Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Nightwish: több, mint 150 ezren látták a virtuális koncerteket

2021. május 30. - Jurancsik Eszter

192466635_330295565125067_933683307945814457_n.jpg

Május 28-ával és 29-ével két virtuális koncertet is láthattak a finn-holland-angol Nightwish rajongói, amelynek a csapat a An Evening With Nightwish In A Virtual World elnevezést adta. Eredetileg március 12-re és 13-ra tervezték a koncerteket, ám január közepén a bandát csaknem 20 éve erősítő Marko Hietala basszer-énekes úgy döntött: kiszáll az együttesből. Döntésében a zeneipar kapzsisága éppúgy szerepet játszott, mint a zenész krónikussá vált depressziója.

Tuomas Holopainen alapító-dalszerző nemrég elárulta: Marko távozásakor kétségessé vált a zenekar jövője, hiszen a zenész nemcsak a gitárt pengette, de énekelt is a formációban - 2002-ben, a Century Child albumon hallhattuk őt először, akkor még Tarja Turunen mellett énekesként.

Azonban az együttes tagjai végül ügy döntöttek, folytatják egy másik basszusgitárossal, akinek személyére tegnapelőtt derült fény: Jukka Koskinen olyan csapatokban tépte a húrokat már, mint az Amberian Dawn, Kai Hahto doboshoz hasonlóan pedig ő is a Wintersun tagja. 

A Nightwish két virtuális koncertje tehát levetítésre került, a repertoárban pedig főleg a Human :II: Nature című, tavaly megjelent albumának dalai kaptak helyet. A zenekar különleges show-jait közel 150 ezer ember látta, a világ 108 országából - szép summát szedtek így össze Floor Jansenék, hiszen körülbelül egymillió euró bevételt hozott a két buli. 

Remélhetőleg később azok a fanok is visszanézhetik majd a koncerteket, akik valamilyen oknál fogja lemaradtak azokról.

Jukka Koskinen a Nightwish új basszusgitárosa

 

32472nigg674734592_n.jpg

Január 12-ével jelentette be Marco Hietala, miszerint elhagyja a Nightwish fedélzetét. A basszer indoklásában a zeneipar kapzsisága és krónikus depressziója szerepelt, Tuomas Holopainen, a csapat alapítója pedig nemrég megosztotta a nagyérdeművel: igencsak rezgett a léc, úgy érezte, a zenekarnak ezennel befellegzett.

Ám győzött a józan ész, a banda úgy döntött, új zenészt keres Marco helyére, aki csaknem 20 évig volt a formáció tagja - ő váltotta a 2001 folyamán kilépett Sami Vänskä-t, 2002-ben, a Century Child albumon hallhattuk először játszani és énekelni az akkori frontasszony, Tarja Turunen oldalán, érkezésével ugyanis a duettek is megjelentek a csapat életében. A Nightwish Human :II: Nature címre keresztelt, legutóbbi lemeze tavaly áprilisban jelent meg, amely a második kiadvány a holland énekesnővel, Floor Jansennel, és az utolsó Marcóval. 

A zenekar elhintette: az első  virtuális koncerten, azaz ma derül fény az új zenésztárs személyére, aki nem más, mint Jukka Koskinen. A basszusgitáros eddig olyan bandákban játszott, mint az Amberian Dawn vagy a Wintersun

dsc_0393.png

Nem is érhetett volna nagyobb megtiszteltetés, minthogy a Nightwish-gépezet részese lehettem, és hogy a Human :II: Nature című lemez különleges élő pillanatait immár én is megoszthatom.

- lelkendezett az újdonsült tag, aki a jövőre csúsztatott világkörüli turnén is erősíti a bandát.

193495008_329775698510387_122224397759000007_n.jpg

 Íme, a Nightwish jelenlegi felállása: Jukka Koskinen, Kai Hahto, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Troy Donockley és Emppu Vuorinen

 

Szülésznőnek készül Anette Olzon

A Nightwish élén ismertté vált Anette Olzon igazán nem panaszkodhat unalomra: készíti új szólóalbumát, emellett ott van másik két zenekara, a Jani Liimatainennel 2016-ban életre hívott The Dark Element, valamint az Allen/Olzon, amely projektet Russell Allennel viszi. Nemrégiben hallhattuk Magnus Karlsson új csapatában, a csak női hangokból álló Heart Healerben is énekelni.

anette_5.jpg

A svéd énekesnő első albumát 2014-ben adta ki Shine címmel, amelynek gyenge eredményei után úgy döntött, visszavonul a zenéléstől. Elkezdett egy nővérképző iskolát és sikeresen el is helyezkedett újdonsült szakmájában, egy helsingborgi kórházban segíti a betegeket a gyógyulás útján. Ezt követően jött a The Dark Element ötlete, amely csapat 2017-ben kiadott első lemezének sikere visszaadta Nettie önbizalmát, a zenélés örömét.

Most újabb nagyszerű hírrel jelentkezett: augusztustól szülésznői tanulmányokba kezd - ezzel egy régóta dédelgetett álma válik majd valóra. 

Hivatalos blogján így mesélt döntéséről:

Amikor ápolói tanulmányaimat elkezdtem, már akkor álmom és célom volt, hogy egyszer szülésznő lehessek. Már az iskola alatt volt munkám az szülészeten, és a szülőszobában voltam mindazokkal a csodálatos kolléganőkkel, akik készségekkel és tudással figyelték a kismamákat, és rengeteg babát segítettek a világra. Szerettem ott dolgozni, de azt is éreztem, hogy szülésznőként igen nagy a felelősséged, és néha belegondoltam: vajon én is tudom-e kezelni ezt a nagy felelősséget, ha szülésznő leszek?

Az énekesnő végül sikerrel felvételizett a lundi egyetemre, amely nem messze található otthonától, Helsingborgtól, a dél-svédországi Skåne megyében.

nevtelen_10.jpg

Két nappal ezelőtt jött az e-mail, amelyben azt írták, hogy felvettek, és augusztus elején kezdődik a képzés. Mivel korábban már felhasználtam, nincs több kreditem a tanulmányaimhoz, illetve lassan 50 éves leszek, az egyetlen reményem az volt, hogy megkapom a fizetésem az tanulmányok idejére, amely 1,5 évig tart, majd egy szemesztert fizetek a saját, megtakarított pénzemből. Beszéltem a kedves főnökömmel, aki nem sokkal később felhívott, és elmondta, hogy igen, kapok fizetést a tanulmányaim ideje alatt is. Majdnem sírtam, és nagyon hálásnak érzem magam!

Anette három fiúgyermek édesanyja, Seth 20, Nemo 11, Mio pedig 8 éves. Korábban azt is elárulta: férjével, a Pain-gitáros Johan Husgafvellel szerettek volna egy negyedik babát is, és bár könnyen áldott állapotba került, terhessége első heteiben elveszítette magzatát - ám új hivatása által remélhetőleg újra átélheti a babázás örömeit.

 

süti beállítások módosítása