Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jinjer: "A Wallflowers más, mint az eddigi lemezeink."

2021. augusztus 27. - Jurancsik Eszter

jinjer_featured_credittk.jpg

A mai nappal jelent meg a Jinjer új albuma, a Wallflowers. A zenekar elmondása szerint ez az eddigi legsötétebb, legvadabb kiadványuk, keménységben is lekörözve elődjeit. 

Több ízben elárulta az ukrán banda, hogy szülőhazájuk politikai helyzete, a háborúk ugyanúgy hatással voltak a dalszerzésere, mint Tatiana Shmayluk énekesnő személyes élményei. Előfordult, hogy Tatiana sírt a stúdióban, egy nemrégiben adott interjújában a frontasszony részletesen mesélt fiatalabb éveiről, családjáról is.

Most újabb gondolatokat osztott meg az énekesnő és a basszusgitáros Eugene Abdukhanov

Kiderült, hogy az egyre duzzadó rajongótábor mellett párhuzamosan tűnnek fel a gyűlölködő trollok is. Tatiana azonban nem sokat foglalkozik velük, mint ahogyan ezt most kifejtette: 

"Ha túléltem a háborús Ukrajnában az éveket, akkor túlélem a gyűlölködőket is. Ha a kelet-európai ismeretlenségből nemzetközi sztárrá váltam, akkor a szarháziak nem érdekelnek. Ha a fiatal nők világszerte példaképként tekintenek rám, a hatalom bohócai nem tudnak engem bohóccá tenni!"

- majd nevetve hozzáteszi:

"Ha meghalok, a túlvilágon seggbe rúgom őket!"

eudpm64xuami-om.jpg

Ha belegondolunk, a csapat joggal lehet büszke az eredményeire: a világ egy olyan háborúk sújtotta országából származnak, amelyet sokan "leírtak."

A világon lassan két éve jelen lévő koronavírus miatt turnézni ők sem nagyon tudtak, 2020 márciusában éppen Dél-Amerikát járták a 2019-es Macro lemezzel, amikor kitört a pandémia és félbe kellett szakítaniuk a koncertkörutat. 

"Ukrajnában sokkal rosszabb a vírushelyzet, mint az Egyesült Államokban" 

- mondja Eugene.

"Nagyon kevés embernek sikerült csak beoltatnia magát. Mi sorban állunk és várunk."

A zenekar éppen Mexikóban tartózkodott, amikor kitört a járvány, Eugene hazautazott meglátogatni várandós feleségét, Tatiana pedig Los Angelesben látogatta meg barátját, Alex Lopezt, aki a Suicide Silence dobosaként ismert, és akivel tavaly nyáron össze is házasodtak.

"Az Amazon rabja voltam. Minden nap rendeltem valamit! Megszereztem az első DSLR-fényképezőgépemet és még pár fotós cuccot. Alexszel vettünk egy hatalmas akváriumot - az akváriumok Rolls-Royce-ját. Aztán még egy akváriumot. És még egy akváriumot..."

A karanténnak azonban egyértelmű pozitív hozadéka, hogy a csapatnak volt ideje elkészíteni a Wallflowerst.

wallflowers-jinjer.jpg

"Egész pályafutásunk során először végre volt időnk dalokat írni, gyakorolni és nagyon felkészülten stúdióba menni."

- meséli Eugene a felvételek kapcsán.

"Ezúttal Vlad, a dobosunk írta az anyag nagy részét. Mielőtt belekezdett volna, a banda közösen úgy döntött, hogy el kell térnünk a legutóbbi, albumtól, a Macrótól. Tudtuk, hogy változtatnunk kell a hangzáson, mert nem akartuk, hogy az lemez ugyanúgy szóljon, mint az előző. Mindannyian valami újat akartunk, és volt egy nagyon világos elképzelésünk: hogy a basszus és a gitárok nagyon agresszívak, nagyon torzak legyenek. Vladnak, mint mindig, most is nagyon világos elképzelése volt arról, hogyan változtassuk meg a dobok hangzását és a dobszólókat. Ami a zenét illeti, soha nem próbálunk meg "elvárni" valamit az új lemezeinktől. Csak zenét írunk, és hagyjuk, hogy ez folyamatosan "áramoljon". Azt gondolom, ez soha nem fog változni nálunk."

A Jinjer rajongói tudják, hogy a szövegeket mindig Tatiana írja. Mint elmondta: először oroszul kezdett írni, majd angolra váltott. Így született meg a Vortex című szerzemény, amely elsőként jött ki az albumról.

"Ez a dal egy olyan emberről szól, aki nagyon sokat gondolkodik."

- magyarázza.

"Előfordult már veled, hogy egyszerűen nem tudsz elmenekülni a gondolataid elől? A fejed nehézzé válik, mint egy ólomgolyó. Mintha mindjárt felrobbanna. Ez depresszióhoz vezethet, nem tudsz megállni, és beleesel a gödörbe."

Bár a dalok alapvetően nyomasztóak, ahogyan Tatiana is elmondta, és ne is várjon senki, semmiféle vigasztaló szót a dalcsokortól, a frontasszony szerint mégis fellelhető benne a remény és a tudat, hogy nem vagyunk egyedül a gondokkal.

"Sok új elem is van ezen az albumon. Azoknak, akik nem ismerik a zenénket, furcsa lehet hallgatni. De azt hiszem, a rajongóink felkészültek erre is. Megszokták, hogy olyasmit kapnak, amire nem számítanak."

- tette hozzá Eugene, majd ismét Tatianához vándorolt a szó:

"Amikor elkezdtem írni a szövegeket, 2021 januárjában, akkor tértem vissza Kijevbe. Alex meglátogatott, de eljött a napja annak, hogy hazarepüljön Los Angelesbe. Sok időt töltöttünk együtt, és most meg kellett tanulnom egyedül lenni. Nem akartam társaságba járni, elmenni otthonról. Csak körbe-körbe járkáltam a lakásomban..."

A második dal, a Mediator egy online személyiségteszt eredménye, amelyet Tatiana egy barátja javaslatára csinált meg. 

"Mindig készen állok egy kis pszichológiára és önelemzésre. Az eredmény, amit a teszt kitöltése után kaptam, a 'mediátor' volt, ami leginkább az érzékeny, együttérző emberek elnevezése volt a kiértékelésben. Úgy hiszem, ez alapvetően egy másik szó az 'introvertált' vagy a 'wallflower' szóra - minden mindennel összefügg. De maga a dal arról szól, amikor fiatalabb koromban idealista voltam. Tökéletesnek akartam látni a dolgokat, az embereket pedig jóságosnak. De a valóság kemény. Felnőtté válsz és rájössz, hogy még mindig sokat kell tanulnod - sok olyan leckét, amit az iskolában nem tanítanak meg neked. Az élet leckéit."

A harmadik klipes szám, a Wallflower Tatiana introvertált emberként megélt küzdelmeivel foglalkozik.

"Rengeteg olyan emberrel találkoztam, akiknek fogalmuk sincs, mi az az extrovertált vagy introvertált szó. Ebben a dalban ezt magyarázom el. Az introvertáltság gyakran gondot jelenthet az emberek számára, azt hiszik, hogy valami baj van velük."

- ecsetelte a dal üzenetét Tatiana, Eugene pedig hozzátette:

"A társadalom olykor visszautasító tud lenni az olyan emberekkel, mint amilyen Tatiana. A társadalom furcsának nézi azokat az embereket, akik maguknak valók. Azt gondolják, hogy valami baj van ezekkel az emberekkel, mert nem állnak be a sorba."

Tatiana eképpen mesélt erről:

"Ha türelmes vagy egy introvertált emberrel, akkor megtalálod a kincset benne. Egy életre szóló barátod lesz. Szerintem egy-két év kell ahhoz, hogy megismerj, és aztán haver... nem tudsz elhallgattatni!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr3716672302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása