Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Shirley Manson: "A művészek egyik napról a másikra élnek"

2022. október 16. - Jurancsik Eszter

gettyimages-157031765-1598457291452_jpg--.jpg

A zeneipart (is) eléggé megcincálta a koronavírus-járvány, amely 2019 decemberében, a kínai Vuhanban robbant ki, majd behálózta az egész világot. Rengeteg zenekar, énekes kényszerült turnéjai lemondására, rengeteg pénzt és promóciós lehetőséget veszítve ezzel, sokan még most is a pandémia hatásait nyögik.

Tévedés azt hinnünk, hogy azon bandák, akik már régóta a pályán vannak, kivételnek számítanak. Az 1994 óta aktív, wisconsini érdekeltségű Garbage énekesnője, Shirley Manson ezúttal sem tett lakatot a szájára, elmondta, mi is a valódi helyzet a rock világában.

Az élő zene óriási nyomás alatt áll. Az átlagos zenész a jelenlegi körülmények között már nem képes túlélni, nemhogy gyarapítani a pénzét. Nagyon sok értékes tehetség esetében látjuk, hogy megreccsen egy olyan rendszer gazdasági igazságtalansága alatt, amely nem fizeti meg őket a művészi teljesítményükért. Mindenki egy tenyérnyi helyszínért verseng, hogy egy kis pénzt keressen a következő fellépésig, és a legtöbbjük egy dollár biztosítás nélkül utazik. Az általad ismert és szeretett zenészek nagy százaléka valószínűleg egyik napról a másikra él.

- kezdte sorait a zenekar Instagram-oldalán, majd eképpen folytatta gondolatmenetét:

A vállalatok dollármilliárdokat keresnek a munkájukból, és a profitból semmit sem osztanak meg. Ez elfogadhatatlan! Fiatal művészek egész generációját fogjuk elveszíteni, ha ez így marad.
Hadd fogalmazzak másképp: a történelem során általunk tisztelt és nagyra tartott művészek közül nagyon sokan teljesen tönkrementek volna ebben a rendszerben.

fefdhejxgamvjkm.jpg

A zenészek nem tudnak túlélni anélkül, hogy tisztességesen megfizetnék a zenéjüket. És ha az élő szcéna megbukik, az egész hajó teljesen elsüllyed. Nem marad más, csak a mainstream. Nincsenek alternatív lehetőségek. Semmi hangos. Semmi kemény. Semmi furcsa. Kevés, ami egy albumciklusnál tovább tart. Ez számomra a kultúránk egészének nagy bánata.

- fejtette ki véleményét az 56 évesen is hihetetlen kisugárzással és energiával bíró énekesnő, majd felszólította az embereket arra, hogy támogassák egy olyan jogszabály megszületését, amely ezt a lehetetlen helyzetet megfordítja.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�garbage� (@garbage) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr8717955772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása