Húsz év után ismét harmóniában: Tarja ismét Marko Hietalához fűződő barátságáról mesélt

2024. augusztus 24. 23:11 - Jurancsik Eszter

tarja_turunen_marko_hietala_0.jpg

Tarja Turunent 2005 őszén nyílt levélben bocsátották el a Nightwish tagjai, amely esemény nagy törés volt mind a zenekar, mind az énekesnő, mind a rajongók számára. Az idő azonban begyógyította a sebeket, és most, közel két évtizeddel a szakítás után Tarja és Marko Hietala, aki 2002 és 2021 között volt a banda basszerosa, közösen turnéznak. 

Korábban már mindketten nyilatkoztak a másikhoz fűződő viszonyukról, Tarja pedig újfent az egymásra találásról mesélt egy finn magazinnak.

Az egész a Raskasta Joulua elnevezésű, speciális karácsonyi koncertsorozattal kezdődött 2017-ben, amikor Tarja és Marko közösen énekelték az Ave Maria című ünnepi klasszikust.

"Akkor már 12 év telt el azóta, hogy utoljára egy színpadon álltunk. A próbák alatt nem nagyon beszéltünk, csak köszöntünk egymásnak. A fellépés után azonban Marko odajött hozzám és mindenki előtt bocsánatot kért!"

- elevenítette fel Tarja a meghatározó pillanatot.

Az együttműködés tényleges kezdetére azonban még várni kellett. A fordulópont tavaly következett be, amikor Tarja Svájcban koncertezett egy fesztiválon, de Marko szólózenekara is hivatalos volt az eseményre. Az énekesnő kézbe vette a dolgokat, és megkérdezte a zenészt, hogy elénekelné-e vele a Phantom Of The Opera-t, amely tétel a Nightwish 2002-es "Century Child" albumán kapott helyet, Marko pedig azonnal igent mondott.

"A próbán meghatódtam. Marko józanul jelent meg, és mintha teljesen már emberré vált volna. Azt hiszem, ez volt a pillanat, amikor igazán megismerhettem őt, és ez boldogsággal töltött el. Aztán jött a Left On Mars, amelyben én is énekeltem. Ez a dal az újjáéledő barátságunk szimbóluma, és nagyon szeretnék egy dalt írni Marko következő szólólemezére."

A közös munka gyümölcseként Turunen és Hietala dél-amerikai turnéra indultak. Talán nem meglepő módon mindketten úgy érezték, hogy a közös koncertezés valódi varázslat volt számukra.

hq720.jpg

A "Century Child" volt az az album, amely előkészítette a "Once" (2004) számára a terepet, ekkorra a zenekar már igen szép rajongótábort gyűjtött maga köré. Azonban a korong felvétele nem ment simán, Tarja ugyanis az éneksávok felvételekor Tarja beteg volt.

"Amikor a Century Childot felvettük, éppen a klarinéttanulmányaim elején jártam. A dalok felvétele nagy küzdelem volt, hogy ne úgy hangozzék, mintha krumplival a számban énekelnék."

- mesélte nevetve az énekesnő.

"Küzdöttem az énekléssel, ráadásul szörnyű arcüreggyulladásom volt, de most ugyanazokat a dalokat meglepően könnyű énekelnem. Most már megoszthatom ezeket a dalokat azzal az emberrel, aki ott volt, amikor készítettük őket, és még élvezhetjük is az előadásukat."

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6618472739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása