Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Xandria: ilyen volt az első koncert Aeva-val

Hollandiában lépett fel a csapat

2017. november 05. - Jurancsik Eszter

Lassan csitulnak az indulatok a Xandria körül, amelynek alapját énekesnőjük, Dianne van Giersbergen szeptemberi kilépése adta. Mint arról beszámultunk, távozása előtt több fellépését le kellett mondania a zenekarnak, ugyanis stresszes tünetekkel került orvoshoz, így nem tudta vállalni a bulikat. Törölni kellett a szeptember végére tervezett amerikai turnét is, amelyet a kanadai Kobra And The Lotus-szal bonyolítottak volna le.

A holland szoprán szépség kilépése hihetetlen port kavart, ám a csapat a kisebb koncerteket nem mondta le; a német legénység hazai pályáról választott ideiglenes énekesnőt, Aeva Maurelle személyében, aki az Aeverium frontasszonya.

724968_artist.jpg

Vele indultak Hollandiába, ahol november 3-án léptek fel e felállásban először, a Brainstorm fesztiválon. 

Nem tudni azonban, hogy a hölgy csak beugrós marad-e, vagy végleges státuszt kap, esetleg új énekesnőt keres a banda.

Íme két videó, amelyen Aeva éneke hallható:

 

 

 

Januárban érkezik az új Leaves' Eyes-album!

Publikusak a dalcímek és a borító is

Jó ideje tudni lehetett, hogy a finn Elina Siirala és norvég zenésztársai gőzerővel dolgoznak új anyagukon, eközben a frontasszony régi csapatával, az Angel Nation-nel is új albumot adott ki nemrég, Aeon címmel. Korábban az együttes elárulta: lesznek keményebb és lágyabb dalok is az új lemezen, amely ismét a norvég mitológia világába röpíti a hallgatóságot.

leaaves.jpg

Facebookos oldalán a Leaves' Eyes végre felfedte a 2018. január 12-én érkező korong számainak listáját és a borítót is.

A lemez a Sign of the Dragonhead címet kapta.

A dallista:

1. SIGN OF THE DRAGONHEAD
2. ACROSS THE SEA
3. LIKE A MOUNTAIN
4. JOMSBORG
5. VÖLVA
6. RIDERS ON THE WIND
7. FAIRER THAN THE SUN
8. SHADOWS IN THE NIGHT
9. RULERS OF WIND AND WAVES
10. FIRES IN THE NORTH
11. WAVES OF EUPHORIA

A borító:

leb.jpg

Bejelentéssel készül Sharon den Adel

Hamarosan hírek a banda weblapján

Hollandia egyik legnépszerűbb metálzenekarának háza táján hosszú hónapok óta csend honol. A tavalyi Black X-mas elnevezésű koncert óta nem sokat lehetett hallani a banda felől. Májusban a frontasszony, Sharon den Adel Armin van Buurennel állt egy színpadon két buli erejéig, majd a csehországi Metalfesten Tarjával láthattuk-hallhattuk énekelni, ám azóta többnyire csak régebbi számaik klipjét posztolgatja a csapat és semmi hír arról, hogy készülőben van-e új album vagy várható-e újabb turné.

within-temptation-2014-by-photographer-arjan-kremer-7-inch-_-300-dpi.jpg

A mai napon a zenekar hivatalos weboldalát és Facebookos oldalát titokzatos üzenettel látta el:

stst.jpg

Ezt a képet állította be az együttes profil-és borítóképként, weboldalukon ugyanez a felirat látható. 

Rengeteg rajongó kétségbeesett a rövid és némileg baljós színezetű üzenet miatt, megindultak a találgatások arról, hogy Sharon elhagyja a csapatot vagy a formáció feloszlik. Akad, aki szerint az énekesnő ismét gyermeket vár, valaki szerint pedig szólókarrierbe kíván kezdeni, de vannak spekulációk betegségről és családi okokról is. 

Sharon Facebookos profilján néhány nappal ezelőtt titokzatos, sejtelmes posztokat osztott meg, úgy tűnt, mintha dalszövegek lennének, de ezt sem ő, sem az együttes nem erősítette meg.

Egyelőre nem tudni, milyen bejelentéssel áll elő Sharon, de ahogy kiderül, beszámolunk róla.

 

VUUR: előkelő helyen a lemez

Anneke és a fiúk joggal örülnek

Anneke van Giersbergen és zenésztársai első albuma In This Moment We Are Free-Cities címmel került boltokba október 20-án, az anyag pedig azért egyedi, mert mindegyik dal, amely a lemezen szerepel, egy-egy város előtt tiszteleg. 

vuur_2.jpg

A VUUR hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg az alábbi képet, amelyen látni, hogy a debütáló korong a holland lista második helyén nyitott - a csapat határtalanul boldog.

 

Anneke-ék az Epica és a Myrath társaságában november 9-én európai turnéra indulnak, decemberben viszont már önálló fellépéssorozatra készülnek. 

vuurtourapril_1.jpg

 

The Dark Element: így készült az album

Videó a munkálatokról

Az egykori Nightwish-énekesnő Anette Olzon és a Sonata Arctica volt gitárosának közös projektje, a The Dark Element november 10-én jelenteti meg első albumát, amely a csapat nevét viseli majd.

thedarkelementbandpromo2017_638.jpg

Négy dalt már megmutatott a svéd pacsirta és finn kollégája, először a The Dark Element című dal vált meghallgathatóvá, majd a Here's To You, a My Sweet Mystery és a Dead To Me. A csapatnak már most rengeteg rajongója van, de Anette elárulta, hogy Janival egymás munkásságának is nagy rajongói. 

A videón megmutatja a zenekar, hogyan is zajlott az első lemez rögzítése, íme:

thedarkelementcdcover.jpg

 

 

Különleges koncerttel készül az Epica

Ezredik koncertjét adja a csapat

A hollandok egyik legnépszerűbb szimfometál-csapata lassan 15. éve képviselteti magát a zenei életben, ez idő alatt számtalan koncertet adtak, megjelentettek hét stúdióalbumot, számtalan sikerlistás dalt és speciális kiadványokat is. 

epica2017aaa.png

2018. április 14-én pedig különleges fellépéssel készülnek Simone Simonsék: ezredik koncertjüket adják Tilburgban, a legendás Poppodium 013-ban, amely bulin vendégzenészek is erősítik a csapatot. Látható lesz például a Cammie Gilbert vezette, texasi Oceans of Slumber, a dán énekesnő Myrkur és még további meglepetésvendégek kerülnek még bejelentésre. 

Szombattól elérhetőek lesznek az early bird jegyek is.

 

epica_1.jpg

Az Epica karrierje kezdetén, 2002 végén egy promo fotón. Simone itt még csak 17 éves volt.

"2002-ben gondolni sem mertünk arra, hogy egy nap majd az együttes ezredik koncertjére sor kerül. Ez azonban nem történhetne meg a világ legkedvesebb és leghűségesebb rajongói nélkül. Hogy még felejthetetlenebbé tegyük ezt az estét, meghívtunk fantasztikus vendégzenészt is!"

- lelkendezett Simone, az énekesnő, Mark, a banda alapító-gitárosa pedig hozzátette:

"Úgy emlékszem az első bulinkra a tilburgi Poppodium 013-ban, mintha csak tegnap történt volna. Akkor éppen az Anathema előzenekara voltunk, most pedig, 16 évvel később pedig headliner zenekarként ünnepelhetjük meg ezredik koncertünket, ugyanabban a koncertteremben. Remélem, mindegyik lojális rajongónkkal találkozunk majd Tilburgban!"

Zuberoa Aznárez is szerepel a Dark Sarah új albumán

Hamarosan a többi vendégzenész neve is kiderül!

Heidi Parviainen és csapata The Golden Moth címmel készül a világra szabadítani új művét, ám az album pontos megjelenéséről még nincsenek információk. Egy klipes nótával már felcsigázta a rajongókat a finn zenekar, amely a Trespasser címet viseli, és a tavaly megjelent videóban, a Dance With The Dragonban is szerepelt Juha-Pekka "JP" Leppäluoto is látható benne.

darksarahjokep.jpg

Az új lemez szisztémája ugyanaz, mint a Dark Sarah első két korongjának: Sötét Sárát elhagyta a vőlegénye, ezáltal árnyoldala kerül előtérbe. A Behind The Black Veil volt az első fejezet, amelyet 2015 májusában jelentetett meg a csapat, majd 2016 novemberében jött a The Puzzle. Az előbbi lemezen a középső, utóbbin pedig az alvilágban láthatjuk Sarah-t, aki megpróbál visszatalálni önmagához. 

Az új kiadványon azonban már feljött a fiatal nő a sötétségből és ez az album a trilógia utolsó fejezete is egyben. A korongon ismét neves vendégzenészekkel dolgozott együtt a banda, tegnap pedig be is jelentették az első nevet, aki nem más, mint a spanyol szimfonikus metált játszó Diabulus In Musica énekesnője, Zuberoa Aznárez. Elképzelhető, hogy a következő videóban őt is láthatjuk majd, a lemezről pedig még annyit lehet tudni, hogy ezen a linken előrendelhető.

gm.png

 

 

Új projektben csillogtatja tehetségét Emily Ovenden

Power metalból a keresztény folkba

Emily Alice Ovenden neve főleg a Pythia nevű power metal csapat kapcsán csenghet ismerősen, hiszen a zenekarnak megalakulásától, azaz 2007-től 2015 októberéig ő volt az énekesnője. Emily és zenésztársai három stúdióalbumot vettek fel együtt, amelyekkel nemcsak szülőhazájukban, Angliában értek el szép sikereket, de Európa-szerte elismertté tették a csapatot. Emellett a Mediaeval Baebes nevű, csak nőkből álló együttes tagja is volt 2016-ig, amely formáció középkori zenét játszik.

Az Anglia dél-nyugati részén fekvő Bodmin városkából származó Emily 2015 őszén intett búcsút a zenekarnak, helyét Sophie Dorman vette át. Elmondása szerint más műfajokban is szerette volna kipróbálni magát, első ilyen irányú próbálkozása a Khronicles volt, amelyet egy másik énekesnővel, Anna Tammal és egy férfi énekessel hívott életre - azonban csakhamar ketten maradtak Annával és Wilde Roses néven kizárólag a középkori stílusú zenéknél maradtak. Mind Emily, mind Anna klasszikus énekesi képzéssel rendelkeznek, emellett többféle hangszeren is játszanak. 

wilderoses.jpg

Emily Ovenden és Anna Tam

Az angol duó jelenleg első albumát rögzíti, és első turnéjukat is lenyomták Észak-Amerikában. 

 

Katra Solopuro kórházba került

Megbetegedett az énekesnő

A vörös hajú finn Katra Solopuro Facebookján árulta el, hogy tüdőgyulladás miatt kórházi kezelésre szorult. 

Katra -aki augusztusban elhagyta a Feridea nevű együttest- jelenleg a táncos és tűzzsonglőri karrierjére fordítja minden energiáját. Azonban a túl sok munka megbosszulta magát: Katra pár héttel ezelőtt mandulagyulladással kereste fel orvosát, aki antibiotikumokat írt fel számára. Ezután visszatért a kemény edzésekhez, ám pár nappal ezelőtt a fájdalmak ismét jelentkeztek és belázasodott az énekesnő. Ekkor kereste fel a legközelebbi kórházat, ahol kiderült, hogy Katra panaszait tüdőgyulladás okozza.

katra.jpg

Posztjában Katra leírta: édesanyja, gyermekei és mindenki nagyon aggódott érte, hiszen gyerekkora óta nem volt soha komolyabban beteg, és nagyon rosszul érzi magát. A kétgyermekes anyuka gyógyszereket kapott és az orvosok szigorú ágynyugalomra ítélték őt - néhány órával a vizsgálat után természetesen hazaengedték, de egy ideig még pihennie kell. 

Jobbulást Katra!

 

Fájdalmas emléket osztott meg Anette Olzon

Édesanyja betegségéről mesélt az énekesnő

Az egykori Nightwish-frontasszony Anette Olzon és Jani Liimatainen csapata, a The Dark Element lemeze november 10-ével kerül boltokba, amely a banda nevét viseli majd - az album dallistáját és borítóját már korábban felfedte a svéd énekesnő és finn gitáros kollégája.

Most azonban Nettie visszakanyarodott első szólókorongjához, a Shine-hoz, amely 2014-ben jelent meg. Legújabb Facebookos posztjában megosztotta a Moving Away című dalt, amely ezen a lemezen kapott helyet. A dalt az énekesnő édesanyjáról írta, akinél pont a kiadvány felvételei alatt diagnosztizálták a retteget kórt, a rákot. 

anette-olzon-bucsut-mond-az-eneklesnek-08270908.jpg

Anette, aki egészségügyi tanulmányai révén jól ismeri ezt a betegséget, a következőket írta:

"Ezt a dalt édesanyámnak írtam, akit a lemezem felvételeinek ideje alatt diagnosztizáltak rákkal. A szerzeményem arról szól, hogyan érez egy ember, akit egy ilyen súlyos betegség támad meg, és szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy akár meg is halhat. A rák talán a legfélelmetesebb betegség, és én ezt a dalt mindenkinek ajánlom, aki ebben a kórban szenved, vagy valamelyik családtagja, barátja küzd vele. Adjatok meg nekik minden támogatást a sötét időkben."

A Moving Away egy megindító szerzemény, amely talán a Shine album legszívhezszólóbb dala:

 

süti beállítások módosítása