Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Októberben új Dust In Mind-videó!

2020. szeptember 20. - Jurancsik Eszter

A strasbourgi modern metálos csapat legutóbbi, sorban 3. albuma 2018 őszén jelent meg, From Ashes To Flames címmel, és igen komoly sikerekkel gazdagította a zenekart.

103126085_1718615641611470_8466153712056448125_o.jpg

A formáció már jó ideje a stúdióban ténykedik negyedik korongja kapcsán, és bár a koronavírus-járvány őket is hónapokig hátráltatta a munkában, a vesztegzár után folytatták a felvételeket. Mindemellett a zenekar megmutatta, milyen hatalmas szívük van: tavasszal egy akció keretén belül a merch cuccaik eladásából származó bevételük egy részét szülővárosuk egyik kórházának adományozták, hogy így segíthessenek a vírussal küzdőknek.

Jennifer Gervais és társai nemrég Facebookjukon hintették el: hamarosan, egészen pontosan október 2-ával egy vadonatúj klipet láthatunk tőlük, amely a No Way Out címet fogja viselni.

 

A nagylemez megjelenéséről egyelőre még nincsenek infók, ám reméljük, mihamarabb felfedi a részleteket a banda.

Friss dal a Leaves' Eyes-tól: Chain Of The Golden Horn

80599601_10158162954193901_831459368758149120_n.jpg

The Last Viking címmel, október 23-án kerül boltokba a Leaves' Eyes új albuma, amelyről a Dark Love Empress című szerzeményt már megmutatta a finn/német formáció. E lemez lesz a banda nyolcadik stúdióalbuma, egyben a második, amelyen Elina Siirala énekel, számlistáját és borítóját pedig már ismerjük.

A korongot ezúttal is történelmi téma ihlette, a csapat így mesélt róla:

" 1066, Anglia. A döntő csata Stamford Bridge közelében. Harcosok, akik küzdenek a halál ellen, a földet vér áztatja. III. Harald norvég király, Hardrada („a kemény uralkodó”), haldoklik. Egész élete lepereg a szeme előtt: kegyetlen háborúk, harcok a hatalomért, egzotikus világokba utazás, amelyek hatalmas nőkhöz vezettek, és császárok, királyok mentek tönkre. Az utolsó viking király meghalt - a vikingek korának vége. Éljenek a vikingek!"

Tegnap végre új dallal jelentkezett a zenekar - a Chain Of The Golden Horn-hoz forogtak a kamerák, íme:

 

Megérkezett az Amaranthe új kisfilmje

Október 2-án, Manifest címmel szabadul világra a svéd-dán modern metálosok új albuma, amely korongot eredetileg augusztus végén akartak kiadni, de a koronavírus-járvány miatt át kellett ütemezni a megjelentetését.

105411263_4508353782523312_4394689502114465023_n.jpg

Elize Ryd és zenésztársai az eddigi legkeményebb, legsúlyosabb albumukként jellemezték a művet, amelyet Koppenhágában rögzítettek a tavaszi karantén ideje alatt, és amelynek borítóját és számlistáját már ismerjük. Két dalt már hallhattunk-láthattunk a bandától, elsőként a vírushelyzetről íródott Viral, majd a finn Battle Beast-frontasszony Noora Louhimoval felvett Strong-ot. 

Mindkét szerzemény gyorsan a rajongók kedvencévé vált, ma pedig újabb nótával kedveskedik fanjainak a zenekar: az Archangel című dalhoz készült nem akármilyen látványos videó, íme!

 

Lemezismertető: Mezmerized - Electrolyze

Király Annát első körben a 2011-ben alakult Sorronia kapcsán ismerheti a metálkedvelő közönség. A csapat pihenőpályára került, amikor 2018 folyamán az énekesnő Kun Anitát váltva az Ideas frontasszonya lett, majd a zenekart 2019-ben otthagyta - akkor már javában dolgozott új projektjén, amelynek a Mezmerized nevet adta. Zenésztársával, Mudra Olivérrel elektronikus elemekkel megküldött metált játszanak, ebből a műfajból itthon még nem remekelt senki, kíváncsian vártam tehát én is  a formáció debütálását, amely tavaly október 24-én történt meg, amikor is bemutatták a közönségnek a Desire című dalukat, amelyhez természetesen klipet is forgattak. 

106291798_677345902822726_6187435548359837923_o.jpg

A dal hatalmas siker lett, ezen felbuzdulva Annáék még öt dalhoz (Satellite, Shutdown, Hybrid, Rage, Cyanide) készítettek kisfilmet, azt pedig, miszerint a mai napon jelenik meg első lemezük Electrolyze címmel, nyáron tudhattuk meg. Még a Cyanide című dal megjelenése előtt megtudhattuk: a banda a Blood Blast kiadóval kötött lemezszerződést - a cég az egyik legnagyobb metál-kiadó, a Nuclear Blast és a Believe Digital közös vállalata.

Kíváncsian kezdtem neki a lemez hallgatásának, amely a címadó dallal indul és megadja az alaphangulatot: kellemes, könnyen emészthető muzsika jellemzi a korongot, könnyed szövegvilággal, amolyan igazi bulidalok. Ezt viszi tovább a Comeback, majd a már ismert Rage és Desire -amely utóbbi a kiadvány egyik legerősebb dala- után a Fireheart-ben Anna igencsak sokat játszik a hangjával, de nem a Sorroniás vagy Ideas-os időket idézve. Ez a könnyedebb, már-már popba hajló énektstílus szerény véleményem szerint sokkal jobban áll neki, megmondom őszintén. 

 

A szintén ismert Shutdown-nal dübörög tovább a lemez, majd egy szintén energikus dal, a Call My Name követi, noha a nóta a közepe felé kicsit belassul, de aztán teljes erővel robog tovább. A Hybrid és a Satellite, amelyek szintén kijöttek videó formájában is, ugyancsak kellemes hallgatnivalók a fülnek, a Ready To Go és a Carry On követi, utóbbi számban férfi ének is hallható, tempója pedig kicsit lassabb, de erős darabja az albumnak. A záró tétel a Cyanide, amelyet szintén megkaptunk szöveges videóban is, és amelyben nem más vendéghörög, mint a modern metál egyik legjelesebb képviselőjének, az Amaranthe-nak a tagja, GG6.

 

Összegzés: Anna "gyermeke", a Mezmerized napról napra egyre több rajongót szerez magának a világ minden tájáról, nemcsak Európában, hanem pl. Latin-Amerikában is ismerik már az együttest, a Youtube-os klippremierek alkalmával rengeteg országban ültek tűkön a zenerajongók.

104869376_673455316545118_590300401997001159_o.jpg

Egy kedves, szerethető, könnyed szövegvilággal rendelkező albumot adott ki kezéből a zenekar, amely igen sokra fogja vinni. Bár több férfi éneket és hörgést is elbírt volna a korong, egy igazán kellemes lemezzel lettünk gazdagabbak. Anna véleményem szerint most találta meg az igazi stílusát, az igazi önmagát.

9/10

Dallista:

1. Electrolyse
2. Comeback
3. Rage
4. Desire
5. Fireheart
6. Shutdown
7. Call my name
8. Hybrid
9. Satellite
10. Ready to go
11. Carry on
12. Cyanide

94689803_2966072400136638_3688857126026870784_o.jpg

 

Dal-és klippremier: Taleteller - Emerald Creek

Nemrég készítettünk interjút a Taleteller alapítójával, Tóth Tiborral, hiszen nemrégiben jelent meg Aurora című új szerzeménye a csapatnak. 

taleteller_new.jpg

Most a zenekar büszkén jelenti be, hogy mától új daluk és annak videója is elérhető, amely az Emerald Creek címet viseli, újabb darabja tehát a The Path címet viselő albumnak, amely egy történetet mesél majd el 12 dalon át.

 

De vajon mit várhat a hallgató a „Smaragd pataktól”? A balladaszerű dal nemcsak térben és időben mozdít ki egy egészen más univerzumba, hanem egy konkrét fantáziavilágba csöppenhetünk néhány perc erejéig, Annamari csodálatos hangjával vezetve.

emerald_borito_1_rgb.jpg

Nyomjuk hát meg a „Play” gombot és hunyjuk be a szemünket! Ezek után nincs más dolgunk, mint elképzelni Írország felföldjeit, elkísérni egy meggyötört vándort utolsó útjára: az örökkévalóságot ígérő smaragd patakhoz.

