongot 2020-ban. 

Tavaly adtuk hírül, hogy a finn csapat dolgozik ötödik nagylemezén, amely kiadvány az "Attack Of Orym" címet viseli majd, és a felvételek költségeinek finanszírozására Heidiék kampányt is indítottak. A szerzeményekben nem kisebb nevek vendégeskednek majd, mind Juha-Pekka "JP" Leppäluoto, aki ugyan 2019 folyamán kilépett a csapatból, de ismét tiszteletét teszi a formáció új albumán, a Beast in Black gitárosát, Kasperi Heikkinent is hallatjuk, és a holland Epica alapítója, Mark Jansen is igent mondott a közös munkára. 

A mai napon végre megérkezett a várva várt hír: az együttes elkészült a dalok rögzítésével, és az albumot 2023. január 27-én a kezükben tarthatják a rajongók.

"Attack of Orym" című albumunk az Inner Wound Recordings és a Blood Blast kiadóval együttműködve jelenik meg. Hosszú időbe telt, mire idáig eljutottunk, de nagyon boldogok vagyunk ezzel a párosítással!

- örvendezett a banda a Facebookon, és azt is megtudhattuk: hamarosan érkezik a lemez első dala is.

 

264968409_438911177614442_4597186028182760734_n_1.jpg

Feldolgozásokkal teli EP-t ad ki újra a Halestorm - két dal már elkészült

gibson-lzzy-hale-explorerbird_1.jpeg

"ReAniMate 3.0: The CoVeRs eP" címmel, 2017-ben jelent meg a Halestorm különleges középlemeze, amelyen olyan dalok feldolgozásai kaptak helyet, mint a Whitesnake-klasszikus Still of the Night vagy a Ride the Lightning a Metallicától.

Lzzy Hale, a pennsylvaniai csapat énekesnője most elárulta: készülőben van az EP folytatása, amely a "ReAniMate 4.0: The CoVeRs eP" címet fogja viselni.

Tulajdonképpen már elkezdtük a felvételeket. Két dalt már rögzítettünk Nashville-ben, mielőtt a turnénk elkezdődött. De egyelőre nem mondhatom el, hogy melyek ezek. De jó pár ötletünk van.

- mesélte a karizmatikus frontasszony, akinek csapata mindig nyitott volt a coverek gyártására, legutóbb a The Who Long Live Rock-ját hallhattuk tőlük ily formában.

Mindig is szerettem popdalokat feldolgozni. Ilyenek például Lady Gagától a Bad Romance, a Daft Punktól a Get Lucky vagy a Twenty One Pilotstól a Heathens. Számomra ezek a legszórakoztatóbbak. De szeretem az olyan kihívásokat is, mint a klasszikus Metallica vagy Soundgarden-dalok zsenialitása. Ez volt a legnagyobb kihívás, mert annyira tisztelem azt a korszakot, hogy nem akartam elrontani. Tiszteletet akartam nekik adni, és nem akartam semmit sem megváltoztatni.

 

Cristina Scabbia: "A Comalies XX egyszerre a múlt, a jelen és a jövő"

cristinascabbia-cunene-2022.jpg

14-én, azaz pénteken jelenik meg a Lacuna Coil "Comalies XX" címre keresztelt albuma, amely a 2002-es "Comalies" szülinapos változata - az olasz zenekarnak ez a kiadvány hozta meg az első komolyabb sikereket. 

Korábban Cristina Scabbia énekesnő elmondta: 2002-ben, amikor a lemezt rögzítették, afféle "kreatív robbanás" történt, ahogyan -elbeszélése szerint- szinte "kómában" dolgoztak, és egy igazán egyedi címet akartak a kész műnek - így lett az a "kóma" és a hazugság" szavakból összerakva.

Most egy internetes metal magazinnak árult el még több érdekességet a frontasszony, aki úgy érzi: a Comalies XX egyszerre három idősíkot foglal magában.

Ez egy új lemez is, meg nem is! A lemez régi, de a hangzás újszerű, és ez egy nagyon klassz lépés volt a csapatnak ahhoz, hogy újra zenével kezdjen foglalkozni!

- kezdte sorait, azt pedig többször is kifejtette: a karantén alatt nem volt ihlete a bandának, a járványról pedig nem akartak lemezt írni.

Az a tény, hogy otthon kellett maradnunk, nem igazán táplálta az inspirációnkat, mert nagyon szomorúak voltunk; nem tudhattuk, mikor kezdődik újra minden. Nem éreztük azt, hogy egy olyan albumot kell csinálnunk, ami a világjárvány negatívumára épül.

A dupla pakkban boltokba kerülő Comalies XX-ről -amelyen a régi és az új hangzású dalok egyaránt hallhatók lesznek- már két beharangozót is láthattunk: a Tight Rope XX és a Swamped XX című tételeket, mindkettő az újragondolt változatban került megfilmesítésre.

lacuna-coil-sh-100119-3-1280x720.jpg

Cristina eképpen zárta a sorait:

Úgy gondolom, hogy a Comalies XX számunkra nem csak egy 20 évvel ezelőtt született album ünnepe, hanem a jelen és a jövő ünnepe is. Hiszen újult energiával indulunk neki a dolgoknak, és tudjuk, hogy mostantól kezdve semmit sem veszünk természetesnek az életben úgy, mint a zenében, és hogy mindig érdemes kísérletezni, új utakat kipróbálni, de mindig elégedettnek maradni önmagunkkal és a művészetünkkel.

Itt az újabb dal az Epica különleges EP-jéről - The Great Tribulation

epica_2.jpg

Nemrégiben írtuk meg, hogy a holland Epica különleges kiadvánnyal lepi meg rajongóit, amely egy középlemez lesz, és november 11-ével lesz elérhető "The Alchemy Project" címmel.

Az EP-n szereplő dalokban közreműködik egy-egy vendég is, elsőként a The Final Lullaby című tétel került bemutatásra, amelyet Shining-gal rögzítettek Simone Simonsék, most pedig megérkezett a második dal, amelyet a Fleshgod Apocalypse-szel karöltve vett fel a zenekar, a szám címe pedig The Great Tribulation:

 

süti beállítások módosítása