Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Tarja: Így hangzik a Together Charlotte Wessels és Elize Ryd énekével

Közösen adták elő a finn énekesnő új dalát.

2017. november 26. - Sarok Bettina

24175165_1659187850805583_1089116548494262272_n.jpg

November 17-én ért véget hivatalosan is a várakozás a tűkön ülő rajongók számára, ugyanis a Nightwish alapító tagja aznap dobta piacra sötét érzelmektől fűtött karácsonyi lemezét, ami a From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) elnevezést kapta. Mint ismeretes, a korongon a világ számára már jólismert karácsonyi dalok kaptak helyet, ám természetesen sokkal sötétebb, és egyben ridegebb hangzásban, ugyanis az album azok számára készült, akik nem lelnek örömet a szeretet ünnepében.

A vokalista egy interjú során elárulta, hogy a korong alapköve valójában a saját története volt, ugyanis miután 2003-ban édesanyja elhunyt már kicsit sem tudta élvezni az ünnepet, sőt évekig meg sem ünnepelte azt. Elmondása szerint, reméli, hogy az általa elkészített album átsegíti majd a hozzá hasonló helyzetben levőket, így reménye szerint mindenki boldogságra lelhet majd. A kiadvány egyébként tizenkét dalt sorakoztat fel, köztük Tarja saját szerzeményét is, ami a Together elnevezést kapta.

A finn dalospacsirta jelenleg a Delain, valamint az Amaranthe zenekarok társaságában turnézik, a három csapat pedig a minap Buenos Airesben adott egy fergeteges fellépést. Köztudott, hogy a Finnország hangjának is megválasztott énekesnő a meglepetések híve, így most sem volt rest kedveskedni a rajongóknak egy duettel.

A koncert alkalmával egyébként először csendült fel élőben a már fent is említett dal, melyet Tarja Charlotte Wessels-szel, valamint Elize Ryddel kiegészülve adott elő - ezzel is könnyet csalva a jelenlevők szemébe. Íme egy rajongói felvétel a különleges alkalomról:

 

Tarja: "Az új karácsonyi albumom nagyon személyes mű."

Legújabb kiadványáról mesélt az énekesnő

November 17-ével dobta az üzletek polcaira új művét a finn szépség From Spirits And The Ghosts/Score For A Dark Christmas címmel, amely karácsonyi dalok átdolgozását tartalmazza, és egy új szerzemény is helyet kapott rajta Together címmel. A lemez kapcsán a Heavy Music HQ oldalnak adott interjút a Nightwish egykori frontasszonya.

tarjakaracsony.jpg

A sötét érzelmektől fűtött korong személyes élményeken is alapul, ezekről mesélt most Tarja.

"Minden, amit csinálok, rendkívül személyes. A Karácsonyban nem mindenki leli örömét. Sokan nem örülnek a csngettyűnek és a fényeknek. Én 2003-ban veszítettem el az édesanyámat. Akkor úgy éreztem, nincs többé Karácsony. Rosszul éreztem magam, nem készültem az ünnepre, nem tartottam meg. Csak a sivár csend és az üresség volt nekem. Miután én is anya lettem és a lányom szemében láttam az örömöt, a csillogást, ismét érezni kezdtem a Karácsony varázsát. Csodálatos érzés volt! Szerettem volna egy lemezt készíteni mindazoknak, akik azt a fajta magányt érzik, mint én az anyukám halála után, remélem, hogy a dalokkal egy kis reményt tudok adni nekik."

- kezdte az énekesnő, aki elárulta: tulajdonképpen ezzel a koronggal tudta elengedni a 14 éve érzett fájdalmát. 

"Olyan dalokat akartam felvenni, amelyeket korábban is elénekeltem, illetve szerettem volna rögzíteni."

De hogyan tudott az énekesnő a Karib-tenger közepén, nyáron a sötétséggel azonosulni?

tarja_back_1120_2017_080.jpg

"Furcsa volt, de nem esett nehezemre, hogy ráhangolódjak az album hangulatára. Ha pedig Karácsony előtt szeretnék lemezt kiadni, nyáron kell dolgoznom!"

A koronggal együtt Tarja egy novellával is megörvendeztette a rajongóit, erről így mesélt:

" A Together című szám adta az alapját. Nem egy rajzfilm-szerű regényt akartam, hanem egy olyan dolgot, ami megnyugvással tölti el az olvasót. Azelőtt sosem csináltam hasonlót, de szeretem a kihívásokat."

De mégis, melyik volt a legkedvesebb gyermekkori karácsonyi emléke Tarjának?

"Én zongoráztam és énekeltem, a családom pedig velem együtt énekelt. Ez csodálatos volt!"

Arra is kitért a szoprán pacsirta, hogy miben különbözik egy európai és egy argentin Karácsony:

"Finnországban akár -30 fok is lehet, míg Argentínában ekkor +30 fok körül van az átlaghőmérséklet!"

- nevet az énekesnő.

tarja2.jpg

"Finnországban csendes ünnepeim voltak, összeült a család és együtt ettünk.Buenos Airesben az emberek tüzijátékot néznek."

És vajon tervez-e újabb metál albumot kiadni Tarja?

"Az elmúlt egy évben három kiadványt is készítettem és minden nap keményen dolgozom. Már elkezdtem írni a követekző rock-albumomat, de jövőre lesz még egy DVD kiadás is (Act II), addig is a karácsonyi lemezemmel turnézom."

 

 

 

Rajongói segítségét kéri a Dark Sarah

2018 tavaszán jön az új lemez

Heidi Parviainen és csapata, a Dark Sarah jövő év tavaszán tervezi piacra dobni harmadik albumát, amely a The Golden Moth címet kapta - pontos dátumról azonban még nem nyilatkozott az együttes. A Trespasser című dal képében már ízelítőt adott a finn csapat a lemezből, amely a köztes (Beyond The Black Veil) és az alvilág (The Puzzle) után a felső világban játszódik, Sötét Sára itt folytatja útját.

dark-sarah.png

Az Indiegogo-n már hetek óta tart a kampány, amelyben a zenekar rajongói segítségét kéri: a korong rögzítése rengeteg pénzzel járt, így hálásak minden előrendelésért, merch cuccok megvásárlásáért.

22728896_1510818335666699_2406449363958783271_n.png

Juha-Pekka "JP" Leppäluoto után nemrégiben újabb vendégzenész nevét jelentették be Heidiék, aki nem más, mint a spanyol Diabulus In Musica énekesnője, Zuberoa Aznárez, de hamarosan még egy névre fény derül. 

 

Az Overtures háttérénekesnőjével koncertezik a Temperance

Még mindig nem tudni, ki veszi át Chiara helyét

Nemrégiben írtuk meg, hogy a milánói Temperance 4 év közös munka után megvált frontasszonyától, Chiara Tricaricótól. Az okokra egyik fél sem tért ki, Chiara viszont annyit elárult privát Facebook-profilján, hogy sajnálja zenésztársai döntését, hiszen ő rengeteg szenvedélyt tett a zenélésbe.

band.jpg

Chiara Tricarico 2013-tól, a kezdetektől a banda tagja volt - eltávolításának okára nem tért ki sem ő, sem a zenekar

Arról is beszámoltunk, miszerint vendégénekesnő segíti a srácokat egy kisebb angliai turnén, nevét azonban nem fedték fel. Most azonban kiderült, hogy az olasz Overtures háttérénekesnőjével, Alessia Scolletti-vel indultak útnak és két fellépést még biztosan lenyomnak együtt. Nem tudni azonban, hogy az énekesnő állandó tagja marad-e a csapatnak, vagy a fiúk új vokalistát keresnek.

alessia.jpg

Alessia Melany Scolletti, az Overtures háttérvokalistája tartott a Temperance-szel Angliába

Mindeközben az eltávolított dalos pacsirta sem lógatja a lábát: Chiara továbbra is énekel, és bár konkrétumokat nem fedett fel az alábbi bejegyzésében látható képekről, de abban biztosak lehetünk, hogy nem hagyja veszni tehetségét.

 

Edenbridge: teaser a koncertlemezhez

Korlátozott példányszámban jelenik meg a kiadvány

Korábban megírtuk, hogy az osztrák szimfometálosok Live Momentum címmel koncertalbumot jelentetnek meg, amelynek repertoárja főleg a februárban kiadott nagylemez, a The Great Momentum dalaira épül majd.

edenlivenov.jpg

A kiadvány mindössze ezer példányban jelenik meg és kizárólag a banda webshopjából rendelhető meg. 

Most megérkezett a teaser, mintegy kedvcsinálóként az élő felvételeket tartalmazó koronghoz, íme:

 

Jövő év februárjában a finn Amberian Dawn-nal indulnak közös turnéra Sabine Edelsbacherék, hogy tovább népszerűsítsék a lemezt, ám nemrégiben az is kiderült, hogy a sógorok tizedik stúdiólemezükön dolgoznak, és egy dalt már el is készítettek.

A koncertalbum tracklistje pedig így néz ki:

01. The Force Within (intro)
02. Mystic River
03. Alight A New Tomorrow
04. Skyline's End
05. Shiantara
06. The Moment Is Now
07. Return To Grace
08. Star-crossed Dreamer
09. The Die Is Not Cast
10. Remember Me
11. The Invisible Force
12. Solitaire
13. The Greatest Gift Of All / The Bonding
14. Higher

 

Tristania: hamarosan új album és egy baba

Stúdiózik a csapat

Az 1996-ban alakult norvég együttes utolsó lemeze Darkest White címmel 2013-ban jelent meg, azóta nem sokat lehetett hallani Mariangela Demurtas és társai felől. 

tristania-band-2011.jpg

A pályafutását Vibeke Stene énekesnővel kezdő Tristania azonban újra beizzítja magát: még egy októberi Facebookos bejegyzésből kiderült, hogy a banda új albumán dolgozik. Nem tudni pontosan, mikor kerül boltokba a korong, de az együttes gőzerőkkel munkálkodik, Mariangela "Mary" pedig babát vár férjétől, Ricardo Amorimtól, aki a Moonspell gitárosa, így nemsokára egy újabb metál édesanyát köszönthetünk. A pár egyébként 2015 szeptemberében állt oltár elé. Az olasz származású frontasszony pocakja már igencsak gömbölyödik, ahogyan a fotón látható. Nem tudni ugyan, hogy mikorra várja csemetéje érkezését a déli szépség, de régi álma teljesült a kismamasággal, hiszen korábban többször elárulta, mihamarabb gyermeket szeretne. Gratulálunk! 

baba.jpg

Rekordokat döntöget az Evanescence új albuma

Tarolt a Synthesis

November 10-ével szabadult a világra az arkansasi zenekar új műve, amely a Synthesis címet kapta. Az albumcím utalás arra is, hogy az új dalok mellett régebbi szerzemények újra felvett változatai is helyet kaptak az újdonságon.

evanescencebandphotopromonov2017_638.jpg

 

Amy Lee énekesnő -aki mára az egyetlen eredeti tag maradt az eredeti felállásból- tavaly piacra dobott egy gyermekeknek szóló lemezt is, Dream Too Much címmel. 

Az Evanescence 2011-es, saját magukról elnevezett albuma után a rajongók ki voltak hegyezve az új anyagra, amelyről Amy korábban többször elmondta: nem egyszerűen a következő lemez lesz, hanem egy különleges projekt, hiszen egy nagyzenekarral is együtt dolgoztak, amely a turnéra is elkíséri a csapatot. 

A Synthesis november 16-ig, azaz kevesebb, mint egy hét alatt 34 ezres eladást produkált csak az Egyesült Államokban és a Billboard 200-as listáján a 8. helyen landolt. 

Van tehát oka az örömre a bandának, hiszen nemcsak az eladás mutatja a rajongók hűségét, de első koncertjük, amelynek repertoárját főleg az új korong számai alkották, szintén sikeres volt.

 

 

Arkona: belehallgathatsz az új lemez dalaiba

Januárban érkezik a korong

mash2.jpg

Mint arról korábban beszámoltunk, a Masha Scream énekesnő vezette orosz pagan metalosok új lemeze Khram címmel kerül boltokba 2018. január 19-én. A csapat nemrég jelentette be a jövőre induló turné első állomásait is, most pedig ismét jó hírrel szolgáltak: belehallgathatunk az alig két hónap múlva megjelenő kiadvány szerzeményeibe a Youtube-on, íme:

 

Kemény lesz a következő Lacuna Coil-album

Cristina mesélt a tervekről

Az olasz zenekar háza táján nagy a pörgés, hiszen jelenleg is turnéznak, megjárták az Államokat a holland Epica társaságában, most pedig a Cellar Darlinggal koncerteznek Európában december 16-ig.

71ugx1ywdml_sl1200.jpg

A milánói zenemágusok legutóbbi albuma 2016 májusában jött ki Delirium címmel, amely sorra aratja a sikereket, jövőre pedig a zenekar fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Cristina Scabbia vezette csapat. Ennek kapcsán korábban már beszámultunk arról, miszerint jövőre a brigád könyvet dob piacra, Nothing Stands On Our Way címmel, amely az elmúlt 20 évet öleli fel, tele történetekkel érdekességgel, soha nem látott fotókkal. Egy különleges szülinapi koncert is megrendezésre kerül Londonban 2018. január 19-én, ahol olyan számokat is hallhat a közönség, amelyeket korábban nem játszottak élőben.

Cristina, az énekesnő a Blabbermouthnak adott egy kisebb interjút, ahol kitért arra is, hogy a jövő év az új album felvételeinek ideje lesz, ezért ezt az időszakot főleg Olaszországban töltik majd.

"Amikor egy új lemezt rögzítünk, rengeteg ötletet kell rendszereznünk. Feltétlenül otthon kell lennünk, hogy az albumra összpontosíthassunk."

- magyarázta Cristina, aki kitért arra is: jobban kedvelik a keményebb dalokat, így a következő korong főleg ezt a vonalat fogja képviselni.

Jövőre európai turnéra indul a Within Temptation

Hivatalosan is visszatér a csapat!

1455967-within-temptation_22.jpg

Mint ismeretes, a holland Within Temptation legutóbbi lemeze, a Hydra 2014-ben került az üzletek polcaira, mely korong hatalmas sikert aratott világszerte. A formáció a hosszas turné végezetével pihenőre vonult, visszatérésüket pedig a jövő évre datálták, új lemezükkel egyetemben.

Mindezeken felül, Sharon den Adel énekesnő eközben sem tétlenkedett, ugyanis első szólólemezén dolgozott, ami a My Indigo elnevezést kapta, és szintén a következő évben hódítja majd meg a világot.

A frontasszony egy interjú keretein belül elárulta, hogy annyira komoly lelki krízisen esett át, hogy újra meg kellett szeretnie az általa alapított együttest, ugyanis kétségek gyötörték afelől, hogy van-e jövője a csapatnak, vagy hogy továbbra is az énekesnőjük kíván-e lenni.

Szerencsére úgy tűnik a viharfelhők elvonultak Sharonék feje fölül és mindent sikerült helyrehozniuk, ugyanis a formáció már be is jelentette a 2018-as évre tervezett európai turnéjuk állomásait, melynek keretein belül december 12-én Magyarországon is tiszteletüket teszik, és a budapesti Tüskecsarnokban fognak majd egy hatalmas bulit csapni.

Íme a helyszínek!

 

süti beállítások módosítása