Íme, a klip!

 

Online koncertet tervez az In This Moment

A koronavírus-járvány miatt a zenészek, együttesek turnéi tolódnak és törlődnek, ám a legtöbben nem estek kétségbe: online koncerteket adnak a Facebookon, az Instagramon vagy a Youtube-on. 

Maria Brink, a kaliforniai In This Moment frontasszonya korábban elzárkózott a dologtól, ám legutóbbi interjújában belátta: ha szeretnének rajongóik kedvére tenni, bizony ők sem kerülhetik el a képernyők előtti zenélést.

Most kicsit bővebben fejtette ki véleményét a témáról a philadelphiai 93.3 WMMR rádiónak, a beszélgetés pedig a Blabbermouthon is elolvasható.

"Bár mindannyian az ország különböző részein élünk, megpróbáljuk kitalálni, milyen módszer lenne a legmegfelelőbb e célra. De mindenképpen lépni fogunk ez ügyben, sokat beszélünk erről."

31947674_610442302621955_4383320434045616128_n.jpg

- kezdte mondandóját a karizmatikus énekesnő, majd így folytatta:

"Tanulmányozom ezt a világot és az ide tartozó dolgokat. Most éppen a Twitchről tanulok. Minden alkalommal, amikor a Twitch-be lépek, úgy érzem magam, mintha a Black Mirror egyik epizódjában lennék."

- folytatta. A Black Mirror (Fekete tükör) egy brit antológia-sorozat, epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják be egy-egy disztópikus történetben. Minden rész eltérő szereplőgárdával rendelkezik, sőt, eltérő valóságokban játszódnak. 

"Ez számomra nagyon szürreális. De valahogy csak megtanulom, és fontolóra veszem, hogy csináljak-e egy sajátot. Mivel nem játszom videojátékokkal, ezért énekelni vagy táncolni fogok. De vizsgálom ezeket a felfedezetlen utakat."

- zárta sorait.

 

Új szólólemezén dolgozik Anette Olzon!

Anette Olzon, a Nightwish egykori énekesnője nem tétlenkedett az utóbbi években. Bár a 2014-es, Shine című szólólemeze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és egy időre vissza is vonult a zenéléstől a svéd csillag, most újra belehúz a munkába: Facebook-oldalán ugyenis elárulta: új albumát készíti. 

1nmhxndvbwg41.jpg

Nettie 2016-ban, a Sonata Arctica volt gitárosával, Jani Liimatainennel alapította meg a The Dark Element projektet, finn zenésztársával pedig már a második lemezüket adták ki 2019 novemberében, karácsonykor pedig az amerikai Symphony X frontemberével, Russel Allennel életre hívta az Allen/Olzon formációt, amelynek debütáló korongját márciusban küldte boltokba a duó. 

Azonban az énekesnő szóló terveit sem hagyja annyiban, a következőket mesélte készülő, második nagylemezéről:

"Mind a dalszövegek, mind a zene aspektusából más album lesz ez, mint amilyen a Shine volt. Gyorsabb, keményebb, a dalok pedig nem kizárólag a saját élményeimről szólnak majd."

- magyarázta. 

anette-olzon-2020-web.jpg

A szóban forgó album dalait nagyrészt Anette személyes élményei ihlették, írt szerzeményeket édesanyja rákbetegségéről, nagyfia, Seth születéséről és sok egyéb érzelmét papírra vetette.

Ezúttal azonban egy producer is segíti az énekesnőt a zene-és szövegírásban.

"Hamarosan stúdióba vonulok, hogy felvegyem a számokat. Van még pár hónap, hogy végezzek a munkálatokkal. Főállású nővér is vagyok, szeretném elkerülni a stresszt, amely a lemezkészítéssel jár."

- zárta sorait, így még nem lehet tudni, mikor jelenik meg az album, de Anette pont a nyugalom megőrzése érdekében hagy időt magának. Az énekesnő mögött kemény hónapok állnak, tavasszal ugyanis koronavírus-fertőzés miatt elveszítette édesapját.

 

süti beállítások módosítása