Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Nightwish: egy tévésorozat is ihlette a Human :II: Nature-t

Érdekes infók Floor Jansentől a Billboardon!

2020. április 25. - Jurancsik Eszter

Április 10-én jelent meg Human :II: Nature címmel a Nightwish visszatérő lemeze, amelyere öt évet vártak a rajongók. Számtalan véleményt olvashattunk a kiadványról, kapott hideget-meleget a zenekar, és noha rengetegen lehúzták az anyagot, a listákon igen szépen szerepel  - erről mi is írtunk. 

A korong boltokba kerülése furcsa időszak volt a csapat számára, ugyanis Floor Jansen énekesnő éppen karanténban volt férjével, Hannes Van Dahl-lal (Sabaton) és hároméves kislányukkal, Frejával. Floor előtte két hétig a svédországi otthonuk mellett található vendégházba szeparálta el magát, ugyanis március közepén lebetegedett, láz és légúti panaszok kínozták, amelyek akár a világszerte tomboló koronavírus tünetei is lehetnek. Mivel az énekesnő nem tudta pontosan, miféle kór támadta meg, jobbnak látta, ha elbarikádozza magát családjától. Szerencsére két hét múlva már jobban érezte magát, elmondása szerint számtalan előnye is volt a pihenőnek, például kertészkedhetett, játszhatott a lányával.

fj_2.jpg

Floor most a Billboardnak mesélt a lemezkészítés előtti időszakról.

Tudjuk, hogy az énekesnő részt vett a szülőhazájában, Hollandiában sugárzott Beste Zangers ("Legjobb énekesek") című szórakoztató műsorban, amelynek lényege, hogy minden előadó egy-egy másik műfajból ad elő dalokat. Korábban Floor elárulta: pont emiatt új utakat nyitott meg számára a műsorban való szereplés.

"A Beste Zangers arra késztetett, hogy más műfajokat is megismerjek a metálon kívül, hogy másként is használjam a hangomat, olyan területeken, mint a latin pop és a reggaeton."

- emlékezett vissza a műsorra.

Floor március 24-ére tervezett amszterdami koncertje -amelyre minden jegy elkelt- viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Azonban elmondta: ahogy lehet, pótolják a show-t, ami egyébként rögzítésre kerül, és amelyen mind az After Forever-től, mind a ReVamp-től is hallhatunk dalokat.

"A műsorban pont az volt a különleges, hogy teljesen különbözött a Nightwish zenéjétől. Más volt, és könnyedebb dolgokat csinálhattam. Nem >>lassultam le<<, de jó volt egy kontrasztot létrehozni."

Természetesen mesélt a Human :II: Nature-ről is:

"Minden dal a való világgal kapcsolatos, kivéve talán a Pan-t. Ez nem annyira a valóságról, hanem a pozitív emberekről szól. Az előző albumunk is a való világ felé tett egy lépést, így a való világ varázslatosságába."

- utalt ezzel a tudományos alapokra épülő Endless Forms Most Beautifulra, amely 2015 márciusában látta meg a napvilágot. 

82868853_195255194995473_2581519475132071936_n.jpg

Elárulta azt is: a lemezre nagy hatással volt a Fekete tükör című, brit antológia-sorozat, amely a Noise című dal videójában is megmutatott technikai dolgoktól való függés veszélyét mutatja be. A tévésorozat egy-egy disztópikus történetben mesél a modern világ, a technológia vívmányai által kiváltott függőségről.

A Noise klipjében hemzsegnek a szelfik, okostelefonok, elkondolkodtató képsorok, ám a kisfilm végén a lenyugvó Nap és a Természet megmutatása optimizmust sugall - és arra sarkall, hogy foglalkozzunk inkább a Természettel a sokszor időpocsékoló közösségi média és az internet helyett. 

Az albumot hallgatva rögtön feltűnik, hogy a zúzós gitárok, riffek és keménykedés helyett az énekesek kaptak nagyobb teret.

"Sokkal többet játszhattunk a hangukkal, mi énekesek."

- elmélkedett Floor, és valóban, a Harvest című szerzeményben Troy hallható leginkább, míg az első CD-t záró Endlessnessben Marco Hietala, akinek 2002-es érkezésével jelentek meg a duettek az akkor még Tarja Turunen nevével, hangjával és arcával fémjelzett zenekar életében.

"Kevesebb kórus hallható a lemezen, de ez így van jól. Eleinte nehéznek éreztem a dalokat, de amikor elküldtem a felvételeimet Tuomasnak, ő csak annyit mondott: >>"Igen, ez az.<<"

84884984_195255278328798_9216564715554078720_n.jpg

A banda turnéja október 16-án, Oslóban veszi kezdetét, Floor pedig maximálisan kihasználja az extra szünetet:

"Kár lenne vesztegetni az időmet. Most több időm van, hogy a gitárral a kezemben vagy a zongora mögé ülve zenét írjak. Évek óta nem foglalkoztam ezzel. Úgy gondolom, most a legtöbb zenész most ugyanezt teszi, felveszi a hangszereit és aktívan dolgozik. Ez nem olyan dolog, amiben meg lehet akadályozni minket."

- zárta sorait.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr9815640998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása