Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Jótékonykodik a Liv Sin

A zenekar szívügyének tekinti az állatvédelmet

2017. november 19. - Jurancsik Eszter

2002-2014-ig volt aktív a svéd Sister Sin, majd feloszlásuk után az énekesnő Liv Jagrell Liv Sin néven hozta létre új csapatát, amellyel idén áprilisban megjelentették első albumukat. 

livsin.jpg

Új nótájukban, amely a King Of The Damned címet viseli, igen fontos témára kívánják felhívni a figyelmet: a vadvilág kihalása már régóta fenyegeti a bolygót, Livet pedig egy Afrikában készült fotósorozat ihlette a dal szerzésekor.

Nick Brandt svéd fotós egy Cecil nevű oroszlánról készített képeket, ám nem csupán az állatot látta a fotókon, hanem azokat a helyeket, amelyek egykor a vadállatok élőhelyei voltak, és mára szemétlerakókká váltak.

"Ez nagyon szomorú látvány, az emberiség szégyene. Ez a tendencia megy jelenleg és fog is a jövőben, ha nem teszünk semmit. Emlékeztek még az Oroszlánykirályra...? Hát, hamarosan nem marad több "Dzsungel királya, hanem a megmaradt oroszlánok az >>Átkozottak királyai<< lesznek."

- osztotta meg gondolatait a 37 éves frontasszony, akinek zenekara összefogott egy svédországi állatvédő szervezettel, a Djurens Rätt-tel, a kislemez eladásaiból származó pénz pedig hozzájuk kerül majd. 

A videó tegnapelőtt debütált a Youtube-on, íme:

 

 

Exit Eden: videók a szeptemberi koncertről

Először lépett fel élőben a csapat

Amanda Somerville, Marina La Torraca, Anna Brunner és Clémentine Delauney idén egyesítették erejüket és tehetségüket, megalapítva az Exit Edent. Első közös lemezükön, amely augusztus 4-én, Rhapsodies In Black címmel jelent meg, popszámokat bújtattak metálköntösbe. Olyan klasszikusok kaptak helyet az albumon, mint a Depeche Mode 1986-os Question Of Time-ja, Madonna 1998-as nagy sikerű Frozenje vagy éppen Lady Gaga Paparazzija.

exiteden2.jpg

Mivel az alapító Amanda tavasz végén áldott állapotba került ikreivel és elkapott egy légúti fertőzést, nem volt lehetőségük élőben bemutatni a korong dalait, de szeptember 22-én, a Hamburgban megrendezett Metal Dayz-en bepótolták ezt. 

Az eseményről videók is készültek, valamint a négy tehetséges lány korábban utalt arra a banda hivatalos Facebook-oldalán: nem a Rhapsodies In Black lesz az egyetlen közös munkájuk.

 

 

Megérkezett Sharon den Adel első videója!

Látható a My Indigo!

Mint arról beszámoltunk, a Within Temptation énekesnője szólóprojektet hívott életre My Indigo elnevezés alatt. A holland csapat háza táján gyanúsan nagy volt a csend az utóbbi egy évben, a rajongók pedig pánikba estek, ám egy hete kiderült: a frontasszony szólóban is kipróbálja magát, de nem lép ki a zenekarból, ahogyan arról pusmogtak jó néhányan. 

23471924_1881384341902496_3181905024742170654_n.jpg

A dalt már hallhattuk, de néhány napja Sharon elhintette: videót készített a szerzeményhez. Most meg is tekinthetjük a kisfilmet a Youtube-on, íme:

 

 

Klippremier: Tarja - O Tannenbaum

Új kisfilmmel jelentkezett az énekesnő.

img_0055964.jpg

A mai napon került a lemezboltok polcaira a finn énekesnő vadonatúj nagylemeze, ami valójában egy karácsonyi korong, és ami a From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas) elnevezést kapta. A lemez felvezetőjeként korábban már megismerkedhettünk az O Come, O Come, Emmanuel című számmal, mely nótához kisfilm is készült, továbbá ez volt az énekesnő első kislemeze is egyben. Nem sokkal később, újabb kislemez látott napvilágot az O Tannenbaum című szám képében, mely felvétel különlegessége mindösszesen annyi, hogy Tarja németül énekelte fel a dalt, és nem mellesleg számos emléket idézett fel benne.

Mint azt már említettük, karácsonyi lemeze a mai napon indult hódító útjára, ennek fényében pedig néhány perce az earMUSIC gondozásában megérkezett a már fent is említett dalhoz készült kisfilm, ami szinte azonnal elnyerte a nagyérdemű tetszését. További érdekesség az album kapcsán, hogy a Nightwish eredeti énekesnője, azonos néven egy negyven oldalas novellát is a boltok polcaira küldött, ami a kiadványhoz hasonlóan ma lett hivatalosan is beszerezhető. Íme a videoklip!

Boltokba került Tarja karácsonyi lemeze

Végre kapható a korong!

A finn szépség hónapokkal ezelőtt jelentette be, hogy új albumot készül kiadni - ám sokáig nem lehetett tudni, milyen anyagon dolgozott év eleje óta a Nightwish egykori frontasszonya. Később lerántotta leplet a titkokról: kiderült ugyanis, hogy rendhagyó karácsonyi lemezt készül a világra szabadítani, amely a mai nappal jelent meg. A korong a From Spirits And The Ghosts - Score For a Dark Christmas címet viseli, amelyen karácsonyi dalok különleges átdolgozásai kaptak helyet. Egy vadonatúj számot is rögzített Tarja, Together címmel.

tarja1658.jpg

Korábban Tarja így nyilatkozott a lemezről:

"Különleges élmény volt egy sötét karácsonyi album elkészítése a nyár közepén, a Karib-tenger türkizével körülvéve. Ellentéte annak a havas Karácsonynak, amit Finnországban megszoktam. A lemezen a Karácsony másik oldalát kutattam, és újabb bizonyítékot találtam arra, hogy a sötétség mélyről jön. A magányos emberek szemszögéből, az egyedül élőkéből közelítettem meg az ünnepet. Azokéból, akiknek nincs öröme a villogó fényekben és a csengettyűkben."

A sötét, gótikus elemek és Tarja klasszikusan képzett énekhangja egyedivé teszik a kiadványt, amely a mai nappal került az üzletek polcaira. 

Két dalt korábban már megmutatott a szoprán dalos pacsirta az O Come, O Come, Emmanuel és a német nyelvű O Tannenbaum szerzemények képében, mától pedig az egész album meghallgatható.

A lemez dallistája:

01. O Come, O Come, Emmanuel
02. Together
03. We Three Kings
04. Deck The Halls
05. Pie Jesu
06. Amazing Grace
07. O Tannenbaum
08. Have Yourself A Merry Little Christmas
09. God Rest Ye
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You A Merry Christmas

album_cover.jpg

Klippremier: Débler feat. Ailyn - Cuando las Estrellas dejen de Brillar

Megérkezett a közös kisfilm

Mint arról beszémoltunk, a Sirenia volt pacsirtája hazai pályán is kamatoztatja tehetségét - korábban együtt koncertezett a spanyol Déblerrel, majd jött a hír, miszerint közös videót forgattak.

18722654_1942963995984389_8602624901804720128_n.jpg

A csapat és a szoprán szépség a Cuando las Estrellas dejen de Brillar ("Amikor a csillagok nem ragyognak") című, teljes egészében spanyol nyelvű dalhoz készített kisfilmet, amely megtekinthető a Youtubeon, íme:

 

 

Midnattsol: öt dal már elkészült

Gőzerővel dolgozik új albumán a csapat

A folk metált játszó norvég/német zenekar a még az év első felében tudatta rajongótáborával: hosszú szünet után új albumot készítenek. A Carmen Elise Espenaes vezette banda utolsó lemeze 2011-ben, The Metamorphosis Melody címmel került boltokba, majd hat éves csend következett a csapat életében.

148597_1668024710135_1522830976_31644039_2741964_n.jpg

Az énekesnő Carmen 2012-ben kislánynak, 2014-ben pedig kisfiúnak adott életet, a bandán belül is történtek változások, például új zenésztárs csatlakozott a fedélzetre Stephan Adolph gitáros személyében, aki a korábbi koncertfelvételek anyagát is keverte. 

Az új korong munkálatai tehát javában folynak, amely 2018-ban jelenik majd meg, valamint a zenekar még egy meglepetést is elárult: öt dalt már rögzítettek, és az előző albumokhoz hasonlóan természetesen Carmen nővére, Liv Kristine is vendégszerepel a kiadványon. A családias hangulatú felvételekről képek is készültek:

 

 

Anette Olzon: "A jelenben élek!"

Friss interjú az énekesnővel a Loudwire-on

A svéd származású énekesnő 5 évig erősítette a finn Nightwisht, majd kényszertávozását követően, 2014 februárjában megjelentette első lemezét, a Shine-t. A korong a remekül összerakott számok ellenére nem ért el túl nagy sikereket. 

2015-ben Anette bejelentette: abbahagyja a zenélést és kizárólag családjára, valamint ápolónői tanulmányaira kíván koncentrálni. Aztán történt valami, ami a dolgokat új megvilágításba helyezte. A Loudwire interjúja Anette-tel.

anetteolzon.jpg

Hogyan jött az ötlet tavaly, hogy a Sonata Arctica volt gitárosával, Jani Liimatainennel közös projektbe vágjon Anette?

"Duettet énekeltem az olasz Secret Sphere-rel. Ekkor jött az email, hogy mit szólnék egy együttműködéshez Janival. Kicsit gondolkodtam a dolgon, de végül igent mondtam. Beszéltem a férjemmel (a svéd Pain gitárosa, Johan Husgafvel - a szerk.) is erről, aki bátorított, hogy menjek, csináljam!"

Korábban megtudtuk azt is: a két zenész nagy rajongója egymás munkásságának. Érdekesség, hogy Anette és Jani csak a My Sweet Mystery című klip forgatásán találkozott először személyesen, de ez nem okozott problémát.

"A mai technika lehetővé teszi, hogy képesek legyünk bármikor együtt zenélni. A videó készítése pedig szórakoztató volt."

Az énekesnő 2013-ban kezdte el a nővérképző iskolát, amelyet idén fejezett be. Erről korábban elmondta: mindig szeretett segíteni másokon és régóta tervezte, hogy ha alkalma nyílik rá, elvégzi a tanfolyamot. Sikeresen el is helyezkedett egy kórházban. De hogyan fér meg egymás mellett a zene és a gyógyítás?

thedarkelement.jpg

"Az elmúlt években megtanultam, hogy minden összeomolhat, akár egy perc alatt is, amit évekig építgettél. Három gyermek édesanyja vagyok, és úgy érzem, bölcsebbé váltam. Gondoskodnom kell a fiaimról, állandó, stabil bevételre van szükség. A zenészeknek is fizetniük kell a számláikat."

- magyarázta Anette, utalva ezzel arra, hogy a showbiznisz nem hozza magával automatikusan a stabil anyagi bázist.

Megosztotta azt is: jó néhány koncert és turné már le van fixálva, tehát halad a szekér. Szívesen eljutnának az USA-ba is.

Kiderült az is, hogy a szövegek nagy részét Jani írta, de Anette is kivette a részét a dalszerzési folyamatokból. 

Arra a kérdésre, hogy a Last Good Day című szerzeményt a betegekkel való beszélgetései inspirálták-e, az énekesnő így válaszolt:

"Valóban megfordul az ember fejében, hogy bárki, bármikor beteg lehet vagy baleset érheti. Úgy gondolom, aképpen kellene élnünk, hogy >>ez az utolsó jó nap<<. Imádom a családomat, a gyermekeimet és igyekszem a jelenben élni. Néha az élet kegyetlenül bánik velünk, de ezen meg kell próbálni felülemelkedni és túllépni."

Hamarosan videóval jelentkezik Sharon den Adel

Kisfilmet forgat a My Indigo-hoz az énekesnő

Múlt héten rántotta le a leplet a Within Temptation énekesnője, miszerint szólóprojektbe vágott, amely a My Indigo nevet viseli. Az azonos című dalt már hallhattunk a holland szépségtől, aki elárulta: az alkotói folyamatokat azért előzte meg hosszas csönd, mert magánéleti vonalon több nehézséggel kellett szembesülnie. Sharon édesapja megbetegedett, a Hydra album turnéja után pedig képtelen volt dalokat írni, holott azelőtt minden koncertsorozat után ez volt az első dolga. 

23471924_1881384341902496_3181905024742170654_n.jpg

"Újra meg kellett szeretnem a csapatot. Nem voltam biztos abban, hogy folytatni akarom a zenekarral..."

- nyilatkozta a frontasszony.

Ma Sharon bejelentette: hamarosan videoklip is érkezik a My Indigo című szerzeményéhez, amelyből egy képkocka már látható is:

 

 

Ex Libris: régi-új dallal jelentkeztek

Dolgozik a csapat az új lemezen

Dianne van Giersbergen 2004-ben alapította az Ex Librist, a zenekarnak eddig két albuma jelent meg: az Amygdala (2008) és a Medea (2014). A holland szépség még 2013-ban lett tagja a Xandriának, a bandát szeptember közepén hagyta el egészségi problémái és személyes ellentétek miatt.

22791866_1685271284840202_5806769987711047145_o.jpg

Nemrégiben mi is megírtuk, miszerint az Ex Libris (Facebookos oldaluk ITT található)új korongját rögzíti, ma pedig a Medea albumról osztott meg a banda és Dianne egy felvételt: a My Dream I Dream című dal került fel a Youtube-ra, amelyet az énekesnő mintegy köszönetnek szánt a rajongói felé, íme:

 

 

süti beállítások módosítása