Jinjer: így csinált sztárt a csapatból a Pisces

2024. július 26. 14:51 - Jurancsik Eszter

418731879_7060202717368360_4118917568736336842_n.jpg

A szűk stúdió falai között egy zenekar kezdi meg próbáját. A levegőben szinte tapintható a várakozás feszültsége. Az első akkordok lágy gitárpengetésként szólalnak meg, melyek hamarosan találkoznak a pörgő dobok ritmusával és a basszusgitár mély, hömpölygő hangjaival. Az énekesnő halkan dúdol a mikrofonba, hangja szinte egybeolvad a hangszerek dallamával. Hirtelen, mintha láthatatlan vezénylésre történne, drasztikusan megváltozik a hangulat. Egy erőteljes gitárriff hasít a levegőbe, kirántva mindenkit az eddigi álomszerű állapotból. Az énekesnő hangja drámai átalakuláson megy át: a szerény dalolászásból intenzív, mély hörgés lesz, amelynek ereje és intenzitása megdöbbentő kontrasztot alkot az előző hangulattal.

Így kezdődik a Jinjer Pisces című dala, amely mára a csapat egyfajta himnuszává nőtte ki magát, és amelynek videoklipjét már több mint 80 millióan tekintették meg. A szerzemény az ukrán csapat "King Of Everything" című, 2016-ban kiadott második albumán került rögzítésre, és miután a videót feltöltötték a Youtube-ra, vírusszerűen kezdett terjedni.

A zenekar tagjainak életét alapjaiban rengette meg az ukrajnai háború kitörése. Kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, anyagi forrásaik kimerülőben voltak. Ez olyan nehéz helyzetet eredményezett, ami sok más művészt talán a feladásra késztetett volna.

Az új albumuk promóciójára már nem maradt pénzük, videoklip forgatására sem futotta. Ezért egy kreatív megoldáshoz folyamodtak: a Pisces című daluk próbáját vették fel és osztották meg a világhálón. Ez a látszólag egyszerű lépés váratlan fordulatot hozott a zenekar sorsában.

Mindez azért érdekes, mert a nagylemezről a Pisces előtt két kislemez is megjelent - a Words Of Wisdom és az I Speak Astronomy, amelyek azonban nem kaptak túl sok figyelmet.

A "Pisces" nem csak a metal rajongókat, de a zenei szakma képviselőit is alaposan meglepte. A dal megjelenése óta valóságos cunami indult el a YouTube-on: énektanárok és profi zenészek tucatjai osztották meg reakcióikat a videóra. Ezekben a felvételekben a szakértők arcán olyan döbbenet látható, mintha épp most fedezték volna fel, hogy a Loch Ness-i szörny valójában létezik, és operaáriákat énekel. Az angyali hangból démoni morgásba játszi könnyedséggel váltó Tatiana produkciója láttán még a legtapasztaltabb vokáltrénerek is úgy pislognak, mint hal (Halak, ha már Pisces) a szatyorban. "Ez ugyanaz az ember?", "Hogyan csinálja?", "Ez fizikailag lehetséges egyáltalán?" - záporoznak a kérdések, miközben próbálják eldönteni, hogy Tatiana valójában ember-e, vagy egy rendkívül fejlett hanggenerátor algoritmus. 

Korábban Tatiana elmondta, hogy szerinte a Pisces miliője megkopott.

"Sajnos a Pisces varázsa elveszett. Szinte vírusszerűen elterjedt, ami egyáltalán nem tetszik. Nem kedvelem azt a hatalmas felhajtást, ami a dalt övezi. Hidd el, ez a dal nagyon személyes számomra. A Halak jegyűek nem azok, akik mindenáron magukra akarják vonni a figyelmet. A mainstream szót sem szeretem. Nem igazán akartuk, hogy ennyire népszerű legyen. De másrészt ez jó dolog, mert az emberek értékelik az üzenetét."

Egy azonban biztos: ezzel a szerzeménnyel a Jinjer nem csupán saját hírnevét alapozta meg, de Ukrajnát is végérvényesen feltette a nemzetközi metal színtér térképére.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr6418454887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása