Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Negyvenéves Tarja Turunen

Boldog szülinapot!

2017. augusztus 17. - Jurancsik Eszter

tarja-turunen-performs-at-xiii_-amphi-festival-in-cologne-07-23-2016_4.jpg

A Nightwish egykori frontasszonya 1977. augusztus 17-én, Kitee-ben látta meg a napvilágot Tarja Soile Susanna Turunen néven, így ma tölti be 40. életévét. A finnek talán legismertebb együttesének az alapítástól, 1996-tól 2005-ig volt tagja, majd kényszerű távozása után szólókarrierbe kezdett - és egyre nagyobb sikereket könyvelhet el. Argentin származású férjével, Marcelo Cabulival és ötéves kislányával, Naomival Andalúziában (Spanyolország) élnek, és Tarja a tavalyi The Shadow Self után nemsokára új albummal készül megörvendeztetni rajongóit.

Születésnapja alkalmából csokorba gyűjtöttünk néhány érdekességet a finn szépségről.

- Nem igazán néz tévét. Az utóbbi években leginkább lánya kedvéért kapcsolta be a készüléket, hogy a kis Naomi rajzfilmeket nézhessen.

- Fizikoterápiás kezelésekre jár, mert sokszor küzd makacs nyak-és fejfájással. Elmondása szerint ez a rengeteg headbangelés miatt alakulhatott ki.

- Legkedvesebb sportja az úszás, de kocogni is szokott, a hosszabb turnék előtt pedig konditeremben készül fel a koncertekre. Rajong a fociért is, szívesen ellátogat barátaival egy-egy meccsre, ha ideje engedi.

- Évekig gyakori gyomorfájdalmakkal küzdött, amikor is egy vizsgálat alkalmával kiderült, hogy gluténérzékenységben szenved az énekesnő. Tarja elmondása szerint azóta jobban figyel táplálkozására, de kimondottan diétás ételeket nem fogyaszt. Kedvence a csirke és szereti a minőségi vörösborokat.

- Édesanyja emlékének ajánlotta a You Would Have Love This című dal feldolgozását, amelyet eredetileg Cori Connors énekelt. Marjatta Turunen 2003-ban, rákbetegség következtében hunyt el, akit Tarja legnagyobb példaképeként tart számon.

- Bár hívőnek tartja magát, Tarja szerint a hit egy nagyon személyes dolog, ezért nem is nagyon beszél erről a témáról. Annyit azonban elárult, hogy kislány korában édesanyja megtanított neki egy imát, amelyet sokszor elmond magában elalvás előtt. 

- Bal vádlijára tetováltatta kislánya nevét. 

- Már kisiskolásként is szépen énekelt, emiatt féltékenyek voltak rá a társai - ezért nem egyszer érte őt atrocitás a suliban.

- Zongorázni is tud, első tanára pedig nem más volt, mint Nightwish-beli csapattársának, Tuomas Holopainennek az édesanyja, Kirsti Nortia-Holopainen. Ezenkívül profin bánik a dobokkal is. 

102675650.jpg

Tuomas és Tarja - promo kép 2004-ből. Egykori zenésztársa édesanyja tanította Tarját zongorázni.

- Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél még angolul, spanyolul, svédül és németül is.

- Mielőtt Marcelóval találkozott a Nightwish Dél-Amerikát érintő turnéján 2000-ben, egy Janne nevű srác jegyese volt, akivel még 16 éves korában ismerkedett meg.

tarja42.jpg

Tarja elmondása szerint Marcelo mellett tanult meg igazán önmaga lenni.

- Férjével 2003. május 8-án házasodtak össze.

- Nagy rajongója a horrorfilmeknek.

- Kislányuk, Naomi Eerika Alexia 2012 júliusában született, és édesanyja elmondása szerint örökölte az ő tehetségét, fiatal kora ellenére remek ritmusérzékkel rendelkezik, és Tarja természetesen támogatni fogja méhe gyümölcsét, ha a zene területén próbál majd szerencsét később.

tarjanaomi.jpg

Tarja és kislánya, Naomi

- A kis Naomi egyaránt beszél finnül, spanyolul és angolul.

- Tarja hangtípusa lírai szoprán. 

- 14 éves korában, még jóval zenei karrierje kezdete előtt már járt Magyarországon, igaz, akkor még csak turistaként. 

- Jó barátnője a Nightwish jelenlegi énekesnőjének, Floor Jansennek, Alissa White-Gluznak (Arch Enemy), az Epicás Simone Simonsnak, Doro Pesch-nek, de hasonló kapcsolatot ápol Liv Kristine-nel és a Within Temptationt vezető Sharon den Adellel is.

087278688a9ed6c670ba0da8722a484f--symphonic-metal-power-metal.jpg

Tarja és Sharon den Adel. A Within Temptation 2016-os M'era Luna fesztiválon tartott koncertjén Tarja meglepetésvendég volt.

- Még a bandában énekelt, amikor egy mexikói koncert alkalmával egy férfi rajongó valahogy felszökött a színpadra és szó szerint leteperte Tarját. Szerencsére zenésztársai azonnal leszedték a rémült énekesnőről a kellemetlenkedő alakot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr2412756882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása