Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: "Nem harcolhattam az univerzummal"

2022. április 08. - Jurancsik Eszter

tarja_print_2_2048x20482.jpg

Napjaink egyik legproduktívabb metál-előadója Tarja Turunen, aki nemrégiben elárulta, hogy ismét mentorkodik a finnországi The Voice tehetségkutatóban, emellett új lemeze készítésébe is belekezdett, és ha ez még nem elég, Outlanders nevű projektjével is már három dalt adott ki (Closer To The Sky, The Cruellest Goodbye, World In My Eyes).

Mint ismeretes, a Nightwish egykori frontasszonya sokáig argentin férjével, Marcelo Cabulival élt a férfi szülőhazájában - csaknem 12 évig, ott született meg kislányuk, Naomi is, 2012 nyarán. 2017-ben költöztek Spanyolországba, hiszen Tarja legtöbb koncertjét Európában adja, és így Finnországban élő családjához is közelebb lehet.

Többször kifejtette, hogy a latin-amerikai ország megadta számára a szabadságot, nem igazán hiányzik neki a finn klíma sem a hideg telekkel és a depresszióval, most pedig egy friss interjúból az is kiderült: az énekesnőnek hiányoznak az argentin fanok, ám nem sokat kell várnia, hogy újra találkozhasson velük, hiszen április 22-én Buenos Airesben ad koncertet.

Hiányoznak az argentin rajongóim. Hiányoznak az ottani barátaim, az ételek és az érzés, hogy ott vagyok. Végre találkozunk ilyen hosszú idő után, ezért nagyon izgatott és boldog vagyok!

- örvendezett Tarja, aki ismét kitért arra, hogyan élte meg az elmúlt két évet élő fellépések nélkül. Korábban elárulta: először komolyan kétségbe esett, aztán megtalálta azt, ami ihletet adott számára. Miközben gyerekkori fotóit nézegette az első karantén alatt, elhatározta, hogy könyvet ír eddigi életéről - a mű 2021 novemberében, Singing In My Blood címmel került boltokba, rengeteg érdekes történet és soha nem látott fotók töltik meg a kiadványt, valamint e kötetben fedte fel az énekesnő, miszerint 2018-ban agyvérzése volt, és felépülését követően kezdte el írni legutóbbi albumának, az "In The Raw"-nak a dalait, mintegy terápiaként.

Azonban a koncertek hiányáért bőven kárpótolta családja közelsége.

Természetesen boldog voltam, hogy otthon lehetek a lányommal és a férjemmel. Annyi éven át voltam sokszor hónapokig távol tőlük! De a karantén kezdete lelki szinten sokként ért, és a testem nem értette, mi történik. Krónikus gyulladások lepték el a szervezetemet, furcsa volt, hogy hirtelen le kellett állnom a munkámmal, a szenvedélyemmel, a zenével. A testem érezte ezt. Egyszer csak úgy döntöttem, hogy nem tudok harcolni az Univerzum ellen, elkezdtem új dalokat írni és zongorázni, noha hosszú hónapokig hozzá sem értem a hangszerhez. Kreatívabbnak éreztem magam, de időbe telt, amíg a testem is meggyógyult.

 

 

Klippremier: Deep Sun - Dreammaster

b43481f8-6bb2-4365-837f-816e75e1864f.jpg

2005-ben alakult a szimfonikus metált játszó Deep Sun a svájci Oltenben, több tagcsere is lezajlott a zenekarban, mire 2011-re kialakult a végleges felállás. Eddig két albumot jelentettek meg: a "Race Against Time"-ot 2016-ban, és a Das Erbe der Welt-et 2018-ban.

A zenekar felállása:

Debora Lavagnolo (ének)

Tobias Brutsci (dob)

Tom Hiebaum (gitár)

Stephan Riner (gitár)

Angelo Salerno (basszusgitár)

Debora klasszikusan képzett, három oktávot felölelő operás hanggal rendelkezik, az együttes zenéje pedig egyszerre idézi a korai Nightwish, a korai Within Temptation és az Epica munkásságát.

A csapat harmadik albuma június 10-én kerül boltokba "Dreamland - Behind The Shades" címmel, amelyről az első dal már hallható-látható - a banda választása a Dreammaster című szerzeményre esett, íme:

Az új album dallistája:

  • 1. Prologue
  • 2. Behind The Shades
  • 3. Dreammaster
  • 4. Living The Dream
  • 5. Killer In A Dream
  • 6. In Silence
  • 7. Secret Garden
  • 8. Mitternachtstanz
  • 9. Hands In Anger
  • 10. Rogue (Dreaming Leprechaun Pt. II)
  • 11. Euphoria

És a borító:

275151694_495395062145701_5318731015292337588_n.jpg

Sonia Anubis: "Hálás vagyok, amiért a Crypta történetének része lehettem!"

277468353_2220888928103803_536385011892237226_n.jpg

Két nappal ezelőtt jelentette be az old shcool death metalos Crypta, miszerint a három brazil lány - Fernanda, Luana és Tainá - és a holland származású Sonia Anubis útjai külnválnak egymástól. Az is kiderült: nem személyes okok húzódnak meg a szőke gitáros távozása mögött, hanem másik projektjének, a tilburgi hard rockban/heavy metalban nyomuló Cobra Spellnek szeretné szentelni minden idejét és kreativitását, amely bandának 2019 óta tagja.

Nagyon nehéz volt meghoznom ezt a döntést, és természetesen alaposan átgondoltam. A kezdetektől fogva teljes mértékben elköteleztem magam a Crypta mellett, és 100%-ban önmagamat adtam. A zenekar koncepciójának és hangzásának meghatározásában részt venni valami nagyon különleges és kedves dolog volt számomra. Akkoriban, amikor elkezdtünk együtt zenélni, szükségem volt egy ilyen kreatív kitérőre. A Cryptára egy biztonságos helyként tekintettem, ahol kiírhattam magamból az érzéseimet riffek és leadek formájában, akár egy katarzist. Hálás és büszke vagyok, hogy hozzájárulhattam ennek a csapatnak a történetéhez, és hogy tisztelnek a személyiségemért és a stílusomért. 

- így kezdte sorait Sonia, aki végtelenül hálás a három latinának a támogatásért.

Az idők folyamán a prioritásaim és zenei elképzeléseim a zenekar céljaitól függetlenül változtak és bővültek. A változások az élet részei, és emberi lényként fontos, hogy fejlődjünk - néha ez azt jelenti, hogy véget kell vetnünk egy folyamatnak. Ennek jegyében elkezdtem jobban figyelni magamra, és arra, hogy mit akarok kezdeni az életemmel. Ezért úgy döntöttem, hogy elhagyom az együttest, és energiámat a jelenlegi prioritásomra fordítom, a Cobra Spell-re, kizárólag a saját zenekaromnak és a szóló próbálkozásaimnak fogok 100%-ban elköteleződni. Tudom, hogy ez hatással lesz a legnagyobb támogatóimra is a világban, és nagyon sajnálom, ha ez most csalódást okoz nektek.

27467cob185_n.jpg

- folytatta, majd kitért jövőbeli terveire is:

Tudjátok, hogy a zene a legnagyobb szenvedélyem és az is marad! Ez a döntés lehetővé teszi számomra, hogy elérem a céljaimat. A zene és a gitár az életem, a szerelmem, ezt és az utazásom pillanatait mindig meg fogom osztani veletek! Hatalmas köszönet a Cryptának és mindenkinek, aki részese volt a zenekar utazásának, amíg tagja voltam, és hogy ott voltatok, amikor leginkább szükségem volt rátok!

A Cobra Spell eddig két EP-t adott ki, a 2020-as "Love Venom"-ot és a március 31-én megjelent Anthems of the Night-ot.

 

Cadaveria: májusban jön az új album!

245409278_402115968149020_4562057675878016776_n.jpg

2014 novemberében került boltokba az olasz black/gothic metalos Cadaveria utolsó nagylemeze, a "Silence", az ezt követő években pedig főként dalokat hozott ki a formáció, majd 2018 tavaszán csend borult a banda háza tájára.

Az év októberében fedte fel a csapatot vezető Raffaella Rivarolo, miszerint mellrákkal kezelik - az énekesnő, akit megoperáltak és kemoterápiát kapott, szerencsésen felgyógyult a betegségből.

2020-ban blogunknak is mesélt betegségéről és arról, hogyan élte meg a nehéz hónapokat, valamint több dallal is jelentkezett (Matryoschada, Divination, Shamanic Path, The Woman Who Fell to Earth), nemrégiben pedig a zenekar újra kiadta első albumát, "The Shadows' Madame"-t, amely 2002 márciusában jelent meg. 

Jó ideje tudni lehetett, hogy Raffaella és a srácok dolgoznak az új anyagon, amelyről ma végre konkrét infók is érkeztek: az új stúdióalbum az "Emptiness" címet kapta, és május 27-én lesz elérhető a Time To Kill Records kiadó gondozásában.

Sok mindent el kell mondanunk erről az új albumról, a borító jelentéséről és a címről... a következő hetekben mindenre fényt derítünk. Addig is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a műnek az elkészülését, és a Cadaveria minden rajongójának, aki már olyan régóta várta!

- írta sejtelmesen a csapat Facebookján.

Íme, a borító, amelyet Roberto Toderico tervezett (nem mellesleg a művész olyan zenekarok kapcsán végzett ilyen munkákat, mint az Arch Enemy vagy a Dark Funeral).

277805910_511751887185427_2656736560620397440_n.jpg

Crypta: Sonia Anubis távozik

crypta_band_2021.jpg

2020-ban a brazil Nervosa két ex-tagja - Fernanda Lira énekes/basszer és Luana Dametto dobos- két másik tehetséges zenész hölggyel - Tainá Bergamaschí és Sonia "Anubis" Nusselder gitárosok - életre hívta a Crypta nevű, old schoolos death metal formációt.

Első albumuk, az "Echoes of the Soul" tavaly nyáron jelent meg, amelynek kritikáját ITT olvashatjátok, és amely korongot most újra kiadta a csapat.

Azonban ma szomorú hírt közölt a zenekar: a holland származású Sonia Anubis - aki a svájci illetőségű Burning Witchest hagyta el a Crypta kedvéért - távozik a bandából. 

Nehéz szívvel jelentjük be, hogy Sonia és a Crypta útjai külön folytatódnak. Ez az ő döntése, amelyet mi megértünk és tiszteletben tartunk, így most elbúcsúzunk egymástól. Mindannyian szomorúak vagyunk, hogy távozik, de ugyanakkor nagyon hálásak vagyunk mindazért a sok csodálatos és gyönyörű dologért, amit eddig együtt felépítettünk. Sonia különleges jelentőséggel bírt a zenekar életében a kezdetektől egészen mostanáig, az ő jelenléte a zenekarban mindig is különleges fejezet marad a Cryptában.

- így kezdődik a hivatalos közlemény a csapat Facebook-oldalán, a bejegyzésből pedig kiderül, hogy nem személyes ellentétek miatt száll ki az együttesből a zenészlány.

6a58c4ef2d5725b4c7de15eecc424ed9.jpg

Sonia Nusselder (a képen jobbra) elhagyja a Crypta fedélzetét

A különválásunk barátsággal és tisztelettel történt meg, tartani fogjuk a kapcsolatot, és határozottan a legjobbakat kívánjuk neki, a Cobra Spell nevű zenekarának és minden jövőbeli projektjéhez!

Mint ismeretes, a 32 éves Sonia 2019 óta a fent említett hard rock/heavy metal csapatban is ténykedik. 

Így zárta sorait a háromfősre fogyatkozott banda:

Még mindig van néhány videónk, amit Soniával rögzítettünk, és hamarosan kiadjuk őket a közösen épített örökségünk emlékére. Kérünk minden kedves rajongót, hogy tartsák tiszteletben ezt a mindannyiunk számára érzékeny pillanatot, és a kommentekben mutassanak egy kis szeretetet!
Köszönjük Sonia!

Azonban három lány azt is leszögezte: a Crypta jövőbeli tevékenységét és terveit Sonia kilépése nem érinti, minden lefixált koncert megrendezésre kerül, és hamarosan további információkkal jelentkezik a zenekar.

 

 

süti beállítások módosítása