Magyar nyelvű female metal blog

Fémcsajok

Sharon den Adel: "Az orosz propaganda elérte Hollandiát is"

2024. április 20. - Jurancsik Eszter

sharon_3.jpg

Két héttel ezelőtt debütált a Within Temptation vadonatúj szerzeméne, az A Fool's Parade, amelynek témája az orosz-ukrán háború, pontosabban egy vádirat Vlagyimir Putyinnak címezve - a holland zenekar többször hangot adott annak, hogy teljes mértékben Ukrajna mellett állnak.

A bátor szavak és a politikai nézetek vállalása azonban kellemetlen dolgokat is eredményezett, a csapat énekesnője, Sharon den Adel ugyanis nemrégiben elmondta: tudja, hogy sokan elfordultak tőlük. 

Hollandiát sokáig egy demokratikus, szabad országnak ismerhettük, Sharon viszont egy friss interjúban elárulta: szélsőjobboldali és oroszbarát hullámzás indult meg hazájában.

Zenészként nehéz a zenédet és a saját egyéniségedet külön kezelni, szétválasztani. Látjuk, mi történik Európában, látjuk, hogy Oroszország és Ukrajna háborúzik, és tudni azt, hogy Kijev mindössze kétórányi repülőútra van tőlünk... nos, néha konkrétan úgy érzem, hogy ez a háború a hátsó udvaromban zajlik. 

- kezdte fejtegetni gondolatmenetét, majd mélyebben is belement a témába:

Látjuk az orosz propagandát, amely az európai országokat egymás ellen hangolja. Próbálunk összetartani, de ez a propaganda eljut más országokba is, például Szlovéniába, Magyarországra és mindenhová. És Hollandiában is erősödik a szélsőjobboldal, amit nagyon nem értek! 

Hollandiában 2022. november 22-én tartottak előrehozott választásokat, amelyet a a Geert Wilders vezette jobboldali Szabadságpárt (PVV) nyert meg, 37 mandátumot szerezve a parlament 150 fős alsóházában.

Ez a párt is oroszbarát, szerintem összefogásra lenne szükség, hogy együtt támogassuk Ukrajnát, de úgy érzem, a propaganda nálunk is sok embert elért, és ez nagyon aggasztó! 

Mint az tudható, az énekesnő Kijevben dolgozott a videoklipen Alex Yarmak énekes-producerrel és a rendező Indy Hait-tel. Sharon elmondása szerint már az utazás előtt érezni lehetett, hogy ez egy igazi háború.

Először Lengyelországba utaztam, ahonnan a Kijevbe vezető utat éjszakai vonattal tettem meg, mert tőlünk már nincs közvetlen járat Ukrajnába. A Music Saves Ukraine nevű szervezet segített nekünk a klipforgatásban és segített megszervezni mindent, amire Kijevben szükségünk lehet. Le kellett töltenünk egy olyan alkalmazást, amely a légiriadókra figyelmeztet, Ukrajnában minden embernek van egy ilyen applikáció a telefonján. Ebben kiválaszthatod a régiót, ahol éppen tartózkodsz, és minden bejövő veszélyes drónt vagy repülőgépet, például MiG-eket, amelyek bombát is szállítanak, feltüntetik az alkalmazásban, így tudod, hogy mekkora a veszély, és mennyi időd van az óvóhelyre menni.

sharondenadelukraine3.jpg

Sharon a klipforgatás díszletei között sétál Kijevben

Mindenhol vannak ilyen óvóhelyek, abban a szállodában is van, ahol én voltam. Egyszer a metróállomás alá kellett mennünk, mert egy MiG közeledett. Ezekben néha van bomba, néha nincs. Néha csak nézelődnek és felderítik, hogy a következő géppel hol tudnak valamit csinálni. És ezúttal nem volt rajta bomba, ami szerencsés volt, mert másodpercek alatt képesek egy teljes területet elpusztítani.

Így zárta sorait:

Nem féltem, mert tudtam, hogy mi a helyzet Kijevben, de amikor hallod a légiriadót és meglátod a katonákat, kicsit más lesz a kép, mint Európa többi részén...

A bejegyzés trackback címe:

https://femcsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr3118386369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása